Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αιθριο-''Στοα'' σε εκτος σχεδιου δομηση.


Recommended Posts

Καλησπερα! Ηθελα να ρωτησω την γνωμη (και την ερμηνεια που δινει ο καθενας) στον τροπο υλοποιησης Αιθριου και τις δυνατοτητες του σε εκτος σχεδιου δομηση. Αν για παραδειγμα μπορω να εχω Αιθριο (συμφωνα με τον ΝΟΚ) οπου αυτο να μη μετρα στην καλυψη και την δομηση...καθως και τις ελαχιστες διαστασεις αυτου.

Νομιζω πως υπαρχει καποιο ''μπερδεμα'' στο σχετικο αρθρο και δεν ειμαι σιγουρος αν εχω καταλαβει σωστα.

Ευχαριστω.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

το συγκεκριμενο ερωτημα με απασχολει κι εμενα. Οποιος συναδελφος το εχει αντιμετωπισει πολεοδομικα ας καταθεσει τις αποψεις του...

Συγεκριμένα η ερωτηση μου αφορα, τον κυκλο με διαμετρο Δ που πρεπει να εγγραφεται στο αιθριο. προφανως και δεν ειναι τα 15μ, σωστα?

 

YΓ : Απανταω μονος μου και μετα απο ψαξιμο.

Ισχυουν και για τα εκτος σχεδιου το μεγεθος 3,00 + 0,10Η οσον αφορα το Δ, σε περιπτωσεις που αυτο πρεπει να υπολογιστει (οπως για τα αιθρια, τις αποστασεις των εξωστων κτλ κτλ.....

Edited by salpigoal
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, και έγω την ίδια απορία έχω και ενώ έτεινα να καταλήξω σε αυτό που υποστηρίζει ο salpigoal, παρατήρησα οτι το άρθρο 3 που ορίζει τα περί Δ δεν ισχύει στις εκτός σχεδίου περιοχες.

Άρα, τι διαστάσεις πρέπει να έχει το αίθριο?

καμία ιδέα?

 

salpigoal, τι εννοείς μετά από ψάξιμο? το διασταύρωσες με κάποιο τρόπο, έχεις παραπάνω στοιχεία?

Edited by Dummy
Link to comment
Share on other sites

Οι αποστάσεις οικοδομών μεταξύ τους στην εκτός σχεδίου δεν είναι 15μ αλλά Δ=3,00+0,1h. Έχω βγάλει άδεια έτσι στην εκτός σχεδίου αλλά δεν έχω πρόχειρη την αιτιολόγηση γιατί η Πολεοδομία μου το δέχεται με βεβαιότητα και δεν χρειάστηκε να το υποστηρίξω.  Δεν βλέπω να απαγερεύεται το αίθριο εκτός σχεδίου άρα ισχύει Δ=3,00+0,1h. Τι κι αν το Άρθρο3 του ΝΟΚ δεν ισχύει εκτός σχεδίου, αφού ισχύουν τόσα άλλα που επηρεάζονται από το Δ (π.χ. στέγαστρα)

Link to comment
Share on other sites

 Αρθρο 6 του Δ 270/85

 

1. Προκειμένου για την ανέγερση κατοικιών εφαρμόζονται και οι ακόλουθοι ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης επιπλέον των όσων αναφέρονται στο άρθρ.1 του παρόντος.

«α) Επιτρέπεται η διάσπαση του ενιαίου κτιρίου μετά τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και με τις εξής προϋποθέσεις:

αα) Τα επί μέρους, μετά τη διάσπαση, κτίρια σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο,

