Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έρχεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων


Engineer

Recommended Posts

Οι φόροι υπέρ τρίτων όπως αυτοί που λες , είναι παντελώς άδικοι , έως και ανήθικοι . Δεν μπορώ εγώ να αγοράζω η να πουλάω ένα ακίνητο και να πληρώνω γιά το ταμείο των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων .

 

Δεν μπορώ να βγάζω ένα εισιτήριο πλοίου και να πληρώνω γιά το ταμείο των λιμενεργατών , η να μεταφέρω ένα προιόν και να πληρώνω γιά το ταμείο των φορτοεκφορτωτών .

 

Αυτά ήταν χαριστικές στρεβλώσεις της αγοράς και ευτυχώς τελειώνουν . Το ίδιο γινόταν στο δημόσιο , Απεργίες και το κράτος τάχα πλήρωνε εισφορές σε τρία ταμεία και βγαίνανε στα 55 χρόνια με 25 χρόνια υπηρεσίας και παίρνανε 40000+ τον χρόνο σύνταξη . Μιλάω γιά συγκεκριμμένες περιπτώσεις .

 

Ο καθένας να εισπράττει ότι πλήρωσε , αλλά και να έχει το δικαίωμα της επιλογής του ποσού της σύνταξης .

Εκείνο που πρέπει να ξεχωρίσει και να καθοριστεί σωστά είναι η ασφάλιση της περίθαλψης .

 

Δηλαδή εγώ αποφασίζω ότι πέραν της περίθαλψης , μου φτάνει η βασική κρατική σύνταξη των 300 € και τα λεφτά μου , τα κάνω ακίνητα , μετοχές , ομόλογα , χρυσάφι η οτιδήποτε άλλο και θεωρώ ότι θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα από το να τα εμπιστευτώ σε έναν διαχειριστή αμοιβαίου συνταξιοδοτικού κεφαλαίου , αφού γιά αυτό πρόκειται .

 

Αλλος λέει , δεν ξέρω να επενδύω , οπότε πληρώνω το συνταξιοδοτικό .

 

Είναι δύσκολο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας , αλλά αυτό είναι το μέλλον .

 

Σήμερα υποχρεώνουν τους άνεργους νέους , η τους έχοντες πολλά πληρώσει μεσήλικες , να πληρώνουν τρομακτικές εισφορές γιά να πληρώνονται οι σημερινοί συνταξιούχοι , που κάποιοι μπορεί να έχουν πληρώσει ελάχιστα , επειδή τους βόλεψε το κράτος .

 

Αυτό είναι ανήθικο . Εγώ έχω πληρώσει 25+ χρόνια . Δεν θέλω να πληρώσω άλλο γιά σύνταξη . Μου φτάνουν τα 1000 € που μου δίνει σήμερα γιά αυτά τα χρόνια ο ΟΑΕΕ . Δεν θέλω να πληρώσω άλλα 75000 € γιά άλλα 15 χρόνια γιά να πάρω μιά αβέβαια σύνταξη , που ενώ αρχικά θα ήταν περί τα 2000 € , σήμερα είναι μειωμένη στα 1400 € . Προτιμώ να κάνω κάτι άλλο τα λεφτά μου.

 

Επίσης δεν είναι λογικό να ζητάς από τον άνεργο Ικαρο , να πληρώνει λεφτά , τώρα στα 30+ γιά κάτι που είναι αβέβαιο , ότι θα κάνει τα επόμενα χρόνια και να είναι χρεωμένος να το πληρώνει , άλλα 35+ χρόνια .

 

Αφού το ασφαλιστικό χρεωκόπησε , να το δούμε συνολικά χωρίς φόβο . Να χωριστεί αρχικά η περίθαλψη από την σύνταξη και μετά να έχει επιλογές ο ασφαλισμένος .

