Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αντλία θερμότητας με χρήση υπάρχουσας αντιστάθμισης


cfousteris

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,  Είμαι και γω όπως και πολλοί από εσάς σε σκέψεις σχετικά με την θέρμανση του σπιτιού μου. Πρόκειται για μια μεζονέτα 2 ορόφων + σοφίτα. Κάθε όροφος είναι περί τα 60 τμ και η σοφίτα περίπου 30 τμ.  Το σπίτι είναι κοντά στον Πειραιά, σε λόφο με υψόμετρο 130μ και έχει βορειοανατολικό προσανατολισμό. Στην περιοχή οι άνεμοι είναι αρκετά δυνατοί με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να είναι 2-3 βαθμούς κάτω από το σύνηθες των Ν. Προαστίων.


 


Το πάτωμα είναι δρύινο και υπάρχει ενδοδαπέδιος θέρμανση. Μέχρι σήμερα λειτουργούσε με καυστήρα πετρελαίου τον οποίο μοιράζομαι με την αδερφή μου η οποία έχει ένα παρόμοιο σπίτι άλλα με συμβατικά σώματα. Δεν ξέρω πόσες θερμίδες είναι ο καυστήρας άλλα σίγουρα είχε γίνει υπερδιαστασιολόγιση και είναι αρκετά μεγαλύτερος των αναγκών των δύο σπιτιών. Φυσικά ο καυστήρας λειτουργεί σε υψηλότερη θερμοκρασία για να καλύψει και τα σώματα στο σπίτι της αδερφής μου και έχουμε θερμιδομετρητές για να υπολογίζουμε την κατανάλωση της κάθε οικίας. Υπάρχουν μεγάλα παράθυρα και μπαλκονόπορτες γύρω γύρω, όλα με διπλά τζάμια άλλα όχι ενεργειακά. Επίσης υπάρχει και τζάκι συμβατικό που ανάβει 1,5 μήνα σύνολο (κατανάλωση <500 κιλά ξύλα).


 


Στο δικό μου κύκλωμα υπάρχει αντιστάθμιση Albatross της Siemens με δυνατότητα ελέγχου δύο ανεξάρτητων ορόφων, υπάρχουν δύο κεντρικές στήλες ζεστού νερού (και δυο επιστροφές) μια για τον πρώτο όροφο και μια για τον δεύτερο μαζί με την σοφίτα. Στον πρώτο και δεύτερο όροφο υπάρχουν δύο HVAC κοντρόλ της Siemens (QAA70) τα οποία είναι ρυθμισμένα στους 21-22 βαθμούς 24/7 χωρίς να επεμβαίνω περαιτέρω.


 


Κατά μέσω όρο καταναλώνω περίπου 2,5 τόνους πετρέλαιο από Οκτώβριο μέχρι αρχές Μαϊου. Άρα με την σημερινή τιμή ξοδεύω περίπου 3.250 ευρώ.


 


Η ποιο απλή άλλα και ακριβή σκέψη είναι να καταργήσω τα πάντα και να κουμπώσω μια αντλία θερμότητας 16αρα. Από την άλλη σκέφτομαι ότι έχω πληρώσει την αντιστάθμιση που μου παρέχει ξεχωριστή ρύθμιση στους δυο ορόφους και θα πάει χαμένη. Χώρος στον λεβητοστάσιο για άλλου τύπου καυστήρα δεν υπάρχει (πχ πελλετ) οπότε αυτό δεν είναι λύση. Επίσης, στον δρόμο μου δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει γκάζι σύντομα. 


