Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη


Engineer

Recommended Posts

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγάλης διάρκειας - Ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα και έγινε αισθητή ακόμη και στην Αθήνα - Έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα - Τρεις μετασεισμοί μισή ώρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό

 

Πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Κρήτη στις 16:11.

 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ. Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο διόρθωσε το μέγεθος του σεισμού στο 6,2. Ωστόσο, περίπου στις 17:30 επικαιροποίησε εκ νέου την εκτίμησή του και επανήλθε στην μέτρηση που είχε μεταδώσει και το protothema.gr, κάνοντας λόγο για σεισμό μεγέθους 6,3 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο 6,4 Ρίχτερ.

 

Ο σεισμός προσδιορίζεται 62 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων (περίπου 39 χιλιόμετρα νότια- νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων ή 274 νότια της Αθήνας).

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρόπουλο το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 60 χιλιόμετρα και για τον λόγο αυτό έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγάλης διάρκειας και έγινε αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη, στα νησιά των Κυκλάδων, στη νότια Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική. Ο σεισμός ταρακούνησε και ανησύχησε περισσότερο τους κατοίκους στην νότια Λακωνία και την Μεσσηνία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

 

Η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη, ενώ λίγο μετά τον μεγάλο σεισμό ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί: 2,8 Ρίχτερ στις 16:29 και στις 16:40 και 3,1 Ρίχτερ στις 16:33.

 

 

Ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα και ότι πρέπει οπωσδήποτε να δούμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε αν θα ακολουθήσουν ισχυρότεροι σεισμοί ή μετασεισμοί.

 

«Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο, ο σεισμός επηρέασε κυρίως τη δυτική πλευρά της Κρήτης, δεν έχει καμία σχέση με πρόσφατους σεισμούς στη βόρεια και τη νότια Κρήτη», σημείωσε.

 

Όπως μεταδίδει το flashnews.gr,σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση από τις υπηρεσίες στο νησί δεν σημειώθηκαν ατυχήματα, τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές από το σεισμό.

 

 

Μικρές υλικές ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλά καταστήματα αλλά και σπίτια, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται σε πτώση αντικειμένων ή γυαλικών.

 

Στο δρόμο του Θερίσσου έχει πέσει μεγάλος βράχος ο οποίος σχεδόν έκλεισε την πρόσβαση σε ένα σημείο.

 

Πηγή: http://www.protothem...hta-tis-kritis/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

τελικά, ποιες είναι οι  αιτίες που θα δημιουργήσουν έναν μεγάλο σεισμό?

Σίγουρα κάποιοι άλλοι σεισμοί, το πώς όμως θα συνεργαστούν αυτοί οι άλλοι σεισμοί για να γεννήσουν έναν μεγάλο  δεν έχει απαντηθεί ακόμα κ φυσικά σε ποια περιοχή θα των γεννήσουν.

  Αυτή ήταν η απάντηση που πήρα όταν ρώτησα έναν σεισμολόγο που είχε επισκεφτεί την περιοχή μου μετά το μεγάλο των 6,9 των Κυθήρων ( αυτόν των νιώσαμε περισσότερο από ότι τον σημερινό)  εδώ κάποιες πληροφορίες για το σεισμό των Κυθήρων από τον καθηγητή Ε ΛΕΚΚΑ

 

 

  το παράξενο είναι ότι εδώ κ ένα μήνα περίπου, βλέπαμε μια περίεργη κίνηση των θαλασσίων  ρευμάτων   όχι  μόνο των  επιφανειακών αλλά κ αυτών  σε μεγάλο βάθος γύρο από το επίκεντρο του σημερινού  σεισμού πράγμα  ασυνήθιστο για την εποχή ,  χάναμε αρκετά χιλιόμετρα δίχτυα όπως κ αρκετά παραγάδια κ το ψαροντούφεκο γινόταν με μεγάλη δυσκολία

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

πριν  το  σεισμο  παρατηρειται  αρκετα  μεγαλη  εδαφικη  παραμορφωση η  υποθαλασια  , κοντα  στο  επικεντρο  του  σεισμου   η  παρατηρηση  γινεται  με  επιγεια  μεσα  gps  αλλα  και  απο  δορυφορους  ,  το  ποτε  θα  γινει  ο  σεισμος   ,  αλλα  και τι  μεγεθος  θα  εχει   ειναι   ακομα   μυστηριο  για  τους 

σεισμολογους  ,  και  για  την  επιστημη  ,  οι  ιαπωνες  ανιχνευουν  σεισμο  10 δευτερα  νομιζω  πριν  γινει .

αρα  καποια  μεγαλη  ανακατοσουρα  εχει  γινει  και  εκει  αλλα  μη  ορατη  .

Link to comment
Share on other sites

πολυ ενδιαφέροντα αυτά που παρατηρήσατε φίλε μου. Βέβαια σήμερα η σεισμολογία είναι σε εμβρυακό στάδιο τουλάχιστον στην Ελλάδα για να μπορέσει να αξιολογήσει τέτοια φαινόμενα και όχι να τα απορίψει επειδή δεν μπορεί να τα εξηγήσει!

Link to comment
Share on other sites

ειναι ολοφανερο οτι εχουμε ενεργοποιηση του μεσογειακου ρηγματος. ας κανουμε το σταυρο μας να μη συμβει μεγαλυτερος σεισμος

Link to comment
Share on other sites

τεκμηριωσε εσυ το αντιθετο terry εφοσον υποστηριζεις το αντιθετο. απεδειξε εσυ οτι δεν ενεργοποιηθηκε

Edited by pantsel
Link to comment
Share on other sites

ειναι ολοφανερο οτι εχουμε ενεργοποιηση του μεσογειακου ρηγματος. ας κανουμε το σταυρο μας να μη συμβει μεγαλυτερος σεισμος

Το ολοφάνερο δεν βλέπω, γι' αυτό σου λέει και ο terry να το τεκμηριώσεις αν μπορείς...

Link to comment
Share on other sites

ρε παιδιά μηχανικός είναι τι να σου τεκμηριώσει? Εκφέρει απλά μια λογική άποψη. Τόσους σεισμούς μαζεμένους είχε καιρό να κάνει δεν είναι ανάγκη να είσαι επιστήμονας για να διαπιστώσεις κάτι λίγο ένστικτο να διαθέτεις βλέπεις κάτι παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Ε τοτε δεν μας ειπε και κατι νεο.

Ολο το "τοξο" δινει σεισμους.

Σιγα την ανακαλυψη.

 

Επειδη ομως ειναι μηχανικος, θεωρω τουλαχιστον ανοητο (συγνωμη αλλα ανοητο ειναι) να γραφει:

 

ειναι ολοφανερο οτι εχουμε ενεργοποιηση του μεσογειακου ρηγματος

 

. ας κανουμε το σταυρο μας να μη συμβει μεγαλυτερος σεισμος

 

 

Εγω εκανα και ενα τρισαγιο.

Ελπιζω να πιασει....

Edited by terry
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.