Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω και τους δύο για την απάντηση. Ναι @Pavlos33 στην κάτοψη της σύστασης φαίνεται η κατάσταση των διαμερισμάτων ως έχει σήμερα. Οπότε μπορώ να το χρησιμοποιήσω κι ως αποδεικτικό παλαιότητας προ του 1983. Το μόνο που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, στο διάγραμμα κάλυψης που καλούμαι να καταθέσω, τι δείχνω; Αυτά τα 2,50 τ.μ. ως υπέρβαση δόμησης από τι; Αφού τότε δεν υπήρχε συντελεστής δόμησης. Αν μπορούσε κάποιος να μου το εξηγήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μην προσπαθείς να το ταυτίσεις με τη δόμηση στο οικόπεδο. Μπορείς να το αντιμετωπίσεις ως επιφάνεια που υπερβαίνει το εγκεκριμένο περίγραμμα της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αν δεις στα ανάλογα του 4178 θέματα, οι συνάδελφοι το έχουν αναφέρει πολλές φορές.

Link to comment
Share on other sites

Και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναφέρει οτι δεν βάζουν ΥΔ σε τέτοιες περιπτώσεις παρά μόνο διαμερισμάτωση (μεταξύ αυτών και εγώ ! ) .. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

- η  καταπατηση-επεκταση σε βαρος  κοινοχρηστου χωρου   απο μια ΟΙ, δεν αποτελει διαμερισματωση

 

- για το αν αποτελει  ΥΔ ή αλλαγη χρησης, οι γνωμες διιστανται

 

η εγκυκλιος..... λεει την...κουρτινα   "2"

επομενως, παμε με το επωφελεστερο

Link to comment
Share on other sites

Εγώ ιδανικά το κάνω ως εξής: εάν και έχουν αλλάξει τα περιγράμματα και η συνολική επιφάνεια των ιδιοκτησιών έχει αυξηθεί εις βάρος του κοινόχρηστου, χρεώνω και υπέρβαση και διαμερισμάτωση. Τυπικό παράδειγμα σε υπόγεια πολυκατοικιών που συνήθως γίνεται χαμός και μπαίνει η μία αποθήκη μέσα στην άλλη και όλες μαζί στους κοινόχρηστους διαδρόμους. Αν δεν αλλάζει η συνολική επιφάνεια των αποθηκών, απλά έχει γίνει πάρε-δώσε μεταξύ τους (ακόμα και με τον κοινόχρηστο), δεν χρεώνω ΥΔ, μόνο διαμερισμάτωση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπερα συναδελφοι, ειμαι νεος μηχανικος και χρειαζομαι την βοηθεια σας, η ερωτηση μου ειναι η εξης

 

Σε ισογειο οικοδομης υπαρχουν δυο οριζοντιες ιδιοκτησιες που ανηκουν στον ιδιο ιδιοκτητη. Μια κατοικια (με παρακολουθημα υπογεια αποθηκη) και ενα καταστημα.

Οι αυθαιρεσιες ειναι οι εξης

Στο ισογειο  η κατοικια πηρε 10 μ2 απο το καταστημα και στο υπογειο η αποθηκη που αποτειλει παρακολουθημα της κατοικιας συμβολαιογραφικα εγινε κατοικια.

 

1) Μπορει να γινει μια δηλωση για ολα η πρεπει να γινει δηλωση ανα οριζοντια ιδιοκτησια

2) Στο ισογειο εχω διαμερισματωση αλλα εχω και αλλαγη χρησης απο ΚΧ σε ΚΧ ( 10μ2 καταστημα σε κατοικια), πρεπει να βαλω και διαμερισματωση και αναλυτικο για την αλλαγη απο ΚΧ σε ΚΧ

3) Η διαμερισματωση δηλωνεται ανα οριζοντια ιδιοκτησια η ανα οροφο 

Link to comment
Share on other sites

1. Θεωρητικά μπορείς να κάνεις μια δήλωση, αλλά με το ρίσκο του να υπολογίσεις (χωρίς οδηγία) τα ποσοστά υπέρβασης. Προσωπικά, αλλά και μεγάλο μέρος έμπειρων συναδέλφων προτιμά (ακόμη και από την εποχή του Ν. 4178/13) να κάνει ξεχωριστές δηλώσεις ανά οριζόντια ιδιοκτησία. Για την κατοικία και το παρακολούθημα η δήλωση θα είναι μια, διότι το παρακολούθημα (αν έχει και αυτό κάποια αυθαιρεσία) ακολουθεί πάντα το κύριο ακίνητο.