Edited by BAS
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

μάλλον δεν το κατάλαβες BAS

αυτό που λέω "επί του προϊόντος" δεν εννοώ να το επιβαρύνεται τρίτος αλλά ο παραγωγός του προϊόντος

π.χ. κάνω εγώ μελέτες αξίας 70000 το χρόνο να δίνω (π.χ. 10%) 7000 στο ταμείο + π.χ 20 ευρώ το μήνα

κάνει ο χ έργα αξίας 1000000 το χρόνο να δίνει (π.χ. 2%) 20000 στο ταμείο +20 ευρώ το μήνα

κάνει ο ψ μελέτες 2000 το χρόνο να δίνει 200 +20 ευρώ το μήνα

κι ο άνεργος τίποτα

 

άν εγώ ή ο χ ή ο ψ μεταφέρουν το κόστος αυτό στο προϊόν τότε ναι είναι "ανήθικο"

Link to comment
Share on other sites

οι  εισφορες  για  τους  μηχανικους  δεν  θα  αλλαξουν  για  κανενα  λογο 

 αν  δεν  αφυπνιστουν  οι  συλλογοι  και  κατοπιν   μαζικης

συμμετοχης  μηχανικων  απο  ολους  τους  κλαδους  

θεσουν  στο,   τραπεζι  σοβαρες  προτασεις  για  την  βιωσιμοτητα  των  μελων  χωρις  την  χειραγωγηση

απο  το   κρατος  πατερουλη  .

  πανυγηριζουμε  λες  και  θα  υπαρξουν  την  επομενη  20  ετια  στην  ελλαδα 

σοβαροι  εργοδοτες  για  να  βαζουν  ικα  στους  εργαζομενους   ,  οπως  γινοταν  πριν  μια  5ετια

οι  περισσοτεροι  εργοδοτες  χρωστανε  σε  τραπεζες  εφορια  ασφαλιστικα  ταμεια  αρκετα  εκατ  ευρω

και  δεν  περισευει  ουτε  ενα   για  ασφαλιστικες  εισφορες   εργαζομενων   

Link to comment
Share on other sites

Αντε και ενωποιήθηκαν τα Ταμεία, πάλι ελειματικά δεν θα είναι? Γιατί δηλαδη με το στανιο να υποχρωθουμε στο τέλος στην ιδιωτική ασφάλιση? Εκεί μας πάνε. Η άσχετη του βίντεο θέλω να μου κάνει ανάλυση πως θα "επένδυε" τα "αξιοπρεπεί" 400€/μηνα είμαι πολύ περίεργος...

 

Και για τα κλεμμένα του PSI, τα δομημένα ομόλογα, το χρηματιστήριο κτλ και την όλη κακοδιαχείρηση των αποθεματικών των Ταμείων τόσα χρόνια δεν θα λογοδοτήσει κανείς? Αν έμπαινε και κανείς φυλακή ίσως ο επόμενος σκεφτόταν καλύτερα το τί θα κάνει με τα ξένα χρήματα, αλλά τί να πεί κανείς απο την στιγμη που διοικούμαστε απο μαριονέτες και προδότες. Σε ποιό άλλο κράτος τα αποθεματικά "φυλάσονται" άτοκα σε Ιδιωτική αγνώστων συμφερόντων τράπεζα = Τραπεζα της Ελλάδος? 

 

Για μένα η λύση είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ληστευμένα αποθεματικά όπως οι τράπεζες, να αποδωθούν ευθύνες και μετά να γίνουν όλα τα Ταμεία ΝΠΙΔ με δικές τους διοικήσεις που θα εκλέγονται-ορίζονται απο τους μετόχους-ασφαλισμένους χώρίς κρατικό παρεμβατισμό. Και μετά κάθε Ταμείο θα καθορίσει μαζί με τους μετόχους τις παροχές με βάση την ανταποδωτικότητα, να καθορίζει τις παροχές όπως η ιατρική περίθαλψη κ.α. Επίσης το κάθε ταμείο θα μπορεί να βοηθάει τους ανέργους του παρέχοντας τους την αξιοπρέπεια και την ελπίδα για να συνεχίσουν να παλεύουν.  Σαφώς θα υπάρχει μέριμνα ετσι ώστε ένα  ποσό απο κάθε Ταμείο να πηγαίνει  στο κράτος για την πρόνοια των ανασφάλιστων και των υποδόμών που απαιτούνται.

