Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α17] Ειδικές ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, Παλιννοστούντες, Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι κ.τ.λ.)


Recommended Posts

σε περιπτωση που ο μισθωτησ που μπορει να κανει αυτοσ την δηλωση συμφωνα με την νομοθεσια εχει αναπηρια μπορει να παρει την εκπτωση;;;;;;;;;;;

να σημειωθει οτι αυτοσ που ειναι σημερα μισθωτης ηταν πριν καποια χρονια ο επικαρπωτης........... 

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως από το ποιός υποβάλλει τη δήλωση 4178, πάντα χρησιμοποιούνται οι "συντελεστές" του/των ιδιοκτήτη/των του ακινήτου.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως από το ποιός υποβάλλει τη δήλωση 4178, πάντα χρησιμοποιούνται οι "συντελεστές" του/των ιδιοκτήτη/των του ακινήτου.

Του μισθωτη χρησιμοποιειται δηλαδη;;;;;;;;;

Link to comment
Share on other sites

Για τους παλιννοστούντες, είναι το διαβατήριο που αναφέρει σε μια σελίδα Παλιννόστηση με αριθμό θεώρησης απο το εκάστοτε προξενείο ή πρεσβεία θεωρείται αποδεικτικό;

Edited by steve100
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, η περίπτωση έχει ως εξής:

 

ΑΜΕΑ με πάνω από 80% αναπηρία και η γυναίκα του είναι συγκύριοι (50-50) εξ αδιαιρέτου μίας πολυκατοικίας 3 ορόφων.

Πάμε με 85% έκπτωση για όλα?

Το ρωτάω γιατί δεν κατανοώ αν η γυναίκα του επίβαρυνεται φορολογικά από εκείνον.. Με τη λογική ότι έχει την αναπηρική του σύνταξη κτλ, εγώ θα υπέθετα ότι δεν επιβαρύνεται φορολογικά η γυναίκα του. Εκτός και αν το "φορολογικά" έχει κάποια άλλη ερμηνεία.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τους φορολογουμένους 
 
1. Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο:
α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα.
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα. 
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό. 
δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση, εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία. 
στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων. 
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία. 
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους.
Ειδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. - ( προστέθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3296/04 παρ.11)

2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' έως η' της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσια φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων εννιακοσίων (2.900) ευρώ ή το ποσό έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.
(Τα ποσά τροποποιηθήκαν από 1.500 σε 2.900 και από 2.500 σε 6.0000 με το άρθρο 26 παρ. 1 του ν. 3427/2005).

Για την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου στο όριο του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνται από το δικαιούχο: 
α) Το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος.
β) τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα, 
γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση η ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε με συμβολαιογραφικό έγγραφο, και 
δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.
(Η παράγραφος αυτή προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ. 9 του ν. 3522/06).

Δε θεωρείται ότι βαρύνει το φορολογούμενο αν ο ανήλικος αποκτά εισόδημα από εμπορικές η γεωργικές επιχειρήσεις ή αμοιβές από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα περιήλθε στον ανήλικο από κληρονομιά.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ ΙΑΣΟΝΑ. Βασιζόμενος σε αυτο λέω:

Σύμφωνα με την παράγραφο 1α) του άρθρου 11 του Ν. 4172 (ΦΕΚ 167Α/2013 – «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις.») ισχύει το εξής:

«Ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, θεωρούνται: α) ο (η) σύζυγος, εφόσον δεν έχει ίδια φορολογητέα εισοδήματα οποιασδήποτε πηγής.»

Στη συνέχεια, και στην παράγραφο 2ε) του άρθρου 14 ιδίου νόμου αναφέρεται ότι:

«Οι ακόλουθες κατηγορίες εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις απαλλάσσονται από το φόρο: α) ..... ε) Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τις εκατό (80%)».

 

Από τα παραπάνω συμπεραίνετε ότι σύζυγος με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%, και με μοναδικό έσοδό του την αναπηρική του σύνταξη, επιβαρύνει φορολογικά την σύζυγό του.

 

Σωστά?!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μία ερώτηση παρακαλώ εάν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει. Κατοικία εμβαδού 75 τ.μ. με υπέρβαση ύψους και επιπλέον υπέρβαση ημιυπαίθριου 4 τ.μ. Ο ιδιοκτήτης με αναπηρία 67% , χωρίς παιδιά και με κανένα άλλο ακίνητο δικαιούται την έκπτωση για ΑΜΕΑ ;

Πώς ακριβώς το περνάμε αυτό στο σύστημα. Περνάμε την έκπτωση για 70 τ.μ. και τα υπόλοιπα 9 τ.μ. κανονικά χωρίς έκπτωση ;

Παρακαλώ κάποιος να μου απαντήσει;

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 17/. 2. Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και πρόσωπα που
επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με τις παραπάνω ιδιότητες, με ατομικό εισόδημα έως
δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000)
ευρώ, για την υπαγωγή στο άρθρο 8 του παρόντος της κύριας κατοικίας τους καταβάλουν
ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται σύμφωνα με το Παράρτημα Α`
του παρόντος και υποβάλλουν επιπλέον τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των
ανωτέρω προϋποθέσεων. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση / γνωμάτευση,
που έχει εκδοθεί από αρμόδια δημόσια αρχή.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.