Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 2 (Κτίρια μέχρι 31-12-1982) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Το στέγαστρο θα το δηλώσεις προς νομιμοποίηση εντός τριετίας στην ίδια δήλωση και ταυτόχρονα θα έχεις κάνει υπαγωγή για το στέγαστρο. Τη χρονική στιγμή της δήλωσης φαίνεται ότι το στέγαστρο υφίσταται μετά το 1983. Δεν βλέπω πως θα αποδείξεις ότι αυτό υφίσταται πριν το 83.

Link to comment
Share on other sites

Σωστά. Έλεγα μήπως επειδή το στέγαστρο πάει για νομιμοποίηση, μπορούσα να το αντιμετωπίσω διαφορετικά.

Π.χ. Αν έβαζα την κατοικία προ του 83 σε μια δήλωση προς τακτοποίηση κατ4.

Πλήρωνε το 30% του προστίμου.

Έβαζα σε άλλη δήλωση το στέγαστρο προς νομιμοποίηση.

Γινόταν η νομιμοποίηση και μετά πλέον, όντας το στεγαστρο νόμιμο, μετέτρεπα την κατοικία από κατ4 σε κατ2.

Ή έκανα μια νέα δήλωση και ξαναπλήρωνε το πρόστιμο σαν κατ2

Edited by steve100
Link to comment
Share on other sites

Γιατί τόσο μπλέξιμο;

Αν κάνεις μια δήλωση μόνο με την κατοικία χωρίς το στέγαστρο, αφενός έχεις αποκρύψει αυθαίρετη κατασκευή, αφετέρου σημαίνει ότι έχεις πλήρως τακτοποιημένο το ακίνητο και μπορείς να εκδίδεις βεβαίωση, πράγμα που είναι παράνομο και επισύρει σοβαρές κυρώσεις, αφού εντός του ακινήτου παραμένει αυθαίρετη κατασκευή (αυτή που θα νομιμοποιήσεις).

Να ακολουθήσεις την ορθή πορεία των πραγμάτων. Αυτή που δεν θα σε βάζει σε μπελάδες.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Έχω την εξής περίπτωση:

Ισόγειος χώρος-πιλοτή σε οικοδομή με Ο.Α. του 1972 που έχει κλειστεί (αυθαίρετα) από κατασκευής το 1972 σε κατάστημα-χώρο επαγγελματικής χρήσης.

Έχει γίνει περαιωμένη ρύθμιση στον Ν.3843/2010. Επειδή η τακτοποίηση δεν ήταν πλήρης για την συγκεκριμένη Οριζ. Ιδιοκτησία γίνεται υπαγωγή στον Ν.4178/2013. Έτσι θα κάνω επανεισαγωγή και συμψηφισμό του προστίμου.

Λόγω παλαιότητας (μέχρι 31-12-1982) και χρήσης (όχι κατοικία) η σωστή Κατηγορία υπαγωγής του αυθαιρέτου θα ήταν η 2.

Από το 1994, όμως, ο χώρος αυτός λειτουργεί ως φροντιστήριο ξένων γλωσσών.

Θεωρώ ότι μεταξύ άλλων πρέπει να τακτοποιηθεί και η χρήση του χώρου αυτού σε “χώρο διδασκαλίας-εκπαίδευσης” (Άρθρο 3 του Κτιριοδομικού Κανονισμού) η οποία έλαβε χώρα μεταγενέστερα του έτους 1983. Η αλλαγή χρήσης δεν επέφερε ουδεμία μεταβολή στην ήδη τακτοποιημένη (προ του 1983) δόμηση-κάλυψη-ύψος. Πλην όμως έγινε μετά το έτος 1983.

Βάσει του Άρθρου 9.Β του Ν.4178/2013 υπάρχει απαγόρευση υπαγωγής στην Κατηγορία 2 αν υπάρχουν “αλλαγές χρήσης οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταγενέστερα του έτους 1983”.

Να σημειώσω ότι οι υπερβάσεις σε δόμηση για την οριζ. ιδιοκτησία είναι >40%.

Από τα παραπάνω αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι σε όλα τα Φύλλα Καταγραφής, και ανεξάρτητα της παλαιότητας, θα πρέπει να επιλέξω κατηγορία 5. Μπορώ να μην δείξω καν την σημερινή χρήση και να χρησιμοποιήσω το γεγονός της κύριας χρήσης του χώρου από κατασκευής του κτηρίου; Έχετε κάτι διαφορετικό να προτείνετε που μου έχει ξεφύγει από τον στον συλλογισμό μου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Θα παρακαλούσα για τη βοήθειά σας.

