Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο 48 του νέου νόμου αυθαιρέτων: Απόδειξη ότι η υποκρισία συνεχίζεται


Didonis

Recommended Posts

Ευτυχώς που το διευκρίνισες ότι έκανες αναμετάδοση γιατί ήμουν έτοιμος να στα πω ένα χεράκι .

 

Δηλαδή μέχρι τώρα που το 90 % των εξωτερικών χρωματισμών με σκαλωσιές , γινόταν χωρίς άδεια και χωρίς την εμπλοκή μηχανικού , ήταν καλά γιά τον ΣΑΔΑΣ ?

 

Ενα ισόγειο σπίτι στις Κυκλάδες θα το έβαφα όπως ήθελα , ενώ το διόροφο ήθελα άδεια και το πρόβλημα του ΣΑΔΑΣ είναι το διόροφο ?

 

Το πρόβλημα του ΣΑΔΑΣ , είναι ότι χάνεται εργασιακή ύλη με ότι άλλο σημαίνει αυτό , από τις υπηρεσίες .

 

Εννοείται ότι προφανώς πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση της γραφειοκρατίας και οι μελέτες να γίνονται με την ευθύνη των μελετητών , οι επιβλέψεις με την ευθύνη των επιβλεπόντων και ο έλεγχος από τους ελεγκτές δόμησης .

 

Αδεια πρέπει να απαιτείται μόνο σε σημαντικού μεγέθους κτίρια και σε κτίρια που απαιτείται ΣΑ .

 

Σε αυτά βέβαια πρέπει κάποια στιγμή να πάνε άτομα , ανάλογα της θέσης .

 

Θυμήθηκα τώρα μιά μέρα , στα μέσα του 80 , που περιμέναμε έξω από την ΕΠΑΕ της Αγίας Παρασκευής και ο εκπρόσωπος του Δήμου , ο πιτσιρικάς εκπρόσωπος του τεε και η υπάλληλος της πολεοδομίας , δημιουργούσαν θέμα σε μιά μελέτη που την είχε κάνει ένας πολύ επώνυμος αρχιτέκτονας της εποχής . Ε ήρθε τους τα είπε ένα χεράκι και μαζεύτηκαν .

Η αναφορά γίνεται κυρίως για μνημεί και διατηρηταία μέχρι τώρα αυτά βαφόντουσαν με άδεια.! μην παραπληροφορούμε...

Συμφωνώ στην μείωση της γραφεικρατίας μην υποκρινόμαστε όμως με μή εφαρμόσιμες μελέτες.

Συμφωνώ με την κατηγοριοποίηση μεγέθους και ίσως προϋπολογισμού. Συμφωνώ στην στελέχωση και στην παρατήρηση για την Α. Παρασκευή.

η διασφάλιση του πολιτιστικού αγαθού προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον έλεγχο των μελετών που κάνουν οι αρμόδιες σε κάθε περίπτωση υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού (αρχαιολογικά συμβούλια & εφορίες αρχαιοτήτων). Οι απαραίτητες εγκρίσεις από αυτές τις υπηρεσίες προφανώς και δεν έχουν καταργηθεί ..... (πώς θα μπορούσαν άλλωστε ?!!).

 

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι και πρίν το άρθρο 48 μπορούσε κανείς να βάψει ένα ιστορικό κτήριο - μνημείο σε ό,τι χρώμα ήθελε επειδή το έλεγε μια αρχιτεκτονική μελέτη ? φυσικά και όχι!! πάντα έβαφε στο χρώμα που του έλεγε η αρχαιολογία ή επέλεγε ένα από τα χρώματα που του πρότεινε η αρχαιολογία.

 

Καλός είναι ο λαϊκισμός του τύπου "εμείς θα σώσουμε τον κόσμο" ή "χωρίς εμάς ο κόσμος θα καταστραφεί" αλλά είναι πολύ λίγος για την εποχή (εκτός του ότι έχουμε γεμίσει σωτήρες τελευταία), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υποκρύπτει έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο συντεχνιασμό.

