Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 5 αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 498
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Έχω κτίριο  Δημοσίου συμφέροντος με χρήση Διοίκηση το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1972 ανευ οικοδομικής άδειας. Αν έχω καταλάβει σωστά δηλώνεται κατηγορία 5 με παλαιότητα προ του 1983 ή μήπως τα προ του έτους 1983 δηλώνονται μόνο στην κατηγορία 2 εφόσον πληρούνται προϋποθέσεις?

Link to comment
Share on other sites

Αν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές έγιναν πριν το 83 τότε το βάζεις κατηγορία 2. Δεν έχει σημασία που έγινε εξ ολοκλήρου χωρίς άδεια.

Αν όμως υπάρχουν στο ακίνητο και αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν μεταγενέστερα τότε αφού είσαι χωρίς άδεια πας κατηγορία 5 με παλαιότητα πριν το 83 για ότι έγινε τότε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν όμως υπάρχουν στο ακίνητο και αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν μεταγενέστερα εξαιρουμένων αυθαίρετων κατασκευών κατηγορίας 3 τότε αφού είσαι χωρίς άδεια πας κατηγορία 5 με παλαιότητα πριν το 83 για ότι έγινε τότε.

+1 με μία μικρούλα (μπλε λόγω ομάδας) προσθήκη

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα, υπολογιζονται οι χωροι μειωτικου συντελεστη (σοφιτα) για να δουμε αν παραβιαζονται σε ποσοστο μεγαλυτερο του 40% τα πολεοδομικα μεηγεθη καλυψης και δομησης, προκειμενου να επιλεξουμε κατηγορια 4 ή 5;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!
Έχω μια περίπτωση με ενα αυθαίρετο εκτός οικισμου που είναι λίγο περιπλοκη. Επειδή δεν έχω τον χρόνο να ψάξω όλους τους εγκυκλίους θα σας την περιγραψω όσο γινεται καλυτερα και θα τα βάλω όλα τα στοιχεία χρονολογικά, περιμένω την αποψη σας.
Σε ένα γήπεδο δλδ εκτός οικισμού (μη άρτιο μη οικοδομήσιμο ) με εμβαδόν Ε=175μ2 το 1966 ο τότε ιδιοκτήτης  πήρε από την αστυνομία άδεια  ανέγερσης ισόγειας αποθήκης Εαποθ=130μ2.
Βλέποντας τους χάρτες ΓΥΣ (1976) γίνεται ευκολα αντιληπτό οτι το κτίριο όχι μόνο δεν έχει τα μ2 που περιγράφονται στην αδεια αλλά δεν έχει ουτε το ίδιο σχήμα η κατοψη του απο ορθογωνια παραλληλόγραμμη που έπρεπε να ήταν είναι τετράγωνη.  Φαίνεται να είναι περιπου 82μ2.
Το 2005 με γονική παροχή και χωρίς τοπογραφικό ο συμβολαιογράφος το περιέγραψε ισόγειο κτίσμα - κατάστημα με ελενιτ με εμβαδό Εκατ=110μ2.
Βλέποντας τώρα όλο το ακίνητο διαπιστώνω ότι υπάρχει, χωρίς οικ. αδεια βέβαια, ένα διώροφο κτίριο με μπαλκόνια με ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ σκελετό από ΩΣ με μια σκάλα κλειστή στο πλάι για επικοινωνία με τον επάνω όροφο. Το ισόγειο είναι ακομα κατάστημα όπως αναφέρει και το συμβόλαιο, ειναι  Εισογ=91.50μ2 και ο όροφος σπιτι με συνολικό εμβαδόν Εα,όρ=89.50μ2, τα κουφώματα και τα υλικά κατασκευής μαρμαρα κ.α. φαινονται να είναι καπου στις αρχες του 1980, εκτός αυτού και υπαρχει ένα γκαραζ Εγκ=35μ2 εκτός περιγραματος κτιρίου που  φτάνει μέχρι τα όρια του γειτονικού γηπέδου,  και οι 3 πλευρές του είναι μόνο 0.5μ από το Φ.Ε. τοιχία από μπετό και μόνο τέταρτη πλευρά  που έχει ύψος 2,4μ είναι εκτός φυσικού εδάφους. Απο την ορθοφωτογραφία  ΕΚΧΑ και google earth φαινεται το κτιριο τετραγωνο όπως το ΓΥΣ, με πλάκα για στέγη δεν φαινοται τα μπαλκόνια ουτε το γκαραζ διότι έχει απο πάνω περγκολα με αναριχόμενα φυτα. Ο σημερινός ιδιοκτητης μου λεει ότι έτσι το πηρε απο τον πατέρα του και οτι ηταν μικρός και δεν ηξερε .... τι να πω!!!  
Πως θα το χειριστώ ολο αυτό?    ..... Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Για μένα είναι παντελώς αυθαίρετο το κτίριο, με Υ.Δ σε όλα τα τ.μ κλειστών χώρων. Έχε υπόψη σου ότι δεν ενεργοποιούνται συντελεστές άλλων υπερβάσεων όταν επιλέξεις "οχι" στην ύπαρξη Ο.Α.

