Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α01] Απαγόρευση εμπράγματων δικαιοπραξιών


Recommended Posts

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 111
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στην Εγκύκλιο 3 και στο κεφάλαιο ΣΤ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΤ΄ΑΡΘΡΟ, στο αρθρο 1 και στην παράγραφο 3) λέει:

 

"Επίσης δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/13 αυθαίρετα κτίσματα που έχουν δηλωθεί με τον ν.1337/83 (των  παρ. 4 και 5 του άρθρου 15 / α' και β' φάση)

 

Εγώ μέχρι πρότινoς γνώριζα (και με ενημέρωσαν σε πρόσφατη επίσκεψη στην πολεοδομία για τον Ν. 4014/11 φυσικά)  ότι αν δεν έχουν γ' φάση δεν εξαιρούνται της υπαγωγής, επίσης αν δεν είναι εντός ρυμοτομικού σχεδίου.

 

Με την εγκύκλιο αυτή αναιρούνται οι παραπάνω δεσμεύσεις και μπορεί να εξαιρεθεί πλέον το αυθαίρετο που έχει μόνο α' και β' φάση στον Νόμο 1337/83 ???

 

Καλημέρα και καλή χρονιά.

 

Επαναφέρω το συγκεκριμένο ζήτημα για να ρωτήσω αν ισχύει η παραπάνω δήλωση ή υπάρχει κάτι νεότερο, οτι δλδ θεωρούμε ακίνητο που έχει δηλωθεί α' ή β' φάση στον 1337/83 ή που έχει δηλωθεί στον 720/77 ως μη υπόχρεο υπαγωγής.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει αλλάξει κάτι. Όμως, κατά την αυτοψία ελέγχουμε τις επιφάνειες και χρήσεις των τότε δηλώσεων. Αν είναι όλα σωστά, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Τέλος, δεν είναι δεσμευτικό η μη υπαγωγή. Αν επιθυμεί ο ιδιοκτήτης μπορεί να το δηλώσει και να κερδίσει την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.

Οι ν. 720/77 & 1337/83 έδωσαν προσωρινή αναστολή μέχρι ουσιαστικά να επανεξεταστούν (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού)

Link to comment
Share on other sites

Θ' αντιμετωπιστούν με την απόκτηση από το ακίνητο της ηλεκτρονικής ταυτότητας.....

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι. Μάλλον είναι το κατάλληλο thread.

Για τροποποίηση κανονισμού συγκροτήματος ως προς την αποκλειστική χρήση χώρων αυλης (ένα κομμάτι αυλης προκειται να περάσει στη χρήση άλλης οικδοομής από αυτη που βρισκεται τωρα, επειδή ο αγοραστης θελει χωρο parking) απαιτείται βεβαίωση νομιμοτητας?

Εγώ πιστευω - με βαση τους ορισμούς περι δικαιωμάτων που γνωρίζω- οτι εφόσον δε μιλαμε για εμπραγματο δικαιωμα δε θα απαιτηθει βεβαιωση απο το υποθηκοφυλακειο.

 

Στην πράξη : σε αυτή την αυλή (παρκινγκ), υπάρχει απλο υποστεγο λαμαρινας το οποίο όμως ειναι δυσκολο να τακτοποιηθει για άλλους λογους. Το διαμερισμα που μεταβιβαζεται μπορει να παρει βεβαιωση-ειναι οκ.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

εσυ πολυ σωστα το λες,

 

και συμφωνα με την εγκυκλιο του Κτηματολογιου...δεν απαιτειται

[παρ. 11]

 

http://www.notarius.gr/uploads/files/umplhrwmatikes_dieukriniseis.pdf

 

Πλην ομως,

τι θα πει ο συμβ/φος .....  εξαρταται με το τι θα πει ο υποθηκοφυλακας...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ ακόμα μια φορά Δημήτρη! χρησιμοτατη γενικά η εγκύκλιος βλέπω λύνει και άλλα θέματα με θεσεις στάθμευσης κλπ κλπ.

