Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τοπογραφικά βάσει Ν.4178/13 και εξάρτηση με MetricaNet, Uranus, κλπ


dsworks

Recommended Posts

Εντάξει, τα περισσότερα ιδιωτικά έχουν συνορθωθεί από το HEPOS (πλέον) οπότε πρακτικά δίνουν τα ίδια αποτελέσματα.

Οπότε θεωρώ πως το να αναγράψει κάποιος ότι χρησιμοποιήθηκε το HEPOS (ενώ χρησιμοποιεί ιδιωτικό δίκτυο) δεν είναι δα και τρομερό. Στην τελική η ουσία έχει σημασία, είναι σωστές οι συν/νες ή όχι..

Εγώ βέβαια έχω και συνδρομή στο HEPOS (για post processing μονο,χωρίς πάγια) πέρα από το ιδιωτικό δίκτυο που χρησιμοποιώ για το RTK.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις γράφω κάτι πολύ απλό και γενικό π.χ. "μετατροπή συν/νων από Hatt σε ΕΓΣΑ μέσω προγράμματος" ή "εξάρτηση μέσω ιδιωτικού δικτύου" κτλ.

Οι τιμές των τοπογραφικών έχουν πέσει πολύ για να ασχολούμαστε με τέτοιες τυπικότητες που δεν επηρεάζουν εξάλλου την ποιότητα του τδ.

Λες και αυτό είναι το πρόβλημα με τον 4178 που μπάζει από παντού και σίγουρα θα κηρυχθεί κι αυτός αντισυνταγματικός.

Edited by Julius Caesar
Link to comment
Share on other sites

συνάδλεφε Julius Caesar

για την μετατροπή συντεταγμένων δεν νομίζω ότι τέθηκε ποτέ ζήτημα πως έγινε

για την εξάρτηση έχει τεθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4178/13

το άν οι εργασίες που γίνονται για τον προσδιορισμό των συντεταγμένων κάποιων στάσεων ή η απευθείας αποτύπωση με RTK απο το Hepos ή Ιδιωτικά δίκτυα είναι εξάρτηση

με την γεωδαιτική σημασία του όρου είναι ζήτημα που θέλει αρκετή συζήτηση

μου κάνει εντύπωση πάντως η υπεραπλούστευση του συναδέλφου giorgosv παραπάνω ότι τα "περισσότερα ιδιωτικά έχουν συνορθωθεί απο το Hepos και πρακτικά δίνουν τα ίδια αποτελέσματα" ανεξάρτητα μεθοδολογίας,ανεξάρτητα αν το δίκτυο είναι GNSS κλπ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε Θεοχαρη, εγώ είμαι ένας απλός χρήστης των δικτύων, αυτό που γράφω έχει προκύψει από τις πληροφορίες που έχω από ημερίδες κλπ αλλά και από δικές μου μετρήσεις στην περιοχή που δουλεύω. Εχω λοιπόν μετρήσει (rtk) και με metrica αλλά και με Uranus και πήρα αποτελέσματα +-1cm συγκρινοντας με στατική επίλυση από hepos (στο ίδιο πάντα σύστημα συν/νων).

Φυσικά δεν το έχω κάνει παντού για να ξέρω αν ισχύει σε όλα τα σημεία του δικτύου αλλά όπου μπορώ να τσεκάρω το κάνω.

Από εκεί και πέρα προσωπικά χρησιμοποιώ το metrica διότι οι έλεγχοι που έχω κάνει είναι καλοί και μου δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Διλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός είσαι σύμφωνα με το προφίλ

Static Hepos και RTK απο δύο ιδιωτικά δίκτυα

και όλα αυτά +/- 1 cm πράγματι αξιοθαύμαστο!!!!!!!!!

όταν βρεις χρόνο εξήγησε λίγο το "αναμενόμενα αποτελέσματα"

Link to comment
Share on other sites

Επειδή παρατηρώ ένα υφάκι ειρωνικό το οποίο δεν μου αρέσει, να εξηγήσω,

1) όταν έγραψα απλός χρήστης εννοώ ότι δεν έχω εξειδικευτεί στο αντικείμενο των δικτύων GPS (τομέα υδραυλικών είχα πάρει και μεταπτυχιακό στα υδραυλικά έχω κάνει)

