Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια νομιμοποίησης περίφραξης


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Πελάτης μου κατασκεύασε σε ακίνητο εντός σχεδίου αυθαίρετη περίφραξη σε επαφή με κοινόχρηστο χώρο τον Ιούλιο του 2012.

Η περίφραξη είναι κατασκευασμένη από πέτρα πάχους 50cm και έχει μέσο ύψος 1,85cm. Ο πελάτης μου δέχθηκε καταγγελία από γείτονα του.

Πράγματι πήγε ο υπάλληλος της Υ.Δομ. και έκανε έκθεση αυτοψίας αναφέροντας λίγο πολύ, όλα τα παραπάνω.

Ο πελάτης μου δέχθηκε να πληρώσει τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και μου ζήτησε να προβώ σε έκδοση άδειας νομιμοποίησης.

 

Σε συνεννόηση με την Υ.Δομ. και προτού καταθέσω φάκελο αδείας, απευθύνθηκα προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ώστε να γνωμοδοτήσει θετικά ή όχι

για τη κατασκευασμένη περίφραξη. Ο λόγος που απευθύνθηκα στο Σ.Α. είναι διότι όπως αναφέρεται στο ΝΟΚ, άρθρο 17, παράγραφος 9, εδάφιο γ, περιφράγματα τα οποία το συμπαγές τους τμήμα

έχουν ύψος άνω του 1,50 μέτρου πρέπει να εγκρίνονται θετικά από το Σ.Α.

 

Σήμερα λοιπόν συνεδρίαζε το όργανο και όπως μου ανέφερε ο Πρόεδρος του το θέμα δεν έπρεπε καν να εισαχθεί προς συζήτηση διότι σύμφωνα με το 4178/2013 ή και το 4067/2012 δεν είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη κατασκευή, η οποία κατασκευάστηκε μετά τις 28/07/2011.

 

Εγώ από την άλλη του ανέφερα ότι σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 6 του ΝΟΚ 4067/2012 όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 48 του 4178/2013 μπορεί να νομιμοποιηθεί κατασκευή η οποία κατασκευάστηκε μετά τις 28/07/2011 αρκεί κατά το χρόνο κατασκευής της να τηρούσε τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

 

Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει πάνω στο θέμα αυτό, αν όντως ο δικός μου ισχυρισμός ή του προέδρου του οργάνου ισχύει ;

 

Για την οικονομία της συζήτησης να αναφέρω ότι η κατασκευή πληροί τις πολεοδομικές διατάξεις, η Υ.Δομ. συμφωνεί μαζί μου και ότι ζήτησα από το όργανο την απάντηση του γραπτά.

 

 

ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ με το σκεπτικό σου. Αν δύναται να εκδοθεί άδεια δόμησης σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 6 του ΝΟΚ

6. Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας δόμησης. Μετά την έκδοση ή αναθεώρηση της παραπάνω άδειας δόμησης, η κατασκευή παύει να είναι αυθαίρετη και κατεδαφιστέα. 

 

Νόμος 4178 άρθρο 48 τροποποιήσεις των διατάξεων εκδόσεως αδειών δόμησης παρ 5.

5. Αυθαίρετη και κατεδαφιστέα είναι κάθε κατασκευή που εκτελείται ή έχει εκτελεστεί: 

α) χωρίς οικοδομική άδεια ή άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ή έγγραφη ενημέρωση, όπως ορίζονται στο παρόν άρθρο, 
β) καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας ή της άδειας δόμησης, 
γ) με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε και 
δ) κατά παράβαση γενικών ή ειδικών διατάξεων και των μέγιστων ανοχών όπως αυτές καθορίζονται. 
6. Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας δόμησης. 
Μετά την έκδοση ή αναθεώρηση της παραπάνω άδειας δόμησης, η κατασκευή παύει να είναι αυθαίρετη και κατεδαφιστέα. 
 
