Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 1 (Κατοικίες προ του 1975) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Σαν διάταξη μας συμφέρει και έχει λογική από άποψη πολεοδομικής νομοθεσίας, πλην όμως με την ίδια λογική θα έπρεπε κάθε τι που επιτρεπόταν κατά τους εκάστοτε ΓΟΚ να μην το λαμβάνουμε ως αυθαιρεσία, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στις υπαγωγές αυθαιρέτων του τρέχοντος νόμου.

Επιπλέον, από όσο θυμάμαι το παραπάνω δεν έχει περάσει στο σώμα του νόμου, αλλά στην εγκύκλιο 3.

Πέρα από αυτό όμως, επειδή στη χώρα αυτή συνηθίζεται στις υπηρεσίες να προσπαθείς να αποδείξεις τα αυτονόητα, θα σου πρότεινα να βάλεις μια λοιπή παράβαση για την αλλαγή χρήσης με αναλυτικό. Από άποψη κόστους δεν θα επιβαρυνθεί ο πελάτης, αφού θα βρεις και κάποια ακόμη παράβαση αναλυτικού στο ακίνητο ώστε να τις βάλεις στον ενιαίο προυπολογισμό.

Με τον τρόπο αυτό θα είσαι σίγουρος και ο πελάτης καλυμμένος σε κάθε ζήτηση νομιμότητας ακινήτου και συνημμένων σχεδίων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παύλο καλησπέρα,

 

Θα μπορούσες να μου εξηγήσεις πως να προσεγγίσω αυτό που λες;

Πως να εφαρμόσω αναλυτικό προϋπολογισμό για αλλαγή χρήσης προ του 1975;

Το ρωτώ αυτό δεδομένου ότι από τα 110τμ, τα 50τμ έχουν άδεια. Βάσει της εγκυκλίου 3 μπορώ να δληώσω μόνο τα 60τμ -που είναι χωρίς άδεια- και έτσι να πληρώσει ο ιδιοκτήτης μόνο (για τα 60τμ) 500€.

 

Αν κάνω κάπου λάθος στο σκεπτικό μου να ακολουθήσω αυτό που προτείνεις, μα δεν το καταλαβαίνω απολύτως..

 

Βεβάιως στο αρχικό μου post, είχα (και έχω) την απορία σε σχέση με το αν, ακολουθώντας το αρχικό μου σκεπτικό, πρέπει να δηλώσω κάπως την ύπαρξη των 50τμ (αυτών με άδεια), χωρις όμως να βεβαιωθεί κάποια παράβαση για την αλλαγή χρήσης που έγινε προ 1975 (βάσει του Ν.1577/85).

 

 

Ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σου στο ερώτημά μου Παύλο.

Edited by Konstantinos_K
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Κωνσταντίνε

Με βάση τη προηγούμενη δημοσίευσή μου εννοώ να κάνεις ένα αναλυτικό για τα 50 τ.μ που άλλαξαν χρήση από κύρια σε κύρια και τα υπόλοιπα 60 τμ με ΥΔ+ΥΚ. Αν μιλάμε για αλλαγή χρήσης σε κατοικία και επέκταση προ 9/6/75 τότε έχεις για όσα ΦΚ βάλεις πάντα πρόστιμο 500 Ε και έτσι δεν επιβαρύνεται ο πελάτης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα παιδιά μια επιβεβαίωση,

 

Κατοικία με Ο.Α εντός σχεδίου με υπέρβαση δόμησης 4τ.μ. από το 1956 και αυθαίρετη ισόγεια αποθήκη 3τ.μ. & Η< 2,50 κατασκευασμένη το 1993 βγάζει πρόστιμο 1000€ λόγω της αποθήκης που πάει κατ. 3 σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια από το 1956 για να κάνεις συγκρίσεις αυθαιρεσιών;

Αν δεν υπάρχουν ο πιο εύκολος τρόπος είναι να θεωρήσεις το κτίριο προ 75 εφόσον φυσικά έχεις ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο και ταυτοχρόνως για δική σου διασφάλιση βάλεις τον ιδιοκτήτη να διορθώσει το Ε9 του με σωστή παλαιότητα και καταχώρηση επιφάνειας σύμφωνα με τη δική σου αποτύπωση. Αν έχεις και αεροφωτογραφίες ακόμα καλύτερα.

