Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΣτΕ: Δεκτή αίτηση πτυχιούχου ΤΕΙ για αποζημίωση


ted78

Recommended Posts

Συμφωνώ με τα παραπάνω εκτός από το σημείο για το υπαλληλικό καθεστώς, αφού και εσύ το έχεις αναιρέσει προηγουμένως... (όταν έγραφες για επένδυση και είλωτες).

Link to comment
Share on other sites

παρ. 1, άρθρο 8, Ν4030/2011 :

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τηρείται μητρώο στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση, με τα στοιχεία των μηχανικών. Αυτό περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο αριθμός του μητρώου είναι μοναδικός για κάθε μηχανικό, ενώ η δήλωσή του και ο έλεγχος του στοιχείου από την Υ.ΔΟΜ. αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης.

 

άρα μάλλον εκκρεμεί 1 υπουργική απόφαση (ίσως και κάνα ΠΔ) που θα λέει χοντρικά στείλτε τα "προσόντα" σας για να σας πω τί είστε ....  (μάλλον τα έχουν έτοιμα τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων μας !!!!)

 

Νομίζω ότι  είναι εντυπωσιακό το παρασκήνιο με τους λόγους για τους οποίους δεν έχει πάρει εφαρμογή η συγκεκριμένη παράγραφος !!!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τα παραπάνω εκτός από το σημείο για το υπαλληλικό καθεστώς, αφού και εσύ το έχεις αναιρέσει προηγουμένως... (όταν έγραφες για επένδυση και είλωτες).

 

Άλλο το πραγματικό υπαλληλικό καθεστώς και άλλο το "υπάλληλος-αλλά-στην-εφορία-να-ονομάζεται-συνεργάτης με ΑΠΥ"...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας κύριοι και κυρίες συνάδελφοι,

    Είμαι Τοπογράφος Μηχανικός  Τ.Ε.  Από  φοιτητής θυμάμαι την άνιση αντιμετώπιση του Υπουργείου Παιδείας εις βάρος μας, σε σχέση με τους απόφοιτους του αντίστοιχου τμήματος του Πολυτεχνείου, όσον αφορά τα επαγγελματικά  μας δικαιώματα. Δυστυχώς το πρόβλημα γίνεται όλο και πιο έντονο τώρα που συρρικνώνεται η πίτα. Το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να στείλει έγγραφο στις πολεοδομίες για το ποιοι έχουν δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων και αναφέρει :

"Δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς '87 έχουν :

1. Οι Διπλωματούχοι Αγρονόμοι Τοπογράφοι και οι Διπλωματούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί, απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

2. Οι πολιτικοί υπομηχανικοί, με τους περιορισμούς που θέτει το Β. Δ/γμα 769/1972-ΦΕΚ 223Α."

            Μάλιστα αν παρατηρήσετε στο έγγραφο τους στις ειδικότητες στο 1 αναφέρονται με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα, ενώ στο 2 με μικρά, λες και οι πολιτικοί υπομηχανικοί  δεν αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και αντιμετώπιση.

            Παρόλα αυτά εγώ κατέθεσα τον περασμένο μήνα στην ανατολική πολεοδομία Θεσσαλονίκης στην Θέρμη ένα τοπογραφικό αδείας και μου βγάλανε σαν παρατήρηση :

"2) ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΌ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΕΧΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΕ ΕΓΣΑ 87"

            Ζήτησα διευκρινήσεις αν και γνώριζα ήδη το θέμα και μου έδειξε το έγγραφο του ΤΕΕ με Αρ. Πρωτ. Οικ. 14303/16.11.2012. Στο έγγραφο αναφέρονται και οι γνωμοδοτήσεις της Κτηματολόγιο και του ΥΠΕΚΑ,  παρακινούμενοι από το ΤΕΕ και σύμφωνα με δικά τους πάλι έγγραφα και απόψεις. Επίσης αναφέρει και την 451/2010 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, όπου διαβάζοντας την καταλήγει :

"IV Τέλος, ως προς την δυνατότητα των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι των Τμημάτων α). Πολιτικών Δομικών Εργων, β) Πολιτικών Έργων Υποδομής γ) Τοπογραφίας να συντάσσουν τα εξαρτημένα στο ΕΓΣΑ '87 τοπογραφικά διαγράμματα, μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ/τος 318/1994, που απαριθμούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των ως άνω πτυχιούχων Τ.Ε.Ι επισημαίνονται τα εξής:

