Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α09] Κατηγορία 4 αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

To θέμα είναι αν το σύστημα του ΤΕΕ μπορεί να προχωρήσει τη δήλωση σε υπαγωγή "διαβάζοντας" κατηγορία 2 στο 1 ΦΚ και κατ. 5 σε άλλο Φ.Κ. Το πιθανότερο είναι να βγάλει σφάλμα. 

Πάντως με βάση το λεκτικό της εγκ. 4 οι αυθαιρεσίες που αφορούν τον περιορισμό της κατηγορίας 2 εξετάζονται ανά ιδιοκτησία και όχι σε όλο το κτήριο, όταν έχουμε κτήριο με σύσταση Ο.Ι.

γ)  Αυθαιρεσίες  της  Κατηγορίας  2  προ  1.1.1983  :    ∆ιερευνάται  η  υπαγωγή 
αυθαιρέτων  κατασκευών  ή  αυθαίρετης  αλλαγής  χρήσης  προ  1.1.1983  στην  Κατηγορία  2, 
στην  περίπτωση  που  στην  ιδιοκτησία  της  οποίας  ρυθµίζονται  οι  αυθαιρεσίες  δεν 
πραγµατοποιήθηκαν  από  οποιονδήποτε  ή  δεν  εγκαταστάθηκαν  µεταγενέστερα  του  έτους 
1983  αυθαίρετες  κατασκευές  ή  αλλαγές  χρήσης,  εξαιρουµένων  των  αυθαίρετων  µικρών 
παραβάσεων της Κατηγορίας 3. 
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι σωστό αλλά ανά ΟΙ, εμένα οι αυθαιρεσίες κατ5 είναι σε άλλη ΟΙ. Αν το προχωράει το σύστημα να το δηλώσω?

Υποτίθεται ότι μπορούμε ανά κτίριο να κάνουμε 1 αίτηση με διάφορα φύλλα καταγραφής, αν εξαιρέσουμε κατ1 που γίνεται δήλωση /ΟΙ.

Ανά ΟΙ να καταλάβω να μην συνυπάρχουν μερικές κατηγορίες αλλά ανά δήλωση δεν το θεωρώ λογικό αφού με αφήνει να κάνω 1/κτίριο.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα σε αυτό το νόμο δεν είναι μόνο τι θέλεις, αλλά και αν αυτό μπορεί να υλοποιηθεί συστημικά. Με βάση την εγκύκλιο δύνασαι να το κάνεις αφού η συνύπαρξη διαφορετικών κατηγοριών αυθαιρεσίων σε διακεκριμένες ιδιοκτησίες δεν απαγορεύεται, προκειμένου κάποια από αυτές να υπαχθεί στην κατηγορία 2.

Το θέμα όμως γίνεται περίπλοκο, αφού σε μια δήλωση θα έχεις διαφορετικές κατηγορίες,  διαφορετικών οριζοντίων ιδιοκτησιών.

Σε κάθε τέτοια περίπλοκη περίπτωση (και όχι μόνο) προτιμούμε τις ξεχωριστές δηλώσεις για όφελος δικό μας και διασφάλιση του πελάτη.

(προσωπικά δεν είμαι υπέρ κοινής δήλωσης διαμερισμάτων).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Pavlo!

Και μια τελευταία ερώτηση: στα κοινόχρηστα που έχω 2 αυθαιρεσίες η μια κατ.2 (αποθήκη σε κοινόχρηστο) και η άλλη κατ.5 (δώμα υπέρβαση ΣΔ και ΥΥ) και εκεί αναγκαστικά δηλαδή κάνω 2 δηλώσεις?

Κρίμα το έξτρα 500άρικο...

Link to comment
Share on other sites

patty,

Ελπίζω ότι δεν θα σου παραμένει ακόμη αυτό το ερώτημα, αλλά μιάς και πέρασα από εδώ ...... :smile:  να σου διευκρινήσω ότι ο συνάδελφος Pavlos ξεκάθαρα και σωστά σου πρότεινε    ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ  δηλώσεις προκειμένου για ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ιδιοκτησίες.

Αυτό όμως που υπονοείς, δηλ.  ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ  δηλώσεις για ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ  αυθαιρεσίες της ίδιας ιδιοκτησίας  ΔΕΝ είναι σύμφωνο με τον νόμο . Τα κοινόχρηστα είναι  ΜΙΑ ιδιοκτησια όπου όλοι οι συνιδιοκτήτες έχουν εξ αδιαιρέτου ποσοστό συνιδιοκτησίας και η τακτοποίηση τους γίνεται με μία κοινή δήλωση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα σου έχεις τότε για τα κοινόχρηστα : (κατ.2 + κατ5) = κατ5

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ #849 ?

