Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ασφάλιση Μηχανικών στα 5μηνα του ΟΑΕΔ


eddie.m

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

τον τελευταίο μήνα έχω ξεκινήσει να εργάζομαι μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων "Κοινωφελούς Χαρακτήρα" του ΟΑΕΔ. Το πρόβλημά μου, όπως και των υπόλοιπων 300 περίπου μηχανικών που απασχολούνται με το πρόγραμμα αυτό, είναι ότι ο ΟΑΕΔ στην εγκύκλιό του αναφέρει ότι θα μας ασφαλίσει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (με κωδικό πακέτου κάλυψης 101), αλλά για να μας προσλάβει στη συγκεκριμένη θέση, μας ζήτησε και την Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (= υποχρεωτική ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ). Έτσι, θα χρειαστεί να πληρώσουμε από την τσέπη μας επιπλέον τις εισφορές για το ΤΣΜΕΔΕ, κάτι που θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τον ούτως ή άλλως μηδαμινό μισθό μας - 490 ευρώ...

Σαφή απάντηση δεν έχω πάρει από κανένα φορέα με αποτέλεσμα να γίνομαι μπαλάκι ανάμεσα σε ΙΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ-ΟΑΕΔ-φορέα απασχόλησης... Έχω στείλει ηλεκτρονική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, ελπίζω από αυτούς να ασχοληθεί κάποιος με το θέμα μας.Επίσης, επισυνάπτω ένα έγγραφο που έστειλε το ΤΕΕ στο Υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας το πρόβλημα, αλλά γενικά παρατηρώ μια στασιμότητα. Μήπως έχει βρει άκρη κανείς από εσάς?

Προγραμματα Κοινωφελους ΟΑΕΔ.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 516
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η εγκύκλιος δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Αν ο νόμος λέει κάτι διαφορετικό τότε ισχύει ο νόμος.

Στην περίπτωσή σου, δηλαδή με μισθό 490€ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα καθώς το ΤΣΜΕΔΕ σίγουρα το επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.

Για να μην αντιγράφω, ρίξε μια ματιά σε αυτό το θέμα:

Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ για μισθωτούς κάτω των 630€

 

Από περιέργεια, ζητήσανε μόνο άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή απαιτούν και την υπογραφή του μηχανικού; Στην δεύτερη περίπτωση καλό είναι να μιλήσεις με γραφείο επαγγελματικής δραστηριότητας του ΤΕΕ για συμβουλές http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE/tee_contact . Νομίζω το τμήμα αμοιβών και το τμήμα επαγγελματικών διαφορών και πειθαρχικού ελλέγχου είναι αρμόδια για τέτοια θέματα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

αυτό ακριβώς προσπαθώ να εξηγήσω στην διεύθυνση προσωπικού, ότι ο νόμος είναι πάνω από την εγκύκλιο,αλλά κρύβονται πίσω από το "ο ΟΑΕΔ αυτό μου είπε να κάνω, δε μπορώ να κάνω διαφορετικά" και στον τοπικό ΟΑΕΔ μου λένε ότι είναι θέμα του φορέα που με απασχολεί...

Όσο για το ΤΣΜΕΔΕ που λες, εδώ http://goo.gl/k8o69l το ΤΣΜΕΔΕ λέει ότι αυτό ισχύει για τους ωρομίσθιους,αλλά εμείς θεωρούμαστε μισθωτοί... Αλλά και στο θέμα που παρέθεσες, κι άλλοι συνάδελφοι αυτό γράφουν ότι ισχύει...Απλώς από ότι καταλαβαίνω οι εισφορές μας δεν θα υπολογιστούν με βάση τα 490 ευρώ αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.

 

Μόνο την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ζητούσαν, δεν νομίζω να χρειαστεί κάπου η υπογραφή μας.. Είμαστε και για μόνο 5 μήνες, οπότε δεν νομίζω να μας δώσουν αναθέσουν καμία πολύ "υπεύθυνη" εργασία..

