Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α11] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων


Recommended Posts

Για το υπόγειο ΟΚ, είναι εύλογο να μη συμμετέχει. Για το κενό κατάστημα όμως γιατί να μείνει έξω από τον υπολογισμό; 

Η Υ.Α. αναφέρει συγκεκριμένες χρήσεις

v. Καταστήματα εμπορίου (όπως τροφίμων, ένδυσης), 
καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (όπως 
φαρμακεία, κουρεία, κομμωτήρια, αισθητικής περιποίη−
σης, επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων), καθώς 
επίσης και κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, χώροι 
εστίασης (όπως εστιατόρια, ταβέρνες), τράπεζες, εμπο−
ρικά κέντρα με πολλαπλές χρήσεις, πολυκαταστήματα, 
αγορές και υπεραγορές.
 
Το άρθρο 1 ρυθμίζει πως: ΔΕΔΟΤΑ απαιτείται για κτίρια που η χρήση τους δεν συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο 2, δηλαδή τα παραπάνω. 
 
Τώρα εδώ προκύπτει το ερώτημα... τι γίνεται αν εγκατασταθεί μελλοντικά μια χρήση της παραγράφου v στο κενό κατάστημα; 
Αυτό όμως θα είναι μεταγενέστερο της ρύθμισης... 
Το άρθρο 1§1 αναφέρει: 
...ως επικρατούσα χρήση ορίζεται η χρή−
ση άνω του 50% της υφιστάμενης συνολικής δόμησης, 
κατά την ολοκλήρωση της αυθαίρετης κατασκευής ή 
την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.
Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

Στο κτίριο έχεις 4 διαφορετικές χρήσεις:

α) φροντιστήριο με Επιφάνεια: 136,92+136,92=273,84 τμ

β) κατοικία με επιφάνεια: 88,42+85,00=173,42 τμ

γ) γραφείο:153,92/2=76,96 τμ

δ) κατάστημα (κενό): 153,92/2=76,96 τμ.

Σύνολο: 601,18 τμ

 

Η επικρατούσα χρήση σύμφωνα με τον ορισμό θα είναι αυτή που αντιστοιχεί σε επιφάνεια άνω του 50% δόμησης (νόμιμης+αυθαίρετης).

Σύμφωνα με τα παραπάνω καμία μεμονωμένη χρήση δεν μπορεί να θεωρηθεί επικρατούσα αφού δεν καλύπτει  ποσοστό άνω του 50%. Όμως οι χρήσεις οι οποίες οδηγούν σε Μ.Σ.Ε είναι το φροντιστήριο και το κατάστημα, δηλαδή επιφάνεια 273,84+76,96=350,08 τμ---->350,08/601,18=58,35%>50%

Αν το δούμε και αναλογικά η χρήση φροντιστήριο έχει ποσοστό 45,55%

η χρήση κατοικία έχει ποσοστό, 28,85%, η χρήση γραφείο έχει ποσοστό 12,80% και η χρήση κατάστημα έχει ποσοστό 12,80%. Οπότε επικρατεί η χρήση φροντιστήριο η οποία απαιτεί ΜΣΕ.

Αν τώρα πεις ότι έχεις αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και ότι το κατάστημα είναι γραφείο τότε θα έχουμε:

φροντιστήριο: 273,84 τμ

κατοικία: 173,42 τμ

γραφειο: 153,92 τμ

 

