Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόψεις: ''Συνύπαρξη μηχανικών ΠΕ & ΤΕ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος''


Engineer

Recommended Posts

Για την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής προσδιορίστηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην παραχώρηση δημόσιας εξουσίας και αρμοδιοτήτων, που μέχρι σήμερα είχε το κράτος, χωρίς να διασφαλίζονται ούτε καν τα απόρρητα δεδομένα.

 

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αντέτεινε ότι «το ΤΕΕ χρειάζεται να είναι αξιόπιστο όργανο, που θα χωρά όλους τους μηχανικούς, και αυτούς που είναι ΠΕ και αυτούς που είναι ΤΕ».

«Πρέπει να εγγραφούν όλοι στο ΤΕΕ και να λήξει έτσι η εκκρεμότητα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτές οι διατάξεις είναι ένα ξεκίνημα για να καταφέρουμε ώστε όλοι οι μηχανικοί, που είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του κλάδου, να συνυπάρξουν ο καθένας με το ρόλο του σε ένα όργανο που είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη χώρα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

 

«Οι διατάξεις για το ΤΕΕ ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για να ενωθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

 

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επανέλαβε τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το «ΤΕΕ να γίνει διαμεσολαβητής συμφερόντων».

 

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ, στη διάταξη που δίνει την δυνατότητα στο ΤΕΕ να έχει τη διαχείριση βάσης δεδομένων, τονίζοντας την ανάγκη να διέπεται από ορισμένους κανόνες ασφαλείας.

 

- See more at: http://www.b2green.g...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης στο ΤΕΕ

Αρ. Πρωτ.: 6665 [/size]
Προς : Υπ. ΥΜΕΔΙ κ. Μ. Χρυσοχοϊδη,[/size]
Κοιν : 1. Κόμματα Κοινοβουλίου.[/size]
2. Πρόεδρο ΤΕΕ και Δ.Ε. ΤΕΕ[/size]
3. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ[/size]
 
Θέμα: Εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Διοίκησης στο ΤΕΕ [/size]
 
Στο νομοσχέδιο για την «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», διαπιστώσαμε ότι περιλαμβάνονται σε άρθρα του διατάξεις που υποβαθμίζουν τόσο το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Ειδικότερα οι νέες ρυθμίσεις στα άρθρα 24, 25, 26 και 27 προβλέπουν:[/size]


  • Το ΤΕΕ να μετατραπεί σε φορέα πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, τη στιγμή που οι αρμοδιότητες αυτές ανήκουν σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, οι οποίες τηρούν και τα σχετικά μητρώα. Επιπρόσθετα δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το ενδεχόμενο ισοπέδωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών μέσω της εισαγωγής στα μητρώα αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων κλπ.

  • Το ΤΕΕ να μετατραπεί σε φορέα διαμόρφωσης τιμολογίων και τιμών τεχνικών έργων, και να ενταχθεί ως υπηρεσία μιας στάσης στο Γ.Ε.ΜΗ, όπου με πρόσχημα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, εκχωρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η εποπτεία και ο έλεγχος του συνόλου της κατασκευαστικής δραστηριότητας, σε ποικιλώνυμες Ανώνυμες Εταιρίες και σε ιδιωτικοποιημένα σχήματα.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν πρέπει, ούτε μπορεί, να υποκαταστήσει τις Υπηρεσίες - πολύ περισσότερο με τη χρήση ιδιωτικοποιημένων σχημάτων που περιγράφει το νομοσχέδιο – ώστε να αφαιρεθούν από το δημόσιο έλεγχο και εποπτεία οι παραπάνω αρμοδιότητες. Το ενδεχόμενο αυτό θα δημιουργήσει αλληλοεπικαλύψεις, σύγχυση, περαιτέρω γραφειοκρατία, τριβές και απώλεια ελέγχου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο οφείλει να συμβάλει και να συνδράμει στη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών με τη σύνταξη κανόνων και προδιαγραφών, με την απλοποίηση της νομοθεσίας, με την τεχνογνωσία του και τη συμμετοχή του ιδίου και των μελών του σε επιτροπές. [/size]Με το κύρος, την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία που οφείλει να έχει, πρέπει να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών και όχι στην υποκατάσταση τους.[/size]
Σας καλούμε να αποσύρετε τα εν λόγω άρθρα του Νομοσχεδίου και να προσέλθετε σε διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να προστατευθεί τόσο το Δημόσιο συμφέρον, όσο και το κύρος και η αξιοπιστία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 
 



Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Έγγραφο ΕΕΤΕΜ προς βο(υ)λευτάς.. 04.01.2014

 

Θέμα: Επίμαχα άρθρα 23-26 στο νομοσχέδιο του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. "Αρχή συντονισμού πτήσεων και άλλες διατάξεις"

 

Απόσπασμα

"...Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε,

την απόσυρση των άρθρων 23 έως 26 του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου για:

 

1) Την αναθεώρηση όλου του νομοθετικού πλέγματος για τα τεχνικά έργα.