 

Τέλος πάντων, το thread το έκανα για να δω αν έχει ασχοληθεί και κανείς άλλος και για να μαζευτουμε να δουμε αν μπορουμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΟΑΕΔ είμαστε περίπου 300 μηχανικοί αλλά δεν βλέπω ιδιαίτερη κινητικότητα, διαδικτυακά τουλάχιστον...

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως αν στην προκύρηξη ζητάγανε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τότε πρέπει να πας με την αντίστοιχη ελάχιστη αμοιβή μηχανικού και όχι ανειδίκευτου εργάτη.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι κι εγώ ένας από τους μηχανικούς που εργάζομαι μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. και αντιμετώπισα κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Είναι κατάφωρη αδικία να είμαστε διπλά ασφαλισμένοι και να αναγκαζόμαστε να δίνουμε και ένα μέρος του πενιχρού μισθού μας για τις εισφορές του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. για τις ίδιες, φτωχές, παροχές ασφάλισης και περίθαλψης. Κι εγώ από τη Διεύθυνση Προσωπικού της Περιφέρειας όπου εργάζομαι πήρα την ίδια απάντηση με τον eddie.m. Έτσι, λοιπόν, απεθύνθηκα κι εγώ με e-mail όπου μπορούσα για να βγάλω μια άκρη.

Συγκεκριμένα απέστειλα ένα μήνυμα (07/01/2014) σε όλα τα υπουργεία που υπογράφουν την απόφαση για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στον Ο.Α.Ε.Δ, στο Τ.Ε.Ε., στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και στο Ι.Κ.Α. και ζήτησα συγκεκριμένες απαντήσεις και δράσεις για να λυθεί αυτό το ζήτημα που προκύπτει από τη σπουδή των υπουργείων να βγάλουν το πρόγραμμα στον αέρα και να μειώσουν άμεσα τα ποσοστά ανεργίας. Πέσαμε, λοιπόν, όλοι οι μηχανικοί θύματα της βιασύνης, της απροσεξίας και της έλλειψης ενημέρωσης αυτών που τρέχουν το πρόγραμμα για το καθεστώς ασφάλισης των μηχανικών.

Παρακάτω σας παραθέτω το μύνημα που απέστειλα και την πρώτη απάντηση που πήρα (προς μεγάλη μου έκπληξη εντός 9 ημερών) από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντως να σημειώσω, ως απάντηση στον sdim, ότι το πρόγραμμα αναφέρει ρητά ότι η πρόσληψη και ο μισθός καθορίζεται σε αυτά τα επίπεδα κατά παράβαση όλων των νόμων - συμβάσεων που αφορούν τις προσλήψεις που αφορούν μισθούς και εργασιακά ζητήματα και όποιος είχε κάνει την ηλεκτρονική αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα σημαίνει ότι αποδέχεται αυτούς τους όρους. Για να είμαστε και δίκαιοι.

 

 

Μήνυμα:

Τρίκαλα, 07/01/2014
 
Κοιν.:  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, 
           Υπουργείο Εσωτερικών,
           Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 
           Υπουργείο Οικονομικών, 
           Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,
           Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
           Ο.Α.Ε.Δ.,
           Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (Κλάδος Μηχανικών),
            Ι.Κ.Α.,
           Τ.Ε.Ε.
 
