Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άρθρο 48 του νέου νόμου αυθαιρέτων: Απόδειξη ότι η υποκρισία συνεχίζεται


Didonis

Recommended Posts

- Μπορείς να ανακαινίσεις εσωτερικά και εξωτερικά τα κτήρια της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου και του Πανεπιστήμιου χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη,.. αρκεί μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις…

 

- Μπορείς να ντύσεις με γρανίτη ή αλουμίνιο τη Βουλή χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη,…. αρκεί μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις…

 

- Μπορείς να βάψεις όπως θέλεις ένα σπίτι στις Κυκλάδες ή να βάλεις αλουμινένιες τζαμαρίες στο Πήλιο χωρίς οικοδομική άδεια, ….αρκεί μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις….

 

- Μπορείς να γεμίσεις τσιμεντένιες πέργκολες (επικαλυμμένες) ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο όπως το Mall στο Μαρούσι, να αυξήσεις τον όγκο του και πιθανόν τους χώρους του, χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη,… αρκεί μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις…

 

- Μπορείς να στήσεις για πάντα μια σκαλωσιά στο οικόπεδό σου και να κάνεις ότι θέλεις από κάτω, χωρίς οικοδομική άδεια, αρκεί μια τεχνική έκθεση κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις…

 

- ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ, γιατί αυτά και άλλα αντίστοιχα, τα προβλέπει το άρθρο 48 του νέου Νόμου περί Αυθαιρέτων (N.4178/13) που μόλις ψηφίστηκε και επιτρέπει όλες αυτές τις εργασίες με «άδειες μικρής κλίμακας» στα πλαίσια μάλιστα της «συνταγματικής συμμόρφωσης» που επικαλείται για την προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 

Όσοι ισχυριστούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν προηγηθεί ειδικές εγκρίσεις (πχ ΣΑ, αρχαιολογία), τους επισημαίνουμε ότι αυτό δεν αναφέρεται ρητά στην νομοθεσία και οι εγκρίσεις αυτές δεν αφορούν πολεοδομικό έλεγχο, ύπαρξη επιβλέποντος μηχανικού ανεξάρτητα μεγέθους έργου και έγκριση προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γραφειοκρατικές εμπλοκές και βάση διαπλοκής.

 

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, σε πρόσφατη ανακοίνωση μας με ευκαιρία το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, είχαμε επισημάνει ότι το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης βασίζεται στην υποκριτική, πολλές φορές παράλογη και υπερβολική αντιμετώπισή του από όλους τους κρατικούς φορείς που αρνούνται με νομικίστικα τεχνάσματα, να καθορίσουν μια υλοποιήσιμη κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία θα γίνεται κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

 

Προτείναμε, σαν αρχιτέκτονες που έχουμε γνώση του προβλήματος, τον εξορθολογισμό της πολεοδομικής νομοθεσίας συνολικά και απορρίπτουμε προτάσεις για οριζόντιες ρυθμίσεις.

 

Αναγνωρίζουμε ότι οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου (Ν. 4178/13) που αφορούν ρυθμίσεις και τακτοποιήσεις αυθαιρέτων είναι σαφώς πιο επεξεργασμένες από αυτές του Ν.4014/11. Νόμοι όπως αυτός, τακτοποιούν ποινικές και αστικές ευθύνες ιδιοκτητών που κατά κανόνα κινήθηκαν καθ’ υπέρβαση των πολεοδομικών κανόνων ή τους αγνόησαν εντελώς. Ο ρόλος των αρχιτεκτόνων, στην περίπτωση αυτή, είναι απλά καταγραφικός και θα ήταν υποκρισία από μέρους μας η κάθε προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσής τους, το δε ενδιαφέρον μας ομολογούμε ότι είναι καθαρά βιοποριστικό.

 

Αναγνωρίζουμε επίσης την ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών και του χρόνου εγκρίσεων και αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας γενικά, δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε και την γενική κατάργησή τους, ανάγκη στην οποία προσχηματικά βασίστηκαν οι αλλαγές του Ν.4067/12 με το αρ.48 του νόμου αυτού.

