Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόψεις: ''Συνύπαρξη μηχανικών ΠΕ & ΤΕ στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος''


Engineer

Recommended Posts

Και ας πούμε ότι αύριο παίρνουν τις παραπάνω αποφάσεις ή κάτι ανάλογο.....Τι γίνεται με τους ήδη αποφοίτους από τα ΤΕΙ? Τους βάζεις να φοιτήσουν +2 έτη (αν κατάλαβα καλά σύμφωνα με την πρόταση)...Πρακτικά αυτό είναι αδύνατον. Γιατί μιλάμε και για ανθρώπους 40ρηδες και βάλε, με οικογένειες, άλλες υποχρεώσεις κτλ... Που να κάτσουν στα θρανία πάλι.... Τι γίνεται?

Επίσης στο θέμα της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης ή αναβάθμισης ανάλογα την εμπειρίας, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Ποιος θα απασχολήσει "νέο" για να του δώσει πόντους εμπειρίας τη στιγμή που και ο ίδιος σαν "έμπειρος" δύσκολα τα βγάζει πέρα. Μήπως έτσι δημιουργήσουμε στρατιές ανέργων και εργαζόμενων με 300 ευρώ? 

Είναι κάποια από τα ερωτήματα που έχω, στο κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν κάποια πράγματα...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

BAS και alterwasser,πραγματικά πολύ καλές αναλύσεις,μπράβο.

 

Αυτά τα 2 χρόνια σπουδών θα μπορούσαν να γίνονται σε εξ αποστάσεως όπως στο ΕΑΠ.

 

+1 για τις υποχρεωτικές πρακτικές σε όλους,σε εργοτάξιο και μελέτη ξεχωριστά. Μπορεί το κράτος να νομοθετήσει,υποχρεώνοντας την ανάδοχο εταιρία να έχει ποσόστωση (πχ 10-20%) μηχανικών/πρακτικάριων, για κάθε δημόσιο έργο που προκυρήσσεται.

Edited by atsalovergas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ρε παιδια μιλαμε σοβαρα, τι +2 χρονια σπουδων για οποιοδηποτε

 

Σκεφτηκατε οπως λεει κ ο ikaros τους επαγγελματιες,με οικογενιες....το θεμα με τα ΑΕΙ κ ΤΕΙ δεν το βλεπω να λυνετε ποτε, γιατι ολο καποιους συμφερει.

 

Λυση ειναι να κλεισουν πολλα ΤΕΙ κ Πολυτεχνεια κ αυτα που μεινουν να συνυρπαξουν/συνχωνευτουν, τελος, φυσικα το κλεισιμο πρεπει να γινει με αξιοκρατικα κ αξιολογησεις κ ας χασουν πολλα τσιρακια θεσεις καθηγητων. Οποιο πανεπιστημιο παραγει επιστημονικο εργο αυτο να μεινει, ολα τα αλλα κλειστα..γτ υπαρχουν πολλα πολυτεχνεια κ ΤΕΙ που παραγουν αξιολογο επιστημονικο εργο, τα υπολοιπα λουκετο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ας υποθέσουμε ότι την ακαδημαϊκή χρονία 2014-2015 έχουμε....3+2 έτη σπουδών για τους πρωτοετείς,όπου 3=BSc & 3+2= MSc. Ας υποθέσουμε οτι γίνεται ενοποίηση των ΤΕΙ με τις αντίστοιχες πολυτεχνικές σχολές.Με αυτό το σκεπτικό,θα επιχειρήσω να δημιουργήσω κάποιες κατηγορίες για τους σημερινούς αποφοίτους και πως πιθανόν μπορεί να γίνει μια ακαδημαική αξιολόγηση αυτών,βασιζόμενος στην πρόταση του alterwasser. Αν ξέχασα κάποια κατηγορία προσθέστε την,επιπλέον δεν προχωρώ στον τίτλο του διδακτορικού διπλώματος.