Αξιότιμοι Κύριοι,
 
ως επιτυχών του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Ο.Α.Ε.Δ., επιλέχθηκα για τοποθέτηση σε θέση Π.Ε. Πολιτικών Μηχανικών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφερειακής Ενότητας με ενημέρωσαν ότι η πρόσληψη γίνεται με ασφάλιση αποκλειστικά μέσω Ι.Κ.Α. όπως αναφέρεται και στη Δημόσια Πρόσκληση του Προγράμματος αλλά και στο αντίστοιχο Φ.Ε.Κ. (2091 27/08/2013 - Κ.Υ.Α.). Τα δε δικαιολογητικά που ζητούνται περιλαμβάνουν βεβαίωση αριθμού μητρώου Ι.Κ.Α. και άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.). Το ζήτημα που ανακύπτει, τόσο προσωπικά όσο και για όλο τον κλάδο Π.Ε. Μηχανικών είναι ότι πλέον οι μηχανικοί με την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε. ασφαλίζονται αυτόματα στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (Κλάδος Μηχανικών) και ως εκ τούτου δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να ασφαλιστούν σε οποιοδήποτε άλλο φορέα. Η πρόσληψη, λοιπόν, σε θέση Π.Ε. Πολιτικών Μηχανικών, όπως με ενημέρωσαν και από άλλες υπηρεσίες στις οποίες έγινε αντίστοιχη πρόσληψη όπου και απευθύνθηκα, θα γίνει με ασφάλιση Ι.Κ.Α., παρ' όλη την υποχρέωση των Μηχανικών να ασφαλίζονται αποκλειστικά στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. Οι δε προσληφθέντες, θα κληθούν να πληρώνουν εξ ολοκλήρου μόνοι τους την  εισφορά στο Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. ενώ το πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ. θα πληρώνει επιπλέον εισφορά (άρα θα υπάρχει και η αντίστοιχη μισθολογική κράτηση) στο Ι.Κ.Α. με κωδικό ασφάλισης 101 όπως αναφέρεται και στη Δημόσια Πρόσκληση του Προγράμματος. Βρισκόμαστε, δηλαδή, όλοι οι μισθωτοί διπλωματούχοι Μηχανικοί που συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα να πληρώνουμε και δεύτερη εισφορά (στο Ι.Κ.Α.) για παροχές που ήδη πληρώνουμε στον αποκλειστικό φορέα ασφάλισής μας (το Ε.Τ.Α.Α. - Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.). 
 
Γνωρίζω ότι οι όροι του προγράμματος είναι σαφείς και συγκεκριμένοι. Παρ' όλα αυτά, παραβλέπουν τη δική μας κατηγορία ανέργων που, για να εργαστούμε στο αντικείμενό μας έχοντας την αντίστοιχη άδεια άσκησης επαγγέλματος, ασφαλιζόμαστε αυτόματα και αποκλειστικά στο συγκεκριμένο Ταμείο. 
 
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω αλλά και την οικονομική κρίση που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα και τον κλάδο των μηχανικών και δη των νέων στην οποία ανήκω κι εγώ καθώς είμαι 25 ετών, θα ήθελα να ζητήσω να εξεταστεί το ζήτημα αυτό που αφορά ένα διόλου αμελητέο τμήμα των ωφελουμένων τέτοιων προγραμμάτων. Θα ήταν πολύ σημαντικό να δοθεί μια λύση ώστε και τα χρήματα του Προγράμματος να μη διατίθενται σε μη αποδοτικές κατευθύνσεις και οι συγκεκριμένοι ωφελούμενοι να μην αναγκάζονται να πληρώνουν «διπλές» εισφορές, τη μία ως κράτηση από το μισθό τους και την άλλη αποκλειστικά από την τσέπη τους για να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές από δύο διαφορετικούς φορείς. 
 
Ελπίζω στην ευαισθητοποίησή σας αφού τα συγκεκριμένα προγράμματα στοχεύουν κυρίως στην απασχόληση νέων ανθρώπων που σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία καλούνται να στηρίξουν οικονομικά τους εαυτούς τους αλλά και τις οικογένειές τους.
 
Παρακαλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας αυτή την πτυχή του προγράμματος που δημιουργεί ανισότητες σε βάρος των εργαζόμενων της δικής μας ειδικότητας και ζητώ να αναζητηθεί από κοινού μια λύση στο πρόβλημα.
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα περιμένω με ενδιαφέρον μια απάντηση που να δρομολογεί τις απαραίτητες εξελίξεις στο ζήτημα.
 