Από κει και πέρα, αν μπορείς να βρεις κάποια αεροφωτογραφία παλαιότητας του κτιρίου ως έχει σήμερα, μπορεί να μειωθεί το πρόστιμο. Αφού φαίνεται σε ΕΚΧΑ και google τουλάχιστον είναι σίγουρο ότι μπορείς να το υπάγεις στις διατάξεις του νόμου αφού προϋφίσταται της 28-7-2011.

Μη σε μπερδεύει η περιγραφή της γονικής παροχής. Ότι ήθελαν έγραφαν. Ο συμβολαιογράφος μάλλον θα έγραψε ακίνητο σε καθαρά αγροτική περιοχή, (οπότε το τοπογραφικό δεν το χρειάστηκε) θα έβαλε τον ιδιοκτήτη να δηλώσει ότι το κτίριο προϋφίσταται του 1983 και όλα καλά από την μεριά του. 

Άδειες από αστυνομία και κοινότητες είναι μια "νοσηρή" ιστορία δόμησης και δεν έχουν τηρηθεί ποτέ στην πράξη. Ήταν κοινό μυστικό η άδειες για αποθήκη που μετατρέπονταν σε κατοικίες, όπως επίσης και εκείνες οι περιπτώσεις με τα λυόμενα μέχρι 50 τμ εξοχικές κατοικίες της επταετίας 67-74.

Σε τέτοιες άδειες δεν υπάρχουν (και αν υπάρχουν μιλάμε για σκαριφήματα της πλάκας) εγκεκριμένα σχέδια για να συγκρίνεις οπότε αν θες να πάρεις τέτοια ευθύνη για ότι ανοησίες έκαναν εκείνες τις εποχές είναι στην διακριτική σου ευχέρεια.  Επιπλέον, ακόμη και αν πάρεις πάνω σου τέτοια ευθύνη, μπαίνεις σε μια διαδικασία που δεν έχει τέλος, μιας που δεν θα μπορέσεις να είσαι σίγουρος σε κανένα βήμα υπολογισμού για τις αυθαίρετες επιφάνειες και τους συντελεστές προσαύξησης αν αποδεχθείς ύπαρξη άδειας στους υπολογισμούς.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπέρα, σε πολυκατοικία συνολικής επιφανείας άνω των 2.000 τμ, έχει κατασκευαστεί αυθαίρετα μια γκαρσονιέρα πάνω από την είσοδο της πολυκατοικίας 25 τμ η οποία περιγράφεται στη σύσταση. Πρόκειται για κατηγορία 4 ή 5?  ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

μας πετάς ..ένα μπαλάκι και... δεν μπορούμε να το πιάσουμε!

 

και σε ποιόν ανήκει αφού όλη κατασκευάσθηκε αυθαίρετα?

και ως αρχική συν/σία με τι εμβαδό  περιγράφεται ?

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.