Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή οι ισχυρισμοί για μεγάλη εξοικονόμηση ενεργειας από διάφορες συσκευές θέρμανσης


Engineer

Recommended Posts

«Οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά την επιλογή των προϊόντων θέρμανσης σχετικά με ισχυρισμούς προώθησης για υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, καθόσον από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες, πολλοί από αυτούς δεν φαίνεται να δικαιολογούνται».

 

Αυτό υπογραμμίζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ)σε ανακοίνωσή της, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής προβολή διαφημιστικών καταχωρήσεων, που αφορούν σε «εναλλακτικές» συσκευές θέρμανσης οι οποίες προωθούνται με ισχυρισμούς σχετικά με υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας (έως 80%) και χρημάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες πηγές θέρμανσης, καθώς και με ισχυρισμούς προστασίας του περιβάλλοντος ή/και βελτίωσης της υγείας σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Η ΓΓΚ, με βάση τα διαθέσιμα έως σήμερα στοιχεία, προειδοποιεί ότι το δυνητικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η μόνωση του κτιρίου, οι καιρικές συνθήκες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών κλπ.

 

Ακόμη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην τήρηση των οδηγιών χρήσης και προφύλαξης των κατασκευαστών, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν στον χώρο μικρά παιδιά, καθώς σε πολλές από τις συσκευές (πχ συσκευές με υπέρυθρη ακτινοβολία κλπ) η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους είναι υψηλή.

 

Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω προϊόντα οφείλουν να φέρουν τη σήμανση CE, που δηλώνει τη συμμόρφωσή τους, με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία μόνο όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειάς τους και ότι η διάθεση των προϊόντων αυτών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνιστά από μόνη της απόδειξη των ισχυρισμών με τους οποίους αυτά προωθούνται στην Ελλάδα.

 

Η ΓΓΚ, στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών και δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί σχετικές καταγγελίες για ενδεχόμενη παραπλάνηση, έχει συστήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την τεκμηρίωση των ισχυρισμών που χρησιμοποιούνται κατά την προώθηση συσκευών θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία και να αξιολογήσει τους σχετικούς τεχνικούς φάκελους, καθώς και τους ισχυρισμούς υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις και σε ασαφείς ή ανεπαρκώς τεκμηριωμένους ισχυρισμούς η ΓΓΚ θα επιβάλει κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2251/94 «Προστασία του Καταναλωτή», ενώ για θέματα ασφάλειας των συσκευών θα επιληφθεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

 

Από τη Γενική Γραμματεία στους υπενθυμίζεται στους καταναλωτές ότι έχει εκδοθεί μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Τομέα Θερμότητας, της Σχολής Mηχανολόγων- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα «Σύγκριση του κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες».

 

Πηγή: http://www.kerdos.gr...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πέρυσι αντεκατέστησα την κοινόχρηστη θέρμανση με λέβητα και σώματα με heat pump και fan-coils, εντελώς αυτόνομο σύστημα.

Το άθροισμα της θέρμανσης των κοινοχρήστων ήταν 2000Ε τη σεζόν για θέρμανση 3 ωρών (και πριν την εξίσωση φόρου).

Τώρα με 24ωρη θέρμανση στο ίδιο σπίτι η αύξηση στη ΔΕΗ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ήταν 960Ε.

Άρα έκανα εξοικονόμηση 94%!!! Μιλάμε για το ίδιο σπίτι!!!

Μήπως όμως για 24ωρη θέρμανση του λέβητα δεν θα πλήρωνα 8x2000? Μάλλον...

Μήπως τώρα με τα FCUs δεν ασχολούμαι με τις ανύπαρκτες μονώσεις και τα μονά τζάμια, αλλά μόνο με τον αέρα του χώρου? Μάλλον...

Μήπως ο τότε μηχανολόγος είχε υπολογίσει προσαύξηση 30% στις απώλειες και άλλο 30% στο μέγεθος του λέβητα, για να είναι σίγουρος? Μάλλον...

Εγώ πάντως, συγκρίνοντας τα δύο συστήματα "ξερά κι απόλυτα", έχω πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 94%!!!

Η ΓΓΚ καλό είναι να αφήσει τους μηχανικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Οι καταναλωτές δεν "τσιμπάνε" από τις διαφημίσεις στο extra3 και το bluesky, που με μία αντίσταση 900Watt θα ζεστάνουν όλο το σπίτι γρήγορα και οικονομικά! Ας κάνουν μήνυση-αναφορά κατευθείαν στους προμηθευτές-απατεώνες συγκεκριμένα κι ονομαστικά, αν έχουν τα άντερα κι ας αφήσουν την αγορά να αυτορυθμιστεί.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι όντως 94%, αλλά ο συνάδελφος παραπάνω αναφέρει ότι είναι και περισσότερες οι ώρες θέρμανσης, τα 2000 € αντιστοιχούν σε 3ωρη ημερήσια θέρμανση, ενώ τα 960 σε 24ωρη ημερήσια θέρμανση.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Επειδή μιλάς για εξοικονόμηση χρημάτων, υπολόγισε και τα έτη απόσβεσης του αρχικού κόστους και στη συνέχεια ξαναυπολόγισε το ποσοστό βάσει των τιμολογίων μετά από αυτά τα έτη (αν ξέρεις πόσο θα είναι οι τιμές τότε).