Με εκτίμηση,
Κ. Β.
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
 
Και η απάντηση:
 

post-18125-0-20817400-1391067004_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ο φορέας που σας απασχολεί έχει στείλει τη σύμβαση σας ηλεκτρονικά στο ΤΣΜΕΔΕ γιατί εμένα δεν το έχει κάνει ακόμη και μου είπαν από το ΤΣΜΕΔΕ να τη στείλω εγώ! Λογικά, εάν το κάνω αυτό, το ΤΣΜΕΔΕ θα αναζητήσει τις ασφαλιστικές εισφορές από τον εργοδότη(επιβλέπων φορέας ή ΟΑΕΔ). Όμως, θα υπάρξει πρόβλημα εάν ο επιβλέπων φορέας καταθέσει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, όπως λέει ότι θα κάνει. Επίσης μου είπαν ότι είναι παράνομο να σε ασφαλίσουν στο ΙΚΑ! Τέλος, η φράση το ότι δεν ισχύουν όλες οι άλλες διατάξεις αναφέρετε στο μισθολογικό κόστος(490) και όχι στο μη μισθολογικό της επόμενης παραγράφου που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές! Ακόμα, δεν έχω βγάλει άκρη με το θέμα αλλά πιστεύω εάν στείλουμε με email τη σύμβαση μας στο ΤΣΜΕΔΕ θα απαλλαχθούμε από τις εισφορές αλλά οι μηνιαίες καταστάσεις που θα στείλουν οι φορείς στον ΟΑΕΔ για τις πληρωμές μας θα πρέπει να υπολογίζονται και τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν όμως στο ΤΣΜΕΔΕ(ποσοστά ΤΣΜΕΔΕ) οπότε θα προκύψει πρόβλημα με αυτούς τους πίνακες. Εάν έχει κανείς απάντηση πιο συγκεκριμένη, καλό θα ήταν να το αναφέρει ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι τη σύμβαση δε θα τη στείλει ποτέ στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. γιατί ο φορέας πρόσληψης έχει να κάνει μόνο με το Ι.Κ.Α. και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το ότι μας ζητήθηκε Α.Μ. εγγραφής στο Ι.Κ.Α. Για εκείνους δεν υπάρχει καμία υποχρέωση απέναντι στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. αφού ούτε γνωρίζουν το καθεστώς ασφάλισης των μηχανικών ούτε και έχουν κάποιο έγγραφο - απόφαση που να τους καθοδηγεί για τις δικές μας περιπτώσεις εργαζομένων.

 

Αν δεν παρθεί απόφαση κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας και τον Ο.Α.Ε.Δ., σε συνεννόηση με τα δύο ασφαλιστικά ταμεία (Ι.Κ.Α. και Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.) και δεν εκδοθεί εγκύκλιος που να λύνει οριστικά το πρόβλημα των εργοδοτικών μας εισφορών, οι εισφορές μας θα συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά στο Ι.Κ.Α. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει μεταξύ Ι.Κ.Α. και Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. (όταν και αν βρεθεί λύση) όταν το δεύτερο θα ζητά τις εισφορές των μηχανικών που του αναλογούν από το πρώτο; Το Ι.Κ.Α. θα έχει ίσως εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών από το Ε.Σ.Π.Α. και, ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται...

 

Να προσθέσω, για να δώσω και μια νότα αισιοδοξίας στη συζήτηση, το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχα με υπάλληλο της Περιφέρειας Αττικής. Τηλεφώνησα εκεί αφού είδα ότι έχουν τοποθετηθεί και εκεί μηχανικοί θέλοντας να μάθω με ποιές διαδικασίες το έκαναν. Ο υπάλληλος ήταν της Διεύθυνσης Μισθοδοσίας αν δεν κάνω λάθος. Μου είπε, λοιπόν, χαρακτηριστικά: "Και σε εμάς όλες οι προσλήψεις μηχανικών έγιναν με Ι.Κ.Α. " (μου ανέφερε μάλιστα απ' έξω(!) όλους τους νόμους, τις υπουργικές αποφάσεις και τα Φ.Ε.Κ. που διέπουν το πρόγραμμα και τις προσλήψεις).