ββ) Στην περίπτωση που προβλέπεται ενιαίο κτίριο το οποίο αποτελεί σύνθεση περισσοτέρων όγκων, η σύνδεση αυτών επιβάλλεται να έχει πλάτος κατ' ελάχιστον 1,20 μ. και προσμετράται τουλάχιστον σε έναν από τους συντελεστές δόμησης ή κάλυψης ή και σε περίπτωση που προβλέπονται περισσότερα ανεξάρτητα κτίρια αυτά δεν δύναται να είναι περισσότερα από τρία και δεν δύνανται να απέχουν, ανά δύο, απόσταση μεγαλύτερη του 2Δ, όπως το Δ ορίζεται στο άρθρο 3 του ν. 4067/2012.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κάθε άλλου συναρμόδιου Υπουργού δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας, καθώς και περιπτώσεις τυχόν εξαιρέσεων όταν αυτές επιβάλλονται από εγκρίσεις άλλων φορέων ή υπηρεσιών σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις.» Η μεγίστη επιτρεπομένη επιφάνεια του κτιρίου ως και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει: Για γήπεδα εμβαδού μέχρι 4.000 τ.μ. τα 200 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα αν ισχύει ο ορισμός του Δ σε περιοχές εκτός σχεδίου είναι ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο.

 

Ας θεωρήσουμε ως Δ (έστω Δφωτ) την ελάχιστη απόσταση για φωτισμό και αερισμό ενός ανοίγματος κατά κτιριοδομικό :

Άρθρο 11

4.2. Χώροι του οικοπέδου που για οποιοδήποτε λόγο προσμετρώνται στην κάλυψη που πραγματοποιείται καθώς και υπαίθριοι χώροι του κτιρίου επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για φωτισμό και αερισμό χώρων κύριας χρήσης εφόσον εξασφαλίζονται διαστάσεις α=3,00+0,10υ (=Δφωτ) κάθετα προς το άνοιγμα και 2,50 m παράλληλα προς το άνοιγμα.

 

Το Δφωτ είναι η ελάχιστη διάσταση του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου. Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος ισχύει και στα εκτός σχεδίου.

Το αίθριο ισχύει στα εκτός σχεδίου και πρέπει να έχει διάσταση τουλάχιστον Δφωτ και όχι Δ.

Για να συμπεριληφθεί το αίθριο στον ακάλυπτο απαιτούνται και άλλα (πχ. επικοινωνία).

Όταν το Δ στους οικισμούς ή σε χαμηλά ύψη ή σε ειδικές περιοχές ταυτίζεται με το δ και γίνεται 2,50μ. ή χαμηλότερο, το Δφωτ παραμένει αναλλοίωτο και εξακολουθεί να ορίζει το αίθριο.

Link to comment
Share on other sites

Υποχρεωτικός ακάλυπτος δεν ισχύει στα εκτός σχεδίου. Η έννοια του Υποχρεωτικού Ακάλυπτου αναφέρεται σε οικόπεδα.

 

89.   Υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου είναι ο χώρος που δεν δομείται και παραμένει ακάλυπτος ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση της επιτρεπομένης κάλυψης της περιοχής και που διαμορφώνεται με την κατάλληλη φύτευση ώστε να δημιουργείται ευνοϊκό μικροκλίμα, τόσο για το κτίριο όσο και για το οικοδομικό τετράγωνο.

Link to comment
Share on other sites

Ναι το σωστό είναι "υποχρεωτικός". Το εννοώ ως το μη δομημένο χώρο που παραμένει ακάλυπτος ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση της μεγίστης επιτρεπομένης επιφάνειας του κτιρίου.

Με την έννοια των 12.4.ε και 17.2.γ ... που ισχύουν και στα εκτός σχεδίου.

Link to comment
Share on other sites

Μην το μπερδεύεις φίλε μου γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη!! Κάναμε αγώνα για να πείσουμε την ΥΔΟΜ πως δεν υπάρχει υποχρεωτικός ακάλυπτος στην εκτός σχεδίου δόμηση για να μπορέσουμε να κάνουμε στέγαστρα της προκοπής. Άστο σου λέω!!!!! Υποχρεωτικός ακάλυπτος δεν υπάρχει κατά καμία έννοια στην εκτός σχεδίου δόμηση. Στο λέω γιατί θα βρεθούμε να κάνουμε και έλεγχο φύτευσης σε γήπεδα με τα αστέρια που μπλέκουμε!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει μία περίπτωση. Η ζώνη ασφάλειας από εθνικές οδούς, αλλά είναι ειδική περίπτωση.

 

Στάλθηκε από το Lenovo A1000 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.