Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς


HQ7

Recommended Posts

Στην χθεσινή ημερίδα στο ΤΕΕ η hot είδηση ήταν ότι μεθοδεύεται η πλήρης κατάργηση του 4014 και η υποχρεωτική μεταφορά όλων των δηλώσεων (ανεξαρτήτως σταδίου επεξεργασίας)στον 4178.Από off the record ενημέρωση από το υπουργείο.

Σημερινή ενημέρωση από το ΤΕΕ,η πλατφόρμα μεταφοράς θα λειτουργήσει στις

5 Οκτωβρίου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 172
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το σωστό είναι ή όλοι να επιλέγουν τι θα κάνουν ή κανένας.

 

Όταν κάποιος επέλεγε το 2011 να πληρώσει σε δόσεις δεν ήξερε ότι θα βγει αντισυνταγματικός ο νόμος και θα έβγαινε ο 4178.

 

Οτιδήποτε διαφορετικό είναι διάκριση εις βάρος των πολιτών.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν πρόκειται να μεταφέρω καμία περαιωμένη δήλωση του 4014 στο νέο νόμο εναντίον του οποίου έχει γίνει ήδη η ίδια προσφυγή όπως και τη προηγούμενη φορά. Θεωρώ κοροϊδία την όλη ιστορία και φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί ως φαύλος κύκλος.

Link to comment
Share on other sites

Στην χθεσινή ημερίδα στο ΤΕΕ η hot είδηση ήταν ότι μεθοδεύεται η πλήρης κατάργηση του 4014 και η υποχρεωτική μεταφορά όλων των δηλώσεων (ανεξαρτήτως σταδίου επεξεργασίας)στον 4178.Από off the record ενημέρωση από το υπουργείο.

Σημερινή ενημέρωση από το ΤΕΕ,η πλατφόρμα μεταφοράς θα λειτουργήσει στις

5 Οκτωβρίου.

ετσι ειναι...

 

αν θυμασαι,  ειχε ειπωθει επανειλημενα.. οτι ο 4014...θα παραμεινει σαν αριθμος ... για "ιστορικους λογους"

 

αλλά ολα τα εγγραφα  θα κανουν αναφορα στον 4178...

 

[γι αυτο και η ρυθμιση στο αρθρο 30...περι εκδοσης  "πραξης ολοκληρωσης κατα τις διαταξεις του παροντος" ]

Link to comment
Share on other sites

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τα αυθαίρετα νέας γενιάς  

Ως αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την τακτοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς, με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια με την καταβολή του ανάλογου προσίμου, όπως επίσης αντισυνταγματικό έκρινε και το νόμο 4014/2011 στο σύνολό του, που αφορά την περιβαλλοντκή αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου» κλπ.

newego_LARGE_t_1101_54047354_type12128.j

Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου), με την υπ΄ αριθμ. 3341/2013 απόφασή της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο νόμος 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι οι ρυθμίσεις του επίμαχου άρθρου 24 του νόμου 4014/2011 έχουν ως συνέπεια «να ανατρέπεται και σε κάθε περίπτωση να νοθεύεται, ο επιβαλλόμενος από το άρθρο 24 του Συντάγματος ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός και να επέρχεται αλλοίωση της λειτουργικότητας των οικισμών και επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων, δεδομένου ότι η αναστολή αυτή επέρχεται με μόνη την υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου και των σχετικών δικαιολογητικών και την καταβολή του οριζόμενου στο νόμο ποσού ειδικού προστίμου, χωρίς την ειδική για κάθε αυθαίρετο κρίση του αρμοδίου οργάνου της διοίκησης, ύστερα από εκτίμηση πολεοδομικών και κτιριολογικών κριτηρίων, που εξαρτώνται από το μέγεθος, τη χρήση, το είδος και τη σημασία της αυθαίρετης κατασκευής, καθώς και από τις επιπτώσεις στο χώρο που την περιβάλλει, δηλαδή τη συνολική επιβάρυνση της περιοχής».

Ακόμη, επισημαίνουν οι δικαστές ότι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από το Ν. 4014/2011 δεν αναιρούνται από την πρόβλεψη ότι το ειδικό πρόστιμό που επιβάλλεται για το «πάγωμα» της κατεδάφισής τους περιέρχεται στο «Πράσινο Ταμείο». Και αυτό γιατί, μόνο το 25% των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» διατίθενται «αποκλειστικά για τις λειτουργικές του ανάγκες και την εκπλήρωση των σκοπών του», ενώ για το υπόλοιπο ποσοστό μπορεί με υπουργικές αποφάσεις να περιέλθει «στο κρατικό προϋπολογισμό, προδήλως εν όψει της οικονομικής κρίσης της χώρας».

Εξάλλου, συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «οι εισπρακτικοί και λοιποί σκοποί δεν θα ήταν δυνατόν να θεμελιώσουν λόγο δημοσίου συμφέροντος που θα δικαιολογούν τη θέσπιση ρυθμίσεων με ευρύτερες συνέπειες σε βάρος του περιβάλλοντος όπως είναι οι ρυθμίσεις» του επίμαχου νόμου.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας, κ.λπ. επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται με τον αντισυνταγματικό Ν. 4014/2011 που προβλέπει την διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Ακόμη, ζητούσαν την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τις διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ειδικού παραβόλου-προστίμου στο «Πράσινο Ταμείο», προσδιορίζουν τον τρόπο υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγγράφων, κ.λπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Edited by MONOS
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία!!!! Πάμε για άλλα!!! Με ακριβώς το ίδιο σκεπτικό θα κριθεί και ο 4178.....!!!!! Τίποτα δεν ρυθμίζεται μετά το 1983!!!! Ας βρουν άλλον τρόπο.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.