Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απαίτηση θέσεων στάθμευσης εντός ρυμοτομικού σχεδίου που δεν τις απαιτεί


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα.Παρακαλώ θα ήθελα τη βοήθειά σας για ένα ζήτημα περί της δημιουργίας θέσεων στάθμευσης σε νεοανεγειρόμενο συγκρότημα κατοικιών με καταστήματα στο Λιμένα Χερσονήσου, εντός οικισμού, Στην προμελέτη προβλέπονταν θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο, όμως από την ανασκαφή της αρχαιολογικής υπηρεσίας προέκυψε η απαγόρευση δημιουργίας υπογείου στη μεγαλύτερη έκταση του ακινήτου.Δίπλα ακριβώς από το ακίνητο αυτό υπάρχει οικόπεδο αδόμητο ιδιοκτησίας άλλου με τη δυνατότητα μίσθωσης. Οι ερωτήσεις είναι:α) Εφόσον το ριμοτομικό σχέδιο του Δήμου Χερσονήσου δεν απαιτεί τις θέσεις στάθμευσης, μπορώ να μην τις διαμορφώσω ή υπερτερεί ο ΝΟΚ? β) Επειδή ο Ν.960/1979 άρθρο 1, αναφέρεται σε ιδιόκτητο χώρο που μπορείς να διαμορφώσεις θέσεις στάθμευσης, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με μακροχρόνιο μισθωτήριο γειτονικού ακινήτου? γ) Υπάρχει δυνατότητα εξαγοράς των θέσεων στάθμευσης εφόσον δεν υπάρξει άλλη λύση? (Πρόκειται για 15 θέσεις στάθμευσης)

Link to comment
Share on other sites

ΠΔ 350/96

 

Αποφασίζουμε: 
ΑΡΘΡΟΝ-1. 
Στις πόλεις Αγρίνιο, Αίγιο, Αλεξανδρούπολη, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, 'Αργος, 'Αρτα, Βέροια, Βόλος, Γιαννιτσά, Δράμα, Εύοσμος Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Λειβαδιά, Μυτιλήνη, Νάουσα, Νέα Ιωνία Βόλου, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Πολίχνη Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Πτολεμαϊδα, Πύργος, Ρέθυμνο, Ρόδος, "Σαλαμίνα"(*), Σέρρες, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Συκιές Θεσσαλονίκης, Τρίκαλα, Τρίπολη, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος στο ηπειρωτικό τμήμα του Ν. Αττικής (εκτός των ζωνών της ευρύτερης περιοχής Αθηνών που καθορίστηκαν με το ΠΔ-230/93   (ΦΕΚ-94/Α) καθώς και σε όλες τις περιοχές εκτός των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εκτός νομίμως υφισταμένων οικισμών που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια των πιο πάνω δήμων, επιβάλλεται η εξασφάλιση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων κατά τα οριζόμενα από τις διατάξεις του παρόντος δατάγματος. 
 
ΑΡΘΡΟΝ-2. 
Εντός των περιοχών που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο ο απαιτούμενος αριθμός των θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων ο οποίος ορίζεται με Νομαρχιακή (*) απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του Αρθ-2  του Ν-960/79 όπως ισχύει ανάλογα με τη χρήση και τη συνολική επιφάνεια του κτιρίου, που προσμετράται στο συντελεστή δόμησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος ούτε μικρότερος από τα αντίστοιχα όρια που αναφέρονται στις επόμενες παραγράφους: 
 
