Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΣτΕ: Παράνομη και αντισυνταγματική η ανέγερση του Mall στο Μαρούσι


NEADERTAL

Recommended Posts

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η ανέγερση και κατασκευή του εμπορικού κέντρου «The Mall» στο Μαρούσι Αττικής είναι αντισυνταγματική και παράνομη. Όπως έλεγαν δικαστές, τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με νεότερες αποφάσεις της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφισή του.

 

Η δικαστική περιπέτεια ανέγερσης του εμπορικού κέντρου άρχισε το 2006, απασχόλησε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και επανήλθε πάλι στην Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία εξέδωσε την οριστική απόφασή της.

 

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη. Παράλληλα, όμως δεν υπήρξε ούτε ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι.

 

Οι δικαστές έκριναν ότι το άρθρο 6 του νόμου 3207/2003 που προβλέπει υπερδιπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης είναι σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ σημειώνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή οδηγία 85/337ΕΟΚ προϋποθέσεις σύνταξης μελέτης, καθώς συντάχθηκε μια απλή μελέτη από αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, η οποία δεν καλύπτει τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

 

Posted Image

 

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Οι δικαστές μετά τη δημοσίευση της επίμαχης απόφασης επισημαίνουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεπεράσει τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που ανέκυψαν μπορεί να επανέλθει με νεότερες αποφάσεις του οι οποίες θα περιλαμβάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του όλου έργου και θα αιτιολογούν την αναγκαιότητα μεγαλύτερου (υπερδιπλάσιου) συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του Mall.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και κάτοικοι του Αμαρουσίου οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας», με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του Mall.

 

Πηγή: http://www.tovima.gr...cle/?aid=561822

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

10 χρόνια έκαναν να κρίνουν μιά επένδυση . Και μετά έχουμε απορίες γιατί δεν είμαστε φιλική στις επενδύσεις χώρα .

 

Α και άλλη μιά απορία . Η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου . Αρα πως απέκτησε υπερδιπλάσιο ΣΔ ? Εναντι ποιού αρχικού ΣΔ ? Λέει του μέσου ΣΔ του ΓΠΣ της ευρύτερης περιοχής . Αν είναι έτσι τότε ας βάλει χέρι το ΣτΕ στις μεγάλες διαφορές ΣΔ που έχουν όμορες περιοχές .

 

Ακόμα η επάρκεια δικαιολόγησης πολεοδομικών ρυθμίσεων , είναι πολύ γενικός όρος όταν μιλάμε γιά τεχνικά θέματα .

 

Κλασσική απόφαση του ΣτΕ με πολλή σάλτσα και λίγη ουσία .

Link to comment
Share on other sites

Να φανταστώ ότι θα γίνει διαγωνισμός για την τακτοποίησή του?

Έχω μία προσφορά, 550€ με όλα μέσα... Πού τη στέλνω?

 

ΥΓ: Δεν λέω 500€, αλλά +50€, διότι έχουμε και τη μελέτη στατικής επάρκειας!!!  :shock:  :shock:  :shock:

 

:mrgreen:

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Μπορει να τακτοποιηθεί απο τη στιγμη που εχει τελεσιδικήσει η δικαστική αποφαση περί αυθαιρεσίας;

Link to comment
Share on other sites

; Διάβασα αυτά που διάβασα ; ; ; Μήπως έχω παραισθήσεις ; Μήπως είμαι μεθυσμένος ; Μα τι λέω ; αφού δεν πίνω .

Εϊναι δυνατόν για ένα τέτοιο θέμα να υπάρχει απόφαση "Ναι μεν , αλλά ." ; ; ; ;

; Γιατί με κάνουν να αισθάνομαι σκουπίδι ; Γιατί ;

 

Λετε να το γκρεμισουν ; ;

Του αξίζει του μπ...ου , του αξίζει .

; Γιατί να τιμωρείται ένας που έφτιαξε το παράθυρο 2 μέτρα πιο πέρα και να μην τινωρούνται αυτοί που υπέγραψαν τέτοιο έγκλημα ;

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μόνος εναντίον όλων ο Κλαπάκης.

 

O δημ. σύμβουλος Αμαρουσίου και επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Μαρούσι», κ. Δορύλαος Κλαπάκης, είναι ο άνθρωπος που πήγε στα δικαστήρια το αυθαίρετο κτίσμα «The Mall Athens» και δικαιώθηκε με απόφαση του Σ.τΕ.

 

Με αλλεπάλληλες προσφυγές στην Δικαιοσύνη και τις Ελεγκτικές Αρχές επέτυχε θετικά αποτελέσματα για την προστασία του Δημοσίου και Δημοτικού χρήματος και του περιβάλλοντος (π.χ., αμετάκλητη ομόφωνη Δικαστική απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του καταστροφικού για το περιβάλλον και το παραδοσιακό Εμπορικό Κέντρο του Αμαρουσίου Mall, παρεμπόδιση της εισφοράς σε χρήμα αντί της υποχρεωτικής και ευνοϊκής για τους κατοίκους εισφοράς σε γη, κήρυξη του εργοστασίου ΗΒΗ ως διατηρητέου - το οποίον, σημειωτέον, τελικώς κατεδαφίσθηκε με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου, κ.ά.).

 

Σε δηλώσεις του ο κ. Κλαπάκης είπε:

 

«Από τις Σκουριές της Ιερισσού μέχρι το MALL στο Μαρούσι και το Τοπλού της Κρήτης, ο ελληνικός λαός στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την διαφθορά και την διαπλοκή «ότι έκαναν μεγάλο λάθος που τον υποτίμησαν».

 

Μακριά από τις θεατρικές παραστάσεις ο ελληνικός λαός μέσω της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα (κερδισμένης με σκληρούς αγώνες και αίμα) ανεξάρτητης Δικαστικής Εξουσίας -την οποία ''λοιδορούν'' συνεχώς με τις ενέργειές τους οι περαστικοί πολιτικοί παραγοντίσκοι- έστειλε μήνυμα σε όσους μας θέλουν γονατισμένους και παραδομένους.

 

Απέναντι σε ένα πανίσχυρο (φαινομενικά) σύστημα η Δικαστική Εξουσία, κάνοντας για μια ακόμα φορά δεκτή την προσφυγή μας, όχι μόνο επισφράγισε την ομόφωνη απόφαση 1528/03 της Ολομελείας του ΣτΕ με την όποια είχε κρίνει αμετάκλητα το MALL αυθαίρετο αλλά ξεκαθάρισε ότι: Δεν είναι δυνατόν να θεσπίζονται με τον μανδύα του νόμου διοικητικές πράξεις, γιατί έτσι φαλκιδεύεται το δικαίωμα των πολιτών για δικαστική προστασία.

 

Με την απόφαση αυτή του ΣτΕ, η Δικαστική Εξουσία αποδίδοντας στο όνομα του ελληνικού λαού, για μια ακόμα φορά δικαιοσύνη, ξεκαθαρίζει στην διαφθορά και την διαπλοκή ότι έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο ανοχής».

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με την απόφαση αυτή του ΣτΕ, η Δικαστική Εξουσία αποδίδοντας στο όνομα του ελληνικού λαού, για μια ακόμα φορά δικαιοσύνη, ξεκαθαρίζει στην διαφθορά και την διαπλοκή ότι έχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο ανοχής».

 

Kαι η χώρα πλέον από οίκος ανοχής θα αποκτήσει το παλιό της όνομα, Ελλάδα!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.