Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρέπει να υπάρχουν αφορολόγητες υπηρεσίες Μηχανικού ?


nik

Recommended Posts

Πιστεύετε όπως λέει και ο τίτλος ότι κάποιες από τις υπηρεσίες μας θα έπρεπε να είναι αφορολόγητες ? Ή τουλάχιστον να μην έχουν ΦΠΑ ?

 

Προσωπικά πιστεύω πως ναι. Κάποιες υπηρεσίες θεωρώ ότι το κράτος τις έχει "ξεφορτωθεί" και έχει μετακυλίσει το κόστος τους στους πολίτες.

 

Παράδειγμα 1. Έλεγχος δόμησης. Μία διαδικασία που δεν την επιλέγει ο πολίτης αλλά του την επιβάλει (και καλώς κάνει) το κράτος. Είναι μία υπηρεσία που θα κόστιζε αρκετές ανθρωποώρες στις πολεοδομίες και θα είχε πολύ μεγάλο κόστος για το κράτος για να μην πω θα ήταν ανεφάρμοστη. Ποιος ο λόγος λοιπόν να φορολογείται ? 

 

Παράδειγμα 2. Βεβαίωση μη αυθαιρεσιών. Επίσης μία διαδικασία που δεν την επιλέγει ο πολίτης αλλά την επιβάλλει το κράτος. Είναι το ίδιο πράγμα με τον έλεγχο δόμησης ουσιαστικά αλλά αφορά υφιστάμενα κτίρια. Πάλι το κράτος γλυτώνει χρήματα αφού το κόστος το πληρώνει ο ιδιώτης. Και μην ξεχνάμε ότι με την διαδικασία αυτή πολλές φορές το κράτος βγάζει πρόσθετα χρήματα αφού όλο και κάποια τακτοποίηση αυθαιρέτου προκύπτει.

 

Παράδειγμα 3. Ενεργειακό Πιστοποιητικό. Πάλι τα ίδια....Δεν το επιλέγει ο πολίτης αλλά του το επιβάλλει το κράτος (η ΕΕ για την ακρίβεια). Άλλη μία δουλειά του κράτους που την πληρώνει ο πολίτης δηλαδή. Μία υπηρεσία που μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμα οφέλη για το κράτος αν χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα σωστά.

 

Για όλες αυτές τις υπηρεσίες θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση έστω από την μείωση του ΦΠΑ και για εμάς και για τον κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Για τις υπηρεσίες που επιβάλλονται αναγκαστικά στον άλλον θα έπρεπε να μην υπάρχει καθόλου ΦΠΑ....ή πολύ μικρότερο πχ 13%. 

Ειδικά για το ΠΕΑ το ΦΠΑ (αν έπρεπε να υπάρχει) να πήγαινε σε ειδικό ταμείο με σκοπό την ενεργειακή πλέον βελτίωση μέσω επιδοτήσεων κτλ...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αφορολόγητες δεν μπορεί να υπάρχουν. Από την στιγμή που κάποιος εισπράττει, πρέπει το ποσό να συμπεριληφθεί στο εισόδημά του... 

Χωρίς ΦΠΑ... μεγάλη κουβέντα 

Τον πελάτη σίγουρα τον συμφέρει να μην έχει ΦΠΑ.

Είναι σίγουρο όμως πως συμφέρει τον μηχανικό; Μπορεί να βγει ακόμα και χαμένος, αν θυμάμαι καλά τα σχετικά με pro rata που έκανε ο λογιστής για αμοιβές που δεν είχαν ΦΠΑ.

Οπότε μάλλον ένα μικρό ποσοστό ΦΠΑ θα άφηνε και τους δύο ικανοποιημένους...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.