Οπότε  το σύνολο χρήσεων σε επιφάνεια που ΔΕΝ απαιτούν ΜΣΕ,  αλλά ΔΕΔΟΤΑ είναι (173,42+153,92)/601,18=54,54%>50% οπότε η θεώρηση του χρήσης του χώρου ως γραφείου αλλάζει το συνδυασμό χρήσεων που οδηγούν σε Μ.Σ.Ε και έτσι αρκεί η εκπόνηση μόνο του ΔΕ.ΔΟ.ΤΑ.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Παύλο. Εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί εμφανώς αλλαγή χρήσης και επομένως δεν θα δηλωθεί καμία αυθαιρεσία επ αυτής, εξακολουθεί να ισχύει η χρήση της οικοδομικής άδειας. Το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή το κατάστημα παραμένει ξενοίκιαστο δεν σημαίνει ότι δεν θα το λάβεις υπ' όψιν για τον υπολογισμό της στατικής επάρκειας. Αύριο θα νοικιαστεί πάλι ως κατάστημα. Επομένως εφόσον οι χρήσης που υπάρχουν σε εμβαδό>50% απαιτούν στατική επάρκεια δεν τη γλιτώνεις κατά τη γνώμη μου (το  υπόγειο δεν συνυπολογίζεται εφόσον είναι βοηθητικό όπως είπε και ο Παύλος). Δες μήπως τυχόν σε καλύπτει κάποια από τις υπόλοιπες εξαιρέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ισόγειο 153,92 τ.μ. με δύο καταστήματα στην άδεια (χρήση στην εγκεκριμένη κάτοψη «Κατάστημα», γραφιστικό γραφείο κατά την αυτοψία το ένα (έχει αυτή τη χρήση πολλά χρόνια) και κενό το άλλο (σχεδόν ίσα εμβαδά)

136,92 Α’ όροφος κατοικία στην άδεια, φροντιστήριο δευτεροβάθμιας κατά την αυτοψία

136,92 Β’ όροφος κατοικία στην άδεια, φροντιστήριο δευτεροβάθμιας κατά την αυτοψία

100,26 Γ’ όροφος κατοικία στην άδεια, κατοικία και κατά την αυτοψία

88,42 Δ’ όροφος κατοικία στην άδεια, κατοικία και κατά την αυτοψία

85,00 Υπόγειο με βοηθητικούς χώρους (λεβητοστάσιο και αποθήκες)

Κάνω ρύθμιση αλλαγής χρήσης από κατοικία σε φροντιστήριο για τον Α’ όροφο.

 

Βεβαίως και οι συνάδελφοι παραπάνω τοποθετήθηκαν σωστά, αλλά τι σημασία έχει η αγωνία σου Χριστόφορε ;

 

Έστω ότι δεν ήξερες τι γίνεται στον Β όροφο (που δεν σε αφορά) και υπέθετες τη χρήση της άδειας (κατοικία). Θα είχες μια χαρά επικρατούσα χρήση στο κτήριο για ΔΕΔΟΤΑ.

Έστω ότι κατάφερνες να πάρεις την απαλλαγή από ΜΣΕ, όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι παραπάνω.

Έστω τέλος ότι το έπαιρνες απόφαση ότι θέλει ΜΣΕ και το έγραφες στη δήλωση του ν.4178.

 

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Σε 3 χρόνια το κτήριο θέλει ΜΣΕ. Είτε με το ν.4178 είτε με την ηλεκτρονική ταυτότητα.

Κάποιος θα την κάνει στο μέλλον (για το σύνολο του κτηρίου) γιατί αλλάζει κατηγορία σπουδαιότητας. Από Σ2 σε Σ3.

Αν τότε θεωρηθεί πολύ βαρύ το κόστος για το κτήριο, να είσαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρχει εκεί το φροντιστήριο και όλα θα είναι εντάξει ...

 

Γι' αυτό, προς το παρόν και για τη δήλωση, γράψε ότι η αλλαγή χρήσης θέλει ΜΣΕ κατά το νόμο και ολοκλήρωσε μία ακόμη υπαγωγή. Στο μέλλον ...

