Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μικρό εργαστήριο επεξεργασίας και εμπορίας scrap


topeng

Recommended Posts

Παιδιά καλημέρα!

Έχω περίπτωση με μικρό εργαστήριο όπου θα επεξεργάζεται μεταχειρισμένα και παλαιά σίδερα κια θα τα μεταπωλεί.

Για την εμπορία οκ για την επεξεργασία, δεν μπορώ να βρώ που να το κατατάξω περιβαλλοντικά (1958/2012), γιατί πρόκειται για μικρή μονάδα

που θα έχει τροχούς για την κοή των μετάλλων κάποιο γερανό και αυτό είναι όλο.

 

Καμιά ιδέα???

Link to comment
Share on other sites

ομάδα 12

α/α 9

Χώροι συγκέντρωσης και διακίνησης παλαιών μετάλλων ή προσωρινής συγκέντρωσης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής.

Link to comment
Share on other sites

Όχι απαραίτητα.

 

Μπορείς και Ομάδα 4η -Συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών α/α 7 για το κομμάτι της αποθήκευσης και μεταφόρτωσης και το κομμάτι της επεξεργασίας Ομάδα 9η - α/α 224.

 

Αν πάντως είσαι στην Περιφέρεια Αττικής κάντο όπως πρότεινε ο Hannibal. Είναι οι μόνοι "κολλημένοι" που το θέλουν έτσι. Έχω καταθέσει ΜΠΕ για άλλα 8 παρόμοια έργα σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα και μόνο Αθήνα θέλουν την κατάταξη που είπε ο Hannibal.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως η κατάταξη που προτείνει ο συνάδερφος Ρουμελιώτης είναι λίγο τραβηγμένη και δεν υπάρχει και λόγος να γίνει.

θα διαφωνίσω με την κατάταξη στην Ομάδα 4η -Συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών α/α 7. Αναφέρεται γενικά σε αποθήκευση στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων (π.χ. αστικά απορρίμματα) ενώ στην ομάδα 12 μιλάει συγκεκριμένα για scrap. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει αυτή η κατηγορία. Επομένως:

Για το κομμάτι της αποθήκευσης και μεταφόρτωσης  ομάδα 12 (α/α 9) Χώροι συγκέντρωσης και διακίνησης παλαιών μετάλλων ή προσωρινής συγκέντρωσης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής.

 

Όσον αφορά την κατάταξη στην Ομάδα 9η - α/α 224 Ανακύκλωση μεταλλικών απορριμάτων και υπολειμμάτων. Για να μπορέσει να καταταγεί το έργο εκεί θα πρέπει να κάνει επεξεργασία, να έχει δηλαδή εγκατεστημένο εξοπλισμό (π.χ. πρέσσα , ψαλίδι , διαλογή μετάλλων  κλπ) . Με ένα δύο κινητούς τροχούς κοπής και ένα γερανό μπορεί να μην θεωρηθεί επεξεργασία και να καταταγεί στην Ομάδα 12.

Σε κάθε περίπτωση όμως ρώτα και την υπηρεσία.

Link to comment
Share on other sites

@Hannibal

 

O α/α 7 της Ομάδας 4 αναφέρεται γενικά σε στερεά μη επικίνδυνα. Ελαστικά, ΑΗΗΕ, ΑΕΚΚ όλα μπαίνουν εκεί και κατά αντιστοιχία μπορεί να προσπαθήσει ο συνάδελφος σε όποια υπηρεσία τον "παίρνει" να βάζει και τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα. Εγώ έτσι κάνω και δεν έχω κανένα πρόβλημα πλην Περιφέρειας Αττικής και όπου και για αυτούς προσπαθώ να βρω λύση. Για τα αστικά απορρίμματα είναι ο α/α 8 της Ομάδας 4. Το πλεονέκτημα που μου δίνει η εν λόγω κατάταξη είναι ότι για κάτω από 2tn ημερήσιας ποσότητας εισερχομένων αποβλήτων βγάζω απαλλαγή από ΕΠΟ στον πελάτη.

 

Οι λόγοι που εγώ τουλάχιστον δεν κατατάσσω στην ομάδα 12 (α/α 9) Χώροι συγκέντρωσης και διακίνησης παλαιών μετάλλων ή προσωρινής συγκέντρωσης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής είναι οι εξής:

