Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 3 (Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Η αποθήκη θα υπολογιστεί ως υπέρβαση δόμησης με μειωτικό συντελεστή.Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις γι αυτό και με βάση την εγκ. 4 (βοηθητικός χώρος άλλου χώρου κύριας χρήσης) και του τροποποιημένου παραρτήματος (ισόγειος βοηθητικός με Ε<50 τμ). Επίσης, για την αποθήκη θα χρεωθεί ΥΚ και εξετάζεις αν υπάρχει παραβίαση Δ. Η Υ.Κ αφορά στη περίπτωση που κατασκευάστηκε σε θέση άσχετη με το νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου.

Συμφωνώ με yian ότι τα λιγότερα τετραγωνικά δεν αποτελούν αυθαιρεσία. Φυσικά για να έχει μικρύνει η επιφάνεια ένα τμήμα του αρχικού περιγράμματος δεν θα  έχει κατασκευαστεί και το αρχικό περίγραμμα κάλυψης θα τηρείται όσο αφορά θέση και γενικό σχήμα. Για παράδειγμα το εγκεκριμένο ήταν 7Χ10 και έγινε 6Χ10 ακολουθώντας τις "περασιές" του αρχικού περιγράμματος. Στη περίπτωση αυτή δεν θα έβαζα καμία αυθαιρεσία. Αν όμως το κατασκευασθέν περίγραμμα διαφέρει (π.χ εξέχει, κάνει "δοντάκια" προς τα έξω κλπ) εκεί θέλει συζήτηση.

Συμφηφισμόι δεν προβλέπονται. Η ρύθμιση αυθαιρέτων είναι υπολογιστικό εργαλείο προστίμου και δεν σχετίζεται ευθέως με πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει για την έκδοση μιας άδειας δόμησης. Με άλλα λόγια ακόμη και αν έχεις υπόλοιπο δόμησης και κάλυψης, πάλι θα χρεωθεί η υπέρβαση δόμησης. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποιήσης εντός τριετίας (εφόσον μπορεί να εκδοθεί τέτοια άδεια)  με πληρωμή μόνο του παράβολου

Ευχαριστώ Pavlo και Yian,

θα παω την αποθηκη με μειωμενο συντελεστη και ΥΔ. Ενω τα μειωμένα τετραγωνικα σε σχεση με την αδεια δεν αποτελουν παράβαση και το υπάρχον ειναι στις περασιες της οικοδομικης άδειας, υπάρχει αλλαγη περιγράμματος κατα 12% (δοντι στο νομιμο περιγραμμα). Φαντάζομαι ότι κάπως υπολογιζεται με αναλυτικο...

Link to comment
Share on other sites

Αν οι αλλαγές του σχήματος (το "δόντι") γίνεται εσωτερικά, δηλαδή εντός του νομίμου -εγκεκριμένου-περιγράμματος της κάλυψης δεν θα έβαζα καμία αυθαιρεσία.Θα το ανέφερα όμως στην Τ.Ε της δήλωσης, ότι το περίγραμμα έχει στην πράξη τροποποιηθεί χωρίς να επηρεάζει τη νόμιμη κάλυψη με αναφορά και στο παράρτημα της εγκ. 3.

Link to comment
Share on other sites

Αν οι αλλαγές του σχήματος (το "δόντι") γίνεται εσωτερικά, δηλαδή εντός του νομίμου -εγκεκριμένου-περιγράμματος της κάλυψης δεν θα έβαζα καμία αυθαιρεσία.Θα το ανέφερα όμως στην Τ.Ε της δήλωσης, ότι το περίγραμμα έχει στην πράξη τροποποιηθεί χωρίς να επηρεάζει τη νόμιμη κάλυψη με αναφορά και στο παράρτημα της εγκ. 3.

To δοντι είναι εκτος του περιγράμματος της Ο.Α, και η αλλαγη του περιγραμματος είναι μεγαλύτερη του 5% άρα αυτόματα παει σε αναλυτικό ή ΥΔ και φεύγει από την κατηγορία 3. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν εξαντληθει τα τμ της ΟΑ άρα σαν ΥΔ ειναι λάθος να υπολογιστεί κατα τη γνωμη μου.

Link to comment
Share on other sites

εννοείται ότι εφόσον δεν πληροί τις ανοχές της παρ. ιστ δεν υπάγεται κατηγορία 3 και χρεώνεται με Υ.Δ+Υ.Κ.

Τονίζω εκ νέου ότι δεν έχει καμία σημασία αν υπάρχει υπόλοιπο Σ.Δ ή Σ.Κ στο οικόπεδο. Η υπέρβαση θα χρεωθεί κανονικά. 

Αυτή η αντίληψη υπήρχε στις αρχές του ν. 4014 από μέρος συναδέλφων, όταν τα πράγματα τότε ήταν πρωτόγνωρα όσο αφορά στη ρύθμιση αυθαιρέτων. 

Εναλλακτικά, όπως είπαμε ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις που υπάρχει μη υλοποιημένος Σ.Δ και ΣΚ και γενικότερα τηρούνται οι διατάξεις να εκδώσεις άδεια νομιμοποίησης εντός τριετίας κατά τα γνωστά...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας.