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθες. Αγωνία δεν υπάρχει :).
Όταν η Υ.Α. αναφέρει - ορίζει την επικρατούσα χρήση κτιρίου προφανώς και πρέπει να ερευνήσω για το ποιες είναι οι υπόλοιπες χρήσεις. Θέλω να πως πως με αφορά και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως δεν ήξερα. Τώρα για το τι θα γίνει μετά από 3 χρόνια...
Πάντως κανείς δεν έμεινε ειδικά στον προβληματισμό μου, η υποχρέωση για ΜΣΕ αφορά συγκεκριμένα κατάστημα και όχι γενικώς ¨καταστηματα¨.

Edited by nzerman
Link to comment
Share on other sites

...

Πάντως κανείς δεν έμεινε ειδικά στον προβληματισμό μου, η υποχρέωση για ΜΣΕ αφορά συγκεκριμένα κατάστημα και όχι γενικώς ¨καταστηματα¨.

 

Η ΜΣΕ σε αυθαίρετα με άδεια απαιτείται εξ αιτίας της αλλαγής-μεταβολής τριών δεδομένων της ήδη υπάρχουσας μελέτης επάρκειας του κτηρίου :

Φορτία, συντελεστές δράσεων, κατηγορία σπουδαιότητας.

Για να διατηρηθεί νομιμότητα στο κτήριο η ΜΣΕ θα επαναλαμβάνεται σε κάθε αλλαγή έστω και ενός από τα τρία αυτά δεδομένα.

 

Μέχρι στιγμής, στους νόμους των αυθαιρέτων και στις σχετικές ΥΑ, υπήρχε η σύγχυση-ασφαλιστική δικλείδα ότι ΜΣΕ με βάση τις οριζόντιες ιδιοκτησίες δεν γίνεται και όταν θα γίνει, με πραγματικές συνέπειες, θα γίνει μόνο σε επίπεδο κτηρίου. Μέχρι τότε, και υπερ της ασφάλειας, στο ίδιο κτήριο μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα μερικά ΔΕΔΟΤΑ και μερικές ΜΣΕ.

Όταν θα καταλήξουν στη μοναδική ΜΣΕ, τότε θα αρχίσουν να παράγονται και τα έννομα αποτελέσματα. Έως τότε ... τα πρόστιμα να τρέχουν.

 

Στο ερώτημά σου τώρα, δεν υπάρχουν διαφορετικά καταστήματα. Είναι μέσα όλη η κατηγορία D του Ευρωκώδικα. Αν προσέξεις και στην ΥΑ λέει "όπως" ...

Τα καταστήματα θέλουν πάντα ΜΣΕ γιατί αλλάζουν σπάνια την σπουδαιότητα ή τους συντελεστές δράσεων αλλά πάντοτε τα κινητά φορτία.

Η αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε γραφείο σε κάποια ιδιοκτησία δεν σου δίνει κανένα όπλο για να υποστηρίξεις την επάρκεια της πλάκας μιας άλλης ιδιοκτησίας που έγινε φροντιστήριο.

 

Το μεγάλο σκόπιμο λάθος που έγινε στις ΥΑ αυθαιρέτων είναι ότι αγνοήθηκε η τροποποίηση του 2010 στον ΕΑΚ. Δεν υπάρχει επικρατούσα κατηγορία σπουδαιότητας στο σεισμό. Και 1 τμ μεγαλύτερης σπουδαιότητας να υπάρχει, στη ΜΣΕ πρέπει να ακολουθήσει ολόκληρο το κτήριο. Οι άλλοι δύο παράγοντες, του φορτίου ή των συντελεστών, μέχρι ένα σημείο θα καλυφθούν με ποσοστό υπέρβασης που θα καθοριστεί εκμεταλλευόμενο και κάποιες ήδη υπάρχουσες διατάξεις (όπως πχ η κατηγορίες σχεδιασμού). Η αλλαγή σπουδαιότητας του κτηρίου δεν καλύπτεται.