 

α) ΤΕΙ (4ετούς κύκλου σπουδών) -> BSc + 2 έτη (σύμφωνα με την πρόταση του alterwasser) -> MSc. Σύνολο 6 έτη σπουδών.

β) ΤΕΙ (4ετούς κύκλου σπουδών) -> BSc + Κατατακτήριες εξετάσεις σε πολυτεχνείο (3 έτη) -> MSc. Σύνολο 7 έτη σπουδών.

γ) ΤΕΙ (4ετούς κύκλου σπουδών) -> BSc + 1 (ή 2 έτη) MSc στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό -> MSc. Σύνολο 5-6 έτη σπουδών.

γ) Πολυτεχνείο (5ετούς κύκλου σπουδών) -> ΜSc. Σύνολο 5 ετών.

δ) Πολυτεχνείο (5ετούς κύκλου σπουδών) -> ΜSc +  (1-2 έτη) ΜSc στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό -> 2 ΜSc Σύνολο 6-7 έτη σπουδών.

 

Με το παραπάνω σκεπτικό γίνεται αντίστοιχη ρύθμιση και στα ΜΕΚ.

 

Πως το βλέπετε?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Και ας πούμε ότι αύριο παίρνουν τις παραπάνω αποφάσεις ή κάτι ανάλογο.....Τι γίνεται με τους ήδη αποφοίτους από τα ΤΕΙ? Τους βάζεις να φοιτήσουν +2 έτη (αν κατάλαβα καλά σύμφωνα με την πρόταση)...Πρακτικά αυτό είναι αδύνατον. Γιατί μιλάμε και για ανθρώπους 40ρηδες και βάλε, με οικογένειες, άλλες υποχρεώσεις κτλ... Που να κάτσουν στα θρανία πάλι.... Τι γίνεται?

Επίσης στο θέμα της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης ή αναβάθμισης ανάλογα την εμπειρίας, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Ποιος θα απασχολήσει "νέο" για να του δώσει πόντους εμπειρίας τη στιγμή που και ο ίδιος σαν "έμπειρος" δύσκολα τα βγάζει πέρα. Μήπως έτσι δημιουργήσουμε στρατιές ανέργων και εργαζόμενων με 300 ευρώ? 

Είναι κάποια από τα ερωτήματα που έχω, στο κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν κάποια πράγματα...

 

 

Κατάργηση τμημάτων μηχανικών των ΤΕΙ,συγχώνευση με Πολυτεχνεία με υποχρέωση παρακολούθησης + 2 ετών των πτυχιούχων ΤΕΙ με καθιέρωση μεταβατικής περιόδου 5 ετών όπου οι σημερινοί πτυχιούχοι θα μπορούν να εργάζονται με τα τωρινά δεδομένα και ΕΔ

 

Ίκαρε δεν είναι ουτοπικό αυτό που προτείνω...ναι είναι δύσκολο κάποιος 40+ να "καθήσει" καιν πάλι στα θρανία,αλλά όπως είπα οτι απόφαση και να παρθεί, θα ξεβολέψει πολλούς τόσο ΠΕ όσο κ ΤΕ και δε θα γίνει αναίμακτα ή χωρίς να θιχτούν εδραιωμένες καταστάσεις. Το +2 δεν το έγραψα τυχαία κ αφορά κατ`ουσία το 6μηνο που αρχίζουν οι σπουδές στον τομέα επιλογής,

 

Επίσης τίποτα δεν είναι αδύνατο....προσωπικά είμαι 33 με γυναίκα κ 2 παιδιά.Διαμένω σε επαρχιακή πόλη 300+ Κm μακρυά απο το πανεπιστήμιο που φοιτώ στους πολ/μηχ μετά απο κατατακτήριες. Φυσικά δεν παω ποτέ σε παρακολουθήσεις λόγω οικογένειας κ δουλειάς....Λόγω όμως του οτι εχω  καλό γνωστικό υπόβαθρο, δε δυσκολεύομαι ιδιαίτερα να περάσω τα μαθήματα έχοντας μόνο σημειώσεις κ τα αντίστοιχα βιβλία. Το μέγα πρόβλημα είναι ο χρόνος που δεν υπάρχει και η μεγάλη απόσταση....όπως τα καταφέρνω εγω κ πόσοι άλλοι,ετσι θα τα καταφέρουν κ οι υπόλοιποι.