 

ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΕ 4 ΟΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ 2 ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΑΝΑ ΟΡΟΦΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΑΣΑΝΣΕΡ ΣΕ ΑΛΛΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΑΔΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΟΡΟΦΟΥ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ . ΘΑ ΤΟ ΠΑΩ ΜΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ ΑΝΑ ΟΡΟΦΟ .ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ (ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ-ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΒΑΔΑ (ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ) ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ .ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΩ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ,  ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΣΤΕΣ ?ΣΤΟ ΛΕΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ (Ο.Ι.)ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΑΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΕΜΒΑΔΟΥ ΕΞΩΣΤΗ, ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ .   

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδερφοι

 

έχω μια περίπτωση αυθαίρετης ισόγειας αποθήκης 45 τμ που αντιστοιχεί σε >20% της κάλυψης

 

Ενώ αρχικά θεωρούσα πως θα έπρεπε να καταχωρηθεί ως Κατηγορία 5, με μπέρδεψε η σχετική διευκρίνιση της Εγκυκλίου 4 (#16), όπου:

"Για τον υπολογισμό του ποσοστού υπερβάσεων των αυθαιρεσιών συνυπολογίζονται όλοι οι αυθαίρετοι κλειστοί χώροι κύριας χρήσης που προσαυξάνουν το συντελεστή δόμησης του ακινήτου"

 

Δηλαδή οι χώροι Β.Χ. δεν λαμβάνονται υπόψη? Κάπως παράδοξο μου φαίνεται.

Γι αυτό θα θελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε να υπάρχει κάποια διευκρίνιση επί της διευκρίνισης.

 

Ευχαριστώ πολυ

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς αυτή δεν είναι η μόνη αδιευκρίνιστη αρλούμπα που θα βρει κανείς διαβάζοντας τις εγκυκλίους.  Για μένα τουλάχιστον είναι απόλυτο ότι ΚΑΘΕ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ Υ.Δ κατά το νέο Παράρτ. Α΄ συμμετέχει και στην αναλογία επί της επιτρεπομένης επιφανείας  της αδείας για τον προσδιορισμό του συντελεστή καθορισμού  κατ 4 ή κατ 5.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

Γενικό ερώτημα σχετικά με υπέρβαση δόμησης/κάλυψης:

 

Η Υ.Δ. και Υ.Κ. ως νούμερο (επιφάνεια) ισούται με τη διαφορά [(πραγματικά υλοποιημένα) - (εγκεκριμένα από Ο.Α.)]. Σωστά?

Αν η διαφορά αυτή έχει αρνητικό πρόσημο, δηλαδή έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες αυθαίρετες κατασκευές που προσμετρώνται στη Κάλυψη ή/και Δόμηση, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί άλλα τμήματα που προβλέπονταν από την Ο.Α., ώστε λογιστικά να μην υπάρχει "υπέρβαση", υφίσταται Υ.Δ. και Υ.Κ. για υπολογισμό προστίμου? Οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό (παρ.5. άρθρ. 18 Ν.4178/2013) ?

Edited by CivilKald
Link to comment
Share on other sites

Υπέρβαση κάλυψης μπορείς να έχεις ακόμη και όταν το κτίριο έχει ανεγερθεί σε διαφορετική, από την εγκεκριμένη επί εδάφους, θέση. Ο νόμος βεβαίως έχει προβλέψει στην περίπτωση της μη παραβίασης πολεοδομικών διατάξεων, το πρόστιμο της λανθασμένης θέσης ανέγερσης να είναι σχετικά μικρό (κατηγορία 3, 500 Ε).

Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι όταν έχεις ένα εγκεκριμένο περίγραμμα κάλυψης, σε εγκεκριμένη θέση και αυτό έχει τροποποιηθεί, ακόμη και χωρίς αυθαίρετη προσθήκη, τότε συγκρίνεις τα δυο περιγράμματα και ότι εξέχει το χρεώνεις ως υπέρβαση κάλυψης, παρά το ότι ενδεχομένως κάποια άλλα τμήματα έχουν υλοποιηθεί εσώτερα ή και καθόλου.

Το μέγεθος της κάλυψης δηλαδή δεν είναι μόνο μετρικό (λογιστικό).

 

Επειδή οι γενικές ερωτήσεις μπορεί να μπερδέψουν τους συναδέλφους, αν θες κάνε συγκεκριμένο ερώτημα και εφόσον αυτό έχει πολλά μετρικά στοιχεία ανέβασε τα ανάλογα σκαριφήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.