Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με αφορμή το Νέο Έτος 2014, ετοιμάσαμε για όλους εσάς με δεκατέσσερις ερωτήσεις:
ΤΟ ΚΟΥΙΖ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ”. (Απαντάτε με απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ)

 

1. Γνωρίζετε ότι από 1-1-2014 ενεργοποιείται και για τους μηχανικούς ο νέος εισπρακτικός μηχανισμός εν ονόματι Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) (στον οποίο το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν ήδη ενταχθεί από  09/13), με τον οποίο τα χρέη ασφαλισμένων με ποσά άνω των 5000 ευρώ  θα μεταβιβάζονται εκεί (στο ΚΕΑΟ) και ο ασφαλισμένος θα κινδυνεύει με δέσμευση ή και κατασχέσειςτων περιουσιακών του στοιχείων?                                                                                                            
2. Γνωρίζετε ότι παρακάμφθηκε η διαδικασία προηγούμενης ενημέρωσης σας για το παραπάνω χρέος πριν αυτό βεβαιωθεί με συνοπτικές διαδικασίες (ανοίξει δηλαδή η πόρτα της κατάσχεσης της περιουσίας σας)  και ότι για να προβείτε στη λεγόμενη ενδικοφανή προσφυγή κατά της κατάσχεσης, σας ζητείται να προπληρώσετε το 50% του σύνολου του χρέους?
3. Γνωρίζετε ότι με το νέο νόμο (4152/2013) για να προβείτε σε διακανονισμό στον ασφαλιστικό σας φορέα θα σας ζητηθεί περιουσιολόγιο με ότι κινητές αξίες (λογαριασμούς) και ακίνητα έχετε ?
4. Γνωρίζετε ότι ακόμα και αν καταφέρετε να εξοφλήσετε το χρέος σας με το νέο διακανονισμό, το Δημόσιο δύναται να δεσμεύει την περιουσία σας για ένα χρόνο μετά την ημερομηνία εξόφλησης και ότι θα μπορεί να υποθηκεύει ή να κατάσχει οτιδήποτε έχετε  ακόμα και αν δεν χρωστάτε πλέον?
5. Γνωρίζετε ότι δεν γίνεται καμία έκπτωση στους τόκους όταν εξοφλήσετε όλο το πόσο κατευθείαν, αν δεν προβείτε σε διακανονισμό (με  αναλυτικό περιουσιολόγιο κλπ)?
6. Γνωρίζετε ότι τα λειτουργικά έξοδα του ΚΕΑΟ θα τα προκαταβάλλουν τα ταμεία μας και ότι για το έτος 2013 η χρηματοδότηση από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανήλθε στο ποσό των 800.000eu?
7. Γνωρίζετε ότι ενώ οι μισοί μηχανικοί της χώρας ήδη δεν μπορούν να καλύψουν τα ασφάλιστρα τους, οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 40% και ότι -ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ- ενδέχεται οι αυξήσεις να ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2011 (Μεσοπρόθεσμο)?
8. Γνωρίζετε ότι εφόσον ενταχθείτε σε ρύθμιση του χρέους σας (διακανονισμό) ουσιαστικά υπογράφετε ότι συμφωνείτε με όλες τις τοκογλυφικές επιβαρύνσεις επί των ασφάλιστρων σας?
9. Γνωρίζετε ότι ενώ το ταμείο ασφάλισης των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) είχε αποθεματικό ικανό να στηρίξει τα μέλη του χωρίς κανείς να πληρώσει εισφορές για τουλάχιστον 4 χρόνια, με το κούρεμα των 2 δις (50%) των χρημάτων μας κατά το 2011, η βιωσιμότητα του ταμείου είναι μικρότερη από δυο έτη?
10. Γνωρίζετε ότι ενώ είστε εργαζόμενος δεν σας αναγνωρίζεται, ούτε ασθένεια, ούτε αδυναμία, ούτε ανεργία και ότι αν δεν πληρώσετε τις εισφορές σας είστε ανασφάλιστος, χωρίς ενημερότητα, χωρίς υγειονομική κάλυψη, αλλά οφείλετε τις εισφορές  με τόκο και  πανωτόκι?
11. Γνωρίζετε ότι ενώ οι τράπεζες δανείζονται με λιγότερο από 1% εσείς πληρώνετε τόκους στο ταμείο σας με πλέον 800 μονάδες βάσης του ποσοστού της ΕΚΤ (ΕΚΤ+8,0%) και σε καθυστέρηση δόσης 15%?
12. Γνωρίζετε ότι όσο αδιαφορείτε και αδρανείτε στην αδικία που συντελείται εις βάρος σας, μπορεί να σας κοστίσει- σύντομα- ακόμα και το σπίτι σας?
13. Γνωρίζετε ότι σας αρνούνται ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρωπινά δικαιώματα (δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στην αξιοπρέπεια) και αν δεν υποστηρίξετε τα δικαιώματα σας κινδυνεύετε να καταστείτε οι σκλάβοι του 21ου αιώνα?
14. Γνωρίζετε ότι η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών εδώ και ένα χρόνο διεκδικεί δυναμικά και συλλογικά την αναγνώριση των μηχανικών ως εργαζόμενους επιστήμονες και όχι ως εισπράκτορες της τρόικα καθώς και την άρση όλων των παραπάνω?