 

Μετά την υπερψήφιση όμως του συγκεκριμένου άρθρου 48, για το οποίο δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα στην βουλή, είναι πλέον σίγουρο ότι:

  • Η βούληση της πολιτείας για πάταξη της αυθαίρετης δόμησης είναι υποκριτική. Διατάξεις όπως κάποιες του αρ. 48, όπου ή πολιτεία απεμπολεί οριζόντια την υποχρέωσή της για έλεγχο των κατασκευών, θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα αυθαιρέτων και μια νέα γενιά ομήρων του πολιτικού συστήματος με στόχο την εκλογική πελατεία.
  • Το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά από πλευράς της πολιτείας είναι και αυτό υποκριτικό και ελάχιστοι τελικά το υπερασπίζονται. Χάνεται η έννοια του μνημείου και του διατηρητέου. Η υπόσχεση του αναπληρωτή υπουργού προς τον εκπρόσωπο του ΣΑΔΑΣ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για αντιμετώπιση του προβλήματος και η μετέπειτα σιωπή του, το αποδεικνύουν.
  • Το ενδιαφέρον για το πολιτικό όφελος ως κέρδος από την εξυπηρέτηση συντεχνιακών απαιτήσεων αποδεικνύεται σημαντικότερο από την προστασία του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Η απόσυρση συγκεκριμένης τροπολογίας στην κατεύθυνση του σεβασμού των επικυρωμένων διεθνών συμβάσεων, που εισήγαγε και απέσυρε ο αναπληρωτής υπουργός, πριν καν συζητηθεί, δείχνει την αδυναμία αντίστασης σε συντεχνιακές απαιτήσεις.
  • Οι διατάξεις αυτές του αρ. 48 με βάση τις οποίες πλήθος εργασιών σε μεγάλες εργολαβίες και έργα (ανακαινίσεων κλπ) θα μπορούν να γίνονται χωρίς οικοδομική άδεια, συνεπάγονται έργα χωρίς ελεγμένους, με άγνωστους προϋπολογισμούς, πιθανές εικονικές συμβάσεις και απώλεια μεγάλων εσόδων του δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων. Αυτά γίνονται, σε μια τραγική οικονομική συγκυρία για να μπορούν «όποιοι μηχανικοί έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις» να δραστηριοποιούνται ελεύθερα σε αντικείμενα που το άρθρο 8 του Ν.4030/11, σε εφαρμογή της κοινής λογικής και της διεθνούς πρακτικής, δεν τους επέτρεπε.
Οι αρχιτέκτονες του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ζητούν από την πολιτεία και συγκεκριμένα από το ΥΠΕΚΑ, το ΥΠΟΤ και το Υπουργείο Οικονομικών:
  • Να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη υποκρισία όσον αφορά στο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
  • Να αποτραπεί η νέα γενιά αυθαιρέτων.
  • Να σταματήσουν να υποκύπτουν σε εκβιαστικές παρεμβάσεις συντεχνιών που, προκειμένου να διασφαλίσουν υπερβάλλον επαγγελματικό αντικείμενο, οδηγούν το δημόσιο σε απώλεια εσόδων και τον λαό σε «ειδικές εισφορές».
  • Να εκτιμηθεί η απώλεια εσόδων (λόγω έλλειψης εγκεκριμένων προϋπολογισμών) και να αποσυρθούν οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 48 του νέου νόμου περί αυθαιρέτων που αφορούν την επέκταση των περιπτώσεων αδειών μικρής κλίμακας.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί θα θεωρούνται «συνυπεύθυνοι» για την απώλεια εσόδων του δημοσίου και το νέο κύμα αυθαιρέτων.

 

Οι αρχιτέκτονες του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ζητούν από τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και όλους τους επιστημονικούς φορείς και συλλόγους να προσφύγουν στο ΣΤΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Οι αρχιτέκτονες του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θα εξετάσουν την συμμετοχή τους στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και σε όλες τις θεσμοθετημένες επιτροπές που τυχόν συμμετέχουν.