 

2) Τον εκσυγχρονισμό του ιδρυτικού νόμου ΤΕΕ με ένταξη σε αυτό /όλων των μηχανικών (ΤΕ και ΠΕ) με αυτονομία στην άσκηση του επαγγέλματος για όλους - με ίδια δικαιώματα συμμετοχής στο εκλέγει και εκλέγεσθαι στα όργανα διοίκησης του Επιμελητηρίου.

 

3) Αναθεώρηση - από μηδενική βάση - του επαγγελματικού πεδίου όλων των τεχνικών σύμφωνα με το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και υπό το φως των Ευρωπαϊκών οδηγιών.

 

Στο νομοσχέδιο αυτό ο κ. Υπουργός επιχειρεί να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου με παραπλανητικές διατάξεις, χωρίς να λύνει τα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τον τεχνικό κόσμο, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τη σημερινή παραγωγική κρίση της χώρας. Αντιθέτως, προκαλεί απείρως περισσότερα προβλήματα και το κυριότερο, φορτώνει οικονομικά βάρη σε χιλιάδες τεχνικούς άλλων κατηγοριών και ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες χάριν μίας ομάδας εκλεκτών του ΤΕΕ." 

 

Το παραθέτω ως έχει ΕΔΩ.

 

Υ.Σ. Η ΕΕΤΕΜ ταξιδεύει στο χρόνο! Δείτε το λάθος στην ημερομηνία του εγγράφου... :)

Link to comment
Share on other sites

Ίδιο επιμελητήριο, ίδια δικαιώματα, ίδιες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και οσονουπω ίδιες εισφορές... Μήπως ήρθε η ώρα να καταργήσουμε τα ΤΕΙ; Πόσους μηχανικούς να αντέξει αυτή η χώρα;

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να συγχωνευθούν οι παρόμοιες σχολές Πανεπιστημίων/ΤΕΙ που πληρούν τις προδιαγραφές με βάση τις εξωτερικές αξιολογήσεις.Να καταργηθούν οι σχολές Πανεπιστημίων/ΤΕΙ που δεν έχουνε κανέναν λόγο ύπαρξης και δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν ψηφοθηρικούς σκοπούς

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να συγχωνευθούν οι παρόμοιες σχολές Πανεπιστημίων/ΤΕΙ που πληρούν τις προδιαγραφές με βάση τις εξωτερικές αξιολογήσεις.Να καταργηθούν οι σχολές Πανεπιστημίων/ΤΕΙ που δεν έχουνε κανέναν λόγο ύπαρξης και δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετήσουν ψηφοθηρικούς σκοπούς

 

Τώρα που πλησιάζουν εκλογές, ξέχασέ το αυτό....

Link to comment
Share on other sites

Επ! τι κάνετε; Εγώ ο φίλος σας είμαι!!! που γράφω τα ίδια σε κάθε post και με χειροκροτούν οι φίλοι από τα ΤΕΙ...

θα το ξαναπώ... (και τώρα και άλλες 1000 φορές)
 

Να μπούνε όλοι οι μηχανικοί σε ένα φορέα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Εξωτερικού, κολλεγίων) αλλά για να μπεις στο φορέα πρώτα ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Γιατί κυκλοφορούν και κάτι Ιδρύματα σ αυτή τη χώρα που δίνουνε χαρτάκια σε άτομα που πολύ κακώς πήραν απολυτήριο λυκείου (και μιλάω για κρατικά ιδρύματα, ούτε καν για Κωλέγια, ναι με Ω)

Επίσης πολύ θα ήθελα να είχε ένα κολλέγιο στα Γιάννενα και να είχα σπουδάσει χωρίς να πάω σε άλλη πόλη
Πολύ θα ήθελα να είχε ένα κολλέγιο για να πιάσω και δουλειά μετά τελείωνα διδακτορικά κτλ (γιατί οι θέσεις στα ΑΕΙ μέχρι το 2088 είναι "πιασμένες")...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.