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
Σε κάθε ερώτηση που θα απαντάτε ΝΑΙ- θα παίρνετε από 1 βαθμό
Σε κάθε ερώτηση που θα απαντάτε ΟΧΙ– δεν θα παίρνετε βαθμό

ΤΕΛΙΚΟ ΣΚΟΡ:  
0-5     : Καθόλου ενημερωμένος/η
6-11   : Σχεδόν ενημερωμένος/η
11-13 : Αρκετά ενημερωμένος/η
14      : Πολύ ενημερωμένος/η – Συμμετέχει στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών

 

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΤΟ ΕΝΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.
Για ενημέρωση και τεκμηρίωση των παραπάνω :       http://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδερφε η λύση είναι να διαγραφούμε μαζικά όλοι οι μηχανικοί απο το ΤΕΕ και απο το ΤΣΜΕΔΕ μόνο ακραιες αποφασεις μπορούν να απαντησουν σε ακραια μέτρα..άλλωστε η ιδιωτικη ασφάληση ειναι 1000 φορές συμφερουσα απο το ληστρικές εισφορές το Τσμεδε...εχω κλεισει βιβλια και σε λίγο χρόνικό διαστημα καταθετω και τα δικαιολογητικά για την διαγραφή μου..10χρόνια μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα...

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενημερωτικό το κουίζ...Συνοψίζει πολλά από τα φλέγοντα θέματα των μηχανικών για τα νέα δεδομένα που μας κυνηγάνε...

Απάντηση στον γράφοντα εν ονόματι Tomcat: Μία λύση μόνη της μοιάζει δύσκολο να υπάρχει, πόσο μάλλον σε σύνθετα προβλήματα που έχουν και πολλά σκέλη, όπως είναι το ασφαλιστικό.

Αλλά μέρος της λύσης είναι να κινητοποιηθούμε όσοι περισσότεροι γίνεται και να σταματήσουμε να αδιαφορούμε για όσα μας φοράνε καπέλο ή να απέχουμε από θετικές δράσεις που οργανώνουν συνάδελφοι...

Και να ρωτήσω και κάτι άλλο σχετικά: Το να βγει κανείς από το επάγγελμα -δεν καταλαβαίνω σε τι θα βοηθήσει (εκτός και αν κανείς έχει επιλέξει να αλλάξει επάγγελμα, ή νομίζει ότι θα μπορέσει να επιβιώσει με το κοροϊδίστικο επίδομα ανέργου των 300 ευρώ μόνο για 6 μήνες)...Δηλαδή όταν σου κάνουν επίθεση ο καλύτερος τρόπος να τους τη φέρεις είναι -να αυτοκτονήσεις? Πόσο μάλιστα όταν όλα τα δημόσια αγαθά όπως είναι και η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η ασφάλιση μεταξύ άλλων, προσπαθούν να τα απαξιώσουν συστηματικά και καιρό τώρα ακριβώς για να τα ιδιωτικοποιήσουν... Προσπάθειες  για βελτίωση και εξορθολογισμό χρειάζεται να γίνουν. Το να θεωρεί κανείς ότι με ακραίες, απόλυτες και πολλές φορές αυτοκαταστροφικές κινήσεις θα λύσει κάτι, είναι λίγο απλοϊκό, χωρίς παρεξήγηση και μάλλον για αυτογκόλ πάει.