 

Ελάχιστα ουτοπικό αλλά καλύτερο απο μια ιδιωτική ασφαλιστική που σήμερα υπάρχει και αυριο δεν υπάρχει

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά εγώ δεν γουστάρω να χρεωνομαι ασφαλιστικές εισφορές τη στιγμη που δεν δουλεύω, η δεν με αφήνουν να δουλέψω γιατί δεν μου βγάζουν ασφαλιστικη ενημερότητα (τουλάχιστον να τους ξεπληρωνω). Την στιγμη μάλιστα που δεν έχω περιουσιακά στοιχεια η αλλά εισοδήματα. Απο ανθρώπους σαν και μένα περιμενουν να στηρίξουν τη βιωσιμότητα του ταμείου; Γιατί να μην έχω δικαίωμα επιλογής; Γιατί να μην μπορω να εργαστώ έστω προσωρινά σε άσχετο τομέα με ΙΚΑ χωρίς να χάνω την ιδιότητα του μηχανικού για πάντα, ενώ μπορεί να μου χρησίμευσε στο μελλον;

Βάζω δύσκολα το ξέρω.. Απλά καθημερινά ερωτήματά

Edited by ikaros13
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γι αυτό λέω κάθε ταμείο να είναι αυτοδιοικούμενο ετσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζει θέματα τέτοιου είδους. π.χ. Δέν υπάρχει δουλειά λόγω κρίσης θα πληρώνει ο ασφαλισμένος ένα έλαχιστο ποσό ή και τίποτα για ένα διάστημα ετσι ώστε και ασφαλιστική ενημεροτητα να έχει και ιατρική κάλυψη αυτός και η οικογένεια του, και πολλά άλλα που μπορούν να καθοριστούν πίο "ευκολα" όταν υπάρχει αυτονομία και δεν υπάρχει κρατικός παρεμβατισμός και γενικότερα το "τσουβάλιασμα" όλων των ταμείων σε ένα

Link to comment
Share on other sites

Αν κρίνω από τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τα τελευταία χρόνια, θα μας υποχρεώσουν να πληρώνουμε εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για παροχές ανέργου.

Ποιος μου λέει πως οι εισφορές θα εξισωθούν προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω;

Ποιος μου λέει πως ο εργαζόμενος στο ΙΚΑ θα συνεχίσει να πληρώνεται με την μέρα και δεν θα υποχρεωθεί να κάνει έναρξη με μπλοκάκι ώστε να πληρώνει κάθε μήνα;

Πόσο θα ακριβύνουν τα αγροτικό προϊόντα αν αυξηθούν οι εισφορές του ΟΓΑ στα επίπεδα του ΤΣΜΕΔΕ;

 

Μην αφήσετε τον πόθο σας για μειωμένες εισφορές να σας τυφλώνει. Τα ταμεία έχουν ελλείμματα που δεν καλύπτονται από την μια μέρα στην άλλη. Τόσα χρόνια ζουν με δανικά τα οποία καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε. Για χρόνια οι εισφορές θα είναι δυσανάλογα αυξημένες σε σχέση με τις παροχές.

Θεωρώ απίθανο να μειωθούν οι εισφορές. Πιο πιθανό είναι να αυξηθούν οι εισφορές όσων πληρώνουν λίγα παρά να μειωθούν οι εισφορές όσων πληρώνουν πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει και ο "άλλος δρόμος" που δεν έχεις συνυπολογίσει όμως.Ενοποίηση -  όλες οι συντάξεις ως το 2020 στα 360 ευρώ που είναι η εγγύηση του κράτους και μετά το πολύ άλλα 100-150 για τους "υψηλο συνταξιούχους" στην καλύτερη περίπτωση

 

Μάλλον είναι και το μόνο βιώσιμο - την στιγμή που ο μισθός έχει πάει στα 450-500 ευρώ πόσο πρέπει και μπορει να είναι η σύνταξη?

