Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΣτΕ: Δεκτή αίτηση πτυχιούχου ΤΕΙ για αποζημίωση


ted78

Recommended Posts

Δεκτή έκανε τo Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση πτυχιούχου των ΤΕΙ του τομέα Μηχανικών – Ηλεκτρολόγων, και αναίρεσε απόφαση του διοικητικού Εφετείου, το οποίο είχε απορρίψει αγωγή του για χρηματική ικανοποίηση από το Δημόσιο λόγω ηθικής του βλάβης.

 

Ο πτυχιούχος προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο πριν από περίπου δέκα χρόνια αξιώνοντας αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω παραλείψεως των οργάνων του δημοσίου να εκδώσουν τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ και ειδικότερα του Μηχανικών – Ηλεκτρολόγων.

 

Αντίστοιχες αιτήσεις είχαν υποβληθεί και από άλλους πτυχιούχους άλλων τομέων των ΤΕΙ κατά της παράλειψης έγκαιρης έκδοσης παρόμοιων διαταγμάτων όταν το ΣτΕ στο παρελθόν είχε ακυρώσει τα τότε ισχύοντα διατάγματα για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

 

Ο αιτών υποστήριζε με την αγωγή του ότι με την παράλειψη και καθυστέρηση του δημοσίου, περιορίστηκε η επαγγελματική του δραστηριότητα και το διοικητικό Πρωτοδικείο του επιδίκασε αποζημίωση 8.500 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης.

 

Το Διοικητικό εφετείο έκανε δεκτή την έφεση του Δημοσίου και απέρριψε την αποζημίωση κρίνοντας ότι δεν εθίγησαν συνταγματικά δικαιώματα του.

Το ΣτΕ με την 2544/13 απόφαση του έκανε δεκτή την αίτηση του πτυχιούχου και έκρινε μη νόμιμα αιτιολογημένη την εφετειακή κρίση καθώς δέχτηκε ότι η έκδοση διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούσε δέσμια υποχρέωση της διοίκησης που πήγαζε ευθέως από το Σύνταγμα.

Έκρινε επίσης ότι η παράλειψη έκδοσης του διατάγματος σε σύντομο διάστημα αποτελούσε παράβαση των διατάξεων του συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση και τα ΤΕΙ και την οικονομική – επαγγελματική ελευθερία, διότι αποστερούσε τον πτυχιούχο και από την δυνατότητα συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή και επομένως θεμελιώνεται ευθύνη του δημοσίου για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο διοικητικό Εφετείο για νέα κρίση και προσδιορισμό της αποζημίωσης.

 

Πηγή: tvxs.gr/node/136657

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μόνο ηθική βλάβη βλέπουν οι αδέκαστοι...οικονομική δεν υπάρχει; τουλάχιστον θα έχουμε το ΤΕΒΕ πληρωμένο για κανά 2 χρόνια συνάδελφοι!!!!!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ο πρώτος σε αυτές τις περιπτώσεις θυσιάζεται...πιθανόν δεν του έχουν μείνει τίποτα, ανοίγει όμως ο ασκός του Αιόλου για χιλιάδες πτυχιούχους που με βάση αυτή την απόφαση δεν θα περιμένουν 10 Χρόνια για το ποσό αυτό (το οποίο δεν ξέρουμε και ποιο θα είναι τελικά)...αλλά λίγους μήνες.  

Link to comment
Share on other sites

σωστά

ξέρετε πόσες χιλιάδες πτυχιούχοι περιμένουν ???

τον λογαριασμό παρακαλώ να τον στείλετε στο ΤΕΕ τώρα που είναι και στα "πάνω" του !!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς την ανέμεναν όλοι την απόφαση , με πρώτο το ΤΕΕ που έκανε από τον Μάρτιο την πρόταση της ενσωμάτωσης των σχολών μηχανικών των τει στα πολυτεχνεία .

 

Να δούμε τώρα τι έχει ΗΔΗ συμφωνηθεί από τις σοφές κεφαλές του συστήματος .

Link to comment
Share on other sites

Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι η εξής μία "ομαδικές αιτήσεις αποζημίωσης". Αναμένουμε απο τους συναδέλφους της πρώτης ανάρτησης λεπτομέρειες, όπως νομική διαδικασία, επαφή με νομικά γραφεία, δημοσίευση απόφασης Στε κλπ. Πιστεύω οτι "ήγγικεν γαρ ώρα".

Link to comment
Share on other sites

Επιτρέψτε μου μια μικρή σκέψη παρ ότι δεν είναι θέμα που γνωρίζω καλά.

Μπας και πρέπει να σταθμίσετε οι ενδιαφερόμενοι απόφοιτοι από τα ΤΕΙ τι είναι πιο σημαντικό. Ο προσδιορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων ή η είσπραξη κάποιου πόσου (πχ 8.500).

Το λέω για τον απλό λόγο ότι αν γίνουν αγωγές από 50.000 αποφοίτους Χ 8.500 ευρώ μας κάνει μόνο αυτό 400.000.000 ευρώ… το οποίο ποσό θα είναι ανασταλτικό για πολλά πράγματα και πιθανά να συμπαρασύρει αρνητικά και τον προσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Απλά μια σκέψη

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και είναι ο προσδιορισμός αλλά βλέπεις εσύ κανέναν να τα προσδιορίζει; To θέμα είναι πολύ μεγάλο...τα λεφτά θα διεκδικηθούν και από τον τελευταίο πτυχιούχο!!! Η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι τυχαία...Μόνο άμα αρχίσουν να πληρώνουν αυτοί που διοικούν  το Ελληνικό κράτος θα συμμορφωθούν..   

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.