ΑΡΘΡΟΝ-38 -ν. 4178
Ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων
1. Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις, οι οποίες εκτελέστηκαν μετά τις 28-7-11, καθώς και αυτές που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, είναι κατεδαφιστέες
 το άρθρο 38 δεν αναφέρει ότι δεν μπορεί  μια αυθαίρετη κατασκευή να νομιμοποιηθεί σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα. Αναφέρει ότι, αν μια αυθαίρετη κατασκευή έγινε μετά την 28-7-2011, τότε αυτή δεν μπορεί να υπαχθεί για ρύθμιση ή να υπαχθεί για ρύθμιση στο άρθρο 23 του ν. 4178 για νομιμοποίηση πληρώνοντας μόνο το παράβολο και έκδοση άδειας εντός τριετίας.
Εξάλλου και ο ΝΟΚ όπως και ο ΓΟΚ 85 τα ίδια αναφέρουν σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες κρίνονται κατεδαφιστέες όταν δεν έχουν άδεια. 
 
Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι μπορείς να εκδόσεις την άδεια νομιμοποίησης, αν δοθεί παρέκκλιση για το επιπλέον του 1.50 μ. συμπαγούς τμήματος σύμφωνα με το Α-17/9 γ ΝΟΚ.
 
Άρθρο 17 παρ 9γ
γ) Τα περιφράγματα του οικοπέδου ή γηπέδου σε κανένα σημείο δεν μπορεί να έχουν ύψος μεγαλύτερο από 3,00 μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1,50 μ.. Τα αυλόθυρα - πορτασιές για την είσοδο πεζών και οχημάτων που κατασκευάζονται σε συνέχεια της περίφραξης έχουν μέγιστο ύψος 2,50 μ. και μπορεί να αποτελούνται από συμπαγή στοιχεία. Αφετηρία μέτρησης των υψών είναι η υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες του εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος. Για τα περιφράγματα που βρίσκονται στο πρόσωπο του οικοπέδου, τα παραπάνω ύψη μετρούνται από τη στάθμη του πεζοδρομίου. 
Επιτρέπεται παρέκκλιση των παραπάνω διατάξεων όσον αφορά την κατασκευή συμπαγούς περιφράγματος έως ύψους 3,00 μ., σε ειδικές περιπτώσεις, ή σε παραδοσιακούς οικισμούς, ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. 
δ) Αν το φυσικό έδαφος στη ρυμοτομική γραμμή είναι υψηλότερο από τη στάθμη του πεζοδρομίου από 1,00 μ. έως 2,50 μ., το περίφραγμα μπορεί να κατασκευαστεί συμπαγές έως τη στάθμη του φυσικού εδάφους. 
Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη γνώμη γιατί αυτή του Παύλου είναι η μοναδική απάντηση στο θέμα σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

 Tελικά  τι ισχύει ;

Π.χ. αυθαίρετη περίφραξη κατασκευασμένη μετά τις 28-07-2011 , μπορεί να υπαχθεί στο Ν.4178/13  να πληρώσει το παράβολο και να βγει οικοδομική άδεια ;

Λογικά μόνο με άρθρο 4 ΝΟΚ νομιμοποίηση και πρόστιμο ανέγερσης 30% του αναλυτικού.

Edited by spy1551
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δεν έχεις ρυμοτομούμενο εδώ. Έχεις τμήμα που ποτέ δεν ήταν εντός του οικοπέδου σου. Προφανώς και το ορθό είναι να τροποποιηθεί η περίφραξη στο σωστό όριο του οικοπέδου και ο Δήμος αν πάσα στιγμή έχει δικαίωμα να το απαιτήσει

Link to comment
Share on other sites

¨Εχω περίπτωση όπου σε οικόπεδο έχει βγει άδεια περίφραξης προ 2011, αλλά έχει κατασκευαστεί, χωρίς πρόθεση, εντός κοινοχρήστου χώρου του Οικισμού. Δεν είχαν τοποθετηθεί το 1989 σωστά το όρια του οικοπέδου(ανευ τοπογραφικών οργάνων) και σήμερα με νέα καταμέτρηση φαίνεται ότι η περίφραξη είναι "εκτός" οικοπέδου και εντός ΚΧ οικισμού.

Δίνω βεβαίωση σύμφωνα με τον Ν4178/13, δεν ζητάει ο ιδιοκτήτης αποζημίωση για το "ρυμοτομούμενο" αλλά τι επικαλούμαστε για την περίφραξη ώστε σε μελλοντικό χρόνο να μην το κατεδαφίσει ο Δήμος πχ λόγω ανακατασκευής πεζοδρομίου και του πει να την τοποθετήσει ορθά στο σωστό όριο? 

 

και ποιος ειναι αυτος ο "ιδιοκτητης" του ρυμοτομουμενου, που  "δεν ζηταει αποζημιωση"??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.