 

Το δυστυχές είναι οτι δεν υπάρχουν απο πλευράς πανεπιστημίου οι κατάλληλες δομές,ώστε να διευκολύνουν τη φοίτηση απο αποσταση κ υποχρεώνομαι στους άλλους φοιτητές...αν υπήρχαν οι παραδόσεις σε βίντεο ή live streaming, θα ηταν όλα πανεύκολα. Τρόποι υπάρχουν....όρεξη δεν υπάρχει. Στο τέλος τέλος ισχλυει αυτό: "But you gotta be willing to take the hits, and not pointing fingers saying you ain’t where you wanna be because of him, or her, or anybody" Όποιος το θέλει πραγματικά, ας το κυνηγήσει.

 

Όσον αφορά την πρακτική, με το σύστημα της γερμανίας που ανέλυσα σε άλλο πόστ, δεν πρόκειται να έχεις 100άδες αποφοίτους κάθε έτος,αλλά κάποιες 10άδες και αν...όλοι οι υπόλοιποι θα κόβονται στην πορεία. Αποφοιτά η αφρόκρεμα και δεν δημιουργείς μια ολόκληρη γενιά άνεργων μηχανικών κ.λ. ούτε συνεχίζεις αυτή την ηλιθιότητα που λένε οι πολιτικοί "προτιμώ σπουδασμένο απόφοιτο ΕΜΠ σαν πωλητή ή ντελιβερά παρά να μην έχει πτυχίο...." Δεν καταλαβαίνουμε οτι το να σπουδάσεις αποτελεί επένδυση κ αν το κάνεις μόνο κ μόνο επειδή το κάνουν όλοι, τελικά φτάνεις να είσαι 30 going nowhere.....ενώ χάνεις όλες τις άλλες ευκαιρίες απασχόλησης...

 

Για να πας βέβαια σε τέτοιο σύστημα πρέπει να γίνεις σκληρός με το φοιτητή που πρέπει να καταλάβει τα δικαιώματα και  τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του και κυρίως σαν κράτος να μπορέσεις να φτιάξεις δομές που θα οδηγήσουν τους νεους σε απασχόληση και οχι σε ανεργία.....γι`αυτό θεσμοθέτησαν στη Γερμανία τα Lehre όπου πχ για να εργαστείς σε τράπεζα ή σαν οπτικός,κρεοπώλης κτλ, μπαίνεις σε διαδικασία "εκπαίδευσης" για 2-3 χρόνια με συγκεκριμένο μισθό και έπειτα μπορείς να εξασκήσεις το συγκεκριμένο επάγγελμα ή ακόμα και να προσληφθείς στην αντίστοιχη θέση

 

http://www.iawm.be/de/ausbildung/lehre.html

http://www.jugendinfo.be/bildung/lehre.html

 