Για την μεταγενέστερη αποθήκη, εξέτασε το ενδεχόμενο να την υπάγεις με βάση την επιφάνεια, μήπως το πρόστιμο βγαίνει κάτω από 500 Ε έναντι της κατηγορίας 3. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο ευχαριστώ για την απάντηση,

 

εγκεκριμένα σχέδια δεν υπάρχουν, έχω όμως αυτοψία από το αρχείο αυθαιρέτων της αρμόδιας ΥΔΟΜ που αποδεικνύει οτι η αυθαιρεσία έχει γίνει το 1956. Αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος είναι αν έχω τη δυνατότητα όπως λες κ εσύ να βγάλω πρόστιμο 500 ευρώ και όχι 1000 (είναι περίεργο το 500αρι να μην καλύπτει και την μικρή αποθηκούλα).

 

Μπορώ αν η αποθήκη είναι μικρότερη από 15μ2 να την πάω ως τετραγωνικά και όχι ως κατ.3 όπως περιγράφεται στον 4178? Δεν υπάγονται δλδ υποχρεωτικά στην κατ3 οι εν λόγω κατασκευές?

Link to comment
Share on other sites

Συνεπώς. χωρίς εγκεκριμένα σχέδια δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Η ανασύσταση σε τέτοια περίπτωση είναι πρακτικά ανέφικτη (λόγω κόστους και χρόνου).

Θεωρείς προ 75 το κτίριο. Έχεις σοβαρή ένδειξη παλαιότητας με βάση το δημόσιο έγγραφο της πολεοδομίας, το οποίο δεν γνωρίζω κατά πόσο θα περιγράφει με ακρίβεια το κτίριο, γι αυτό συστήνω να διορθωθεί το Ε9 με βάση τη σημερινή αποτύπωση.

Η αποθήκη δεν μπορεί να υπαχθεί κατηγορία 1 αφού είναι μεταγενέστερη της 9/6/1975.

Δεν έχεις καμία υποχρέωση να υπάγεις μια αποθήκη που πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας 3, σε αυτήν. Επιλέγεις τη πιο συμφέρουσα λύση.

Υ.Γ Στο προηγούμενο μήνυμα, δεν είπα ότι το πρόστιμο θα βγει 500 Ε για όλα, αλλά να εξετάσεις το ενδεχόμενο μήπως αντί για το υποχρεωτικό πρόστιμο των 500 Ε της κατηγορίας 3, μπορεί να βγει μικρότερο, αν υπολογίσεις το πρόστιμο της αποθήκης με βάση την επιφάνεια και προφανώς με μειωτικό συντελεστή αφού είναι ισόγειος βοηθητικός χώρος. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις καμία υποχρέωση να υπάγεις μια αποθήκη που πληροί τα κριτήρια της κατηγορίας 3, σε αυτήν. Επιλέγεις τη πιο συμφέρουσα λύση.

 

 

Οκ σε ευχαριστώ κ πάλι, για κάποιο λόγο θεωρούσα την υπαγωγή στην κατ. 3 υποχρεωτική. Είναι μικρή η αποθήκη οπότε σίγουρα βγαίνει μικρότερο το πρόστιμο αν το πάω με επιφάνεια.

Η αυτοψία της πολεοδομίας και τα συνοδευτικά έγγραφα (5 φάκελοι στο αρχείο αυθαιρέτων) ευτυχώς με καλύπτουν γιατί περιγράφουν με αρκετές λεπτομέρειες το ιστορικό του ακινήτου, την παράβαση κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημερα σε ολους

 

ισογεια κατοικία 60 μ2 χωρις Ο.Α εντός σχεδίου δηλωνεται στο Ε9 με ετος κατασκευης το 1957.

Στο συμβολαιο αναφερεται οτι η ιδιοκτητρια  κατεχει το οικοπεδο με χρησικτησια απο το 1971, και οτι με δαπανες της μπλα μπλα.. εχτισε την οικια.

Πρεπει να διορθωθει το ετος κατασκευης στο Ε9?

Επισης στην ταρατσα κατασκευαστηκε αποθηκη 2*2 απο λαμαρινα μετα το 2003 κ μια μεταλλικη εξωτερικη σκαλα.

Η οικια ειναι κατ1, η αποθηκη και η σκαλα ειναι κατ 5? Μπορουν να μπουν ως μια παραβαση κατ3?

Link to comment
Share on other sites

Η έκτακτη χρησικτησία απαιτεί τουλάχιστον 20 χρόνια νομής και κατοχής χωρίς ενόχληση. Άρα το έτος 1957 καλύπτεται. Να υποθέσω ότι στο συμβόλαιο δεν αναφέρεται η ύπαρξη της οικίας?

Η αποθήκη αν έχει ύψος μικρότερο των 2.50 μ. μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία 3. Αλλιώς, το πρόστιμο θα υπολογιστεί με βάση την επιφάνεια.

Η εξωτερική σκάλα με αναλυτικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.