Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Μετά από περιπέτειες έρχεται η πολυπόθητη δημοπράτηση των 340εκ.ευρώ


Engineer

Recommended Posts

Μία ανάσα πριν την δημοπράτηση είμαστε πλέον για την περίφημη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Το έργο που είχε ξεκινήσει ως ολυμπιακό έργο, μετά το χάσαμε για κάποια χρόνια, επανήλθε το 2010 χάρη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χρηματοδότησε την μελέτη του, είναι πλέον έτοιμο να δημοπρατηθεί.

 

Το Υπουργείο Υποδομών θα είναι ο Φορέας Υλοποίησης που θα δημοπρατήσει το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του Φαληρικου Ορμου, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 340 εκατ. ευρώ, το οποίο μελέτησε ο Ιταλός αρχιτέκτων Ρέντζο Πιάνο, με δαπάνες του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, ο σχεδιασμός προβλέπει κατανομή του έργου σε τρία επιμέρους υποέργα, τα οποία θα ενταχθούν διακριτά στο ΕΣΠΑ, εάν δεν υπάρξουν μη ανατρέψιμες εξελίξεις σε σχέση με τη χρηματοδότησή του.

 

Το πρώτο υποέργο είναι συγκοινωνιακό και αντιπλημμυρικό, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 147 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει:

 

-Την κατασκευή αντιπλημμυρικού καναλιού ώστε σε συνδυασμό με τα κατασκευασμένα ολυμπιακά έργα να επιτυγχάνεται η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Μοσχάτου - Καλλιθέας.

 

-Τη μεταφορά προς τη θάλασσα κατά 90 μέτρων και τμηματική κάλυψη της λεωφόρου Ποσειδώνος ώστε να ενωθεί η πόλη με την παράκτια ζώνη.

 

-Την κατασκευή κόμβων πρόσβασης από και προς το Συνεδριακό Κέντρο.

 

-Αγωγό τροφοδοσίας με επεξεργασμένο νερό από την Ψυττάλεια ή κινητή μονάδα επεξεργασίας για την άρδευση του πάρκου που αποτελεί ταυτόχρονα και τμήμα του αγωγού ανανέωσης των νερών του Κηφισού και αγωγό τροφοδοσίας με θαλασσινό νερό όλων των περιοχών του πάρκου με δυνατότητα να εξυπηρετήσει και το Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

 

Posted Image

Το δεύτερο υποέργο προβλέπει τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στις ζώνες 1 και 2 με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει το σύνολο των έργων διαμόρφωσης της περιοχής της έκτασης περίπου 530 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο.

 

Επίσης, θα κατασκευαστούν τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης (συνολικά 1.000 θέσεων) και τρεις υδατοδεξαμένες για κολύμβηση και αναψυχή. Η προβλεπόμενη δόμηση, υφιστάμενη και νέα, ανέρχεται σε 20.000 τετραγωνικά μέτρα με χρήσεις εστίασης - αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων, αθλητικές, αλλά και εμπορικά καταστήματα στη ζώνη του Μπιτς Βόλεϊ.

 

Το τρίτο υποέργο περιλαμβάνει τα λιμενικά έργα και προβλήτες περιπάτου, με την κεντρική να φτάνει τα 120 μέτρα μήκος, αναδιαμόρφωση του κρηπιδώματος, διαμόρφωση τεχνητής παραλίας και νησίδων προστασίας, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ.

 

Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ενώ θα ήταν ευτυχής σύμπτωση να μπορέσει να λειτουργήσει ταυτόχρονα με το αδελφό έργο (λόγω μελέτης και εγγύτητας) του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα. Ωστόσο το ένα έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη ενώ το άλλο ακόμα δεν το έχουμε δει να δημοπρατείται..

 

Πηγή: http://www.ypodomes....

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Λεφτά γιά έργα μάλλον ασύμβατα με την εποχή που διανύουμε . Αν γίνονταν με κάποιας μορφή αντιπαροχή χωρίς δημόσια χρέωση ίσως τα συζητάγαμε .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

BAS αντιθέτως πιστεύω είναι από τα λίγα έργα που μπορούν πράγματι άμεσα να αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας, με άμεση ανταπόκριση σε έσοδα από τουρισμό,σε θέσεις εργασίας κλπ. Αντιθέτως τα μικρά έργα ανα την επικράτεια ανευ σκοπού και αποτελέσματος είναι που αθροιζόμενα απαιτούν τεράστια ποτά και κατά βάση γίνονται για τοπικές-μικροπολιτικές διευκολύνσεις. Κύριο εμπόδιο είναι το Ελ.Βε με τα παρανοικά τέλη που βάζει...η Αθήνα, ακόμα και μέσα στην κρίση θα μπορούσε να αντλήσει 1-2 εκατομύρια τουρίστες για πλάκα...για το οποίο χρειαζεται 2-3 ισχυρά τοπόσημα-καρτ ποσταλ και καλή επικοινωνιακή στρατηγική.Δειτε το παράδειγμα του γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο (πραγματικό success story και οχι ψευτικο σαν το δικό μας).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε το πεδίο του Αρεως ανοιχτό . Η μαρίνα Φαλήρου με τις ακριβές παροχές είναι ξεχασμένη από τον πολύ κόσμο .

Λἰγα μέτρα πιό δίπλα η Εσπλανάδα και τα λοιπά ολυμπιακά έργα είναι παρατημένα και συνήθως είναι καταυλισμοί ρομά .

 

Πυκνό πάρκο 500 στρεμμάτων δίπλα στην θάλασσα τι θα προσφέρει ?

Προτιμότερο ήταν να γίνει μιά ολοκληρωμένη μελέτη γιά τις εκβολές των 2 ποταμών και την δημιουργία hub κρουαζιέρας μέσα στην θάλασσα και σε συνδυασμό με συνολικότερη ανάπτυξη και όχι μόνο μαγαζιά και καφέ .

 

Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες Αρχιτέκτονες που θα εύρισκαν πολύ καλύτερες λύσεις γιά ανάδειξη της περιοχής , έχοντας όμως και την εμπειρία να έχουν ζήσει την περιοχή και τις ανάγκες της .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

.. χρειαζεται 2-3 ισχυρά τοπόσημα-καρτ ποσταλ και καλή επικοινωνιακή στρατηγική...

 

 

...έχοντας όμως και την εμπειρία να έχουν ζήσει την περιοχή και τις ανάγκες της .

όπως ένα καφέ πίδακα (σαν της Ζυρίχης) σε ανάμνηση της διαρροής του ΚΑΑ (κεντρικός αποχευτεττικός αγωγός) στο Πασαλιμάνι πριν μερικά (αρκετά) χρόνια

...

γενικά συμφωνώ με τον BAS επι του θέματος αλλά δεν κρατήθηκα να μην αναφέρω κι αυτό

Edited by imhotep
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.