Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 1 (Κατοικίες προ του 1975) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Δημήτρη και Παύλο

καλημέρα

Γιατί ο ερωτών να κάνει όλα αυτά?

 

Αφού είναι κατασκευή προ του 1975 κατ  1

δεν μας ενδιαφέρει αν έχει Ο.Α ή όχι

ούτε αν κατασκευάσθηκε σύμφωνα με αυτή

(απλά η Ο.Α  χρησιμοποιείται ως δημόσιο έγγραφο-απόδειξη ως προ του 1975)

 

Πληρώνει ΕΝΑ 500ρικο για κάθε διαμέρισμα και τέλος

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα. 

Με δεδομένο ότι η παράβαση δεν είναι αυστηρά και μόνον η διαμερισμάτωση αλλά έχει και άλλες (όψεις, κοινόχρηστα, πλάγιες αποστάσεις πιθανότατα κλπ) δηλώνοντάς το ως κατηγορία 1 με πεντακόσια ευρώ συμπεριλαμβάνονται και τακτοποιούνται όλα που αφορούν την ιδιοκτησία. Αν δηλωθεί κατηγορία 2 δεν είναι το ίδιο. Για αυτό και με παραξενεύει η "απαίτηση" για δήλωση τετραγωνικών. Λες και προ του 1975 δεν υπάρχει αυτή η παράβαση! Τα λοιπά (πλην πλάγιων αποστάσεων που θα ελεγχθούν σύντομα αλλά είναι μεγαλύτερες του 3,1μ που ήταν η απαίτηση τότε) μπορούν να περιγραφούν στην τεχνική έκθεση. 

Edited by amyroukai
Link to comment
Share on other sites

βρήκα μιά σχετική ερώτηση στο ΤΕΕ Πελοποννήσου: 

280. Σε περίπτωση που έχω διαφορετική διαμερισμάτωση και αλλαγή στις όψεις βάζω στο σύστημα του ΤΕΕ : 1 λοιπή παράβαση και διαμερισμάτωσης και μου βγάζει μήνυμα: Η «διαφορετική διαμερισμάτωση/ Χωροθέτηση θέσεων Στάθμευσης» επιλέγεται μόνο αν αποτελεί την μοναδική παράβαση σε κτίρια με οικοδομική άδεια διαφορετικά δηλώνεται ως λοιπή παράβαση. Άρα δηλώνω μια λοιπή παράβαση μέχρι προϋπολογισμό 15000€ ή πρέπει ανεξάρτητα τον προϋπολογισμό να χρεώσω 2 λοιπές παραβάσεις;

Η διαφορετική διαμερισμάτωση αποτελεί μία διακριτή αυθαιρεσία η οποία για λόγω του συστήματος δηλώνεται όταν υπάρχουν και άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις, ως λοιπή παράβαση. Επομένως το λογικότερο είναι στο παράδειγμα σας να δηλώσετε 2 λοιπές παραβάσεις.


Άρα η απάντηση είναι "δηλώνεται ως μία λοιπή" στην περίπτωσή μου. Το δοκίμασα και το σύστημα δέχεται να προχωρήσει την αίτηση. 

Περιμένω και την απάντηση του ΤΕΕ εδώ, για το πως θα υπολογιστεί με αναλυτικό η παράβαση της αλλοίωσης όψης, αφού δεν υπάρχει "αρχική κατάσταση" στο διαμέρισμα και για το τι θα γίνει με τα κοινόχρηστα. Με δεδομένο ότι ο πελάτης είναι ο διαχειριστής και όταν του είπα για κοινή δήλωση όλων των ιδιοκτητών για τα κοινόχρηστα απάντησε "τι, να πληρώσουν; αποκλείεται να το δεχτούν αυτό", θέλω να δω πως θα ξεμπλέξει... 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Την άποψή σας.