Έχω το εξής θέμα,εαν θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει.

Σε υφιστάμενο βιομηχανικό κτήριο με Ο.Α. έχω μεταξύ άλλων και τις εξής παραβάσεις που δυσκολεύομαι να τις εντάξω κάπου.

 

1)   Σε απόσταση 2μ απο το όριο (αγροτικός δρόμος), βρίσκεται το σκέπαστρο του  υποσταθμού , το οποίο έχει πλαγιοκάλυψη από λαμαρίνες και σκεπή μονοριχτη,επίσης από λαμαρίνα, διαστάσεων 3,00χ3,00χ2,50ύψος.

2)   Σε απόσταση 1,00μ από το όριο, υπαρχει και το φυλάκιο εισόδου, επιφάνειας 10,50μ2 και ύψους 2,40μ, κατασκευασμένο από panels.

 

Για το 1) προβληματίζομαι να το βάλω στις μικρές παραβάσεις (αρ.9 κατ Γ ιη.), γιατί στην πραγματικότητα σκεπάζει κάτι μόνιμο, δηλ. τον υποσταθμό, δεν ξέρω μήπως πιό σωστό είναι στην περίπτωση (αρ.9 κατ Γ ιγ. , αλλά ούτε και αποθήκη μου έρχεται σωστό. Μήπως υπάγεται στο άρρο 2 παρ.19 του ΝΟΚ ("στοιχεία διανομης ηλεκτρικής ενέργειας") , οπότε μπορω να το βάλω με αναλυτικό;

 

Για το 2) καταλήγω να το βάλω κανονικά σαν υπέρβαση δόμησης, δεν ξέρω όμως μήπως θα μπορούσα να το πάω και με αναλυτικό, η και με κάτι άλλο, ώστε να ελαφρύνω λίγο ως προς το οικονομικό την όλη κατάσταση.

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

Η μικρότερη επιφάνεια δεν αποτελεί αυθαιρεσία. Από κει και πέρα σε περίπτωση μεταβίβασης ας μας πει ο συμβολαιογράφος πως θα το περιγράψει στο συμβόλαιο. Έχει υπάρξει συζήτηση και σε άλλο νήμα ακριβώς για τη δική σου περίπτωση. 

Καλημέρα!!!! Όπως φαίνεται δεν θα ξεμπερδέψω ποτέ με το αυθαίρετο... Μου είπαν στο ΤΕΕ ότι η διαφορετική διαρρύθμιση δεν χρειάζεται να φαίνεται στα σχέδια, αφού δεν επηρεάζει ούτε στατικά ούτε ηλεκτρομηχανολογικά, άρα μπορώ να δώσω τα σχέδια της άδειας και να επισημάνω τη διαφορά στις παρατηρήσεις. Υπάρχει ένα άλλο θέμα όμως τώρα. Μου είπες ότι η μικρότερη επιφάνεια δεν αποτελεί αυθαιρεσία, άρα μπορώ απλά να δώσω τα σχέδια της άδειας και να σημειώσω εκεί πάνω την αυθαίρετα κλεισμένη βεράντα. Με βάση όμως τις υλοποιημένες διαστάσεις, το αυθαίρετο αυτό έχει μεγαλύτερο εμβαδόν από ότι θα είχε αν είχε υλοποιηθεί κανονικά το σχέδιο της άδειας. Αν καταθέσω το σχέδιο της άδειας λοιπόν, θα πρέπει να υπολογίσω μικρότερου εμβαδού αυθαίρετο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση? Μπορώ να δώσω το σχέδιο της άδειας και η διαγράμμιση του αυθαιρέτου να "τρώει" και λίγο από τον τοίχο ώστε να δηλωθεί η πραγματική του διάσταση? Ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

σε περιγραμμα κτιριου οι εξωτερικες διαστασεις ειναι ολες  < 5%  ,πλην μιας διαστασης που ξεπερνα το 5%.ομως το εμβαδον του περιγραμματος ειναι <του 2%.βαζω κατηγ 3  την διαφοροποιηση περιγραμματος δηλ το υπερβαινον εμβαδον (3. μ2) η το βαζω ΥΔ καιΥΚ?

Edited by martha1
Link to comment
Share on other sites

Μα γιατί ρε martha 1 το ρωτάς??

Λέει πουθενά το άρθρο 9 ότι "...ΜΙΑ διάσταση >5%"

δεν επιφέρει τις συνέπειες..   

Επομένως "ηλίου φαεινότερο" ότι πράγματι υπολογίζεις Υ/Κ & Υ/Δ

Όλα αυτά φιλικότατα 

Link to comment
Share on other sites

Drawing1-Model.pdf

 

Καλησπερα εχω την εξης περιπτωση οπως φαινεται και στις φωτογραφιες...ειναι αποθηκη που η εισοδος οπως βλεπετε ειναι αυτη που φαινεται και εσωτερικα κατεβαινει υπογεια κατω απο την αυλη μεχρι κ 4-5 μετρα σε μηκος..

 

Μπορουμε να αποφυγουμε την τακτοποιηση..?? εχει κατασκευαστει μεταγενεστερα απο το σπιτι ( το οποιο εχει αδεια αποκαταστασης)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.