Ένα βασικό θέμα που προκύπτει με όσα συμβαίνουν, είναι η ανάδυση - επιτέλους-της συνείδησης και στον ατομιστικό χώρο των μηχανικών για το αγαθό που λέγεται : Συλλογικό...

 

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κάνεις λάθος mdkarch..... Οτιδήποτε άλλο και αν κάνεις εκτός από μηχανικός θα είσαι σε καλύτερη μοίρα. Μιλάμε για δουλειές με γνώσεις λυκείου. Οτιδήποτε.....

Σκέψου το. Μιλάμε για όσους έχουν πρόβλημα, γιατί κάποιος που έχει σταδιοδρομήσει επαγγελματικά είναι άλλο θέμα. Πες μου σε ποιον κλάδο χρωστάς ακόμη και άνεργος. Και πόσα πρέπει να βγάλεις για να βάζεις από την τσέπη σου εισφορές? Δεν βλέπω άλλη λύση πέραν της διαγραφής...Αν είναι να βουλιάξεις (που τελικά θα σωθείς) καλύτερα να τους βουλιάξεις και αυτούς να το ευχαριστηθείς..... Και αυτοί στο ταμείο ανεργίας θα πάνε αν κλέισει το μαγαζί...

Link to comment
Share on other sites

Προς ikaros13: Έγραψα ολόκληρο κατεβατό οπότε... σε τι από όλα κάνω λάθος? Στο ότι αν δεν κουνηθούμε και λίγο - σύντομα-από τις καρέκλες μας οι μηχανικοί -που ποτέ δεν διεκδίκησαν κάτι συλλογικά- θα μας πάρουν και τα σβρκα? Ούτε επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε αμοιβές, ούτε τίποτα....Κάνω λάθος όταν θεωρώ ότι συλλογικά μπορούμε κάτι καλύτερο να καταφέρουμε? Ή μήπως έχεις καμιά δουλειά να μου προτείνεις?, (ακούγεται σαν να έχεις στο νου σου δουλειές- πολλές δουλειές...και που είναι παράξενο, γιατί κάνεις την καλπάζουσα ανεργία να ακούγεται σαν αστικός μύθος!) Υπ' όψιν, για τις επαγγελματικές προτάσεις με γνώσεις λυκείου που προανέφερες, συνθήκες δουλείας νέου τύπου δηλαδή: ανασφάλιστες, εκ περιτροπής, απλήρωτες υπερωρίες, μπλοκάκια κλπ  δεν μετράνε...Ξαναρωτάω: αν δηλαδή μου κάνουν επίθεση, εγώ αντί να σκεφτώ τρόπους να αμυνθώ (και ως μηχανικός γαρ) ή να το πολεμήσω βρίσκοντας συμμάχους (συναδέλφους με κοινά προβλήματα), τους τη φέρνω...αποχωρώντας...? Με όσους πιστεύουν ότι η άτακτη φυγή είναι η λύση όταν δυσκολεύουν τα πράγματα και το "ο σώζων εαυτό σωθήτω" είναι η φιλοσοφία τους, μάλλον δεν έχουμε κοινό λεξιλόγιο..

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ίκαρε, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε διότι επαναπαυθήκαμε στις δάφνες προηγουμένων ετών.

 Η κυβέρνηση προτίμησε να κόψει γουλί τις δημόσιες επενδύσεις και να χαρατσώσει αγρίως τα ακίνητα παρά να κουρέψει τις καταθέσεις. Δηλαδή χαντάκωσε τους μηχανικούς και έσωσε τους τραπεζικούς, για να μη μιλήσουμε για τους ΔΥ.

Κατά συνέπεια θα συμφωνήσω με τις διαπιστώσεις σου, θα διαφωνήσω όμως με την μοιρολατρική νοοτροπία σου.