             Έχω ένα διαμέρισμα, του πελάτη μου, (υπερυψωμένου ισόγειου) σε τριώροφη πολυκατοικία. Άδεια πολυκατοικίας το 1969. Κατηγορια  1 (προ 75).Τα διαμερίσματα ανήκουν σε διαφόρους ιδιοκτήτες.

1. Από την άδεια βρίσκω ότι τα τετραγωνικά του διαμερίσματος, αλλά και από το σχέδιο φαίνεται, ότι  είναι  μεγαλύτερα  από την πραγματικότητα. Ας πούμε πχ  80τμ στην άδεια(πράσινο χρώμα) και 60τμ στην πραγματικότητα.(κόκκινο )

2. Επίσης από την άδεια, εξωτερικό περίγραμμα του κτιρίου (άσπρη γραμμή στο σκαρίφημα)από στην γωνία όλης της πολυκατοικίας (επομένως και στο διαμέρισμα μου) έγινε (μάλλον από την κατασκευή) προσθήκη 2τμ (στην γωνία της πολυκατοικίας) με αποτέλεσμα να τετραγωνιστεί το ακίνητο και το διαμέρισμα μου να είναι 60+2=62τμ.

             Ο πελάτης μου θέλει να το πουλήσει και έχει ήδη βρεθεί αγοραστής. Πηγαίνοντας να κάνω αυτοψία για βεβαιώσει νομιμότητας και ΠΕΑ, βρήκα τα παραπάνω  δεδομένα.

Η συμβολαιογράφος λέει ότι πρέπει να δούμε αν επηρεάζεται  η σύσταση ιδιοκτησιών και αν θα υπάρχει πρόβλημα με το κτηματολόγιο-υποθηκοφυλακείο λόγο διαφοράς τετραγωνικών.

1. Όσον αφορά τις αυθαιρεσίες, τ ι έχω εδώ; Διαμερισμάτωση; Πρέπει να κάνω για όλο τον όροφο διαμερισμάτωση; Θέλει συναίνεση ιδιοκτήτων;

2. Για την προσθήκη των 2 τ.μ. από εξωτερικό χώρο (είναι κοινόχρηστος χώρος αυτός; ) Σημειώνω ότι έχει κάποιες άλλες αυθαιρεσίες όπως διαφορετική διαμόρφωση στους εσωτερικούς χώρους (μετατοπίσεις τοίχων) αλλά και κάτι σημαντικό ότι έχουν κατασκευαστεί  βεράντες, που δεν υπάρχουν στα σχέδια της άδειας. Σε μια από αυτές τις βεράντες έγινε και η προσθήκη των 2 τ.μ. (θυμίζω είναι υπερυψωμένο ισόγειο).

Τα φώτα σας....

 

post-39-0-77551300-1472639914_thumb.png

post-39-0-64594100-1472640984_thumb.jpg

Edited by gio
Link to comment
Share on other sites

Το θετικό είναι ότι μάλλον όλα αυτά που περιγράφεις έγιναν απο κατασκευής πριν το 1975 οπότε με 500 ευρώ τα τακτοποιείς όλα.

 

Ψάξε αν υπάρχουν συμβόλαια και σχέδια σύστασης. Πιθανόν θα περιγράφουν την πραγματική κατάσταση οπότε και εξασφαλίζεις την παλαιότητα και γλιτώνεις τη συναίνεση.

Link to comment
Share on other sites

Το θετικό είναι ότι μάλλον όλα αυτά που περιγράφεις έγιναν απο κατασκευής πριν το 1975 οπότε με 500 ευρώ τα τακτοποιείς όλα.

 

Ψάξε αν υπάρχουν συμβόλαια και σχέδια σύστασης. Πιθανόν θα περιγράφουν την πραγματική κατάσταση οπότε και εξασφαλίζεις την παλαιότητα και γλιτώνεις τη συναίνεση.

Ευχαριστω για την απαντηση.

