Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατοικία στο εξωτερικό και ΤΣΜΕΔΕ


mariovic

Recommended Posts

Το ξέρω ότι το θέμα έχει ξανασυζητηθεί, αλλά το νήμα είχε μακρύνει πολύ και οι πληροφορίες είχαν απλωθεί.

Προσπαθώ να μιλήσω με το ΕΤΑΑ για πληροφορίες, αλλά τουλάχιστον τηλεφωνικά είναι αδύνατον. Οπότε απευθύνομαι σε εσάς, αν κάποιος ξέρει κάτι σχετικό.

 

Δεδομένα:

1. Είμαι μηχανολόγος, μέλος ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ από το 2005.

2. Μένω στην Τουρκία (πρόκειται να λάβω και την υπηκοότητα) τα τελευταία δύο χρόνια

3. Πρόσφατα προσλήφθηκα ως υπάλληλος σε εταιρεία (ως μηχανολόγος θα δείξει, ανάλογα αν θα μου αναγνωρίσουν το πτυχίο).

4. Μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη και με τη βούλα, θα παραδώσω το "μπλοκάκι" στην Ελλάδα (γιατί να το πληρώνω τζάπα...)

5. Στην Τουρκία θα έχω την δημόσια ασφάλεια, ενώ η εταιρεία μου προσφέρει και ιδιωτική.

 

Απορίες:

1. Μπορώ να διαγραφώ από το ιατροφαρμακευτικό του ΕΤΑΑ μόνο και να κρατήσω το συνταξιοδοτικό; (έχει νόημα; )

2. Αν διαγραφώ τελείως, στο τέλος θα βγει άκρη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για τα συντάξιμα ή κλάφτα Χαράλαμπε;

3. Σε περίπτωση που το 2 είναι εφικτό και έχει νόημα, ποιά είναι η διαδικασία; Πρώτα πρέπει να διαγραφώ από το ΤΕΕ και μετά γίνεται αυτόματα; (κάτι τέτοιο διάβασα στο φόρουμ) ή μπορώ να είμαι μέλος του ΤΕΕ και να μην έχω ΤΣΜΕΔΕ δεδομένου ότι θα είμαι κάτοικος εξωτερικου;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

 

Link to comment
Share on other sites

mariovic,

 

1. Και μπορείς και έχει νόημα. Αν τους πας πχ μια επιστολή από την ιδιωτική σου ασφάλιση (που θα αναφέρει σε τι σε ασφαλίζει) τότε θα πάρεις εξαίρεση απο το ΚΥΤ. Επαναλαμβάνω: για να εξαιρεθείς απο τον κλάδο υγείας (ΚΥΤ) τότε αν αποδείξεις οτι είσαι ασφαλισμένος αλλού (έστω και σε ιδιωτική) τότε είσαι ΟΚ. Αυτό για όσους δουλεύουν εκτός Ελλάδος.

 

2. Αν διαγραφείς, κλάψε και εσύ μαζί με τον Χαράλαμπο τα 8 συντάξιμα χρόνια που έχεις πληρώσει από το 2005. Αλλά εφόσον θα πάρεις υπηκοότητα, άρα σε βλέπω για μόνιμα στην Τουρκία, πιθανώς σε συμφέρει να έχεις τη σύνταξη σου απο εκεί.

 

3. Διαγράφεσαι απο το ΤΣΜΕΔΕ και αυτόματα σε διαγράφουν απο το ΤΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε το νήμα "Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Topap ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση, ήταν σαφέστατη! Επομένως το πρώτο βήμα είναι να πάρω μια βεβαίωση από εδώ για την μόνιμη κατοικία (άραγε από πού) και μια από την ασφάλεια. Λογικά θα τα μεταφράσω και μετά Κολοκοτρώνη...

 

Επανέρχομαι τώρα για τη σύνταξη. Αν μπορώ να πληρώνω και στην Ελλάδα και εδώ, θα μπορώ άραγε να λάβω και τις δύο όταν έρθει η ώρα ή θα έχω πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Mariovic,

 

Εγώ πάντως τους είχα πάει μια επιστολή στα αγγλικά από την ιδιωτική ασφαλιστική (Europ Assistance) που με είχε ασφαλίσει η εταιρία με παγκόσμια κάλυψη, όπου ανέφερε τον αριθμό του συμβολαίου, τι καλύπτει (Medical Assistance Services, Medical Expenses Reimbursement, Luggage Insurance, Third Party Liability, Legal Protection), το όνομα της εταιρίας που δούλευα, την περίοδο της ασφάλισης (εμένα ήταν για 1 χρόνο, άρα έπρεπε να κάνω την ίδια διαδικασία κάθε χρόνο) και τα ποσά που καλύπτει. Παρόμοια επιστολή έδωσε και ένας φίλος που δουλεύει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού (εκτός ΕΕ) και πήρε και αυτός την εξαίρεση. Και αναφέρω για την ΕΕ γιατί αν ήσουν σε χώρα της ΕΕ τότε θα ακολουθούσες άλλη διαδικασία όπου θα έπαιρνες εξαίρεση απο το ΤΣΜΕΔΕ συνολικά (μέσω κοινοτικών διαδικασιών).