  1. Συμφέρει να δώσω 6000+ ευρώ για αντλία με τα δεδομένα χαρακτηριστικά του σπιτιού μου;
  2. Υπάρχει κάποια αντλία θερμότητας στο εμπόριο, αξιόλογη, την οποία θα μπορούσα να συνδυάσω με την αντιστάθμιση μου;
  3. Υπάρχει κάποια άλλη λύση που μου διαφεύγει ώστε να αξιοποιήσω τον υπάρχων εξοπλισμό;
  4. Αν πάω σε αντλία βλέπεται διαφορά μεταξύ
    1. Split & monoblock
    2. 3-φασικών και 1-φασικών

  5. Είναι σωστή σκέψη για να μειώσω το κόστος του ρεύματος δεδομένου ότι οι αντλίες έχούν αντιστάθμηση για ένα κύκλωμα μόνο, να αφήσω το κεντρικό κοντρόλ της αντλίας για το σαλόνι και στις κρεβατοκάμαρες και στην σοφίτα να χρησιμοποιήσω τα QAA70 όπου απλά θα μου ανοιγοκλείνουν μια ηλεκτροβάνα σε κάθε όροφο (στα κολεκτερ) ώστε όταν φτάσει στην θερμοκρασία που έχω ορίσει απλά θα κλείνει το κύκλωμα ή μήπως αυτό δεν λειτουργήσει σωστά με την ενδοδαπέδιο δεδομένου ότι είναι “αργή” στις αυξομειώσεις;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας και συγνώμη για το μακρόσυρτο κείμενο...


Link to comment
Share on other sites

πολυ γρηγορα η πρωτη μου σκεψη ειναι οτι μπορεις να χρησιμοποιησεις την αντισταθμιση σαν χειρηστηριο και αν εχει καποια αναλογικη εξοδο να την συνδεσεις σε εναν inverter κυκλοφορητη που θα παιρνει νερο απο το δοχειο αδρανειας.

η ενσωματωμενη αντισταθμιση της α/θ θα κανονιζει την θερμοκρασια νερου στο δοχειο αδρανειας. 

ενδεχομενως σε τετοια περιπτωση να μην εχεις χρηση λειτουργειας τςη υπαρχουσας σε ρολο αντισταθμισης αλλα μονο σαν χειρηστηριο.

 

 

ηλεκτροβανες σε ενδοδαπεδια εχω την εντυπωση οτι δεν παιζουν (για το λογο που αναφερεις) οποτε θελεις σιγουρα εναν κυκλοφορητη ανα θερμοστατη χωρου. με κυκλοφορητη μεταβλητης ταχυτητας εφοσον το υπαρχον κυκλωμα εχει μια μεταβλητη εξοδο 

 

μαλιστα τωρα διαβαζω στα πεταχτα το manual της albatros ειμαι σχεδον σιγουρος οτι μπορει να το κανει αφου εχει λειτουγεια ελεγχου ταχυτητας κυκλοφορητη ωστε να εχει σταθερη θερμοκρασια νερου στην επιστροφη , ελεγχει θερμοκρασια θερμοδοχειου και κατι εκατονταδες αλλες λειτουργιες. αρα μαλλον πας στα σιγουρα. υποψιαζομαι μαλιστα οτι εχεις ηδη inverter κυκλοφορητες ανα επιπεδο χωρις ηλεκτροβανες και μαλλον εχεις ηδη δοχειο αδρανειας (αν μπορεις κοιταξε το λιγο - αλλιως μου κανει εντυπωση να εχεις και ενδοδαπεδια και εναν τοσο πολυπλοκο ελεγκτη χωρις τα προηγουμενα)

σε μια τετοια περιπτωση η εγκατασταση θα ειναι πολυ ευκολη (σχεδον βαλε βγαλε)

 

επιφυλασσομαι να απαντησει καποιος που εχει δουλεψει με αυτο το συστημα γιατι ο οικιακος κλιματισμος δεν ειναι το πεδιο μου.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Δοχείο αδρανείας δεν υπάρχει στην σημερινή εγκατάσταση, μόνο το κλασικό μικρό δοχείο διαστολής

 

Οι κυκλοφορητές που έχω είναι αυτοί (δεν ξέρω αν είναι Inverter ή όχι)

post-88283-0-34293500-1380870843_thumb.jpg

 

Οι τρίοδες που έχω είναι αυτές

post-88283-0-21063700-1380870862_thumb.jpeg

 

