Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέρμανση: παγωμένα τα ελληνικά σπίτια (τουλάχιστον) ως το 2020!


Engineer

Recommended Posts

Για προχειρότητα, διγλωσσία και γελοιοποίηση της χώρας ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, κατηγορεί την κυβέρνηση η Greenpeace, μετά την κοινοποίηση έκθεσης του ΥΠΕΚΑ, που αποκαλύπτει ότι 9 στα 10 ελληνικά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς μόνωση έως το 2020.

 

Όπως αναφέρει η Greenpeace:

 

Στην έκθεση του ΥΠΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα και τις πολιτικές που ορίζει η Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (ΕΕ 2012/27) αποκαλύπτεται ότι το σημαντικότερο μέτρο για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας είναι η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία προβλέπεται ότι θα ισχύει έως το 2020, ενώ περιγράφονται ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

 

Την ώρα που η πολιτική της εξάρτησης από το πετρέλαιο έχει χρεοκοπήσει, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στα όρια της ενεργειακής φτώχειας με τρομακτικές επιπτώσεις για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι λιγότερες από 230.000 κατοικίες θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως το 2020. Σήμερα, περισσότερες από 2.700.000 κατοικίες στερούνται βασικής μόνωσης στην Ελλάδα. Ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων είναι μία τεράστια επενδυτική ευκαιρία για τη χώρα, η έκθεση του ΥΠΕΚΑ αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι η προώθηση επενδύσεων που μεγιστοποιούν τα οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον απουσιάζουν από την κυβερνητική ατζέντα.

 

«Η ανάδειξη του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ως το σημαντικότερο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας μοιάζει με κακόγουστη φάρσα. Σε συνδυασμό όμως με το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ προωθεί την ενεργειακή αναβάθμιση μόλις του 5% των νοικοκυριών έως το 2020, προκαλεί οργή», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, συνεχίζοντας:

 

«Μέσα από μία προχειρογραμμένη έκθεση, το ΥΠΕΚΑ περιέγραψε το όραμά του για το μέλλον μας: εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο έλεος του ψύχους ή του καύσωνα, αιθαλομίχλη, λαθροϋλοτόμηση και μία κρίση που διαρκώς θα βαθαίνει. Αυτό είναι κάτι που η κοινωνία δεν πρέπει να ανεχθεί».

 

Μέχρι σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου εξαντλεί την πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με την ενεργειακή φτώχεια, στο δίπολο ανάμεσα στη μείωση ή τη διατήρηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στον αντίποδα, η ενεργειακή αναβάθμιση 1.000.000 κατοικιών έως το 2020 θα εξοικονομούσε για τους καταναλωτές 9 δις ευρώ από την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η αντιπαράθεση αυτή υπονομεύει την ουσία του προβλήματος, εξυπηρετεί το λόμπι του πετρελαίου που ευνοείται μέσω των επιδομάτων θέρμανσης, κρατάει εξαρτημένη την ελληνική οικονομία από ενεργειακές εισαγωγέςκαι τελικά οδηγεί όλο και περισσότερους Έλληνες πολίτες στην ενεργειακή φτώχεια.

 

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση:

 

*να προχωρήσει αμέσως σε ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας

 

*να εκπονήσει ένα αποφασιστικό πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος με στόχο την αναβάθμιση τουλάχιστον 1.000.000 κατοικιών έως το 2020, όπως προέβλεπαν οι στόχοι του προγράμματος ‘Χτίζοντας το Μέλλον’, ενός προγράμματος που δεν υποστηρίχθηκε ποτέ πραγματικά.

 

Η Greenpeace καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση:

 

*να εγκαταλείψει την ρητορική του ‘φθηνού πετρελαίου’, να υποστηρίξει δημόσια την εξοικονόμηση ενέργειας ως κοινωνική πολιτική αναπτυξιακού χαρακτήρα και να επεξεργαστεί πραγματικές λύσεις, όχι για την προώθηση της κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά για την εξοικονόμησή του, ως την πιο αποδοτική πολιτική για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την μείωση του ενεργειακού κόστους.

 

Πηγή: http://www.econews.g...-monosi-109693/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ωραία και σωστά όλα αυτά όμως:

 

Ώσπου να υλοποιηθούν τα ευχολόγια δε μειώνετε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και μετά να το ξανασυζητήσουμε το θέμα?....

 

Επιπλέον, για το γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα παράγεται σε μεγάλο ποσοστό από λιγνίτη ούτε λόγος...

 

Για την επιβάρυνση από την καύση ό,τι υλικού μπορεί και βρίσκει ο "κακομοίρογλου" πλέον Έλληνας πολίτης επίσης κουβέντα...

Για το γεγονός ότι έχει πεθάνει κόσμος από μαγκάλια και ξυλόσομπες? Για το γεγονός ότι οικογένειες ξεπαγιάζουν?

 

Η greenpeace παρολαυτά βρίσκει σωστό μέτρο τον υψηλό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης...

Μάλιστα...

 

Στο μεταξύ παρόλο που το πετρέλαιο θέρμανσης θεωρείται ανελαστικό ως προς τη ζήτηση αγαθό, παρακολουθείστε τη μείωση στην κατανάλωση... 