+1 και λιγο ειναι.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

καλημερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.......

στη ζωνη που βρισκεται πανω απο την γραμμη παραλιασ και εξω απο τη γραμμη δομησης δυναται να τακτοποιηθουν αυθαιρετα τα οποια εχουν παραβιαση τη γραμμη δομησης σε λιγοτερο του 50% τησ αποστασης μεταξυ γραμμη παραλιασ και γραμμη δομησης;;;;;;;;;;;;;

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 2

Η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται:

α) Σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση επί ακινήτων όπου υφίστανται εμπράγματα δικαιώματα πολιτών. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα νόμο δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτρίωσης και τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται.

β) Σε παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση χώρους του οικοπέδου της παρ. 58 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α' 79).

γ) Εντός παρόδιας στοάς, η οποία υφίστατο κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής.
δ) Παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης διάστασης ποσοστού 50% των οριζομένων από τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας, οι οποίοι ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστασή τους. Εξαιρούνται αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόσταση από τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυτοτελείς κατασκευές που συμπεριλαμβάνονται στην παρ. 7 του άρθρου 17 του ν. 4067/2012 (Α' 79) πλην της περιπτώσεως δ' αυτής «καθώς και αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης τουριστικών εγκαταστάσεων που ευρίσκονται παρά των ορίων δημοτικών ή κοινοτικών οδών σε απόσταση μικρότερη από τα οριζόμενα στην παρούσα αλλά σε κάθε περίπτωση εκτός των ορίων απαλλοτρίωσης και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν και είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ πριν τις 28.7.2011.»

ε) Σε δημόσιο κτήμα.

στ) Σε δάσος, σε δασική ή αναδασωτέα έκταση.

ζ) Στον αιγιαλό και στον παλαιό αιγιαλό.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων εντός του παλαιού αιγιαλού, εφόσον

α] υφίστανται νομίμως εμπράγματα δικαιώματα πολιτών που

β] προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού, καθώς και

γ] οι περιπτώσεις όπου εκκρεμεί δικαστική απόφαση για την εξαίρεση των κτισμάτων σύμφωνα με τη σχετική χάραξη. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα νόμο δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία τυχόν απαλλοτρίωσης, καθώς και η επιβολή των κυρώσεων μετά την έκδοση της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης ανεξαρτήτως της αναστολής των ποινών κυρώσεων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο. Σε περίπτωση απαλλοτρίωσης τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται.

η) Στη ζώνη παραλίας.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση και οι αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις προϋφίστανται της σχετικής οριοθέτησης της ζώνης. Σε περίπτωση υπαγωγής στον παρόντα νόμο δεν επηρεάζονται το κύρος και η διαδικασία απαλλοτρίωσης και τα αυθαίρετα κτίσματα δεν αποζημιώνονται.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα συνάδελφοι. 

 

Ελπίζω να ποστάρω στο  σωστό νήμα. Επίσης δεν ξέρω αν έχει απαντηθεί ήδη το ερώτημά μου, από το λίγο που έψαξα δεν βρήκα κάτι.

 

Έχω την εξής περίπτωση: Οριζόντια ιδιοκτησία μεταβιβάστηκε το 2015 με βεβαίωση νομιμότητας άλλου συναδέλφου ως απολύτως νόμιμη (χωρίς αυθαιρεσίες). 

Σε πρόσφατη αυτοψία διαπίστωσα όμως ότι τελικά υπάρχουν αυθαιρεσίες με κυριότερη για μένα αυτή της διαμερισμάτωσης αλλά και κάποιες μικρές αποκλίσεις στις γραμμικές διαστάσεις.

Η ερώτηση είναι: Μπορεί η συγκεκριμένη ιδιοκτησία να υπαχθεί στο 4178 στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη; Αν όχι υπάρχει κάποια άποψη για το τι πρέπει να γίνει;

 

Ευχαριστώ. 

 

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
akius

Edited by akius
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.