Η αντιστάθμιση αυτή αυτή

post-88283-0-02759000-1380870877_thumb.jpeg

 

Ο σημερινός καυστήρας είναι αυτός

post-88283-0-53675400-1380870891_thumb.jpeg

post-88283-0-00906300-1380870903_thumb.jpeg

 

Και έξω από κάθε όροφο υπάρχει κάτι τέτοιο το οποίο όπως προείπα έχει δύο κεντρικές στήλες, μια για πρώτο και μια για δεύτερο που πάει και πιο πάνω σε άλλο κολεκτερ για την σοφίτα. Η φώτο αυτή είναι από τον δεύτερο οπότε η στήλη του πρώτου δεν φαίνεται μιας και σταματάει εκεί.

post-88283-0-02143200-1380870926_thumb.jpeg

 

Η βασική μου ερώτηση είναι αν πιστεύετε ότι μια επένδυση 6000+ ευρώ για Α/Θ σε ένα τέτοιο σπίτι με τα χαρακτηριστικά που έγραψα στο πρώτο μου post αξίζει.

 

Δεύτερον αν και εφόσον αξίζει, υπάρχει τρόπος να αξιοποιήσω την σημερινή εγκατάσταση προς όφελος του κόστους. Πχ υπάρχει Α/Θ χωρίς ενσωματωμένη αντιστάθμιση; Γιατί να πληρώσω ξανά εφόσον την έχω. Μπορώ αντί για κλασική Α/Θ να πάω σε κάτι boiler Α/Θ που βλέπω, τα οποία είναι περί τα 5Kw και να βάλω ένα για κάθε όροφο τα οποία θα ελέγχει η Albatros;

 

Και τρίτον αν πάω σε αντλία βλέπεται διαφορά μεταξύ, Split & monoblock και 3-φασικών ή 1-φασικών

 

Επίσης αν κάποιος επαγγελματίας του χώρου, ενδιαφέρεται να κλείσουμε ένα ραντεβού στο σπίτι για να δει, να συμβουλέψει και να κάνει και μια οικονομική προσφορά μπορεί να μου στείλει ένα pm, για μένα αυτή τη στιγμή είναι όλα ανοιχτά όμως λόγο νεογέννητου σε 1,5 μήνα θέλω να τελειώσω με το θέμα πριν τον Χειμώνα.

 

Και πάλι ευχαριστώ για τις συμβουλές

 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν φωνάζεις κάποιον σπίτι σου να σου προτείνει κάτι ? Τόσα μαγαζιά υπάρχουν και ειδικοί στον χώρο. Επίσης γιατί δεν πας σε μία έκθεση για θέρμανση ? Το προηγούμενο Σ/Κ είχε δύο εκθέσεις και αυτο το Σ/Κ έχει και άλλη μία στην Παιανία.

 

Δεν είμαι ειδικός στον χώρο αλλά η κατανάλωση που αναφέρεις είναι πολύ μεγάλη.

 

Αν κατάλαβα καλά εσύ μένεις στον πάνω όροφο και την σοφίτα και η αδερφή σου από κάτω και έχετε ξεχωριστά δίκτυα με κοινό καυστήρα - λέβητα. Οι κυκλοφορητές σου δεν είναι inverter. Έχεις βάλει αντιστάθμιση με 3οδες βάνες.

 

Το θέμα είναι ότι δύο σπίτια λειτουργούν αυτόνομα με τον ίδιο καυστήρα άρα η κατανάλωση είναι μεγάλη. Ο καυστήρας μήπως πρέπει να είναι ειδικού τύπου (2βαθμιος) ? Και επίσης έχεις ενδοδαπέδια με νερό υψηλής θερμοκρασίας. Αυτό δεν είναι και ότι καλύτερο.

 

Γιατί δεν βάζετε δύο λέβητες να τελειώνετε ? Τις εγκατάστασεις τις έχετε (αντιστάθμιση, δίκτυο).