Όλα αυτά που γράφω απαιτούν βέβαια ριζικές αλλαγές στην όλη δομή του κράτους που πρώτον αμφιβάλλω αν υπάρχει πολιτικός να τα εφαρμόσει κ δεύτερον η ίδια η κοινωνία δεν πρόκειται να το δεχτεί....Σκέψου πάντως ιδίως με τον κορεσμό που έχει επέλθει σε όλα τα επαγγέλματα που παρέχουν υπηρεσίες αν υπάρχει άλλη διέξοδος...Η μόνη λύση είναι να αποφοιτούν μόνο οι άριστοι κ οι υπόλοιποι να εργαστούν σε άλλο αντικείμενο πιθανότατα πιο προσοδοφόρο αν και λιγότερο προβεβλημένο. Σκέψου για ποιό λόγο οι εγκαταστάσεις των τεράστιων πανεπιστημίων μας δεν επαρκούν...γιατί δεν επαρκούν οι χώροι τ ης βιβλιοθήκης και τα προς δανεισμό βιβλία,γιατί δεν επαρκούν τα αμφιθέατρα κ οι καθηγητές,γιατί δεν επαρκούν τα εργαστήρια,γιατί δεν επαρκεί η τεράστια χρηματοδότηση του κράτους....

 

Σκληρές αλήθειες που κάποτε πρέπει να ειπωθούν....

 

Τέλος πάνω στο θέμα της πρακτικής....προτιμώ χίλιες φορές να επιδοτηθεί μια θέση πρακτικάριου σε εταιρία απο το ΕΣΠΑ παρά οι πόροι να γίνονται γλαστράκια σε ημερίδα του ΟΚΑΝΑ ή διαφημιστική καμπάνια του Αγλαία Κυριακού για την παιδική παχυσαρκία...προτιμώ ο ΟΑΕΔ αντί να δίνει επιδόματα ανεργίας να δίνει επιδόματα απασχόλησης με τα ίδια χρήματα ή ακόμα ακόμα να το κάνεις και τζάμπα βλέποντάς το σαν επένδυση....αν ο Χ έμπειρος μηχανικός περιμένει να εκμεταλλευτεί τον πρακτικάριο για να βγάλει δουλειά άστα βράστα.....εσυ θα έδινες ποτέ σοβαρή εργασία με τα τωρινά δεδομένα και τις γνώσεις που ξέρεις οτι έχει ενας φοιτητής?

 

Εδω σκέφτομαι να προσλάβω κάποιον με 3-4 χρόνια εμπειρία και δεν βρίσκω κάποιον/α να μπορεί να μου βγάλει δουλειά....ΓΟΚ/ΝΟΚ δε γνωρίζουν, απο σχεδιαστικά προγράμματα ενα 2D autocad με το ζόρι οταν δουλεύω με archicad κ Artlantis,αποτυπώσεις οχι,στατικά πάλι οχι , ΚΕΝΑΚ ,ύδρευση ,αποχέτευση ούτε....μυρωδιά απο σκυρόδεμα δεν έχουν, στις υπηρεσίες δε ξέρουν πως να μιλήσουν..κοινώς δεν μπορείς να πεις οτι θα δημιουργήσεις στρατιές ανέργων των 300 ευρώ.....οι μηχανικοί ΤΕ ανέκαθεν έκαναν 6μηνη πρακτική οπότε δε βλέπω κακό να καθιερωθεί για όλους. Ο φοιτητής μόνο να κερδίσει έχει απο αυτό και δε πρέπει να το κάνει για να κερδίσει χρήματα,αλλά εμπειρία.Προσωπικά δούλεψα 6 μήνες σαν φοιτητής στη Γερμανία σε ανεγερση συγκροτήματος κατοικιων (σαν ανειδίκευτος εργάτης για να πάρω το προδίπλωμα!) και 8 μήνες σαν φοιτητής στην Ελλάδα σε έργο ορεινής οδοποιίας όπου έκανα χαράξη οδού,τεχνικά έργα κτλ απο τις 6.30 το πρωι μέχι αργά το απόγευμα....

 

Προς Θεου δε φταίνε τα παιδιά για την έλλειψη γνώσεων...εξάλλου και εμείς οταν αρχίσαμε, την τύφλα μας τη μαύρη δε ξέραμε. Αυτό πρέπει να αλλάξει.Εδω κολλάει και το οτι το πανεπιστήμιο ΠΡΕΠΕΙ να συνδεθεί με την αγορά εργασίας και με το τι αυτή απαιτεί απο εναν εργαζόμενο. Έχεις όμως τους ψευτοαριστερούς κουλτουριάρηδες καθηγητές να δίνουν τον νυν υπερ παντων αγώνα "υπερ της γνώσης" και να αντιδρούν στην είσοδο των εταιριών στα πανεπιστήμια!