 

Πηγή. ΣΑΔΑΣ Τμήμα Αττικής

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συγνώμη αλλά το τι θα κάνει ο άλλος μέσα στο κτίριο του νομίζω είναι δικό του δικαίωμα. Αν θέλει μηχανικό να πάρει μηχανικό. Αν δεν θέλει γιατί να βγάλει οικοδομική άδεια επειδή θέλει να κάνει εσωτερικές διαρρυθμίσεις ?

 

Ποιο είναι το πρόβλημα του ΣΑΔΑΣ ? Πρέπει να πληρώνει ο άλλος ελάχιστη αμοιβή, Διάγραμμα κάλυψης και Τοπογραφικό ΕΓΣΑ για να βάψει εξωτερικά το σπίτι του ?! 

 

Τι υπονοεί με το  "κάποιου μηχανικού από τους πολλούς που έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις ……" ?

 

Με την Μικρής κλίμακας δεν θα δουλέψει ο μηχανικός ? Ποιο είναι το πρόβλημα ? Γιατί να μην είναι πιο απλά τα πράγματα ?

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το κείμενο στον νόμο λέει:

ιδ. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή

όψεων με χρήση ικριωμάτων ή/και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή/και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας τους αυτών.

 

Εγώ δε βλέπω πουθενά να αναφέρεται αλλαγή όψεων. Μιλάει για επισκευές. Ούτε ότι μπορείς ν' αυξήσεις τον όγκο με μια τεχνική έκθεση. Ούτε ότι μπορείς να στήσεις μια σκαλωσιά για πάντα.

 

Πολύ φασαρία για το τίποτα. Κατά τ' άλλα μας φταίνε οι υπάλληλοι όταν ερμηνεύουν τους νόμους. Η ερμηνεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, δηλαδή, τι δείχνει;

 

Μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατανόησης των ελληνικών. Πρέπει οι νόμοι ν' αρχίσουν να γράφονται στ' αγγλικά, φαίνεται...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Didonis

Αν δεν κάνω λάθος

μόνο οι  παρακάτω εργασίες  προστέθηκαν

Επομένως δεν κατανοώ για ποιες ακριβώς απ’ αυτές, έχετε αυτή την αντίδραση!!

προσωπικά εγώ βλέπω μόνο μία

 

 

2. (Ε.Ε.Μ.Κ) Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:

 

θ. Υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.

ι. Τοποθέτηση ικριωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α΄305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου.

ιβ. Εκσκαφές καναλιών οδεύσεως καλωδίων εντός των γηπέδων ή οικοπέδων πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών.

ιγ. Εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, προκατασκευασμένων δεξαμενών αερίου καυσίμου σε πρατήρια καυσίμων.

ιδ. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων ή/και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή/και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας τους αυτών.

ιε. Επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων.

ιστ. (υπήρχαν στον 4067 & ΚΥΑ)Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους ακάλυπτους χώρους ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο ή στην πρασιά ή στο δώμα ή στους ανοιχτούς εξώστες ή σε βεράντες ισογείων και ορόφων.

ιζ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού ή πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο από ένα (1,00) μέτρο από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από ένα (1,00) μέτρο για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.

ιη. Τοποθέτηση κεραιών.

κ. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.

Link to comment
Share on other sites

προσωπικά εγώ βλέπω μόνο μία

 

Φίλε KANA, εγώ δε βλέπω ούτε αυτή που λες. Γιατί για την έγκριση μικρής κλίμακας, απαιτούνται και οι εγκρίσεις διαφόρων υπηρεσιών όπου απαιτούνται (δασαρχείο, αρχαιολογία, κτλ.) [Και αυτό αναφέρεται στη νομοθεσία, παρά την αντίθετη άποψη του ΣΑΔΑΣ.]

 

Οπότε, δε γίνεται π.χ. να αλλάξεις τις όψεις κάποιου παραδοσιακού, διατηρητέου κτλ. αν δεν έχεις έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, κτλ.

Edited by vagiotis
Link to comment
Share on other sites

Didonis

.....

Επομένως δεν κατανοώ για ποιες ακριβώς απ’ αυτές, έχετε αυτή την αντίδραση!!

......

 

Στο συγκεκριμένο έκανα αναμετάδοση της ανακοίνωσης του συλλόγου μας.