Εχω όμως διαμερισματωση που εγινε μικροτερο το διαμερισμα;

Η Αδεια εκδοθηκε σιγουρα το 1969 (προ 75) και εγινε τοτε η κατασκευη. Στο συμβολαιο θα περιγραφει απλα τα τετραγωνικα και τους χωρους που πιστευω θα ειαι ψιλο-ιδιοι οποτε δεν ξερω αν θα με βοηθησει πολυ. Οταν αναφερεις οτι γλυτωνω την συναινεση...εννοεις οτι στο συμβαλαιο αγορας ή συστασης θα λεει τη πραγματικη τωρινη κατασταση; Δεν νομιζω.

Οποτε και συμφωνα με εγκυκλιο 4 / 12.02.2016 προς συμβολαιογραφους ...δεν την γλυτωνω την συναινεση, ουτε την τροποποιηση της συστασης οριζ.ιδιοκτησιας;

Δεν καταλαβαινω επίσης το εξης που λεει στην εγκ.4...λεει:

"Ειδικα στην περιπτωση που η επέκταση εχει πραγματοποιηθει σε χωρο κοινοκτητο μεν, αλλα αποκλειστικης χρησης, ειναι δυνατη η μεταβιβαση του χωρου αυτου μαζι με την οριζοντια ιδιοκτησια στην οποια ανηκει η αποκλειστικη χρηση, χωρις να χρειαζεται τροποποιηση της συστασης οριζ.ιδ...."

Το θεμα μου ειναι αν, η αυθαιρετη βεραντα (υπερυψωμενη κατα 0,80) απο το εφαδος-οικοπεδο πανω στην οποια εγινε η προσθηκη των 2τμ, θεωρειται χωρος κοινοκτητος μεν, αλλα αποκλειστικης χρησης δε...

Link to comment
Share on other sites

οπως τα λεει η δαναη ειναι

 

αφου δεν ειδες τα συμβολαια

ρωτας και απαντας με υποθέσεις..

 

δες τα συμβολαια τι περιγραφουν

 

[και δεν ασχολεισαι  ακομα  με την εγκυκλιο των συμβ/φων]

 

μετα

τα λεμε

 

[η επεκταση επι της βεραντας, δεν εγινε σε κοινοχρηστο χωρο.

η βεραντα ηταν δικη του, ως μπαλκονι, μπροστα στην ιδιοκτησια του]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

 

[η επεκταση επι της βεραντας, δεν εγινε σε κοινοχρηστο χωρο.

η βεραντα ηταν δικη του, ως μπαλκονι, μπροστα στην ιδιοκτησια του]

Δημητρη ειναι σε κοινοχρηστο χωρο της οικοδομης. Μεσα στο οικοπεδο.

Οι βεραντα, που λες οτι εγινε η επεκταση του σπιτιου, δεν ειναι στα σχεδια της αδειας...αρα παρανομη ...αρα οχι δικη του αρχικα

Link to comment
Share on other sites

Σε διώροφο κτίριο με υπόγειο κατασκευής προ του 1975 θέλω να τακτοποιήσω τμήμα του υπογείου και το ισόγειο διαμέρισμα τα οποία αποτελούν 2 ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες. Σκέφτομαι να τα βάλω σε μια δήλωση και να βάλω το υπόγειο κατασκευασμένο πριν το 1983 με ό,τι πρόστιμο του αναλογεί για να μην κάνω 2ανεξάρτητες δηλώσεις και πάει σίγουρα 500+500 ευρώ το πρόστιμο. Τι λέτε μπορώ?

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν μπορείς, αφού θα βάλεις οπωσδήποτε το ένα ως Κατηγορία 1.

Επιπλέον πρέπει να ΒΙΑΣΤΕΙΣ να το κάνεις και να το ολοκληρώσεις πριν τη λήξη του νόμου 4178 (πιθανότατα δεν θα σε συμφέρει με το νέο νόμο).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.