Αν συμμετείχαμε περισσότερο σε κινήματα όπως το παραπάνω, σίγουρα θα ήμασταν τώρα σε καλύτερη μοίρα και δε θα ήταν τα εισοδήματά μας κατώτερα και από απόφοιτο λυκείου.

Edited by Julius Caesar
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν δεν υπάρχει απαραίτητα σωστό και λάθος, ούτε και μία μόνο λύση σε κανένα απολύτως πρόβλημα στον κόσμο. Είναι θέμα άποψης. Όταν είσαι μπροστά σε μία αδικία, όπως αυτό που γίνεται στο ασφαλιστικό μας, πρέπει να επιλέξεις: προσπαθείς να σώσεις τον εαυτό σου και τραβάς την ουρά σου απ'έξω, αναγκαζόμενος να αλλάξεις δουλειά, ζωή ή ακόμα και χώρα? Είναι μια επιλογή. Αν ήθελες πάντα να το κάνεις οκ.

 

Αν δε θέλεις όμως είναι μια ήττα! Και, εκτός από σένα, αυτοί που θα χάσουν δεν είναι ούτε αυτοί που κυβερνούν, ούτε ο πρόεδρος του ταμείου μας (και παράλληλα πρόεδρος της τράπεζας Αττικής), ούτε ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ. Έτσι κι αλλιώς, όλοι αυτοί αυτό ακριβώς θέλουν να κάνεις! Να διαλυθεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Αλλά αν αισθάνεσαι περήφανος ότι βρήκες τη λύση θα πρέπει να το εξηγήσεις στους συνταξιούχους μηχανικούς που πλήρωναν όλη τους τη ζωή και δε θα μπορούν να πάρουν σύνταξη!!!!

 

Υπάρχει και η άλλη άποψη βέβαια που λέει ότι όταν δε σου κάνει κάτι προσπαθείς να το αλλάξεις! Και φυσικά όχι μόνος σου, αλλά συλλογικά!!! Το κουίζ είναι πολύ διαφωτιστικό για όσα συμβαίνουν και, δυστυχώς, δεν τα έχει πάρει χαμπάρι η πλειοψηφία... Αν δε θέλουμε να μας έρθει ξαφνικά ένα σημείωμα που θα λέει ότι "αν δεν πληρώσεις μέχρι τότε θα σου πάρουμε το σπίτι", όπως είχε έρθει πέρσυ το σημείωμα με τις αυξημένες εισφορές, θα πρέπει να αντιδράσουμε!!! Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά και να καθόμαστε να τα παρατηρούμε ως θεατές! 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει ήττα και νίκη....Υπάρχει το εξής.

Τα τελευταία 2 χρόνια πήγα σε αρκετές από τις συγκεντρώσεις που γίνονταν στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ και διάφορες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Είμαι παντελώς άσχετος από πολιτικά ούτε με ενδιαφέρουν στο συγκεκριμένο θέμα. Πήγα γιατί ενδιέφερε τον κλάδο μου. Αποτέλεσμα? Πάντα ήταν κάποιοι γνωστοί και πολύ λίγοι, ελάχιστοι σαν εμένα. Η προσέλευση δε μειώνονταν κάθε φορά... Τώρα θα μου πείτε να ξαναπάμε? Να ξαναπάμε, μέχρι πότε?......Ο καιρός περνάει...

Πάμε στα προσωπικά....

Μένοντας ουσιαστικά άνεργος τα τελευταία 2+ χρόνια, έχοντας φτάσει να χρωστάω ένα μικρομεσαίο αμάξι από εισφορές τι πρέπει να κάνω? Να φτάσω κανά 15χίλιαρο? Μου λες για συνταξιούχους..... Περιμένουν να πληρωθούν από μένα που δεν έχω?? Να σου πω κάτι κυνικό? Δεν με ενδιαφέρει αν δεν πληρωθούν. Οπως ακριβώς στο λέω, δεν με απασχολεί...