 

Επίσης μπορείς να αφαιρέσεις από το αρχικό κόστος τη διαφορά κόστους συντήρησης για αυτά τα έτη απόσβεσης και έπειτα να την υπολογίζεις και αυτή στην εξοικονόμηση χρημάτων.

 

Αλλά ξαναλέω το σημαντικό είναι η διαφορά κόστους πετρελαίου/ΔΕΗ μετά από κάποια χρόνια. (αν υπάρχει ΔΕΗ...)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κράζουμε τις Υπηρεσίες αλλά να λέμε κ τα σωστά. Μπράβο για αυτή τη πρωτοβουλία. Και να επεκταθεί και στους μηχανικούς. Δε είναι  μόνο οι προμηθευτές αλλά κ οι μελετητές κ οι εγκαταστάτες  που λένε ότι τους κατέβει στο κεφάλι. Όσο με το να ''αφήσουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί '' το θεωρώ εντελώς άκυρο. Με την ίδια λογική θα βγει κάποιος που θα λέει ότι καταπολεμά το καρκίνο αλλά να μη του κάνουν τίποτα, η αγορά θα τον ρυθμίσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πόσες ώρες δουλεύει το σύστημα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα χάνει την θερμότητα το κέλυφος. Σωστά; Και φυσικά από το πόσες ώρες της ημέρας θέλουμε να έχουμε μια Χ σταθερή θερμοκρασία (ανάλογα το χρόνο παρουσίας στο χώρο κλπ.).

 

Αλλά ας μας διαφωτίσει καλύτερα ένας μηχανολόγος.

 

Να συμπληρώσω πως άλλο εξοικονόμηση ενέργειας, άλλο εξοικονόμηση χρημάτων, άλλο μειώσεις εκπομπών CO2. Συμφωνείτε; Αφού πχ. το κόστος θερμικής ενέργειας αλλάζει από το μέσο που χρησιμοποιούμε.

 

Επίσης η μελέτη αυτή του ΕΜΠ

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=mjyreVhzzr8%3D&tabid=282&language=el-GR

 

δίνει 60% εξοικονόμηση κόστους ενέργειας για αντλία θερμότητας σε σχέση με λέβητα πετρελαίου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλά κάνουν ρε παιδιά. Βγαίνουν διάφοροι και επικαλούνται διάφορα , χρησιμοποιώντας βαρύγδουπους η παραπλανητικούς επιστημονικοφανείς όρους και όποιον πάρει ο χάρος. 

Θυμίζω την περίπτωση κάποιων που διαφήμιζαν κάτι  εξωφρενικά COP "πιστοποιημένα" από διάφορα ινστιτούτα του εξωτερικού.

 

Οταν συνάδελφος άνοιξε αλληλογραφία με ένα τέτοιο ινστιτούτο για να δει τι παίζει πήρε την απάντηση 

 

"οι μετρήσεις διεξήχθησαν σε μη πιστοποιημένο πεδίο και το πρωτόκολλο της δοκιμής περιέχει μόνο αποτελέσματα μετρήσεων συσχέτισης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας για τον χρόνο μέτρησης και δεν επιβεβαιώνεται ότι ο "εξοπλισμός" έχει δοκιμασθεί κατά τα πλήρη πρότυπα υπολογισμού του COP. Για τον λόγο αυτό, η αναφορά της δοκιμής δεν περιέχει καθόλου πληροφορίες περί προτύπου που ακολουθήθηκε κατά την δοκιμή."

 

Σε απλά ελληνικά => ΜΟΥΦΑ η πιστοποίηση.

 

Αυτά όμως δεν τα διαβάζει ο κάθε πολίτης (αλλά και να τα διάβαζε δεν θα καταλάβαινε). Βλέπει μόνο ένα τεράστιo COP ""με πιστοποίηση" και πέφτει στην λούμπα.

 

Αυτά  και άλλα παρόμοια πρέπει να τα εντοπίζει το κράτος και να τα κόβει μαχαίρι.

 

Για μένα λοιπόν είναι προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία αυτή.

 

ΥΓ. vlassis13 όσο για το αν τσιμπάνε οι καταναλωτές , εδώ τσίμπησε ολόκληρο σχολείο πέρυσι...

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Εκτός από τα προφανή, να προσέχετε και το CE που έχει η κάθε συσκευή.

 

Άλλο το CE της ευρωπαϊκής ένωσης και άλλο των κινέζικων εξαγωγών.

CE_marks.jpg

 

Προφανώς τα προϊόντα με το δεύτερο CE μπορεί όντως να έχουν "μεγάλη βελτίωση" στα χαρακτηριστικά τους επειδή οι μετρήσεις δεν γίνονται απαραίτητα στις ίδιες συνθήκες. Άλλη απόδοση έχει μια αντλία θερμότητας με θερμοκρασία περιβάλλοντος 10°C και άλλη με -15°C.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.