Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΣτΕ εναντίον ΣΧΟΠ... Άσσος Κολονάτος


ssouanis

Recommended Posts

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε άδεια κατεδάφισης παλιάς οικοδομής σε παραδοσιακό νησιώτικο οικισμό καθώς και την οικοδομική άδεια για ανέγερση νέας διώροφης κατοικίας στη θέση της.

 

Οι ιδιοκτήτες είχαν ζητήσει τις σχετικές άδειες και το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) Κυκλάδων δεν ενέκρινε αρχικά την κατεδάφιση επειδή το παλαιό κτίσμα παρουσίαζε ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και έκρινε ότι έπρεπε να ανακατασκευαστεί και να ενσωματωθεί στη νέα μελέτη των ιδιοκτητών. Αργότερα, ύστερα από άλλη μελέτη, ενέκρινε τις δυο άδειες, τις οποίες προσέβαλε στο ΣτΕ ιδιοκτήτης γειτονικού ακινήτου υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε ανέγερση κτίσματος μεγαλύτερου σε διαστάσεις και ύψος, περιορίζοντας τη θέα και αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία του οικισμού.

 

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης και έκρινε πλημμελείς τις κρίσεις του ΣΧΟΠ Κυκλάδων. Το δικαστήριο αναφέρει ότι σε περίπτωση ανακατασκευής οικοδομής ή κατασκευής νέας οικοδομής σε ακίνητο όπου προϋπήρχε κτίσμα το οποίο κατεδαφίστηκε σε παραδοσιακό οικισμό, η νεότερη οικοδομή εντάσσεται στον παραδοσιακό οικισμό ως μέρος ενός συνόλου, τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς το ύψος, ώστε να μην διαταράσσεται η σχέση της με τα γειτονικά ακίνητα λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμη του φυσικού εδάφους, αλλά και τη συνολική φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, δεδομένου ότι συχνά οι οικισμοί των Κυκλάδων (το ακίνητο βρίσκεται στην Τήνο) έχουν αμφιθεατρική διάταξη.

 

Η κρίση του ΣΧΟΠ Κυκλάδων είναι πλημμελής, σύμφωνα με το ΣτΕ, επειδή δεν εξέφερε ειδική αιτιολογία για την ανάγκη κατεδάφισης και ανέγερσης νέας οικοδομής σε σχέση με τα όμορα ακίνητα, αφού υπήρχε διαφορά σημαντική σε όγκο και ύψος και είχε εντονότερη υποχρέωση να εκφέρει ειδική αιτιολογία λόγω και της αρχικής του αρνητικής γνωμοδότησης. Η υπόθεση παραπέμπεται προς νέα νόμιμη κρίση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

 

Πηγή: kerdos.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

πολύ σημαντική απόφαση

Να παίρνεις 2 συνεχόμενες οικ άδειες και εκ των υστέρων να ακυρώνονται

Δηλαδή ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος

 

Συνταράσσει Συμβούλια!!!

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο

 

δεν γνωρίζω αν ανεγέρθηκε η όχι η οικοδομή!!!

 

 

Αλλά σκεφθείτε  τι θα πάθαινε αν την  αγόραζε κανένας Κινέζος –Τήνος γαρ

 

...του δίνανε την άδεια παραμονής.. και μετά…

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι από τα πιο σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει στον τεχνικό κόσμο! 

Κατά την γνώμη μου δεν μπορεί το ΣτΕ να ακυρώνει νόμιμη άδεια κατόπιν προσφυγής του γείτονα!!!!!

Αυτά παθαίνεις όταν αφήνεις τον τεχνική κλάδο να νέμεται από τον νομικό (και ξαναλέω ότι η τεχνική νομοθεσία πρέπει να είναι ξεκάθαρη χωρίς παραθυράκια και σε επέκταση να είναι ένα σύνολο κανονισμών εγκεκριμένων από τον τεχνικό κόσμο και όχι νόμων ψηφισμένων από τη βουλή)

Αυτή η ακύρωση είναι ακύρωση όλου του τεχνικού κατεστημένου και απόρριψη του προς βορά στον κάθε γείτονα και κάθε κακόπιστο!!!

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Παρ ότι αποφάσεις σαν αυτές ξεκινούν με κίνητρο ότι κάποιος γείτονας χάνει την θέα του και το ΣτΕ παριστάνει τον αρχιτέκτονα (θα μου πεις και η κουτσή Μαρία τον παριστάνει αρκεί να έχει κάνει 10 κατόψεις και 10 τομές γραμμικό σχέδιο αλλά μη το κάνουμε ζήτημα αυτό τώρα), για να κρίνω το ορθό ή όχι της απόφασης και κατ επέκταση της Δημοσιογραφικής ανάδειξης του, θα ήθελα να είχα μερικές φωτογραφίες του προς κατεδάφιση ακινήτου και τα σχέδια του προτεινόμενου.

 

Αν όχι κινδυνεύουμε να πέφτουμε στην λούμπα κι εμείς με γενικεύσεις και αόριστες κρίσεις.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

 (θα μου πεις και η κουτσή Μαρία τον παριστάνει αρκεί να έχει κάνει 10 κατόψεις και 10 τομές γραμμικό σχέδιο αλλά μη το κάνουμε ζήτημα αυτό τώρα),

Αυτό ξαναπές το...

Εδώ μερικοί υποστηρίζουν ότι ούτε οι ΠΜ δε μπορούν να κάνουν αρχιτεκτονικά...

Ενώ τον παριστάνουν άλλοι με αμφιβόλου ποιότητας σπουδές...

 

Την ίδια ώρα αποφασίζει επί της αισθητικής ένταξης το ΣτΕ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι θέμα αισθητικής η αρχιτεκτονική φυσικά … η αισθητική παράμετρος είναι αποτέλεσμα και μάλιστα μερικό κατά κανόνα …

 

Όπως δεν είναι ο ξυλοτυπος η στατική μελέτη για να μιλήσω την γλώσσα που σίγουρα ξέρεις καλυτέρα από εμένα

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Αυτό ξαναπές το...

θα μου πεις και η κουτσή Μαρία τον παριστάνει αρκεί να έχει κάνει 10 κατόψεις και 10 τομές γραμμικό σχέδιο αλλά μη το κάνουμε ζήτημα αυτό τώρα

 

αφού δεν το ξαναλέει ο Didonis το (ξανα)λέω εγώ

 

και να σας παρουσιάσω και μια κουτσή Μαρία ανώτερη του ΣτΕ (ελέω Θεού)

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/theroyalfamily/5317802/The-Prince-of-Wales-on-architecture-his-10-monstrous-carbuncles.html

Link to comment
Share on other sites

Πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε να βρίσκουμε "κουτσές Μαρίες" στο ΣτΕ, καλό θα ήταν να είχαμε στοιχεία (φωτογραφίες και σχέδια όπως λέει κι ο Didonis).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.