Δεν θα συντηρώ εγώ το ταμείο για να έχουν τις καλύψεις τους, τις συντάξεις τους και εμένα να με αφήνουν σαν το σκυλί έξω άμα αρρωστήσω επειδή δεν έχω εργασία και χρωστάω... Να κόψουν το κεφάλι τους.

Πάντού όταν έχεις δουλειά, έχεις ταμείο τις παροχές σου κτλ...Δεν έχεις δεν έχεις τίποτα. Απλό.

Ας πάω λοιπόν σερβιτόρος, πωλητής, υπάλληλος γενικών καθηκόντων. Γιατί χειρότερα είναι? Η θα μου λείψει η λάμψη του μηχανικού.....

Οταν φτάνεις κοντά στα δεύτερα άντα, δεν σε ενδιαφέρουν φρου φρου και αρώματα...Σε ενδιαφέρει να έχεις κάτι που θα σου εξασφαλίζει τα προς το ζήν και από κει και πέρα σκέφτεσαι να προχωρήσεις στη ζωή σου. Οικογένεια δεν θα κάνεις? Μπορεί στα 25-30 να μην το σκέφτεσαι...Και εγώ τότε σούρτα φέρτα και ζαμανφου ήμουνα....Αλλάζουν τα πράγματα όμως και πρέπει να κοιτάς και άλλους παραμέτρους της ζωής. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@Julius Caesar: Η κυβέρνηση έκοψε τα αποθεματικά των ταμείων... Στο δικό μας, το σκάνδαλο με το μισό αποθεματικό μας που μετατράπηκε εν μία νυχτί σε ομόλογα μετά την αναγγελία του psi - και μετά πάλι εν μια νυχτί κουρεύτηκαν, μοιάζει να άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών αδιάφορη, ενώ αυτά τα χρήματα ήταν δικά μας και δεν τα χρωστούσαμε.... Οι τράπεζες δεν διασώθηκαν γιατί δεν κουρεύτηκαν οι καταθέσεις (ακόμα έχουμε καιρό και για αυτό...). Οι τράπεζες έλαβαν 50δις (αστρονομικό ποσό, σαν ποσοστό του τότε ΑΕΠ και του τότε χρέους πρέπει να ήταν κάτι σαν το 1/5!!! )Αυτά τα 50δις χάρισμα στις τράπεζες τα χρεωθήκαμε όλοι μας, και τα παιδιά μας μαζί και μάλλον και τα εγγόνια [όσοι πρόλαβαν να κάνουν αλλά που τα πληρώνουν σήμερα ως τεκμήρια (τα παιδιά!!)], εις το διηνεκές πια, μιας και το βιωτικό μας επίπεδο το κυνηγάμε με φόρα προς τα κάτω...

@ ikaros: Σου εύχομαι καλή εύρεση εργασίας με 35% καταγεγραμμένη ανεργία (και ένα καλό ποσοστό από εμάς τους άνεργους μηχανικούς που δεν μετράμε ως άνεργοι). Προσωπικά θεωρώ ότι τα κινήματα θέλουν το χρόνο τους και την συνεχή μας υποστήριξη για να αποδώσουν... Και να το λέει και η καρδιά σου μάλλον...

 

Αν πιστεύει κανείς ότι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα μας αυτοί που τα πατάνε,  πλανάται βαθύτατα...

Τα δικαιώματα μας εμείς οφείλουμε να τα υπερασπιζόμαστε, εμείς, ατομικά και συλλογικά, για τη ζωή μας που δεν είναι ποτέ χωρίς τους γύρω μας, και τις ποιότητες που της αξίζουν να έχει και για τις οποίες αξίζει κανείς να μάχεται καθημερινά.

Και για να συνοψίσω, να παραθέσω κάτι που είδα γραμμένο σε κάποιον τοίχο:

Ούτε κλάψα, Ούτε Ηρωισμός

Αυτόνομη οργάνωση και Αντιφασισμός...

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Και για να συνοψίσω, να παραθέσω κάτι που είδα γραμμένο σε κάποιον τοίχο:

Ούτε κλάψα, Ούτε Ηρωισμός

Αυτόνομη οργάνωση και Αντιφασισμός...

 

Ψιλοκουμουνιστικό? Μη μου το χαλάσεις τώρα......

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.