 

Η μόνη ίσως αλήθεια του ΣΑΔΑΣ Αττικής είναι ότι το ΥΠΕΚΑ δεν ενδιαφέρεται ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος ούτε βέβαια και για την πολιτιστική κληρονομιά......

Αλλο έλεγχος μελέτης και άλλο έλεγχος έργου ή υλοποίησης εγκεκριμένης μελέτης, για να καταλαβαινόμαστε.

Η αδυναμία κατανόησης ουσιαστικών ενοιών αιτιολογεί πράγματι την ανάγκη συντεχνιασμού

Ευστοχότατος και +1 από μένα...

Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν το δικαίωμά τους να μην χάνουν δουλειές από αυτούς που αντικειμενικά δεν έχουν την γνώση να τις κάνουν και μας έχουν οδηγήσει σε αυτό το χάλι.

Δυστυχώς, όσο κι αν προσπάθησα να κρατηθώ να μην συμμετάσχω στο συγκεκριμένο post, δεν τα κατάφερα.

Δυστυχώς και λυπάμαι ιδιαιτέρως γι' αυτό, εγώ δεν μπορώ να τους συγχωρήσω αυτό το φρασεολόγιο!!!!!

Θεωρώ ότι, με αυτές τις φράσεις που χρησιμοποιούν υποβαθμίζουν την "έννοια", το "επάγγελμα" και το status του κάθε επαγγελματία Μηχανικού!!!

Θα μπορούσαν να πουν τις απόψεις τους διαφορετικά, με άλλες φράσεις, σε άλλο τόνο, με άλλο τρόπο.

Αν είχαν έστω και το παραμικρό δίκιο στην οποιαδήποτε διεκδίκησή τους, το έχασαν ανεπιστρεπτί.

Εμείς οι μηχανικοί, για μια ακόμα φορά ..."σκάβουμε το λάκκο μας" μόνοι μας".

Εύγε στους συγκεκριμένους εκπροσώπους του συγκεκριμένου συλλόγου!

Κύριοι, με τη συμπεριφορά σας, συμβάλλετε στην εν γένει αναβάθμιση του "θεσμού" του μηχανικού στη χώρα μας!!!

Αν ο θεσμός του μηχανικού στην χώρα μας απαιτεί για την αναβάθμισή του, υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τότε ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!

'Εχει έρθει η ώρα που οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί πρέπει να κοιταχτούμε στα μάτια.....

 

αν κατάλαβα καλά ότι με βάση αυτό

 

 

με την απλή τεχνική έκθεση μηχανικού, περιλαμβάνει και κάτι σαν αυτό?

 

attachicon.gifklasiko.jpg

 

και μερικές εκατονταδες κτήρια νεοκλασικά τραπεζων κλπ?

 

(ας αφήσουμε την βουλή άβαφη λέω εγώ)

Να βαφεί με τεχνική έκθεση μηχανολόγου!

 

Διευκρινιστική ερώτηση.

 

Είναι εκ του νόμου επιτρεπτό ναυπηγοί και χημικοί μηχανικοί να υπογράφουν τεχνικές εκθέσεις για δομικά κτιρίου?

Απ όσα ξέρω δεν το συνηθίζουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες ούτε ότι το κάνουν κατά κόρο, αλλά ρωτώ αν επιτρέπεται.

που λέει ότι δεν επιτρέπεται, ισχύει για σύνταξη μελέτης, όχι γενικης τεχνικής έκθεσης.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να βαφεί με τεχνική έκθεση μηχανολόγου!

Χωρίς σχεδιασμό και με σκέτη τεχνική έκθεση από Αρχιτέκτονα εγώ θα είχα τις ενστάσεις μου….

Κι ας μη είναι Πυρηνική φυσική το ανάγνωσμα….

