Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μία θέση εργασίας για κάθε 736.842 ευρώ


Engineer

Recommended Posts

Με το σταγονόμετρο συνδυάζονται επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αφού το 2013 εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 379 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία προβλέπεται η δημιουργία μόνο 1.900 νέων θέσεων εργασίας. Δηλαδή αντιστοιχεί μία νέα θέση εργασίας σε κάθε νέα επένδυση 736.842 ευρώ.

 

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για την πορεία του αναπτυξιακού νόμου το 2013 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθεί νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική επιχειρηματικότητα».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι εγκεκριμένες καταβολές προκαταβολών και ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων ανήλθαν στα 610 εκατ. ευρώ, ή αυξημένες 20% έναντι του 2012. Βέβαια, ποσό 75 εκατ. ευρώ θα εκτελεστεί το 2014 (εντός του Ιανουαρίου) με την αιτιολογία ότι καλύφθηκε πλήρως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του 2013, με αποτέλεσμα το παραπάνω ποσό να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του 2014.

 

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι ο αναπτυξιακός νόμος 4146/2013 και οι αλλαγές που επέφερε συνέβαλαν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και μείωσης της ανεργίας.

 

Αναλυτικά, το 2013 υπεβλήθησαν 379 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ. Στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012 και στο δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφεται περαιτέρω αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων λειτουργεί ήδη και η διαδικασία χορήγησης ως προκαταβολή του συνόλου της επιχορήγησης με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής.

 

Καλύτερα τα ΣΔΙΤ

 

Στις λεγόμενες στρατηγικές επενδύσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι το τελευταίο 18μηνο εντάχθηκαν τρεις νέες επενδύσεις, ενώ καταγράφηκε και η προσέλκυση του μεγάλου έργου, του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ. Οι τέσσερις αυτές νέες επενδύσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας.

 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων καθιερώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης με τη συγκρότηση της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής, η οποία λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Νοεμβρίου 2013.

 

Καλύτερα φαίνεται να είναι τα πράγματα στις επενδύσεις που υλοποιούνται με τη μέθοδο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ.

 

Οπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, το τελευταίο 18μηνο εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΔΙΤ) 14 νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των 23 έργων που βρίσκονται πλέον στη φάση υλοποίησης σε 2,8 δισ. ευρώ.

 

Στα θετικά, η διεθνής αναγνώριση και επιβεβαίωση της επιτυχούς εφαρμογής του θεσμού με τη βράβευση του έργου «Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας» από το διεθνές περιοδικό «World Finance» ως «Εργο της χρονιάς στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων» σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο των βραβείων «Project Finance Deal of the Year».

 

Η βράβευση αυτή, ανέφερε ο υφυπουργός, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί πρωτοποριακά έργα, που διακρίνονται σε διεθνές επίπεδο. Διάκριση ιδιαίτερα σημαντική αν λάβουμε υπόψη μας ότι η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και είναι αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Οι δράσεις το 2014

 

Το 2014 προγραμματίζονται δράσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας:

 

* Υλοποιείται η δημιουργία του «Ενιαίου φορέα εξωστρέφειας» με στόχο να αποτελέσει τον ουσιαστικό σύμμαχο στην προσπάθεια για προώθηση των εξαγωγών και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό (FDI), βασικούς πυλώνες της εθνικής στρατηγικής για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας.

 

* Προκηρύσσεται νέος κύκλος κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων για το πρόγραμμα «Νεανική επιχειρηματικότητα» στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, αλλά και της αξιοποίησης του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας.

 

* Ξεκινάει η λειτουργία του Αυτοτελούς Γραφείου Επιθεώρησης Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων.

 

* Τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο για τη διενέργεια ελέγχων επενδύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου από πιστοποιημένους φορείς.

 

Ξεμπλοκάρει το Ελληνικό

 

Posted Image

 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεμπλοκάρει η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Ελληνικού, που έχει καθυστερήσει, λόγω της πολυπλοκότητας του έργου. Το Δημόσιο πρόκειται να στείλει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές την τελική σύμβαση, η οποία θα κυρωθεί με πράξη υπουργικού συμβουλίου. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταρτίσει κείμενο που θα προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των επενδυτών, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερο τίμημα. Αυτό σημαίνει ότι το αρχικό τίμημα θα είναι χαμηλό και θα συνδυάζεται με μελλοντικά έσοδα.

 

Πηγή: http://www.enet.gr/?.../2014&id=408344

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.