Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ιδεατό στερεό σε δρόμο 5 μ.


Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Γωνιακό υπερυψωμένο διώροφο  κτίσμα στην περιοχή του Ν.Κόσμου,βλέπει σε δρόμο 10,00μ κ 5,00μ η κάθε του όψη αντίστοιχα.

Η Ο.Γ ταυτίζεται με τη Ρ.Γ.

Προκειμένου να προσδιοριστεί το ιδεατό στερεό στο δρόμο των 5,00μ (για άδεια προσθήκης),ακολουθώ τη διαδικασία που προβλέπει ο Ν.Ο.Κ (ορίζω κατακόρυφο ευθύγραμμο τμήμα 7,50μ-1,5Π- πάνω στην Ο.Γ και ενώνω το σημείο αυτό με το σημείο της απέναντι ρυμοτομική στο κράσπεδο).Με το ιδεατό στερεό που προκύπτει,μόνο ισόγειο κ 1ος μπορούν να εφάπτονται της ρυμοτομικής,ενώ απο τον 2ο και μετά αρχίζει η υποχώρηση. Όμως,κατα μήκος του δρόμου αυτού,τα κτίσματα έχουν 9μ στο δρόμο κ μετά αρχίζει η υποχώρηση...σε τηλ.επικοινωνία με την Πολεοδομία μου είπαν ότι ο ΓΟΚ προέβλεπε εάν έχεις δρόμο 5μ τον βλέπεις σαν 7μ οπότε αρχίζει η υποχώρηση απο τον 3ο κ μετά, χωρίς να θυμούνται σε ποιό νόμο ή εγκύκλιο το αναφέρει...έψαξα σε ΓΟΚ 85 κ 2000 κ εγκυκλίους αλλά δεν βρήκα κάτι τέτοιο

 

Γνωρίζει κανείς τι μπορεί να ισχύει?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Με τον γοκ, για δρόμο μικρότερο των 5μ, ανεβαζες κάθετη μέχρι το +7.50 και μετά 1:1.5

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το ΓΟΚ 85 άρθρο 9 παρ 6:(όπως λεει και ο  Φαεθων)

 

α) από την κατακόρυφη επιφάνεια που περνά από την οικοδομική γραμμή και της οποίας τα ανώτατα σημεία βρίσκονται σε ύψος 1,5 Π "που μπορεί να μην είναι μικρότερο των 7,5 μέτρων" από τα αντίστοιχα σημεία του κράσπεδου του πεζοδρομίου (όπου Π το πλάτος του δρόμου, όπως αυτό ορίζεται στο Αρθ-10 ).

        (Σ.Σ. Τα εντός "..." προσετέθησαν με το Αρθ-14 του Ν-1647/86 σύμφωνα με το οποίο κυρώνεται και έχει ισχύ νόμου η διορθωτική Αποφ-9152/426/86).

Link to comment
Share on other sites

Όλα ωραία και καλά δεν λύσαμε όμως το μυστήριο των γειτονικών κτισμάτων με τα 9,00μ. ύψος...

 

nekys tar

Μήπως αυτά τα κτίρια είναι τοποθετημένα πίσω από την ΡΓ=ΟΓ κατά 1,00μ.;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 5 months later...

Στα σχηματα της τεχνικης οδηγιας για το στερεο στο αρθρο 15 δεν θα επρεπε η κεκλιμενη να προεκτεινεται μεχρι τα πισω ορια του οικοπεδου αν αυτο ειναι μεσαιο ή το απεναντι οριο της ΟΓ αν το οικοπεδο ειναι γωνιακο και το μεγιστο υψος της περιοχης να δειχνεται με διακεκομενη γραμμη?

Link to comment
Share on other sites

αν και δεν βλέπω τα σχήματα, αυτό που λες μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις..

Διακεκομμένη γιατί;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αν και δεν βλέπω τα σχήματα, αυτό που λες μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις..

Διακεκομμένη γιατί;

Ισως το εχω καταλαβει λαθος αλλα οπως τα δειχνει θεωρω οτι ειναι σαν το στερεο να εχει "οροφη" το μεγιστο υψος της περιοχης.Κατα την αποψη μου η κεκλιμενη επιφανεια πρεπει να προεκτεινεται μεχρι το πισω οριο ή το απεναντι πλαγιο οριο απο την ΟΓ αν το οικοπεδο δεν ειναι μεσαιο.Αλλιως πως θα εξετασουμε τις επιτρεπομενες κατασκευες πανω απο το μεγιστο υψος της περιοχης του αρθρου 19 αν ειναι εντος ή εκτος  στερεου? Ενταξει στις περιοχες με μικρο υψος δεν εχει νοημα αλλα μιλαω για τον γενικο κανονα.

Οσο αναφορα το γιατι πιστευω οτι το μεγιστο υψος της περιοχης πρεπει να δειχνεται με διακεκομενη στο στερεο, η αποψη μου ειναι γιατι ουσιαστικα δεν εμπλεκεται πουθενα στον υπολογισμο του (στερεου)  .

Δεν εχει να κανει το μεγιστο υψος της περιοχης με το στερεο.Θεωρω οτι ειναι δυο διαφορετικα πραγματα που δεν συνδεονται μεταξυ τους .Οπως επισης με διακεκομενη πρεπει κατ ΄εμε να δειχνουμε και το υψος που εξαντλουμε τον ΣΔ σε περιπτωση που αυτο ειναι μικροτερο απο το μεγιστο της περιοχης.Η αληθεια ειναι οτι καιρο τα ειχα απορια αυτα τα σχηματα απλα τωρα ειχαμε μια διαφωνια στο γραφειο και εκανα το ερωτημα.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά έχεις δίκιο. Το μέγιστο ύψος θα μπορούσε να είναι με οποιοδήποτε άλλο χρώμα ή σήμανση.

Όμως (φαντάζομαι ότι) για εποπτικούς και πρακτικούς λόγους (υπερβολικά οξείες γωνίες) στα σχήματα προτίμησαν να τα ενοποιήσουν.

Θα μπορούσαν, για να είναι πιό σωστοί, να βάλουν σαν τίτλο "τμήματα ιδεατών στερεών" ...

Πρακτικά όμως, όταν ελέγχουμε τις κατασκευές στη σχηματική τομή του ΔΚ, σπάνια κόβουμε το ιδεατό σύμφωνα με το μέγιστο ύψος.

 

Το ύψος εξάντλησης του συντελεστή δηλώνεται σαφώς στο ΔΚ μόνον όταν ορίζεται με συναίνεση/δήλωση των ιδιοκτητών. Και τότε η σήμανσή του είναι υποχρεωτική.

Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι σαφώς ορισμένο για να δηλωθεί σχεδιαστικά ...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.