2) ο έλεγχος που ανέφερα έχει ως εξής, στην ταράτσα του σπιτιού μου έχω βάλει ένα καρφάκι το οποίο έχω επιλύσει με στατικές μετρήσεις απο το HEPOS (VRS τεχνική) στο σύστημα HTRS07, εν συνεχεία μετράω με rtk (πάλι VRS τεχνική) από metrica και uranus έχοντας ρυθμίσει το GPS στο HTRS07 και οι συντεταγμένες που παίρνω στο σημείο είναι +-1 άντε 2 cm από την μέτρηση static. Με αυτό τον τρόπο ελέγχω (τοπικά όπως είπα και πιο πάνω) αν τα ιδιωτικά δίκτυα (metrica και uranus) μου δίνουν τα ίδια αποτελέσματα με το HEPOS κάτι που είναι αναμενόμενο αφού έχουν επιλύσει το δίκτυο τους απο αυτό.

3) όταν λέω αναμενόμενα αποτελέσματα εννοώ ότι έχω κάνει μετρήσεις σε διάφορα τριγωνομετρικά (και static και RTK) και οι διαφορές που προκύπτουν από τις τιμές του τριγωνομετρικού και τις μετρήσεις μου (χρησιμοποιώντας τον μετασχηματισμό του Hepos tool) είναι από 1 έως 10cm στην περιοχή που δουλεύω. Η κτηματολόγιο στην τεκμηρίωση του HEPOS έχει δημοσιεύσει ότι η μέση ακρίβεια μετασχηματισμού είναι περι τα 8-9cm αν θυμάμαι καλά. Οπότε με αυτή τη λογική είμαι μέσα στα όρια της ακρίβειας μετασχηματισμού και ξέρω τι να περιμένω.

 

Σε κάλυψα συνάδελφε;

Edited by giorgosv
Link to comment
Share on other sites

δεν ειρωνεύομαι ούτε λοιδορώ συναδέλφους μου

στα 5 χρόνια στο φόρουμ είσαι ο πρώτος που μου γράφει κάτι σχετικό με "υφάκι και ειρωνία"

το παραπάνω μήνυμά μου έχει δύο σκοπούς

πρώτα να ενημερωθώ για τις αποκλίσιες στην περιοχή σου με βάση την μεθοδολογία που ακολουθείς, τον λόγο θα στον εξηγησω στο μέλλον

και κατα δεύτερο λόγο να σε προτρέψω καθαρά συναδεφικά να μην είσαι απλός χρήστης αλλά να το ψάχνεις λίγο παραπάνω

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε Θεοχάρη, σε εκτιμώ (από το φόρουμ, δεν σε ξέρω προσωπικά) για τις γνώσεις σου και για την προσφορά σου στο φόρουμ.

Από κει και πέρα δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι το σχόλιο σου είχε ειρωνία και μάλιστα προς συνάδελφο, που αν μη τι άλλο προσπαθεί να πει τη γνώμη του με βάση τις εμπειρίες στο πεδίο.

Επίσης καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει ο χρόνος να κάνω ολόκληρη ανάλυση μεθοδολογιών και να γράφω κατεβατά στο φόρουμ. Απλά επειδή μιλάμε την ίδια γλώσσα ως συνάδελφοι θεωρώ πως καταλαβαινόμαστε και γι' αυτό ότι γράφω το γράφω περιληπτικά.

Είναι προφανές ότι ο καθένας πρέπει να κάνει τους ελέγχους για την περιοχή του και να δει αν τον καλύπτει κάποιο δίκτυο ή όχι και να κρίνει αν θα το χρησιμοποιεί σύμφωνα με την βαρύτητα της εργασίας που κάνει.

Γι' αυτό κι εγώ πήρα δοκιμαστική συνδρομή και από τα δύο δίκτυα που προανέφερα πριν αποφασίσω που θα καταλήξω. Ξέρεις πολλούς που να το έχουν κάνει αυτό; Εγώ από τον κύκλο μου κανέναν μέχρι τώρα.

Τέλος αν θέλεις πληροφορίες για την περιοχή που δουλεύω ευχαρίστως να σου στείλω ότι θες με p.m.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδερφε σου επισυνάπτω το πρότυπο διάγραμμα για εκτός σχεδίου, στις σημειώσεις στο κάτω μέρος μπορείς να βρεις το λεκτικό για την εξάρτηση.

Θεωρώ ότι μπορείς να το τροποποιήσεις ανάλογα με τον τρόπο εξάρτησής σου.

Πρότυπο Τοπογραφικό Εκτός Σχεδίου-1.pdf

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.