2. Για το ισόγειο έχεις μια διαμερισμάτωση και μια αλλαγή χρήσης από ΚΧ σε ΚΧ με αναλυτικό για τα 10 τμ  χρήσης καταστήματος, τα οποία κατέλαβε το διαμέρισμα.

3. Η διαμερισμάτωση αφορά τον όροφο (στην προκειμένη περίπτωση το ισόγειο) και μπορεί να καλύψει και την όμορη ιδιοκτησία εφόσον (σύμφωνα με τις παλιές οδηγίες περί ν. 4178-μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες) ο όμορος ιδιοκτήτης πληρώσει τα μισά και δώσει και την υπεύθυνη δήλωση σύμφωνης γνώμης γι αυτό. Έτσι αυτός όταν θα έρθει η σειρά του να μεταβιβάσει θα μπορεί να κάνει χρήση της παρούσας δήλωσης υπαγωγής και το κατάστημά του να είναι νόμιμο. Στην τότε τεχνική έκθεση θα αναγράφει τον α/α της σημερινής δήλωσης (δηλαδη αυθαιρεσία που έχει τακτοποιηθεί).

 

Δεν μας είπες για την πληρότητα του ερωτήματος η εγκεκριμένη κάτοψη της άδειας πως έδειχνε  το ισόγειο και αν η υφιστάμενη κατάσταση (δηλαδή αυτή η κατάληψη από τη μια ιδιοκτησία στην όμορη) έχει φανεί στο σχέδιο της σύστασης.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

 

έχω περίπτωση Υπόγειας Αποθήκης που δεν έχει προσμετρήσει στον ΣΔ και έχουν μετακινηθεί τα όριά της στον κοινόχρηστο διάδρομο και στην όμορη αποθήκη (και αυτή αντίστοιχα στην παραδίπλα. 

Αυτό πολεοδομικά μπορεί να ενημερωθεί στο σχέδιο στο φάκελο της Ο.Α. Όμως στη ρύθμιση το χρεώνω με ένα παράβολο Διαμερισμάτωσης εφόσον υπάρχει σύσταση? (υπάρχει λόγος ρύθμισης?) 

Επειδή θα γίνουν συμβόλαια μεταβίβασης και τα σχέδια της σύστασης ταυτίζονται με της Ο.Α. θεωρείτε ότι χρειάζομαι συναίνεση για τη ρύθμιση (στην όμορη ιδιοκτησία) ή θα χρειαστεί να γίνει τροποποίηση της σύστασης με παρουσία του διπλανού ιδιοκτήτη?

 

Ευχαριστώ

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

υποθετω οτι εννοεις,

 

Εχεις ενα υπογειο

εγινε συσταση ΟΙ για διαφορους   χωρους, σε "καποιες" διαστασεις με  ξεχωριστα χιλιοστα ο καθε ενας.

 
αλλά στην πραγματικοτητα  ο διαχωρισμος ειναι διαφορετικος

Αρα εχεις κατ αρχας μια διαμερισματωση.

 

Και ενας χωρος πηρε και ενα τμημα απο τα κοινοχρηστα.

 

Αρα, δεν εχεις συμβολαιο για "αυτο" που θελεις να πουλησεις σημερα.

 

Κανονικα,

θα  μπορουσες να πεις οτι "ειχα  αυτο...τακτοποιησα και αυτα τα τμ. λογω καταληψης κοινοχρηστων...εκανα και την διαμερισματωση και πουλαω "αυτο" πλεον τα τακτοποιημενα κατα νομον τμ., ιδου και η βεβαιωση"

 

 Το κανει το συμβολαιο ο συμβ/φος?

 

[το αρθρο 98 προσπαθησε να δοσει μια λυση, αλλα ετσι οπως ειναι συνταγμενο, τα εκανε χειροτερα]

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εγώ πάλι έχω ένα υπόγειο που στο σχέδιο της άδειας δεν υπάρχει τίποτα, ένας ενιαίος χώρος.

Έγινε σύσταση και περιγράφει την πραγματική κατάσταση δλδ καμιά 10αρια γκαρσονιέρες.Τακτοποιώ τη μια απο αυτές, εκτός απο την ΥΔ ασχολούμαι με κάτι άλλο στον όροφο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.