(Τρανή απόδειξη της πτώσης του βιοτικού επιπέδου στη χώρα...)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

τραγικη  ελλαδα   ,  επι  δεκαετιες  η  ανεπαρκεια  και  η  αδιαφορια 

που  επικρατησε  πανω  σε  θεματα  οικιακης  εξοικονομησης  ενεργειας 

δημιουργησαν  ανυπερβλητα  προβληματα  εν  μεσω  θυελλωδους    οικονομικης  κρισης  ,

για  να  αναβαθμιστουν  τα  κτιρια  απαιτηται  πολυ  χρημα  ,  που  δεν  υπαρχει  πλεον

το  εξοικονομω  ειναι  σταγονα  στον  ωκεανο  ,  και  δεν  θα  ειναι  αιωνιο

αναζητηται  εθνικη  πολιτικη  πχ  απο  την  μικρη  μας  αγροτικη  παραγωγη  θα  μπορουσαμε 

να  κατασκευαζουμε  ανακυκλωσιμα  καυσιμα  πελετες  με  ελληνικα  εργοστασια  τα  οποια 

μονο  με  την  φορολογηση  του  φπα    να  δινοντουσαν  για  προιον  καυσης  ,  αλλη  λυση  δεν  βλεπω 

για  τα  επομενα  10-15  χρονια .

να  πω  μονο  οτι  σε  περιπτωση  εξοδου  απο  το  ευρω  και  παλι  το  πετρελαιο  θα  ειναι  πανακριβο 

η  συγκυριακη  αυξηση  της  φορολογιας  του  πετρελαιου  στην  ελλαδα  δηθεν  για  την  καταπολεμηση

της   του  λαθρεμποριου  καυσιμου   απεκαλυψε  το  τεραστιο  προβλημα     ενεργειακης  ανεπαρκειας και  σε 

υποδομες  που  εχει  η  χωρα  μας  ,  το  πετρελαιο  το   εισαγουμε  και  για  εμας  θα  ειναι  πλεον  παντα  ακριβο 

εχουμε  οπως  φτηνο  λιγνιτη  και  θα  πρεπει  να  στραφουμε  και  προς  τα  εκει  παρακαμπτοντας  πλεον 

τους  ευρωπαικους  φαρισαισμους  περι  μολυνσης  του  περιββαλλοντος  που  ουτως  η  αλλως  το  ζουμε 

καθημερινα  στις  πολεις  μας  με  την  καυση  καθε  ειδους  ακαταλληλης  καυσιμης  υλης .

Edited by loser
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είμαι περήφανος γιατί στα χρόνια των παχιών αγελάδων εγώ επέλεξα να θωρακίσω ενεργειακά την νέα μου κατοικία σε βάρος της πολυτέλειας στην εμφάνιση όταν μάλιστα μη βλέποντας τα ενεργειακού είδους έργα σε πρώτο πλάνο με χαρακτήριζαν καρμίρη για τις επιλογές σε έπιπλα και κουρτινόξυλα πχ Μάλιστα αυτό το ακολούθησα και στα υπόλοιπα έργα κατασκευαστικά που ανέλαβα αποχωρώντας και χάνοντας εργασίες σε αντίθετη περίπτωση Τώρα σε όσους επέμεινα δέχομαι με περηφάνια όπως είπα τα συγχαρητήρια Αν και δεν διαθέτω καθημερινά τα χρήματα για πετρέλαιο ή άλλο μέσο θέρμανση εν τούτοις στο μεγαλύτερο διάστημα το σπίτι μπορεί να είναι κατοικήσιμο και σε ακραίες κλιματολογικές  συνθήκες 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Η greenpeace παρολαυτά βρίσκει σωστό μέτρο τον υψηλό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης...

Μάλιστα...

 

Που το γράφουν αυτό: Λένε οτι δεν είναι σωστό μέτρο και οτι είναι κακόγουστη φάρσα. (δεν ειμαι greenpeace).

Link to comment
Share on other sites

«Η ανάδειξη του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ως το σημαντικότερο εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας μοιάζει με κακόγουστη φάρσα. Σε συνδυασμό όμως με το γεγονός ότι το ΥΠΕΚΑ προωθεί την ενεργειακή αναβάθμιση μόλις του 5% των νοικοκυριών έως το 2020, προκαλεί οργή», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, συνεχίζοντας: ...

 

Η Greenpeace καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση:

 

*να εγκαταλείψει την ρητορική του ‘φθηνού πετρελαίου’, να υποστηρίξει δημόσια την εξοικονόμηση ενέργειας ως κοινωνική πολιτική αναπτυξιακού χαρακτήρα και να επεξεργαστεί πραγματικές λύσεις, όχι για την προώθηση της κατανάλωσης πετρελαίου, αλλά για την εξοικονόμησή του, ως την πιο αποδοτική πολιτική για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και την μείωση του ενεργειακού κόστους.

 

 

Λένε με λίγα λόγια ότι συμφωνούν με το μέτρο αλλά όχι για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά για εξοικονόμηση ...πετρελαίου.

 

Κατάλαβα καλά; 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ Giorgos1987

 

Φίλε μου το φόρο τον αντιλαμβάνονται ως αντικίνητρο προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από αυτό. Γι' αυτό και καλούν να εγκαταληφθεί η "ρητορική του φθηνού πετρελάιου". Το φόρο τον θεωρούν σωστό σε συνδυασμό με μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που θα οδηγήσουν σε λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου....
Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτό απαιτεί χρόνο και οι πολίτες βιώνουν οικονομική κρίση....

Ειλικρινά, δε θέλω να πλατειάσω, είναι φανερό πως σε αυτή τη συγκυρία η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου δεν έχει θετικό αποτέλεσμα ούτε από οικολογικής πλευράς και υπάρχει και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία πλέον. Το κέιμενό τους είναι άκαιρο.
Με ευχολόγια δε λύνονται τα προβλήματα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.