  1. Ως ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ υπάγονται στις διατάξεις της ΚΥΑ ΗΠ 50910/2727/03.
  2. Με την ΚΥΑ ΗΠ 50910/2727/03, αναφέρεται στην Ελληνική Νομοθεσία η έννοια της προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων και η οποία σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 2 εδάφιο ια της ανωτέρω ΚΥΑ ορίζεται ως εξής: η αποθήκευση των αποβλήτων για ορισμένο χρόνο σε εγκεκριμένο χώρο ή εγκατάσταση, μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους σε εγκεκριμένη εγκατάσταση επεξεργασίας ή τελικής διάθεσης.
  3. Με την Οδηγία ΕΚ 98/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο με το Νόμο 4042/2012 αλλάζει ο ορισμός της προσωρινής αποθήκευσης σε προκαταρκτική αποθήκευση και η οποία αναφέρεται στην αποθήκευση των αποβλήτων εν αναμονή συλλογής τους στον τόπο παραγωγής τους.
  4. Με την Οδηγία ΕΚ 98/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο με το Νόμο 4042/2012 καθίσταται σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα αποθήκευσης αποβλήτων μετά τη συλλογή τους από τον τόπο παραγωγής τους, χαρακτηρίζεται ως «επεξεργασία» των αποβλήτων ήτοι: οι εργασίες ανάκτησης ή διάθεσης, στις οποίες περιλαμβάνεται η προετοιμασία πριν από την ανάκτηση ή τη διάθεση. Επίσης σύμφωνα με την ίδια Οδηγία, ως ανάκτηση ορίζεται: οιαδήποτε εργασία της οποίας το κύριο αποτέλεσμα είναι ότι απόβλητα εξυπηρετούν ένα χρήσιμο σκοπό αντικαθιστώντας άλλα υλικά τα οποία, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση συγκεκριμένης λειτουργίας, ή ότι απόβλητα υφίστανται προετοιμασία για την πραγματοποίηση αυτής της λειτουργίας, είτε στην εγκατάσταση είτε στο γενικότερο πλαίσιο της οικονομίας.
  5. Στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας ΕΚ 98/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρατίθεται μη εξαντλητικός κατάλογος των εργασιών ανάκτησης, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και η εξής εργασία ανάκτησης: R 13 Αποθήκευση αποβλήτων εν αναμονή υποβολής σε κάποια από τις εργασίες R 1 ως R 12 (εκτός από προσωρινή αποθήκευση, εν αναμονή συλλογής, στον τόπο παραγωγής των αποβλήτων).
  6. Από τα παραπάνω σημεία 1 έως 6 εγώ τουλάχιστον θεωρώ σαφές πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι εν λόγω δραστηριότητες , αφορούν την ΕΡΓΑΣΙΑ R13 και ως εκ τούτου σύμφωνα με την ΥΑ 1958/2012 (ΦΕΚ 21Β/13.01.2012) «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το Άρθρο 1 παράγραφος 4 του Ν. 4014/21.09.2011» η δραστηριότητά του κατατάσσεται στην Ομάδα 4η «Συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών», α/α 7 Εγκαταστάσεις αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων (Εργασίες R12, R13, D13 & D15) πλην των αναφερόμενων στους α/α 8 & 9.
  7. Τέλος πατάω και στο εξής: σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΚΥΑ ΗΠ 50910/2727/03, άρθρο 8 εδάφιο 2α, για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών αποβλήτων εφαρμόζονταν οι διατάξεις των άρθρων 8 και 9 της ΚΥΑ 11014/703/2003, δηλαδή οι διατάξεις που αφορούσαν τα έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β3. Kατά την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω ΚΥΑ, βρισκόταν εν ισχύ η ΚΥΑ Η.Π. 15393/2332/2002 και η οποία περιείχε ήδη στην Ομάδα 10η – Ειδικά Έργα, δραστηριότητα με την ονομασία «Μάντρες παλαιοσιδήρων σε υπαίθριους χώρους». Εάν ο νομοθέτης που συνέταξε την ΚΥΑ  ΗΠ 50910/2727/03 επιθυμούσε να κατατάσσονται τα έργα προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων (και συγκεκριμένα σιδηρούχων και μη μετάλλων) στην εν λόγω δραστηριότητα θα το καθιστούσε σαφές. Απεναντίας με την αναφορά του στην εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση των εν λόγω έργων, καθιστά σαφές ότι δεν θεωρεί πως πρέπει να ενταχθούν σε αυτή τη δραστηριότητα.

 

Όσον αφορά το κομμάτι της επεξεργασίας παρόλο που όπως είπε ο συνάδελφος δεν θα έχει μεγάλα μηχανήματα δεν ξέρω μήπως του δημιουργήσει ζήτημα μετά το ανάπτυξης όταν πάει για την Άδεια Λειτουργίας και του ζητήσουν την εν λόγω κατάταξη.

 

Εν πάση περιπτώσει, ρώτα τις υπηρεσίες όπως είπε ο συνάδελφος Hannibal, γιατί καλές οι θεωρητικές μας συζητήσεις, αλλά αυτό που μετράει είναι να κάνεις τη δουλειά σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι ότι κάτω από 10 KW εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ δεν απαιτείται καν αδειοδότηση. Είναι ένα σοβαρό θέμα που αναμένεται να διευκρινιστεί μετά από πολλές ερωτήσεις των Διευθύνσεων Ανάπτυξης (όπως μου έχουν πει αρμόδιοι υπάλληλοι) προς το Υπουργείο. Αλλά προς το παρόν η περίπτωσή σου μάλλον δεν απαιτεί αδειοδότηση.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά καλημέρα!

Ευχαριστώ για τη βοήθεια, μιλώντας με τη Δ/νση Πςριβάλλοντος, θα το πάω στην ομάδα 12, α/α 9

Χώροι συγκέντρωσης και διακίνησης παλαιών μετάλλων ή προσωρινής συγκέντρωσης οχημάτων τέλους κύκλου ζωής

ΠΠΔ απαιτούνται και βλέπουμε

Ευχαριστώ και πάλι!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση για υπαίθριο χωρο πάνω απο 1.5 στρέμμα για αποθήκευση παλαιοσιδήρων απαιτείται μόνιμο υδροδοτικό δίκτυο? στην 1589 της πυροσβεστικής λέει πως για υπαίθριους χώρους πάνω απο 1.5 στρέμμα πως ναι. Ωστόσο καμία μονάδα ανακύκλωσης δεν έχει βάλει ούτε έχει σκοπό. Γνωρίζει κανείς. Δεν θα έχει ΟΤΚΖ ούτε εξοπλισμό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.