Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α11] Τεχνική Έκθεση Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αυθαιρέτων


Recommended Posts

Σε κτίριο με επικρατούσα χρήση κατοικία,τακτοποιω καταστηματα του ισογειου,το ενα εχει αυθαιρεσιες και το αλλο απλη διαμερισματωση .Απαιτείται Τ.Ε. για Η/Μ????

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

απ' ότι φαίνεται οι "υπεύθυνοι" δεν έχουν διάθεση να καθορίσουν σαφώς τη διαδικασία, μεθόδους ελέγχου, διάρθρωση-περιεχόμενο κ.λπ. της περιφήμου Τεχνικής Εκθέσεως Η/Μ ή τουλάχιστον τη σκοπιμότητα-χρησιμότητα αυτής, πράγμα που από μόνο του θα αποτελούσε μία κατεύθυνση. Δεν το έπραξαν για το Ν. 4014 και δεν το έχουν πράξει έως τώρα ούτε για το Ν. 4178. 

Στην παρ. 9 του άρθρου 11 του Ν. 4178 αναφέρεται:

 

"Τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεωναν υπάρχουν για κάθε μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή, εξαιρουμένων των κατοικιών, καθώς και για αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης που έχει εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε κτίρια που δεν έχουν χρήση κατοικίας.

Η ως άνω τεχνική έκθεση δύναται να υποβάλλεται εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από την ημερομηνία υπαγωγής και σε κάθε περίπτωση πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου."

 

 

Στην Περ. ix Εδ. α Παρ. 2 Άρθρ. 14 του Ν. 4178 περί αυθαιρεσιών σε διατηρητέα κτήρια αναφέρεται:

 

"Για κάθε μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή και για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης εκτός κατοικίας τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού, για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο του πίνακα των γειώσεων και των λοιπών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεωναν υπάρχουν. Στην τεχνική έκθεση θα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι δεν επηρεάζονται τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία."

 

 

Η ΕλΕΜ για την αντίστοιχη Τ.Ε. του Ν. 4014 στην αναφορά:

"
Σε όλα τα κτήρια πλην κατοικιών, τεχνική έκθεση αρμοδίου Μηχανικού για τον Η/Μ έλεγχο του πίνακα γειώσεων και των λοιπών Η/Μ εγκαταστάσεων που υπάρχουν."

 

είχε διατυπώσει τη θέση-άποψη:

 

"προφανώς εννοεί ως προς την αποτελεσματική λειτουργία του πίνακα γειώσεων και των λοιπών Η/Μ εγκαταστάσεων του κτίσματος με αυθαίρετα"

 

 

Ο Συνάδελφος Sdim σε επικοινωνία που είχε με το Τ.Ε.Ε. Πάτρας για την αντίστοιχη Τ.Ε. του Ν. 4014 του είχαν διαμηνύσει - και ας με διορθώσει παρακαλώ εάν μεταφέρω κάτι λάθος - τα εξής:

α) δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο-υπόδειγμα της Τ.Ε.
β) μια τεχνική έκθεση θα κάνουμε με τις παρατηρήσεις για ό,τι
 δούμε

γ) ελέγχουμε μόνον ότι αφορά τα πολεοδομικά θέματα
δ)
 δεν ασχολούμαστε με Η/Μ παραγωγής σε βιοτεχνίες/βιομηχανίες

ε) η τεχνική έκθεση αφορά όλες τις Η/Μ εγκαταστάσεις (ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, κλιματισμό, ηλεκτρικά ισχυρά, ηλεκτρικά ασθενή, κ.λπ.), για τις οποίες έχει κατατεθεί μελέτη στην Πολεοδομία

ζ) στην Τεχνική Έκθεση αναφέρουμε και τυχόν προβλήματα που θα δούμε

 

Σίγουρα δε συνάγονται σαφή συμπεράσματα. Εκ των ανωτέρω αλλά και σε συνδυασμό με απόψεις Συναδέλφων, αντιλαμβάνομαι και συνοψίζω στα εξής :

 