"Σε αυτήν την περίπτωση υφίσταστε όντως μια αδικία οι μηχανικοί. Αυτό που μπορώ να σα πω, ανεπίσημα βέβαια, και από όσα μπορώ να γνωρίζω εκ της θέσεώς μου, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μια κεντρική πολιτική απόφαση από τα αρμόδια υπουργεία που να ρυθμίζει το ζήτημα. Μια πιθανή λύση είναι να σας χορηγηθεί κάποια βεβαίωση από το φορέα που σας απασχολεί ή το ίδιο το Ι.Κ.Α. στο τέλος του 5μήνου την οποία, προσκομίζοντάς στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., θα σας αφαιρεθούν οι ανάλογες εργοδοτικές εισφορές."

Μου τόνισε πολλές φορές ότι αυτό είναι μια πληροφορία που ακούγεται μετά το πρόβλημα που έχει ανακύψει και πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιμένουμε σαφή απόφαση που να ξεκαθαρίζει το θέμα.

 

Με δεδομένη την αργοπορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν αναμένω κάποια συγκεκριμένη απόφαση πριν το τέλος του 5μήνου. Οπότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε την όποια ευαισθησία όσων δίαβασαν τα παράπονα και τις επισημάνσεις μας, τόσο ατομικές όσο και συλλογικές.

Link to comment
Share on other sites

Εχει τυπωσει κανεις βεβαιωση προυπηρεσίας από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΣΜΕΔΕ??? Εμένα αναγραφει πως εργάζομαι στην Περιφέρεια από την ημερ/νία της πρόσληψης μου 3/1/2014.

Να υποθέσω πως έχει ενημερωθεί αυτόματα το σύστημα και έχουν χρεωθεί στην περιφέρεια οι εισφορές μου??? Έχει πάει κανείς στο ΤΣΜΕΔΕ να ρωτήσει τι γίνεται από κοντα???

Link to comment
Share on other sites

Μόλις το επιβεβαίωσα και τηλεφωνικά με το ΤΣΜΕΔΕ και με ενημέρωσαν πως από τις 3/1/2014 φαίνομαι σαν μισθωτή υπάλληλος της Περιφέρειας. Το μόνο που με προβληματίζει είναι πως μου είπανε πως οι εισφορές θα χρεώνονται στην περιφέρεια αλλά δεν ξέρουνε αν θα πληρωθούνε. Τώρα αν τους αφήσουν απλήρωτες τι κάνουμε??? Πάμε για καταγγελία στον φορέα???

Link to comment
Share on other sites

Anastasia και εγώ επικοινώνησα με το ΤΣΜΕΔΕ και μου είπαν ότι δεν φαίνομαι ως μισθωτός, που σημαίνει ότι ο φορέας μου δεν έχει αναρτήσει τη σύμβαση και μου είπαν ότι μπορώ να την αναρτήσω εγώ! Πάντως πρέπει να βγεί μια απόφαση από τους αρμόδιους του προγράμματος....Τέλος, vissaris τον αριθμ. μητρώου ΙΚΑ τον ζητάνε γιατί ένα μικρό ποσοστό ο φορέας πρέπει να το δώσει στο ΙΚΑ, το λεγόμενο ΠΑΡΟΧΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑ(περι ασθενείας)!!!!Επίσης, γιατί τα χρήματα που θα κατατεθούν στο ΙΚΑ να πάνε τζάμπα??Αφού σύνταξη από το ΙΚΑ δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ, εφόσον είμαστε στο ΤΣΜΕΔΕ!!???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.