ΑΡΘΡΟΝ-4 
1. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει απαιτούμενος αριθμός θέσεων στάθμευσης μεγαλύτερος του 15 επιβάλλεται η εξασφάλιση ποσοστού τουλάχιστον 50% των θέσεων στο ακίνητο ή σε άλλο, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 300 μέτρων μετρούμενη σε νοητή ευθεία γραμμή μεταξύ των πλησιέστερων σημείων των δύο ακινήτων. 
2. Ειδικά για χρήσεις υπεραγορές τροφίμων ή άλλων ειδών και πολυκαταστήματα εν γένει επιβάλλεται η εξασφάλιση του ως άνω ποσοστού στο ακίνητο ή σε όμορο αυτού. 
3. Σε περίπτωση αλλαγής χρήσης σε νομίμως υφιστάμενα προ της ισχύος του Ν-960/79 κτίρια, δεν εφαρμόζεται η παρ.1 του παρόντος άρθρου. 
ΑΡΘΡΟΝ-6. 
1. Για την εξαγορά μέρους ή του συνόλου των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή για νομικούς ή τεχνικούς λόγους η δημιουργία των αναγκαίων χώρων στο γήπεδο όπου ανεγείρεται το κτίριο κατ'εφαρμογή της περιπτ.γ της παρ.2 του Αρθ-1  του Ν-960/79 όπως ισχύει, και τον υπολογισμό της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη επιφάνεια ίση με 25,00 τ.μ. για κάθε θέση στάθμευσης. 
2. Για τον υπολογισμό της κατά την περιπτ.γ της παρ.2 του Αρθ-1 του Ν-960/79 ως ισχύει, εισφοράς όπως ειδικότερα ορίζεται στο Αρθ-5 του αυτού νόμου, λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία των ακινήτων όπου αυτή έχει καθορισθεί. 

 

ΑΡΘΡΟΝ-11. 
Καταργείται από τη δημοσίευση του παρόντος διατάγματος το υπ'αρ. ΠΔ-92/82  "περί ρυθμίσεως των υποχρεώσεων εξασφαλίσεως χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων εις πόλεις ή οικισμούς της χώρας πληθυσμού άνω των 15000 κατοίκων ως και εις εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως" (ΦΕΚ-12/Α). 

 

 

Χωρίς να έχω γνώση των διαταγμάτων της περιοχής σου, αν δεν υπάρχει κάποιο Π.Δ ή νομαρχιακή απόφαση για τον οικισμό που να ορίζει υποχρέωση θέσεων στάθμευσης, εκτιμώ ότι δεν έχεις καμία υποχρέωση να δείξεις θέσεις στάθμευσης στη μελέτη. 
Από το άρθρο 1, 2 του ΠΔ 350/96 δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια υποχρέωση για τον οικισμό. 
Η εξαγορά, ή η μετακίνηση θέσεων θα είχε νόημα , αν με βάση την νομοθεσία,  απαιτούνται υποχρεωτικώς θέσεις στάθμευσης.
Για λειτουργικούς λόγους του συγκροτήματος, αν ο ακάλυπτος δεν επαρκεί για υπαίθριες θέσεις στάθμευσης, μήπως θα ήταν καλύτερο σε όμορο ή κοντινό οικόπεδο να εκδώσεις μια άδεια για υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων για ιδιωτική χρήση;
η Υ.ΔΟΜ της περιοχής σου τι σου έχει πει?
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Όμως το ΠΔ 111/2004 καταργεί το ΠΔ 230/93 στο σύνολό του.  (καθώς και σχεδόν όλα τα σχετικά νομοθετήματα πλην του ν.960 του 1979)

Εξακολουθούν λοιπόν να ισχύουν τα άρθρα και παράγραφοι του ν.960/79 που δεν τροποποιήθηκαν το 2004, μεταξύ των οποίων και Αρθ.1, παρ.2β

β)  Δια  δημιουργίας  των  ως  άνω  χώρων  εις  ετέρον  κατάλληλον  ακίνητον  μη  απέχον  του
εξυπηρετουμένου  κτιρίου  πλέον  των  χιλίων  πεντακοσίων  (1.500)  μέτρων,  εκτός  αν  άλλως
ορίζεται υπό των κατά τας παρ. 1 και 2 του επομένου άρθρου Π.Δ/των ή των κατά την παρ.4
του αυτού άρθρου αποφάσεων.