 

Το μνημόνιο απαγορεύει να επιδοτεί το κράτος πλεον τα ταμεία αρα τα νούμερα δεν βγαίνουν με κανένα τρόπο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε avgoust το ΤΣΜΕΔΕ μόνο αυτοδιοικούμενο δεν είναι, ότι άλλο ναι...

 

Το σκεπτικό μου είναι εκ διαμετρου αντίθετο με την ενοποίηση, συγκεκριμένα ή γνώμη μου είναι να αποσχίστεί το κάθε ταμείο ετσι ώστε να ξεχωρίσει η ήρα απο το στάχυ. Για παραδείγμα το ΤΣΜΕΔΕ μόνο του και όχι κάτω απο το ΕΤΑΑ και ούτω καθ' εξής. Να γίνουν μελέτες για το καθένα κατα πόσο είναι βιώσιμο και τί χρειάζεται να γίνει σε περίπτωση που δεν είναι. Να υπάρχει τακτικός έλεγχος και επένδυση των αποθεματικών όπως θα έκανε μια ιδιωτική ασφαλιστική και όχι το άτοκο παρκάρισμα στην Τραπεζα της Ελλάδος.
Η ιδέα έιναι να πλήρωνουμε μέν αλλα να έχουμε και παροχές, να μπορεί να βοηθηθεί αυτός που πλήρωνε τόσα χρόνια και βρίσκεται σε προσωρινή  αδυναμια και δεν μπορει να πληρώσει. Δεν μιλώ για μείωση των εισφορών αλλα για εξορθολογισμό τους ή ανα περίπτωση-ταμείο να αντιπροσωπέυουν την παραχθείσα εργασία κατα 80% και 20% την ιδιότητα και πολλά άλλα που κάθε λογικός ανθρωπος μπορεί να προσθέσει.

 

Θέλω να μήν μπορεί το κάθε λαμογιο να κουρευει τα αποθεματικά του κάθε ταμείου και να υποστηριζει οτι πέτυχε μείωση χρέους. Θέλω να ελέγχονται όσοι διαχειρίζονται χρήμα ασφαλισμένων. Στην δική μας περίπτωση το ΤΣΜΕΔΕ είναι μεγαλομέτοχος στην τράπεζα Αττικής, τόσα χρόνια ρίχνει γερά φράγκα στην τραπεζα χωρίς να δώσει λογαριασμό και άλλα τόσα χρόνια η τράπεζα δείχνει ζημίες, πότε θα ακούσουμε και για κέρδη απο την αυτή την τράπεζα και για διανομή κερδών...

 

Έχω ξεφύγει λιγο αλλα όλη η ουσία είναι στην διαχείριση που έγινε και γίνεται τόσα χρόνια. Ναι αυξηθηκε η ανεργία και παράλληλα αυξήθηκαν οι συνταξιοδοτήσεις αλλά δεν δικαιολογεί το σημερινό χάλι, δηλαδή οι καλοπλήρωμένοι διευθυντές των ταμείων και τα συμβούλια τους τί έκαναν? προγραμματισμό για τους επόμενους μήνες και όχι δεκαετίες όπως όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ανα τον κόσμο.?

 

Τέλος η ενοποίηση θα προσθέσει ακόμη περισσότερη αδιαφάνεια στην διαχείριση προστατεύοντας την κακοδιαχείριση. Το μόνο σίγουρο είναι οτι αν βάλεις στον ίδιο κουβά σκατά και λουλούδια στο τέλος όλα σκατά θα μυρίζουν και σε καμμία περίπτωση τα σκατά λουλούδια και τότε δεν θα υπάρχει γυρισμός....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.