 

Όλα μπορούν να γίνουν,αρκεί να ανοίξουν τα μάτια τους στην κυβέρνηση,το υπουργείο παιδείας και το ΥΠΕΚΑ, εμείς σαν πολίτες να σταματήσουμε την καραμέλα περί "κακού " κράτους όταν εμείς οι ίδιοι αποτελούμε το κράτος και είτε με τις συμπεριφορές μας είτε με τη διατήρηση των φαύλων στην πολιτική σκηνή  φέραμε τα μνημόνια και την καταστροφή και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ΤΕΕ και οι αρμόδιοι φορείς να κάνουν τη δουλειά τους και να επιτελέσουν το έργο τους με ρεαλιστικές και σύγχρονες προτάσεις.....δες πως λειτουργεί πχ ο Σύλλογος Μηχανικών Γερμανίας VDI ή ο αντίστοιχος ιατρικός τους σύλλογος και πως οι δικοί μας.....είμαστε πίσω απο τις αρκούδες!!!

 

Αυτός είναι και ο λόγος που απάντησα με ίσως άκομψο τρόπο στην archousia και στον antboton

 

 

 Έχετε κολλήσει όλοι στα ΕΔ,στις πανελλήνιες και τα 4 ή 5 έτη σπουδών και οι εξελίξεις μας προσπερνάνε...η ίδια η ζωή μας προσπερνάει!

 

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Μπορεί να ζούμε στο μικρόκοσμο της Ελλάδας με τις ιδιομορφίες της και τα αυθαίρετά της,αλλά πρέπει επιτέλους εμείς που υποτίθεται ερχόμαστε απο πίσω, να ξεφύγουμε απο τις παθογένειες του παρελθόντος και να φτιάξουμε ενα νεο τοπίο που θα μας βγάλει απο τη κρίση και το τέλμα στο οποίο έχει πέσει ο κλάδος και η χώρα.

 

Θες να αλλάξουν τα πράγματα?Θες να πλησιασουμε έστω ελάχιστα τα ευρωπαικά στάνταρ?Θες να αποτινάξουμε τα δεσμά του κάθε παπαρολόγου Σπίρτζη/Δημόπουλου/Σαμαρά/Παπανδρέου/Τσίπρα και συν αυτώ? Ε αυτός είναι ο δρόμος....ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ....ΕΔ,ΤΕ,ΠΕ είναι τα μόνα που δεν πρέπει να μας απασχολούν...

 

 

Και πάλι συγνώμη για την κατάχρηση του thread.....ωραία συζήτηση κάνουμε....δυστυχώς όμως ουδέποτε είχαν οι εκάστοτε αρμόδιοι τέτοιους προβληματισμούς.....

 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ όμορφα τα λέτε όλοι άσχετα αν με άλλους διαφωνώ και με άλλους συμφωνώ.Δυστυχώς η μέχρι τώρα κατάσταση δείχνει ότι δεν υπάρχει θέληση να βρεθεί λύση κάτι το οποίο βολεύει συγκεκριμένες κάστες (βλ. ΤΕΕ-ΕΕΤΕΜ) και κατ' επέκταση βολεύει και το ίδιο το κράτος το οποίο έχοντας 2 είδη μηχανικών με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα εφαρμόζει το διαίρει και βασίλευε

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη για την εγγραφή μας ως μέλη ΤΕΕ? Ο τίτλος φαντάζει ως μοναδική λύση για να ξεμπλοκάρουν και να θεσμοθετηθούν τα επ. δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών.

Edited by fotis91
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.