Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α09] Κατηγορία 1 (Κατοικίες προ του 1975) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Στο Άρθρο 23 του ΝΟΚ έχει γίνει αντικατάσταση με την παρ. 25 του άρθρου 20 ν. 4258/14 και λέει ρητά πλέον ότι όσα αυθαίρετα εξαιρούνται οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4178/13 (δηλαδή κατηγορία 1-2-3) είναι νομίμως υφιστάμενα. 

επομένως μπορούν να πάρουν νόμιμο περίγραμμα, θεωρώ, όπως τα προ του 55 και τα προ του '83.Μάλιστα στην παράγραφο 3β του άρθρου 23, λέει τι γίνεται στην περίπτωση προσθήκης ειδικά για τα κτίρια της παραγράφου 1δ τα οποία είναι τα πρό 55 και τα όσα εξαιρούνται οριστικά με το Ν. 4178/13 (δηλαδή και τα προ 75), διορθώστε με αν κάνω λάθος

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα προ του 55 είναι νομίμως υφιστάμενα ως έχουν. τελεία. Επειδή γι αυτά δεν υπάρχει κάποια άδεια, σχέδιο κλπ, προβλέπεται η διαδικασία της πιστοποίησης νομίμου περιγράμματος.

Αυτά που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1-2-3 του Ν.4178 θα εξαιρεθούν οριστικά αφού ενταχθούν στον Ν.4178 και καταβληθούν τα ανάλογα παράβολα-πρόστιμα.

Εφόσον ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, ναι, θεωρούνται πλέον νομίμως υφιστάμενα.

Δεν καταλαβαίνω το νόμιμο περίγραμμα που κολλάει?

Για την πιστοποίηση της νομιμότητας θα έχεις πλέον την υπαγωγή στον Ν.4178

Link to comment
Share on other sites

"κολλάει" στην περίπτωση που θέλω να κάνω προσθήκη. Νόμιμο περίγραμμα και στα προ του 55 για τον λόγο αυτό κάνουμε. Άλλο νόμιμο περίγραμμα και άλλο νομίμως υφιστάμενο διάβασε την τεχνική οδηγία (αποφ. 63234/19-12-12) και θα καταλάβεις  

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς. Συμφωνούμε ότι άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Ωστόσο αν θες να το δούμε και με βάση αυτό που παραθέτεις, εσύ έχεις περίπτωση που ανήκει στο αρθρο 23 παρ.β άρα σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες στην περίπτωσή σου "το νόμιμο περίγραμμα ταυτίζεται με το περίγραμμα νομίμως υφιστάμενου κτιρίου.

 

Η διαδικασία πιστοποίησης νομίμου περιγράμματος προβλέπεται μόνο για τα προ του 55.

 

Μπορείς να βγάλεις κανονικότατα άδεια για προσθήκη χρησιμοποιώντας ως δικαιολογητικό την υπαγωγή που θα έχεις κάνει στον Ν.4178.

Link to comment
Share on other sites

Η παράγραφος 3β του άρθρου 23 νοκ, δεν λέει κάτι τέτοιο. μιλάει για ορισμό νομίμου περιγράμματος των κτιρίων της παρ. 1δ (δηλαδή προ 55 και προ 75) και ορίζει ότι είναι το τμήμα εκείνο που δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατα το χρόνο κατασκευής εαν είναι ευμενέστερες. Επομένως νόμιμο περίγραμμα δεν προβλέπεται πλέον μόνο για τα προ του 55, προβλέπεται για όσα κτίρια αναφέρονται στην παράγραφος 1δ

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθείς να κάνεις τη ζωή σου δύσκολη.

 

Αυτό που θέλεις μπορείς να το κάνεις και δεν απαιτείται κανένα νόμιμο περίγραμμα παρά μόνο υπαγωγή του ακινήτου στον Ν.4178

 

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω ας απαντήσει και κάποιος άλλος συνάδελφος αν θέλει

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα. 

Με προβληματίζει το εξής: 

Άδεια του 1966, το κτίριο που κατασκευάστηκε δεν έχει σχέση με το κτίριο για το οποίο εκδόθηκε άδεια. Σε γενικές γραμμές έχει παρεμφερείς διαστάσεις και καταλαμβάνει την αυτή θέση στο οικόπεδο με το της άδειας, όμως εξώστες, κλιμακοστάσια και διαμερισμάτωση δεν είναι τα ίδια. Η σύσταση οριζοντίου το 1967 και οι αρχικές και οι μετέπειτα πωλήσεις, έγιναν με σχέδια που απεικονίζουν το κτίριο όπως κατασκευάστηκε και συμφωνούν με την σημερινή κατάσταση.

Υπέρβαση δόμησης δεν υπάρχει, τα συνολικά μέτρα της κατασκευής είναι λιγότερα από της άδειας, κατασκευάστηκε ένας όροφος λιγότερος. Πιθανολογώ (δεν είχα τα σχέδια της άδειας όταν επισκέφθηκα τον χώρο) ότι έχει μικρές αποκλίσεις στην χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο.

 

Ως παράβαση προ του 1975, θα πρέπει να δηλωθεί κατηγορία 1. Πλην όμως, το σύστημα απαιτεί να δηλωθούν τετραγωνικά  μέτρα υπέρβασης δόμησης. Θα δηλώσω υποχρεωτικά υπέρβαση όταν δεν υπάρχει...; 


Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

αφου συσταση και συμβολαια  συμφωνουν εχεις

α] διαμερισματωση  =500  ανα οροφο

β] τυχον επεμβασεις/αλλαγες στα κοινοχρηστα μια δηλωση για ολα

γ] ολα τα -τυχον-  υπολοιπα ως προ 75 =500, ανα διηρημενη ιδιοκτησια.

 

[για το τι απαιτει το συστημα   για την "υπερβαση δομησης οταν δεν υπαρχει" θα μας πει καποιος συναδελφος...αν και νομιζω οτι κατι δεν πατας καλα]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση. 

Δεν θα γίνει όλο το κτίριο, υπάρχει μιά ιδιοκτησία που θα πουληθεί εντός των ημερών και η τακτοποίηση αφορά αυτήν. Σύνολο διαμερισμάτων 12, ισόγειο, 1ος, 2ος αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγει άκρη με τόσους ιδιοκτήτες για να γίνει όλο, ειδικά στον χρόνο που θέλει ο πελάτης μου να έχει τα χαρτιά. 

 

έχω βάλει ένα φύλλο καταγραφής με μηδέν υπέρβαση. Πατώντας το κουμπί δίπλα στο ευρώ για να γίνει η προσωρινή υπαγωγή, παίρνω το μήνυμα: 
 

  Η δήλωση δεν πληροί τα παρακάτω κριτήρια και δεν μπορεί να υποβληθεί:
- ΦΚ: Σε ΦΚ με "ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1" πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθούν τμ υπέρβασης ή παραβάσεις ή τμ πισίνας.

 

 

αν δηλώσω παράβαση κλικάροντας το κουτάκι δεξιά με την διαμερισμάτωση, βγάζει μήνυμα ότι πρέπει να δηλωθεί κατηγορία 2 κλπ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.