 

Επομένως γι' αυτούς που :

ενδιαφέρονται να κάνουν μόνο υπαγωγή και να πάνε παρακάτω αρκεί μια απλή εφαρμογή των διατάξεων,

θέλουν να ξέρουν σε ποιά χρήση επενδύουν πρέπει να ξέρουν όχι μόνο τι θα κοστίσει η ΜΣΕ αλλά και η εφαρμογή των μέτρων που ενδεχομένως αυτή προτείνει.

 

Λύσεις υπάρχουν πάντα :

Δε συμφέρει η τέως αυθαίρετη αλλά σήμερα ήδη τακτοποιηθείσα αλλαγή χρήσης ; Την παίρνεις και φεύγεις αφού ενημερωθεί κάπως η ΗΤ του κτηρίου.

Συμφέρει το συνολίκό κόστος μελέτης-επεμβάσεων ; Τότε ψάχνεις για την συναίνεση των συνιδιοκτητών γιατί για τη συμμετοχή στη δαπάνη δε συζητάμε.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμα αυτά που μας γράφεις Θόδωρε, σχετικά με κανονιστικές διαταξεις όπως ο ΕΚ και ΕΑΚ όμως οι ρυθμίσεις αυθαιρέτων γίνονται κατ´ εξαίρεση όλων των διατάξεων, επομένως και αυτών. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί και ενδεχομένως να είναι και το σωστό να κάνει κανείς μια τόσο εκτεταμένη κουβέντα με τον κάθε αυθαιρετούχο ήδη απο τον 3843/10 (εκεί και άλλαξαν σπουδαιότητες).

Σχετικά με τον 4178/13 και ειδικότερα την επίμαχη Υ.Α. αν κατάλαβα καλά, η άποψη σου είναι πως το ¨όπως¨ που ακολουθεί κάθε υποκατηγορία εντός παρένθεσης χρησιμοποιήθηκε απο τον κύριο υπουργό εν είδει ¨π.χ.¨. Είναι μια ερμηνεία και αυτή, πολύ πιθανόν να είναι έτσι, χαίρομαι που συζητήθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Εξαίρεση στη νομιμότητα μπορεί να υπάρχει στο μυαλό κάθε υπουργού αλλά θα φύγει όταν θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι (βλ. ΣτΕ).

Όταν έρθει η ώρα της ΗΤ (ώρα του ΣτΕ) θα ξαναδούμε όλες τις ΜΣΕ. Όσες είχαν τη δυνατότητα να γίνουν λόγω συναίνεσης. Όσες δεν την είχαν παίρνουν απλά παράταση μέχρι την ΗΤ.

 

Η επίμαχη ΥΑ δε λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που έλεγε ο ν.4014/11. Τα καταστήματα γενικά θέλουν ΜΣΕ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παρακαλώ για την βοήθειά σας.

Έχω την εξής περίπτωση : Σε οικόπεδο υπάρχουν : α. Ανεξάρτητο κτήριο προ 55 με σημερινή χρήση αποθήκης και εμβαδό 58μ2, β. Διώροφο κτήριο με υπόγειο, με διάφορες αυθαιρεσίες προ '75 με Ο.Α. αλλά εντελώς διαφορετικό στατικό φορέα και εξολοκλήρου αυθαίρετο υπόγειο (αποθήκη και λεβητοστάσιο) εμβαδού 132μ2, ισόγειο κατάστημα με εμβαδό 91μ2 και όροφο με εμβαδό 109μ2 και χρήση κατοικία.

Αν αγνοήσω το υπόγειο, τότε στο διώροφο έχω επικρατούσα χρήση κατοικία και άρα δεν χρειάζομαι ΜΣΕ. Σωστά ή μου διαφεύγει κάτι ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί ήδη αλλά τι περιέχει η μελέτη στατικής επάρκειας στην περίπτωση ρύθμισης με το Ν 4178/13?

Εννοώ συμπεριλαμβάνονται ξυλότυποι με οπλισμούς ή αρκεί το τεύχος υπολογισμών με μια τεχνική έκθεση του πορίσματος?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.