Link to comment
Share on other sites

Το έχω κάνει φίλε μου και επίσης το λέω και στο τελευταίο μου post, όποιος επαγγελματίας θέλει να ασχοληθεί ας μου στείλει pm. Από πέρσι ψάχνω να βρω μια άκρη άλλα κανένας δεν έχει καλύψει τις απορίες μου. Τιμές έχω από 3-4 εταιρείες άλλα μέχρι εκεί. Ήρθαν, είδαν και στείλαν ένα mail με τιμές. Καταρχάς όλοι μου λένε ότι δεν πρέπει να μπλέξω την υπάρχουσα αντιστάθμιση με την Α/Θ. Η γνώμη μου είναι ότι απλά κανένας δεν ξέρει/θέλει να το κάνει και προσπαθούν απλά να πουλήσουν το "standard". Το ότι θα έχω μια Α/Θ με αντιστάθμιση που θα παίρνει μετρήσεις από δύο σημεία (ένα έσω και ένα έξω) αντί από τέσσερα (ένα έξω και τρία έσω) για μένα είναι πρόβλημα. Καλύτερα να μην βάλω κανένα εσωτερικό θερμοστάτη και να παίξω με την καμπύλη της αντιστάθμισης, πιο σωστό θα είναι.

 

Δεν έχεις καταλάβει σωστά. Έχω μια μεζονέτα 3-όροφη και δίπλα μου έχει μια ίδια 3-όροφη μεζονέτα η αδερφή μου. Η διαφορά είναι στο ότι εγώ έχω ενδοδαπέδιο ενώ εκείνη σώματα και απλά σήμερα ο λέβητας είναι κοινός.

 

Επίσης δεν έχεις καταλάβει σωστά. Όπως δείχνω στις φωτογραφίες το κύκλωμα έχει τριοδες για μίξη ζεστού και κρύου νερού. Ο λέβητας ανεβαίνει στους 65-70 για να καλύψει και τα σώματα στο άλλο σπίτι άλλα στο δικό μου κύκλωμα το νερό δεν ξεπερνά τους 45-50 βαθμούς (αλλιώς θα ήμουν αναστενάρης  :mrgreen: ). Για τον υπολογισμό κατανάλωσης υπάρχουν θερμιδομετρητές σε όλες τις κεντρικές στήλες.

 

Σε έκθεση πήγα πέρσι άλλα με το χαμό που γίνετε δεν υπάρχει χρόνος εποικοδομητικής κουβέντας.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Επίσης δεν έχεις καταλάβει σωστά. Όπως δείχνω στις φωτογραφίες το κύκλωμα έχει τριοδες για μίξη ζεστού και κρύου νερού. ....

 

Αυτό σου είπα. Οι τρίοδες παίρνουν εντολή από την αντιστάθμιση και επηρεάζουν την μίξη ζεστού νερού με κρύο της επιστροφής. Έχεις αντιστάθμιση δηλαδή με τρίοδες βάνες αντί για το σύνηθες που είναι αντιστάθμιση κατευθείαν στον καυστήρα.

 

Επιμένω πάντως ότι το πρόβλημα σου είναι η χρήση κοινού λέβητα - καυστήρα για δύο διαφορετικούς τύπους θέρμανσης (ενδοδαπέδια και καλοριφέρ) που δουλεύουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Γιατί δεν βάζετε ξεχωριστούς λέβητες και να κοιτάξετε μήπως ρυθμίζεται καλύτερα ο καυστήρας από το να επενδύεις τεράστια ποσά σε αντλίες θερμότητας ?

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σου είπα. Οι τρίοδες παίρνουν εντολή από την αντιστάθμιση και επηρεάζουν την μίξη ζεστού νερού με κρύο της επιστροφής. Έχεις αντιστάθμιση δηλαδή με τρίοδες βάνες αντί για το σύνηθες που είναι αντιστάθμιση κατευθείαν στον καυστήρα.