1) Οι όποιοι έλεγχοι που θα πραγματοποιηθούν, θα πραγματοποιηθούν για κάθε μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή στις εγκαταστάσεις Η/Μ που αφορούν αυτήν τη μεμονωμένη αυθαίρετη κατασκευή. Γι' αυτό και αναφέρει "αν υπάρχουν", αυτό σημαίνει ότι αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο και να μην υπάρχουν εγκαταστάσεις Η/Μ της μεμονωμένης αυθαιρέτου κατασκευής. Εάν οι έλεγχοι αφορούσαν κατ’ ανάγκη όλο το κτίσμα-οικοδόμημα στο οποίο ενυπάρχει η αυθαίρετη κατασκευή, η διατύπωση θα ήταν διαφορετική, πιστεύω. Προφανώς οι μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές δε θα εμφανίζονται σε μελέτες που έχουν κατατεθεί στην Πολεοδομία και που αναφέρονται στο σημείο ε. Οι μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές πιθανότατα ενυπάρχουν σε κάποιο κτίσμα για το οποίο να έχουν κατατεθεί μελέτες στην Πολεοδομία, οπότε ίσως η αναφορά στο σημείο ε να μας υποδεικνύει να ελέγξουμε - κατά το δυνατόν - την επίδραση στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των κατατεθειμένων μελετών του νομίμου τμήματος του κτίσματος, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί. Εάν οι μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές ναι μεν δεν εμφαίνονται στην άδεια του κτίσματος αλλά οι κατατεθειμένες μελέτες έχουν λάβει υπ’ όψιν το γεγονός ότι στην πράξη θα υπάρχουν και αυτές και έχουν εφαρμοσθεί, τότε - πιθανότατα - δε θα παρατηρείται κακή λειτουργία και ανάγκη διορθώσεων-συμμορφώσεων. Εάν στην πράξη οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτίσματος, που αφορούν και τις όποιες μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές δεν έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, οδηγίες κ.λπ. λαμβάνοντάς τες υπ’ όψιν (τις μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές), τότε θα πρέπει να σημειωθούν-αναφερθούν δυσλειτουργίες που παρατηρούνται ή που ενδέχεται να υφίστανται αλλά δεν είναι δυνατό να παρατηρηθούν. Και αυτό γιατί εφόσον ισχύει ότι καταγράφονται παρατηρήσεις και "ό,τι δούμε" προφανώς ο έλεγχος θα είναι έλεγχος που θα πραγματοποιείται με μη επεμβατικές μεθόδους. Επίσης η αναφορά στο σημείο ε υποδεικνύει ότι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που δεν αφορούν οικοδομική άδεια, δε θα ελέγχονται. Άρα εγκαταστάσεις πυροπροστασίας ή υγραερίου κ.λπ. που αφορούν άδειες λειτουργίας δε θα ελέγχονται. Το τι μπορεί να σημαίνει το ανωτέρω γ σημείο, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Μήπως όπως για τα διατηρητέα πρέπει να τεκμηριώνεται ότι δεν επηρεάζονται τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, έτσι και στην περίπτωση των μη διατηρητέων ότι π.χ. δε θίγεται ο φέροντας οργανισμός ή/και δε διαφοροποιείται το διάγραμμα δομήσεως του συνολικού κτίσματος ;      

2) Εφόσον κάποιες μεμονωμένες αυθαίρετες κατασκευές τροφοδοτούνται από κάποιον/ους πίνακα/ες, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος του/ων ηλεκτρικού/ών πίνακος/άκων που τροφοδοτεί/ούν τις αυθαίρετες κατασκευές.

 

3) Ο έλεγχος του ηλεκτρικού πίνακος θα συνιστάται στην περιγραφή του ηλεκτρικού πίνακος, αναφορά περί υπάρξεως γειώσεως, ουδετέρου, διακόπτου διαφυγής εντάσεως (Δ.Δ.Ε.), κατάσταση καλωδιώσεων κ.λπ. Εάν κάποιος επιθυμεί να μετρήσει με πιστοποιημένο όργανο την τιμή της αντιστάσεως γειώσεως μπορεί να το κάνει. Δεν μπορώ να πω ότι επιβάλλεται. Πώς γίνεται η μέτρηση αυτή σωστά ; Έχω ακούσει για μέτρηση με ψηφιακό πολύμετρο, ωστόσο απ’ όσο το έχω ψάξει, διαβάζω ότι μία τέτοια μέτρηση δεν είναι αξιόπιστη και απαιτείται γειωσόμετρο για τη σωστή μέτρηση (σημαντικά ψηφία). Επί του συγκεκριμένου καλύτερα να μας διαφωτίσει και κάποιος Συνάδελφος Ηλεκτρολόγος.  

 

4) Είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν συστάσεις για συμμόρφωση προκειμένου κατόπιν των συμμορφώσεων να υποβληθεί μία "καθαρή" Τ.Ε., ωστόσο αυτό έχει τον κίνδυνο να θεωρηθούμε "ρουφιάνοι" μηχανικοί κ.λπ. Από την άλλη δεν μπορούμε να είμαστε ανεύθυνοι και να μην ενημερώσουμε ή/και να μην το αναφέρουμε στην Τ.Ε. Μάλλον το ορθότερο είναι να ενημερώνουμε και αναλόγως της σημαντικότητος είτε να επιβάλλουμε τις αλλαγές εφόσον υφίσταται π.χ. κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, είτε να συνιστούμε τη συμμόρφωση - εφόσον πρόκειται για μικροτέρας σημαντικότητος διορθώσεις ή/και προκύπτουν μεγάλες δαπάνες ή μικρές που όμως δεν υπάρχει καμμία διάθεση να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον άμεσα - σε χρονικό διάστημα 5ετίας.  

Edited by Antiermitianos
  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τακτοποιησα καταστημα λογω διαφορετικης διαμερισματωσης.

Στο ανεβασμα σχεδιων δε ζηταει Τ.Ε. μηχανολογου μηχανικου.

Δεν ειναι τικαρισμενο.

Παραυτα, πρεπει να τη βαλω?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, είσαι υποχρεωμένος από το νόμο για να το κάνεις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

πρεπει να βαλουμε ονομα μηχανολογου και αμοιβη ,η απλα να γραψουμε στην τεχνικη εκθεση οτι απαιτειται να γινει εντος 5 ετων?

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει στο σύστημα των δηλώσεων 4178 να προστεθεί και ο συνάδελφος ο οποίος θα εκδώσει τη σχετική τεχνική έκθεση.

Καλό θα είναι να μην περιμένουμε 5 χρόνια για να το κάνουμε αυτό.....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.