Τί σημαίνει πλέον σήμερα "Δια  δημιουργίας  των  ως  άνω  χώρων  εις  ετέρον  κατάλληλον  ακίνητον" ; 

Ιδιοκτησία (με αγοραπωλησία) σε αναγειρόμενη νέα οικοδομή;  σε υφιστάμενο κτίριο; 

Μίσθωση καλύπτει την υποχρέωση; (μακροχρόνια και συμβολαιογραφική; )

Το ΠΔ του 1993 όριζε 300μ απόσταση, ο νόμος του 1979 τα 1500 - άρα σήμερα ισχύουν τα 1500;

Edited by csimeon
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,
Έχω μια 6 όροφη πολυκατοικία με άδεια του 1975. Όπως είναι προφανές δεν έχουν δεσμευτεί θέσεις στάθμευσης. Θα προβώ σε έκδοση ο.α. για να αλλάξω την διαμερισματοποίηση της πολυκατοικίας.
Η απορία μου είναι η εξής:

α) Μήπως στον έλεγχο μου ζητήσουν από την αρχή υπολογισμό νέων θέσεων στάθμευσης για όλα τα τ.μ.
β) Μήπως στον έλεγχο μου ζητήσουν για τα νέα διαμερίσματα που προκύπτουν. Δηλαδή επειδη ό όροφος θα έχει 2 διαμερίσματα αντί για ένα.

Από την δική μου έρευνα η απάντηση είναι όχι και στις δύο ερωτήσεις καθώς ο έλεγχος γίνεται συνολικά στα τ.μ. που έχει η χρήση και όχι στο πλήθος των κατοικιών και εγώ δεν αλλάζω τα τ.μ. ούτε την χρήση!!!!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μια 6 όροφη πολυκατοικία με άδεια του 1975. Όπως είναι προφανές δεν έχουν δεσμευτεί θέσεις στάθμευσης. Θα προβώ σε έκδοση ο.α. για να αλλάξω την διαμερισματοποίηση της πολυκατοικίας.

Η απορία μου είναι η εξής:

 

α) Μήπως στον έλεγχο μου ζητήσουν από την αρχή υπολογισμό νέων θέσεων στάθμευσης για όλα τα τ.μ.

β) Μήπως στον έλεγχο μου ζητήσουν για τα νέα διαμερίσματα που προκύπτουν. Δηλαδή επειδη ό όροφος θα έχει 2 διαμερίσματα αντί για ένα.

 

Από την δική μου έρευνα η απάντηση είναι όχι και στις δύο ερωτήσεις καθώς ο έλεγχος γίνεται συνολικά στα τ.μ. που έχει η χρήση και όχι στο πλήθος των κατοικιών και εγώ δεν αλλάζω τα τ.μ. ούτε την χρήση!!!!

 

 

Κάποιος συνάδελφος στο παραπάνω ερώτημα?

Edited by Megapad
Link to comment
Share on other sites

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%99%CE%97%CE%A6%CE%A9%CE%A15-822

με ΕΕΚΜ

και εδω

 

https://www.google.gr/search?q=+%CE%91%CE%94%CE%91%3A+%CE%A9%CE%A6%CE%9A2%CE%A9%CE%A15-8%CE%A9%CE%97+&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=W0C8WaeELLHY8AePg6sY

 

ΑΔΑ: ΩΦΚ2ΩΡ5-8ΩΗ - Αλλαγή χρήσης και διαχωρισμός ισογείου καταστήματος σε τρεις κατοικίες
Λήψη αρχείου Λήψη αρχείου Προβολή αρχείου
Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης: 15/09/2017 14:08:38
Είδος: ΠΡΑΞΕΙΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

 

 

Δεν απαιτειται

 

Υποθετω οτι ο διαχωρισμος δεν απαγορευεται απο καποιον κανονισμο

και οτι εχεις επιλυσει τυχον προβληματα με τους συνιδιοκτητες για την διανοιξη εξωπορτας στον κοινοχρηστο τοιχο, ή τις αλλαγες-προσθηκες σε υδρευση/αποχετευση/ΔΕΗ.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.