 

Απλά είναι κομμάτια της ιστορίας μας και είμαστε η χώρα στην Ευρώπη με τα λιγότερα διατηρητέα κτήρια. Η λογική της αντιπαροχής από την δεκαετία του 60 τα γκρέμισε όλα ειδικά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας…

 

Αποτέλεσμα κανένας τουρίστας δεν έχει κάτι να δει στην Αθήνα πέραν της ακρόπολης, το Σούνιο και τώρα το μουσείο.

 

2 άντε 3 μέρες και μετά σε παραλίες… για την πόλη σχεδόν κανένας.

 

Αν θυμάμαι καλά η πρώτη κίνηση που έγινε από το ελληνικό κράτος για να μη χαθούν ότι ελάχιστο είχε απομείνει ήταν επί υπουργού Τρίτση που ως αρχιτέκτονας (και όχι οδοντίατρος υπουργός ΥΠΕΚΑ) έβαλε υποχρέωση προ κάθε άδειας κατεδάφισης να περνά από έλεγχο ΕΠΑΕ….

 

Η ζημιά όμως τα προηγούμενα γόνιμα από μπετατζίδική λογική χρόνια με αντιπαροχές είχε προσδιορίσει την τελική σημερινή εικόνα…

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά βρίσκω ακατανόητη και άστοχη την παρέμβαση του συλλόγου.

 

Από το 2004 με την απόφαση για τις εργασίες μικρής κλίμακας, μετά την λήψη των απαραίτητων κατά περίπτωση εγκρίσεων (ΕΠΑΕ, Αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ/ΑΙΓΑΙΟΥ/ΜΑΚ.ΘΡΑΚ ή ΥΠΠΟ) χορηγούνταν ΕΕΜΚ και σε διατηρητέα. Η γενική γραμματεία Μακεδονίας Θράκης (νυν Υπουργείο Μακεδονιας-Θράκης) μάλιστα έχει εκδόσει σειρά εγκύκλιων για τις περιπτώσεις εργασιών μικρής κλίμακας σε διατηρητέα κλπ για τις οποίες δεν απαιτείται καν η έγκριση των υπηρεσιών του αλλά μόνο της ΕΠΑΕ (πλέον ΣΑ). Ιδού η τελευταία: ΑΔΑ 4Α32Φ-ΥΛ.

 

Η τεχνική έκθεση που πλέον (μετά τον 4067/12) απαιτείται για την χορήγηση της ΕΕΜΚ και υπόκειται σε έλεγχο από την ΥΔΟΜ, σαφώς αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικά αρχιτεκτόνων μηχανικών όταν αφορά σε εργασίες που θα πραγματοποιηθούν σε διατηρητέα κτίρια όπως προκύπτει από το άρθρο 8 του 4030 και επίσης σαφώς αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικά μηχανικού που έχει το δικαίωμα υπογραφής μελετών οικοδομικών έργων όταν αφορά στα λοιπά κτίρια. Η τεχνική έκθεση αυτή ταυτίζεται με την τεχνική έκθεση του άρθρου 5 παρ.1.6 των ισχυουσών προδιαγραφών για τη σύνταξη μελετών (απόφαση 8207/98/1989) και είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι νομιμοποιούνται να τη συντάσουν μετά τον 4178/13 χημικοί, μηχανολόγοι κλπ.

 

Ο τρόπος, τα παραδείγματα, η φρασεολογία και η λογική της ανακοίνωσης δυστυχώς μπορεί να προκαλέσει παραπλάνηση πολλών ΥΔΟΜ, οι οποίες υιοθετώντας τον παραλλογισμό της, ενδέχεται να χορηγήσουν ΕΕΜΚ σε διατηρητέα χωρίς τις σαφώς απαιτούμενες εγκρίσεις και χωρίς την απαιτούμενη συνταξη της τεχνικής έκθεσης και των κατά περίπτωση απαιτούμενων στοιχείων από αρχιτέκτονα μηχανικό.

