Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

...Με άλλα λόγια θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται και έλεγχος έναντι αστοχίας του πέτρινου τοίχου και τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου θα δώσουν την απάντηση στην "επίμαχη" ερώτηση και όχι να αγνοηθεί εκ των προτέρων ο έλεγχός του... 

Link to comment
Share on other sites

Οι πετρινοι τοιχοι ειναι ΠΑΝΤΑ τοιχοι βαρυτητας.Αρα εκ του υπολογισμου τους θα προκυψουν οι διαστασεις .Τωρα ,το ποσο θα ειναι αυτες οι διαστασεις ειναι θεμα υπολογισμου και καποιων δεδομενων (βλ. βιβλιογραφια συμφωνα με την οποια π.χ η κλιση του μετωπου πρεπει να ειναι 1/12).

Δεν μπαινει οπλισμος στους πετρινους τοιχους.Ουτε τιθεται θεμα αντοχης σε θραυση γιατι οι διαστασεις (που θα σου προκυψουν) ειναι σημαντικες .Για περισσοτερες λεπτομερειες πρεπει να ανατρεξεις στη βιβλιογραφια.

Επομενως αν εχεις ενα πετρινο τοιχο τοτε θα πας στο προγραμμα σου ,θα δωσεις καποιες αρχικες διαστασεις και θα κοιταξεις την ολισθηση ,την ανατροπη και τις τασεις στο εδαφος εδρασης.Τιποτε αλλο.Οσα ανεφερα για τον οπλισμο αφορα τοιχους απο σκυροδεμα .

Αν ζητας ή εννοεις κατι αλλο καντο πιο λιανα.

Edited by KF
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη KF, αλλά αν κατάλαβες ότι εννοούσα πως θα πρέπει να μπει οπλισμός στους πέτρινους τοίχους, τι να πω.., απλά δεν έγινε κατανοητό τίποτα από αυτά που έγραψα...

 

Μια τελευταία προσπάθεια για "να το κάνω πιο λιανά":

Έλεγα ότι εσωτερικές πιέσεις (τάσεις) στο σώμα του πέτρινου τοίχου λόγω των ωθήσεων γαιών θα υπάρχουν. Αυτές οι "δρώσες" τάσεις θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ελεγχθούν αν υπερβαίνουν ή όχι την αντοχή της λιθοδομής (κυρίως σε τέμνουσα ή ίσως και σε ροπή). Για έλεγχο άοπλης τοιχοποιίας μιλούσα και όχι για οπλισμούς.. 

 

Αν εννοείς με κάποιον τρόπο ότι εκ των πραγμάτων θα προκύψουν έτσι κι αλλιώς τέτοιες διαστάσεις (από τους ελέγχους τοπικής και καθολικής αστοχίας εδάφους που θα έχουν γίνει προγενέστερα) που συνήθως είναι μεγάλες και επιτρέπουν την αγνόηση του ελέγχου του ίδιου του σώματος του τοίχου τότε απλά επιβεβαίωσέ μου αυτή την άποψη ή όχι. Κατά τα άλλα και για περισσότερες λεπτομέρειες προφανώς και θα πρέπει να ανατρέξω στην βιβλιογραφία.

 

 Ευχαριστώ.  

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Επισης αν θελεις στοιχεια επιτρεπομενων τασεων σε λιθοδομες ψαξε να βρεις το βιβλιο του Κοσμοπουλου "Η στατικη  και η δυναμικη αντισεισμικη θεωρια και η εφαρμογη της στην πραξη"  οπου στις τελευταιες σελιδες εχει πινακες επιτρεπομενων  τασεων λιθοδομων αναλογα με το ειδος του λιθου-του κονιαματος και του τροπου δομησης .Παμπαλαιο μεν βιβλιο αλλα σε καποια ζητηματα ακομα πολυ χρησιμο.

Link to comment
Share on other sites

Ανεβάζω-αν ενδιαφέρει ακόμη- έναν χειρόγραφο έλεγχο ξερολιθιάς.

Ανάντι του τοίχου είχε κατασκευαστεί μία δεξαμενή και ο ιδιοκτήτης ανησυχούσε για την ευστάθεια του.

Όλα αυτά πριν από πολλά χρόνια..

Ξερολιθιά.pdf.pdf

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

  Αρκετά ενδιαφέρον αυτό το τευχίδιο JEK...

 

  Πάντως ενημερωτικά, τόσο σε αυτούς τους (χειρωνακτικούς) υπολογισμούς, όσο και στο λογισμικό του Υπουργείου γίνεται εκτός των άλλων και έλεγχος σε διατομή διαφορετική εκτός από την βάση του τοίχου (στην διατομή όπου φαρδαίνει ο τοίχος και αποκτά διευρυμένη βάση). Στο μεν χειρόγραφο γίνεται απλά έλεγχος της εκκεντρότητας (δηλαδή απλά ελέγχεται αν υπερβαίνεται το όριο της αδρανούς περιοχής...) και στο δε λογισμικό ο έλεγχος αυτός (στην ίδια με πριν διατομή) αφορά στον έλεγχο θλιπτικής και διατμητικής αντοχής του σώματος του τοίχου... και αυτό ανεξάρτητα από τα πλάτη του τοίχου...

Link to comment
Share on other sites

Caan: Το ενδιαφέρον είναι ότι η ξερολιθιά,εις πείσμα των υπολογισμών,παρέμεινε στη θέση της ως είχε με τα φορτία της δεξαμενής ενεργά.

Τέτοια περιστατικά δεν είναι σπάνια και δημιουργούν απορίες στο κοινό που μας συμβουλεύεται.

 

Στο συνημμένο φαίνεται άοπλος τοίχος αντιστήριξης από σκυρόδεμα,ύψους 3.50 μ., πάχους 25 εκ. και υποτυπώδους θεμελίωσης ,που κατερρεύσε μετά από 30 χρόνια περίπου κατά την διάρκεια νεροποντής.

Συμβαίνουν και αυτά..

 

Το παιδάκι μας δείχνει την κλίμακα.

post-52214-0-58810000-1389091780_thumb.jpg

Edited by JEK
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.