Από τις διατάξεις του εδ. γ της παρ. 2 του άρθρου 25 του νόμου 1404/1983, σχετικά με τη δομή και λειτουργία των Τ.Ε.Ι, της παρ. 6 εδ. β' του άρθρου 6 του νόμου 2916/2001, ως ισχύει, με τον οποίο υπήχθησαν τα Τ.Ε.Ι στην ανώτατη εκπαίδευση, και του άρθρου 18 του νόμου 3794/2009, σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, συνάγεται ότι προκειμένου να καθοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τ.Ε.Ι απαιτείται πάντοτε η έκδοση προεδρικού διατάγματος, εκτός από τους πτυχιούχους των νεοϊδρυόμενων, μετά την έκδοση του νόμου 3794/2009, Τμημάτων ΤΕΙ, που τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθορίζονται με τα διατάγματα ίδρυσης τους (Βλ. τις συναφείς Γνώμ. Ν. Σ. Κράτους 257/2009 και 253/2010). Ενόψει λοιπόν τούτων και του γεγονότος ότι οι προβλέπουσες τα δικαιώματα αυτά διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 318/1994 ακυρώθηκαν από το Σ:τ.Ε (Ολ. 678/2005) και δεν υπάρχει προγενέστερο αυτών νομικό πλαίσιο που να τα ρυθμίζει επιβάλλεται να προωθηθεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος, προκειμένου να καθορισθούν τα δικαιώματα επαγγελματικής απασχόλησης των πτυχιούχων ΤΕΙ κατά το σκεπτικό της με αριθμό 678/2005 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και τούτο διότι, πέραν των ανωτέρω εκτεθέντων, ναι μεν εξακολουθεί να ισχύει η παρ. 1 του άρθρου 1 του Π. Δ/τος 318/1994, στην οποία ορίζεται ότι οι ως άνω πτυχιούχοι, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με τη μελέτη, ,έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς έργων και εργασιών της ειδικότητας τους, πλην όμως η ρύθμιση αυτή είναι ατελής, καθόσον δεν προσδιορίζει κατά τρόπο ειδικό και συγκεκριμένο τα εμπίπτοντα στα επαγγελματικά δικαιώματά τους ειδικότερα αντικείμενα και δραστηριότητες όπως το είδος των μελετών τις οποίες οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ έχουν δικαίωμα να εκπονούν και να επιβλέπουν είτε ως μεμονωμένοι τεχνικοί είτε ως μέλη μελετητικού γραφείου κλπ.

IV. Με βάση τις ανωτέρω παραδοχές κατά την ομόφωνη γνώμη του Τμήματος δικαίωμα σύνταξης των εις το ερώτημα αναφερόμενων τοπογραφικών διαγραμμάτων έχουν:

α) Οι αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί και οι πολιτικοί μηχανικοί των ΑΕΙ και β) Οι πολιτικοί υπομηχανικοί, υπό τους περιορισμούς που θέτει το Β.Δ/γμα 769/1972. "

            Σας επισυνάπτω επίσης ένα έγγραφο του Συμβολαιογραφικού συλλόγου εφετείου Θεσσαλονίκης προς τα μέλη του, όπου αναφέρει τα ίδια και κάνει μνεία στα ίδια έγγραφα πάλι του ΤΕΕ.

            Συνάδελφος Μηχανικός Τ.Ε. έστειλε ήδη έγγραφο στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας διευκρινήσεις και εξηγήσεις για τα συγκεκριμένα έγγραφα και του απάντησαν Αρ. Πρωτ.: ΔΤΕ/β/28372/377 ότι τα εν λόγο έγγραφα είναι απόψεις της διοίκησης επί των τεθέντων ζητημάτων (επαγγελματικά δικαιώματα) και τα οποία στερούνται εκτελεστότητας, δεν θεσπίζεται μονομερώς κανόνας δικαίου και δεν αποτελούν διοικητικές πράξεις.