 

Ο δικός μου προβληματισμός και ένσταση δεν εντοπίζεται στον 4178/13 αλλά στο γεγονός ότι από το 2004 εκτελείται νομίμως πλήθος εργασιών σε διατηρητέα μετά από λήψη ΕΕΜΚ και των απαιτούμενων εγκρίσεων αλλά χωρίς υπευθυνο επιβλέποντα μηχανικό. Αυτό είναι για εμένα το μεγάλο πρόβλημα και όχι η μη απαίτηση έκδοσης άδειας δόμησης για κάθε μικρή εργασία σε διατηρητέα.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Με λίγα λόγια η ΕΕΜΚ για να γίνει

 


....Η τεχνική έκθεση που πλέον (μετά τον 4067/12) απαιτείται για την χορήγηση της ΕΕΜΚ και υπόκειται σε έλεγχο από την ΥΔΟΜ, σαφώς αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικά αρχιτεκτόνων μηχανικών όταν αφορά σε εργασίες που θα πραγματοποιηθούν σε διατηρητέα κτίρια όπως προκύπτει από το άρθρο 8 του 4030 και επίσης σαφώς αποτελεί αντικείμενο αποκλειστικά μηχανικού που έχει το δικαίωμα υπογραφής μελετών οικοδομικών έργων όταν αφορά στα λοιπά κτίρια.....

 

 

Άρα τσάμπα συζητάμε....

Link to comment
Share on other sites

Τα διατηρητέα ήταν το πιασάρικο τμήμα της ανακοίνωσης . Η ουσία είναι ότι μπορούν να γίνουν εργασίες με μικρής κλίμακας , που μέχρι σήμερα απαιτούσαν άδεια και μέχρι τώρα λόγω κόστους γίνονταν αυθαίρετα και χανόνταν οι δουλειές γιά τους μηχανικούς . 

 

Αυτά είναι κυρίως ανακαινίσεις σπιτιών , πέργκολες , κατασκευές διακόσμησης καταστημάτων που φτιάχνονταν από την αρχή και βέβαια το βάψιμο της όψης των πολυκατοικιών με σκαλωσιές .

 

Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε σωστοί , η μικρής κλίμακας σωστά έγινε και οι εργασίες που αφορούν διατηρητέα η μνημεία , μόνο από αρχιτέκτονες και ΣΑ .

 

Μόνο και μόνο ότι στο τέλος λέει ότι χάνει λεφτά το κράτος , που βέβαια δεν έπαιρνε ποτέ , δείχνει τους πραγματικούς σκοπούς των συντακτών του .

 

 

Τουλάχιστον τώρα είναι στο χέρι μας , να μήν μείνουμε μόνο στην τεχνική έκθεση και στην τυπική επίβλεψη ασφαλείας , αλλά να πέρνουμε και την δουλειά .

 

Βλέπω γύρω μου συνέχεια μαγαζιά να κλείνουν και να ξαναφτιάχνονται και σε κανένα δεν είναι μέσα μηχανικός .

Αυτό πρέπει άμεσα να το σταματήσουμε .

Edited by BAS
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αλλο έλεγχος μελέτης και άλλο έλεγχος έργου ή υλοποίησης εγκεκριμένης μελέτης, για να καταλαβαινόμαστε.

Η αδυναμία κατανόησης ουσιαστικών ενοιών αιτιολογεί πράγματι την ανάγκη συντεχνιασμού

 

Αναρωτιέμαι ποιος τελικά έχει υποβάλει μια μελέτη έστω σε αρχαιολογία προς έγκριση ........ οι αρχαιολόγοι και μελέτες ελέγχουν - τροποποιούν (χωρίς τεκμηρίωση) και το έργο ελέγχουν και την υλοποίηση μιας μελέτης που έχουν ήδη εγκρίνει. Τώρα θα πει κανείς : οι αρχαιολόγοι ελέγχουν μια αρχιτεκτονική μελέτη ή μια τεχνική πρόταση για την επισκευή ενός κτηρίου ? ΝΑΙ δυστυχώς .....