 

Αυτά για το ΚΥΤ. Τώρα για την σύνταξη, είναι καθαρά προσωπικό σου θέμα. Αφού μας λες οτι θα πάρεις την υπηκοότητα, μάλλον είσαι για να μένεις μόνιμα στην Τουρκία (και μπράβο σου).
Θεωρητικά, αν συνεχίσεις να πληρώνεις και στις δυο χώρες εισφορές, τότε όταν με το καλό βγεις στη σύνταξη θα πάρεις διπλή, χωρίς να έχεις κανένα πρόβλημα. Γνώμη μου είναι να ψάξεις τι παίζει με το συνταξιοδοτικό στην Τουρκία και μετά να πάρεις αποφάσεις. Γιατί στην Ελλάδα λένε ότι αν ποτέ πάρουμε σύνταξη, θα είναι στα 400-500 ευρώ. Από την άλλη, αν με το καλό ενταχθεί στην ΕΕ η Τουρκία τότε θα μπορείς να μεταφέρεις τα συντάξιμα χρόνια. Αυτό όμως δεν παίζει να γίνει στο άμεσο μέλλον.

Είναι δική σου απόφαση, αλλά αν ήμουν στη θέση σου και ΑΝ η σύνταξη στην Τουρκία είναι ιδιωτική, όπως πχ στην Αγγλία όπου εσύ διαλέγεις την ασφαλιστική εταιρία και εσύ διαλέγεις το ποσό που βάζεις κάθε μήνα και ο εργοδότης συνεισφέρει με ένα ποσοστό, τότε κάνε ιδιωτική σύνταξη εκεί και διαγράψου εδώ. Αλλά κοίτα να διαλέξεις μια ασφαλιστική που να είσαι σίγουρος οτι θα υπάρχει σε 20 χρόνια από τώρα...      


 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι πάρα πολύ!

 

Δεν ξέρω πόσο θα μείνω, πήρα την υπηκοότητα επειδή έχω και ένα παιδάκι πλέον εδώ, αλλά μπορεί σε 5-10 χρόνια να ξαναγυρίσω... οπότε σκέφτομαι όσο μπορώ να πληρώνω (αλλά όχι και κερατιάτικα) να κρατήσω και τα δύο.

 

Χαιρετώ και καλές γιορτές!

Link to comment
Share on other sites

"Αν διαγραφείς, κλάψε και εσύ μαζί με τον Χαράλαμπο τα 8 συντάξιμα χρόνια που έχεις πληρώσει από το 2005". Νομίζω ότι αυτά τα χρόνια που έχεις πληρώσει, και να διαγραφείς από το ΤΣΜΕΔΕ γιατί να τα "κλάψεις"?? Ειδικότερα, αν υπάρχει διακρατική συμφωνία τότε όλα τα συντάξιμα χρόνια προσμετρώνται στη σύνταξη που θα λάβεις από οποιαδήποτε χώρα από τις δύο της διακρατικής συμφωνίας. Παρακαλώ ενημέρωσέ με αν ξέρεις ότι ισχύει κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

@ChristosEng

 

Δικαίωμα για σύνταξη θεμελιώνεις στα 21 συναπτά έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ. Τουλάχιστον αυτό ξέρω. Αν στα 20 χρόνια σταματήσεις να πληρώνεις ΤΣΜΕΔΕ και διαγραφείς, τότε λες και bye-bye στα λεφτά σου.

 

Διακρατική συμφωνία για συντάξεις μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της ΕΕ (για αυτό και αναφέρω το ΕΕ στην απάντηση μου στον mariovic). Αν μπει η Τουρκία στην ΕΕ, που όπως αναφέρω και πιο πάνω δεν το κόβω να γίνεται στο άμμεσο μέλλον, τότε το συζητάμε ξανα.

Edited by Topap
Link to comment
Share on other sites

Διακρατικές συμβάσεις δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ χωρών ΕΕ. Υπάρχουν πχ και με Αμερική, Αυστραλία αλλά και με μη αγγλόφωνες χώρες (ίσως και η Τουρκία έχει υπογράψει διακρατική συμφωνία με Ελλάδα, πρέπει να ρωτήσετε). Οπότε νομίζω ότι σύμφωνα με το παράδειγμά σου (21 έτη, αν ισχύει), αν κάποιος έχει δουλέψει 20 έτη στην Ελλάδα ως ασφαλισμένος στο ΤΣΜΕΔΕ και 1 έτος σε άλλη χώρα που έχει διακρατική συμφωνία, νομίζω, ότι θα μπορεί να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα δηλ προσθέτονται τα συντάξιμα έτη που έχει δουλέψει στις χώρες που έχουν διακρατική συμφωνία (πχ 20+1 ή 10+11 ή οτιδήποτε άλλο). Αν κάποιος ξέρει ότι ισχύει κάτι άλλο ή κάτι παραπλήσιο, παρακαλώ ενημερώστε μας.

Link to comment
Share on other sites

Mea culpa...

Μάλλον τα είχα μπερδεμένα στο κεφάλι μου, διακρατική συμφωνία για σύνταξη ισχύει και για χώρες εκτός ΕΕ, συγκεκριμένα: Η.Π.Α., Καναδά, Κεμπέκ, Aργεντινή, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη και Ν.Ζηλανδία. (http://www.tsmede.gr/Default.aspx?TabId=273)

 

Επειδή όμως, προς στιγμήν τουλάχιστον, με την Τουρκία δεν υπάρχει τέτοια διακρατική συμφωνία, τα λεφτά πάνε χαμένα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
καλημερα σας,

 

μενω στο ντουμπαι εδω και δυο χρονια αλλα συνεχιζω να πληρωνω εισφορες στο τσμεδε. θελω να διακοψω το κυτ μια και εχω πληρη ιατροφαρμακευτικη καλυψη εδω. ξερετε πως γινεται κι αν ναι μπορω να το κανω απο εδω η πρεπει να ερθω στην ελλαδα; 

 

σας ευχαριστω πολυ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.