 

Επιμένω πάντως ότι το πρόβλημα σου είναι η χρήση κοινού λέβητα - καυστήρα για δύο διαφορετικούς τύπους θέρμανσης (ενδοδαπέδια και καλοριφέρ) που δουλεύουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Γιατί δεν βάζετε ξεχωριστούς λέβητες και να κοιτάξετε μήπως ρυθμίζεται καλύτερα ο καυστήρας από το να επενδύεις τεράστια ποσά σε αντλίες θερμότητας ?

 

Η αντιστάθμιση και στην δική μου περίπτωση ελέγχει τον καυστήρα απευθείας απλά σε φάση on/off. Επίσης έχω την εντύπωση ότι δύο κυκλώματα ανεξάρτητα χωρίς τρίοδες, δεν θα μπορούσαν να παίξουν ακόμα και αν είχα δικό μου καυστήρα. Ο λόγος είναι ότι αν ο ένας όροφος έχει θερμοκρασία 21 βαθμούς και ο άλλος 23 και φυσικά κοινή εξωτερική θερμοκρασία, η αντιστάθμιση θα ζητήσει άλλη θερμοκρασία προσαγωγής για το κύκλωμα Α και άλλη για το Β. Χωρίς τρίοδες για μίξη πως θα επιτευχθεί αυτό; Θα ήθελα έναν καυστήρα για κάθε κύκλωμα.

 

Το μόνο αρνητικό που έχει η κοινή χρήση του καυστήρα κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ότι οι κοινές απώλειες στο λεβητοστάσιο (αυτές δηλαδή που δεν καταγράφουν οι θερμοδομετρητές) λόγο του ότι ο καυστήρας ανεβάζει το νερό σε υψηλότερη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερες και άρα και το δικό μου μερίδιο σε αυτές. Δεν νομίζω όμως ότι το κόστος αυτό είναι τέτοιο που να δικαιολογεί αγορά δεύτερου καυστήρα.

 

Επίσης αν καταλαβαίνω καλά είσαι της γνώμης ότι δεν αξίζει μια τέτοια επένδυση και καλύτερα να μείνω με πετρέλαιο, και μάλιστα να επενδύσω και σε καινούργιο καυστήρα. Δηλαδή πιστεύεις ότι οι Α/Θ δεν κάνουν αυτά που υπόσχονται; Δεν υπάρχει εξοικονόμηση 60%-70% όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές;

Link to comment
Share on other sites

Επιμένω πάντως ότι το πρόβλημα σου είναι η χρήση κοινού λέβητα - καυστήρα για δύο διαφορετικούς τύπους θέρμανσης (ενδοδαπέδια και καλοριφέρ) που δουλεύουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

+1

 

----------------------------------------------------------------

 

φιλε μου οι αντλιες θτητας εχουν δικη τους αντισταθμιση ουτως η αλλως και εχουν δικιο σαυτο ( καποιοι ξερουν δε κοβω χερι για ολους )

εσυ βασικα θες 2 αντλιες αν καταλαβα καλα

 

τωρα η θα βαλεις 1χθ και 1 υθ ή 2 χθ.....

 

απορια... η αντισταθμιση ποσο σου κοστισε?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε cfousteris

 

με τους αυτοματισμούς που υπάρχουν, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις... πράγματι, οι αντλίες θερμότητας με ένα μέσο συντελεστή απόδοσης ~2,5 - 3,5 εννοείται ότι κάνουν εξοικονόμηση καταναλισκόμενης ενέργειας και άρα χρημάτων... Αλλά, μέσα από το φόρουμ είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις τεκτηριωμένη λύση, για τον απλούστατο λόγο ότι, αν δεν δεις δεν μπορείς να έχεις σωστή άποψη... άλλωστε η βέλτιστη λύση έχει να κάνει και με το ποσό που θες να επενδύσεις....

 

Άρα, βρες συνάδελφο μηχανολόγο στην περιοχή σου που ασχολείται με θέρμανση, να έρθει να δει, και να σου προτείνει στην βέλτιστη λύση.... όλα τα άλλα θα είναι θεωρίες....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.