            Σε άλλο έγγραφο το ΥΠΕΚΑ Αρ. Πρωτ. :  25530/2-7-2012, απάντηση σε εξώδικη διαμαρτυρία της ΕΕΤΕΜ σε έγγραφο που είχαν αποστείλει, γράφει : "Η διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών είναι αναρμόδια για να αποφανθεί σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών Τ.Ε.Ι. "  

            Σαφώς και τα παραπάνω έγγραφα είναι απόψεις, δεν αποτελούν διοικητικές πράξεις, στερούνται εκτελεστότητας και δεν έχουν καμία νομική ισχύ. Όμως το ΤΕΕ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί νομικά κενά και να μας απαγορεύσει το όποιο δικαίωμα εργασίας έχουμε ή μάλλον τα λίγα που είχαμε, γιατί με όλα αυτά θα καταλήξουμε ή να αλλάξουμε επάγγελμα ή να δουλεύουμε σαν μισθωτοί. Εν έτη 2013, 30 χρόνια μετά την ίδρυση των ΤΕΙ εξακολουθούν να μαίνονται τα ίδια προβλήματα, να μην γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας και να δημιουργείται το αίσθημα της κατωτερότητας στην αντιμετώπιση μας στο κοινωνικό σύνολο. Θεωρώ όχι μόνο εγώ και με όσους συζητάω και ανταλλάσσουμε απόψεις ότι αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει, δεν γίνεται εν μέσο κρίσης να εντείνονται τα προβλήματα.

            Δυστυχώς με πορείες και φωνές μόνο δεν γίνεται τίποτα, δεν συγκινείται κανείς, ούτε με εξώδικες διαμαρτυρίες της ΕΕΤΕΜ. Θα πρέπει να ξεκινήσει και δικαστικός αγώνας μέσα και έξω από την χώρα αν θέλουμε ποτέ να δικαιωθούμε, τώρα έχουμε ένα λόγο παραπάνω. Η ΕΕΤΕΜ δεν κάνει τίποτα και δεν καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο την πληρώνουμε, αυτό το μήνυμα με τα έγγραφα όλα τα έστειλα σε όλες τις ΕΕΤΕΜ και σε συνάδελφους, κανένας εκπρόσωπος απο τις ΕΕΤΕΜ δεν ενδιαφέρθηκε εως τώρα κανένας δεν απάντησε. Πρέπει κάπως να συγκεντρωθούμε με δικηγόρους, μήπως και καταφέρουμε κάτι, όχι για τα χρήματα μόνο, το ποσό είναι αστείο μπροστά στις απολαβές που έχουμε χάσει  τόσα χρόνια εάν είχαμε δικαιώματα και μελετητικά.

Ευχαριστώ πολύ και με συγχωρείτε αν σας κούρασα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό λέω και φωνάζω κι εγώ, το θέμα δεν είναι όμως να φωνάζουμε μόνο, δεν φτάνει. Άνοιξε μια πόρτα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Link to comment
Share on other sites

Μα ποιος σου είπε πως έχουμε μείνει στις φωνές. Έχουμε συστήσει σύλλογο, συντονίζουμε μέλη για αγωγές, ενημερώνουμε συνάδελφους πως να αντιμετωπίζουν καταστάσεις σαν αυτή που περιγράφεις, κάποια μέλη μας είναι έτοιμα να πάνε στο ΔΕΚ και πολλά ακόμα. Κάνε το κόπο να έρθεις σε επαφή με το ΣΥΜΑΤΕ. Οι συνάδελφοι που ασχολούνται χρειάζονται κάθε είδους βοήθεια.

Link to comment
Share on other sites

iliasp η τοποθέτηση σου είναι πολύ σωστή και συμφωνώ απόλυτα. 

 

Συνεχίζοντας το συλλογισμό σε κάτι πιο συγκεκριμένο, θεωρώ ότι θα πρέπει να κινηθούμε ομαδικά ή/και συλλογικά σε απαίτηση αποζημίωσης από το ΤΕΕ, για την παράνομη διαχείριση του συστήματος αυθαιρέτων. Ειδικότερα το ΤΕΕ αυθαίρετα (τραγική ειρωνεία η λέξη ε;  ) θέτει περιορισμούς στο "ανέβασμα" μελετών στο σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διαφυγόντα κέρδη και ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τους Μηχανικούς ΤΕ, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν Μηχανικούς ΠΕ για τις μελέτες που οι ίδιοι συντάσσουν! 

 

Το θετικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για τη ζημία που υφίστανται οι Μηχανικοί ΤΕ. Αυτό προκύπτει καθώς σε κάθε υπόθεση αυθαιρέτου που απαιτεί π.χ. εξαρτημένο τοπογραφικό ή στατική μελέτη κλπ φαίνεται στο σύστημα ότι ο Μηχανικός ΤΕ έχει αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει Μηχανικό ΠΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Θεωρώ πως έχει ζουμί το συγκεκριμένο θέμα και θα πρέπει να το δουν και πιο ειδικοί (νομικοί).

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.