 

το μόνο που αλλάζει η σχετική διάταξη είναι το δικαίωμα υπογραφής (αφού πλέον δεν πάμε σε άδεια δόμησης υπογράφουν όσοι έχουν δικαίωμα υπογραφής σε δομικά έργα) και όχι την  ουσία των πραγμάτων (πως είναι δυνατόν να συντάσσονται και μετά να ελέγχονται μελέτες που αφορούν αποκαταστάσεις μνημείων χωρίς να συντάσσεται στατική μελέτη ή έστω προμελέτη? πως είναι δυνατόν τις ενισχύσεις σε ένα κτήριο να τις κρίνουν αρχαιολόγοι? (έχουν και αυτοί επαγγελματικό δικαίωμα? ), πως είναι δυνατόν η διάρκεια έγκρισης από κάποιο αρχαιολογικό συμβούλιο μιας μελέτης να αγγίζει χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 6 έως 16 μήνες ? και πώς είναι δυνατόν η διαδικασία έγκρισης μελετών και έκδοσης αδειών για ένα διώροφο κτήριο εντός παραδοσιακού οικισμού που θέλει βάψιμο από 8 μήνες έως ένα χρόνο? ¨γι αυτό πάντα τα κτήρια βάφονται χωρίς άδεια¨). 

 

Πως είναι δυνατόν η συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών να περιορίζεται σε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής (άρθρο 8 Ν.4030 και άρθρο 48 Ν.4178) μέσα στη βουλή, που το μόνο που αποδεικνύουν είναι ένα παιχνίδι κάτω από το τραπέζι? Γιατί άραγε τόσο εύκολα συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων μπαίνουν στο παιχνίδι υπεράσπισης αυτής της διαδικασίας?

 

Φαντάζομαι πως το πραγματικό ζήτημα (ή η αδυναμία κατανόησης) για εμάς πρέπει να συνοψίζεται μερικά ερωτήματα :

1)πως ο πολίτης μπορεί να  κάνει ευκολότερα τη δουλειά του

2)πως διασφαλίζεται η ασφάλεια σε ένα έργο

3)πως τα έργα που θα γίνονται θα έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας

4)πως το μέλλον μας δεν θα είναι καιροσκοπικό παιχνίδι κάποιας πολιτικής συναλλαγής μέσα στη βουλή

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

....

 

Φαντάζομαι πως το πραγματικό ζήτημα (ή η αδυναμία κατανόησης) για εμάς πρέπει να συνοψίζεται μερικά ερωτήματα :

1)πως ο πολίτης μπορεί να  κάνει ευκολότερα τη δουλειά του

2)πως διασφαλίζεται η ασφάλεια σε ένα έργο

3)πως τα έργα που θα γίνονται θα έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο ποιότητας

4)πως το μέλλον μας δεν θα είναι καιροσκοπικό παιχνίδι κάποιας πολιτικής συναλλαγής μέσα στη βουλή

Αλλά για να μη  κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας θα πρέπει να συμπληρώσεις

 

5) κάνουν

  • Αρχιτεκτονικά μόνο αρχιτέκτονες
  • Στατικά μόνο Πολιτικοί Μηχανικοί
  • Τοπογραφικά μόνο τοπογράφοι
  • Μηχανολογικά μόνο μηχανολόγοι…

Το αυτονόητο το οποίο έχει χάσει το νόημα του στην Ελλάδα…

 

Τίποτα απ αυτά δεν είναι Πυρηνική Φυσική ακόμα και η κουτσή Μαρία που λέγαμε μπορεί, αρκεί να τα σπουδάσει και να έχει επί πολλά χρόνια εμβαθύνει σε καθ ένα απ αυτά… και όχι πασαλείμματα λίγο απ όλα διότι ακούω κάθε φορά να λένε, έλα μωρέ δεν είναι τόσο δύσκολο το αντικείμενο του άλλου...

 

Αν το θέλει τόσο πολύ και είναι τόσο απλό ας πάρει και δεύτερο δίπλωμα στην τελική… Δεν είναι κακό και ούτε σπάνιο σαν φαινόμενο.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.