 

Α. Ισόγεια κατοικία, η οποία βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, σε γήπεδο χωρίς αρτιότητα και άρα χωρίς οικοδομική άδεια, η οποία έχει κατασκευαστεί προ της 1.1.1983 (με τεκμηρίωση μέσω αεροφωτογραφιών), θα πρέπει να υπαχθεί κατά το άρθρο 9 στην κατηγορία 2 ή στην κατηγορία 5;

Και εάν υπαχθεί αναγκαστικά στην κατηγορία 5, υφίσταται ο μειωτικός συντελεστής, λόγω παλαιότητας (προ της 1.1.1983) ή όχι;

 

Β. Τώρα στην ίδια ιδιοκτησία υπάρχουν μικροπαραβάσεις της κατηγορίας 3 (όπως αποθήκη 4,50 μ2 και <2,50 μ, BBQ), αλλά και άλλες όπως στέγαστρα, πλακόστρωτα, πλακοστρώσεις κ.ά., οι οποίες πάνε με αναλυτικό.

Εδώ θα πρέπει να ομαδοποιηθούν όλες (αυτές της κατηγ. 3 και οι άλλες) και να πάνε με αναλυτικό; Και εάν ναι, η κατηγ., που θα υπαχθούν θα είναι η 5;

 

Γ. Μία ισόγεια αποθήκη 9,50 μ2, αλλά ύψους >2,50 μ, θα δηλωθεί ως κύριος χώρος κατηγορίας 5 με υπεύθ. δήλωση του ιδιοκτήτη όσον αφορά την ημερομηνία της κατασκευής της (προ της 28.7.2011);

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλημέρα,

Θα ήθελα λίγο τα φώτα σας

Έχω πελάτη με 2 οικόπεδα εντός οικισμού ομόρων μεταξύ τους. Στο ένα είναι το σπίτι του και στο άλλο έχει αποθήκες και υπόστεγα.

Θέλω να ρυθμίσω τις αυθαίρετες κατασκευές στο οικόπεδο με τις αποθήκες.

Σε αυτό περιέχονται 1 κτίριο προ του 55 που χρησιμοποιείται ως αποθήκη, ένα ακόμα κτίριο που χρησιμοποιείται ως αποθήκη προ του 83 και ένα σχετικά ψηλό κτίριο ανοιχτό από την μία πλευρά (Η/Χ) όπου στοιβάζει τις μπάλες ή καμιά φορά παρκάρει και το τρακτέρ. Επιπλέον έχει και κάποια στέγαστρα στις προσόψεις των κτιρίων. Όλα κατασκευασμένα προ του 83.

Για το οικόπεδο είχε εκδοθεί μια Ο.Α. η οποία δεν εφαρμόστηκε σε κανένα σημείο οπότε θεωρώ σύμφωνα με παράρτημα ότι δεν υφίσταται.

Θέλω να ρωτήσω:

α) Για το κτίριο προ του 55 δεν χρειάζεται να υπαχθεί σωστά;

β) Την αποθήκη μπορώ να βάλω το σύνολο των τετραγωνικών μια και έξω σαν βοηθητικό χώρο κατηγορίας 2 και να πάρει μειωτικό συντελεστή ή επειδή δεν υπάρχει οικία στο οικόπεδο πάει σαν κύριος χώρος; Επιπλέον χρήση πάει "άλλη κατοικία" ή "υπηρεσίες" όπως είχε αναφέρει παλιότερα ένα συνάδελφος στο φόρουμ και προκύπτει από το παράρτημα;

γ) Ο Η/Χ που στοιβάζει τις μπάλες πάει με αναλυτικό έτσι δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά θεωρώ ότι:

α) δεν χρειάζεται, με την προυπόθεση να υπάρχουν έγγραφα βεβαίας χρονολογίας ή αεροφωτό που να αποδεικνύουν το <1955

β) το αν θα πάει ως κατ.2 εξαρτάται και από την ύπαρξη τυχόν μεταγενεστέρων  αυθ. κτισμάτων.  Όσο για τον μειωτικό, σε περίπτωση που τα όμορα οικόπεδα έχουν αποκτηθεί με κοινό συμβόλαιο τότε είναι αυτομάτως ενοποιημένα,  οπότε αν υπάρχει κατοικία στο άλλο οικόπεδο μπορείς να θεωρήσεις την αποθήκη ως βοηθ. χώρο της κατοικίας. Επίσης το ίδιο αν τυχόν έχει εκδοθεί η άδεια επί αμφοτέρων των οικοπέδων.

γ) Εκ του ορισμού των Η/Υ :

"Ημιυπαίρθιος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων".

δεν προκύπτει ότι αυτός  είναι Η/Υ χώρος αλλά χώρος αποθήκης όχι όμως ως βοηθητικός της κατοικίας (αγροτικά προιόντα).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σε τακτοποιηση κατ 2 μπορουμε να εχουμε και αλλο φκ με  αυθαιρετη  κατασκευη ,μεταγενεστερη ,της κατηγοριας 3?

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

Η κατηγορία 2 μπορεί να συνδυαστεί με τις κατηγορίες 1 και 3. Δεν μπορεί να συνδυαστεί με τις κατηγορίες 4 και 5

(βλέπε και εγκύκλιο 4)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.