Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Καλησπέρα και πάλι,

 

Όταν γράψω την τεχνική έκθεση, πάνω σε ποιες παραδοχές θα στηριχτώ? Ο ευροκώδικας 6 και όσα βιβλία έχω στη διάθεση μου αφορούν κυρίως τοίχους υπό κατακόρυφη φόρτιση αφού είναι φέροντες τοίχοι σπιτιών. Στη συγκεκριμένη έχω τοίχο υπό οριζόντια φόρτιση και ώθηση γαιών...

Link to comment
Share on other sites

Για δές και αυτό

 

http://www.finesoftware.eu/download/freeware/

 

http://www.finesoftware.eu/geotechnical-software/redi-rock-wall/

 

Το πρόγραμμα είναι freeware και πιστεύω σε καλύπτει σ'αυτο που ψάχνεις

 

@ΚF

 

Που τα ανακάλυψες ρε θηρίο; merci για το λινκ

Edited by McRaster
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 Χρήσιμα όλα αυτά..

 

 Οι τοίχοι βαρύτητας όντως δεν ελέγχονται έναντι αστοχίας του υλικού του σώματός τους αλλά γίνονται έλεγχοι τοπικής ή καθολικής αστοχίας εδάφους. Όμως, πιο είναι το όριο (κυρίως του πάχους του τοίχου) πάνω από το οποίο δεν χρειάζεται να γίνουν έλεγχοι έναντι αστοχίας του ίδιου του τοίχου? Υπάρχει δηλαδή κανένας ορισμός (ΕC7 ?) που να προσδιορίζει το πότε θα θεωρείται ένας τοίχος, ως τοίχος "βαρύτητας"? 

Link to comment
Share on other sites

Αν εχεις π.χ το βιβλιο του STIEGLER "Τοιχοι αντιστηριξης" εκδοσεων Γκιουρδα θα βρεις πληρη αναφορα στις εννοιες "τοιχος βαρυτητας" και "τοιχος με πελμα".Δεν ειναι θεμα ορισμου,ουτε θεμα οριων διαστασεων ,αλλα τι λειτουργια καλειται να κανει ο καθ ενας.Η επιλογη του δε (αν υπαρχει βεβαια δυνατοτητα επιλογης)  ειναι καθαρα θεμα οικονομιας και τοπικων συνθηκων.Για παραδειγμα ενας τοιχος απο πετρα δεν θα μπορουσε να ειναι ποτε τοιχος με πελματα ,αλλα βαρυτητας κ.λ.π

Link to comment
Share on other sites

...

"πεζουλες" στον Προυσσο..

 

http://diakopes.in.gr/trip-ideas/article/?aid=209428

 

[8η φωτο]

 

νομιζω οτι αποτυπώνει ολα οσα αναφερει ο KF

 

 σε σχεση με τις "τοπικες συνθήκες"....]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν διαθέτω αυτό το βιβλίο.

Αυτό που εννοούσα είναι ότι πλευρικές δυνάμεις λόγω ώθησεων γαιών θα υφίστανται στον τοίχο έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα από τον "τύπο" του... Λόγω γεωμετρίας του τοίχου μπορεί αυτές οι δυνάμεις να διοχετευτούν στο σώμα του τοίχου έτςι ώστε αυτές να αμελητέες ή όχι. Π.χ μπορεί να υπάρχει ένας πέτρινος τοίχος χωρίς πέλμα και να έχει στην βάση του πάχος π.χ 70ε.κ και στην στέψη του 30εκ. Προφανώς δεν είναι ορθολογικός ένας τέτοιος σχεδιασμός αλλά αν τα πάχη του ήταν π.χ 3.00μ. και 2.00μ. αντίστοιχα τότε θα μιλούσαμε για τοίχο βαρύτητας ενώ στην 1η (υπό θετική πάντα) περίπτωση όχι. Άλλωστε, στην 1η περίπτωςη θα αστοχήσει μάλλον πρώτα ο ίδιος ο τοίχος πριν αστοχήσει το έδαφος έτσι δεν είναι?

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικα:

Ολοι οι τοιχοι που δεν ειναι απο σκυροδεμα ( λιθοδομη- σαραζανετ κ.λ.π) ειναι και μελετωνται σαν τοιχοι βαρυτητας

Οι τοιχοι απο σκυροδεμα αν δεν εχουν πελμα (ή αυτο ειναι πολυ μικρο) ομοιως μελετωνται σαν τοιχοι βαρυτητας (και επειδη ακριβως δεν εχουν πελμα απαιτουν μεγαλες διαστασεις για την ολισθηση και ανατροπη.Αυτες ακριβως οι μεγαλες διαστασεις οδηγουν σε  μη απαραιτητο οπλισμο

Οι τοιχοι απο σκυροδεμα που εχουν σημαντικο πελμα και (λογω απαιτησης μικρων παχων ανωδομης για λειτουργικους λογους) ειναι σχηματος ανεστραμενου Τ (η πιο συνηθης περιπτωση) μελετωνται σαν "τοιχοι με πελματα" ,εχουν σηματικα μικροτερα παχη απο τους βαρυτητας αλλα ακριβως λογω αυτου θελουν και ολπισμο.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ (βέβαια) με όλα όσα έγραψες...(δεν διαφώνησα ποτέ). 

Έγραψες: "Ακριβώς οι μεγάλες διαστάσεις οδηγούν σε μη απαραίτητο οπλισμό". Αυτό έλεγα κι εγώ από την πρώτη στιγμή...ποιες μπορεί να είναι αυτές οι διατάσεις για τους πέτρινους τοίχους? 

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.