Θα φροντίσω να ζητήσω κάποιος από τους αρμόδιους που το συνέταξαν να μας δώσει περισσότερα δεδομένα εδώ για το φόρουμ μας.

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχώς που το διευκρίνισες ότι έκανες αναμετάδοση γιατί ήμουν έτοιμος να στα πω ένα χεράκι .

 

Δηλαδή μέχρι τώρα που το 90 % των εξωτερικών χρωματισμών με σκαλωσιές , γινόταν χωρίς άδεια και χωρίς την εμπλοκή μηχανικού , ήταν καλά γιά τον ΣΑΔΑΣ ?

 

Ενα ισόγειο σπίτι στις Κυκλάδες θα το έβαφα όπως ήθελα , ενώ το διόροφο ήθελα άδεια και το πρόβλημα του ΣΑΔΑΣ είναι το διόροφο ?

 

Το πρόβλημα του ΣΑΔΑΣ , είναι ότι χάνεται εργασιακή ύλη με ότι άλλο σημαίνει αυτό , από τις υπηρεσίες .

 

Εννοείται ότι προφανώς πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση της γραφειοκρατίας και οι μελέτες να γίνονται με την ευθύνη των μελετητών , οι επιβλέψεις με την ευθύνη των επιβλεπόντων και ο έλεγχος από τους ελεγκτές δόμησης .

 

Αδεια πρέπει να απαιτείται μόνο σε σημαντικού μεγέθους κτίρια και σε κτίρια που απαιτείται ΣΑ .

 

Σε αυτά βέβαια πρέπει κάποια στιγμή να πάνε άτομα , ανάλογα της θέσης .

 

Θυμήθηκα τώρα μιά μέρα , στα μέσα του 80 , που περιμέναμε έξω από την ΕΠΑΕ της Αγίας Παρασκευής και ο εκπρόσωπος του Δήμου , ο πιτσιρικάς εκπρόσωπος του τεε και η υπάλληλος της πολεοδομίας , δημιουργούσαν θέμα σε μιά μελέτη που την είχε κάνει ένας πολύ επώνυμος αρχιτέκτονας της εποχής . Ε ήρθε τους τα είπε ένα χεράκι και μαζεύτηκαν .

Link to comment
Share on other sites

η διασφάλιση του πολιτιστικού αγαθού προέρχεται  αποκλειστικά και μόνο από τον έλεγχο των μελετών που κάνουν οι αρμόδιες σε κάθε περίπτωση υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού (αρχαιολογικά συμβούλια & εφορίες αρχαιοτήτων). Οι απαραίτητες εγκρίσεις από αυτές τις υπηρεσίες προφανώς και δεν έχουν καταργηθεί ..... (πώς θα μπορούσαν άλλωστε ?!!).

 

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι και πρίν το άρθρο 48 μπορούσε κανείς να βάψει ένα ιστορικό κτήριο - μνημείο σε ό,τι χρώμα ήθελε επειδή το έλεγε μια αρχιτεκτονική μελέτη ? φυσικά και όχι!! πάντα έβαφε στο χρώμα που του έλεγε η αρχαιολογία ή επέλεγε ένα από τα χρώματα που του πρότεινε η αρχαιολογία. 

 

Καλός είναι ο λαϊκισμός του τύπου "εμείς θα σώσουμε τον κόσμο" ή "χωρίς εμάς ο κόσμος θα καταστραφεί" αλλά είναι πολύ λίγος για την εποχή (εκτός του ότι έχουμε γεμίσει σωτήρες τελευταία), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υποκρύπτει έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο συντεχνιασμό.

 

Η μόνη ίσως αλήθεια του ΣΑΔΑΣ Αττικής είναι ότι το ΥΠΕΚΑ δεν ενδιαφέρεται ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος ούτε βέβαια και για την πολιτιστική κληρονομιά...... 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συντεχνιασμό των υπαλλήλων και όχι των ελεύθερων επαγγελματιών που έχαναν δουλειές γιατί οι σκαλωσιές ήθελαν άδεια και 2-3 μήνες στις πολεοδομίες .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.