Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εφαρμογές μη καταστροφικού ελέγχου


 

Recommended Posts

O.k

 

το θετικό είναι οτι με την διαδικασία αυτή μαζί!!!! αποδείξαμε οτι δεν μπορείς να κάνεις 3 ή 6 πυρήνες και τα υπόλοιπα ΜΚΕ διότι δεν συσχετίζονται αλλά απαιτούνται τουλάχιστον 9 πυρήνες ανα κατηγορία στοιχείου. Μπορεί να κάνει εντύπωση αλλά το 99% των μηχανικών δεν το γνωρίζει αυτό!!!      

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 530
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είναι αποδεκτό να κατασκευαστεί εκ νέου μια καμπύλη με βάση τα επί τόπου δείγματα, με την μέθοδο των ελαχ. τετραγώνων (να μην βασιστούμε δηλαδή σε κάποια αρχική "καμπύλη αναφοράς")? Πόσο πρέπει τότε να είναι το πλήθος των δειγμάτων (που θα καθορίσει και το απαιτούμενο πλήθος των καρότων)?

Ο ΕΝ13791 λέει για ελάχιστο πλήθος καρότων 9, μήπως αφορά την παραπάνω περίπτωση..? (το 9 αφορά παρτίδα?)

 

Για να μπορέσεις να κάνει συσχετισμό 2 ή 3 ανεξάρτητων μεθόδων (πυρήνες + ΜΚΕ)  απαιτείται να περάσεις απο την διαδικασία του F-Test ώστε να δεις αν οι διασπορές του συσχετίζονται. Το ΕΝ 13791 για να αυξήσει την πιθανότητα συσχετισμού μιλάει για ελάχιστο πλήθος 9 πυρήνων. Με την Sonreb έχουμε ελάχιστο δείγμα τριπλέτας 5 αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύεις να πάρεις μεγάλο R2. Αν λοιπόν ψάχνεις για ελάχιστη αξιοπιστία μέσης τιμής >90% μπορεί το μικρό πλήθος δείγματος να σε οδηγήσει σε μειωμένη αξιοπιστία. Το αποτέλεσμα βέβαια έχει άλλη σημασία ανάλογα τις απαιτήσεις αντίστασης της κατασκευής. 

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Δημήτρη!!! θα βοηθούσε αρκετά να δίναμε μια εφαρμογή F-test 

Link to comment
Share on other sites

Το διάγραμμα που βλέπετε προέρχεται απο το 

Katalin Szilágyi PhD Thesis, Rebound surface hardness and related properties of concrete, 2013, BUDAPEST UNIVERSITY OF TECHNOLOGY AND ECONOMICS.

 

με την κόκκινη γραμμή έχω προσθέσει την καμπύλη του ΕΝ 13791 για την κρουσιμέτρηση. Μπορείτε με τον τρόπο αυτό να καταλάβετε γιατί το ΕΝ 13791 στο Indirect tests correlated with in-situ compressive strength είναι τόσο συντηρητικό 

 

post-25466-0-67798800-1484313766_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Επειδή κάποιος συνάδελφος με ρώτησε άν μπορεί να κάνει αποτίμηση μόνο με κρουσίμετρο? 

 

Η απάντηση προφανώς είναι ΟΧΙ. Απαιτείται συσχετισμός με πυρήνες βάσει το ΕΛΟΤ ΕΝ 13791. Ακομα βέβαια και με τον συσχετισμό η μέθοδος της κρουσιμέτρησης είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δημιουργεία μεγάλη διασπορά τιμών. Το ACI ορίζει μέγιστη δισπορά 10% επι της μέσης τιμής αλλα στην πραγματικότητα μπορεί να έχουμε πολύ μεγαλύτερη. Δυστυχώς το ΕΝ 13791 δεν μας ορίζει όρια R2 συσχετισμού. Αντίθετα την αδυναμία συσχετισμού λόγω της εκ φύσεως ευαισθησίας της κρουσιμέτρησης την μετατρέπει σε υποβάθμιση της κατηγορίας σκυροδέματος. Κατα την αποψή μου είναι ένα τραγικό πρότυπο για τα Ελληνικά δεδομένα που η σκυροδέτηση σε υφιστάμενα >20 ετων περιέχει σωρεία απο κακοτεχνίες.   

post-25466-0-45832300-1484469291_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Caan , ελπίζω να σε βοηθήσει...

Στο παράδειγμα στην σελίδα 3, με την 2η εναλλακτική του ΕΝ13791, χρησιμοποιείται η median (διάμεσος) τιμή από το πλήθος των ενδείξεων του κρουσίμετρου και όχι η mean (μ.ο), που λέει ο ΕΝ. Υπάρχει κάποιος λόγος που γίνεται αυτό?

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.