Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άγνωστη έννοια αποτελεί ακόμη για τις ελληνικές επιχειρήσεις η λέξη - «κλειδί» για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων


Engineer

Recommended Posts

Με πρωτοφανείς ρυθμούς «τρέχουν» το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΝ), η Task Force αλλά και οι μεγάλοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, προκειμένου να πιάσουν... το τρένο του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

 

Το «σύνθημα» για είσοδο στο πρώτο βαγόνι του τρένου της απορρόφησης περίπου 3,8 δισ. ευρώ (ή 542 εκατ. ευρώ ανά έτος) είναι μια λέξη λίγο-πολύ «δύσκολη» για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα και ακούει στο όνομα «Καινοτομία» (8% του συνόλου του νέου ΕΣΠΑ).

 

Την ίδια στιγμή, όμως, που το 25% των νέων εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων αφορά «την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα», που στον σκληρό τους πυρήνα βρίσκεται η καινοτομία, η Ελλάδα δαπάνησε το 2012 μόλις το 0,6% του ΑΕΠ στην Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D).

 

Με άλλα λόγια, την ώρα που η χώρα μας κατέχει την... 25η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις δαπάνες για R&D, θα πρέπει να πείσει την Κομισιόν πως μπορεί να απορροφήσει γιγάντιους πόρους για τον ίδιο σκοπό.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας (Δεκέμβριος 2013), μόνο το 33% των ελληνικών μεσαίων επιχειρήσεων καινοτομούν, έναντι 55% στην Ευρώπη.

 

Στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπίας της Ε.Ε. στην Αθήνα σημειώνουν στο «Κ» την τεράστια διάσταση μεταξύ των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων - ερευνητικών κέντρων.

 

Προκειμένου να κλείσει αυτό το «κενό», Λ. συστάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΝ, το «Συμβούλιο Καινοτομίας». Στο Συμβούλιο αυτό συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Ανάπτυξης από το υπουργείο Παιδείας, κ. Χρήστος Βασιλάκος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Χάρης Κυριαζής, ο κ. Δημήτρης Πτωχός, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο κ. Alexander Kritikos του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και άλλοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

 

Χάρης Κυριαζής: Εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ

Χρειαζόμαστε μια Innovation Agency

 

Ως πυλώνας της προσπάθειας ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, μια αναμορφωμένη πολιτική έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (ΕΤΑΚ) προϋποθέτει θεραπεία μιας ιστορικής δομικής αδυναμίας: της απουσίας πραγματικής εμπλοκής των επιχειρήσεων της χώρας στον σχεδιασμό και στην παρακολούθησή της. Η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να συμβάλει σε πρωτοβουλίες για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως βάση υλοποίησης της πολιτικής για την ΕΤΑΚ (κοινοπραξίες καινοτομίας, δίκτυα επιχειρήσεων, πόλοι καινοτομίας κ.λπ.).

Χρειαζόμαστε μηχανισμούς που θα αποτελέσουν τα «στρατηγεία» εκπόνησης τεχνολογικής πολιτικής. Ο ΣΕΒ έχει συγκροτήσει, ήδη, Δίκτυο Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης με συστηματική εργασία και προτάσεις πάνω σε τεχνολογικές αλυσίδες που αντικρίζουν δυναμικές αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών. Ο ΣΕΒ προτείνει τη θέσπιση ενός φορέα Innovation Agency που θα αναλάβει τον συντονισμό της σύστασης και λειτουργίας μηχανισμών και πρωτοβουλιών συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητών, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

 

Posted Image

 

Αντώνης Αγγελάκης: Στέλεχος του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ

«Ναι» στα κοινωνικά δίκτυα

 

Η καινοτομία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης. Εντούτοις, σήμερα διακρίνεται από δυναμικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τους όρους ανάπτυξής της. Η καινοτομική διαδικασία βασίζεται, πλέον, όλο και περισσότερο στη γνώση, πραγματοποιείται συχνά στο πλαίσιο κοινωνικών δικτύων και συνεργασιών και απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης.

 

Να σημειωθεί ότι η καινοτομία επηρεάζεται από το θεσμικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις, είναι ευρέως αποδεκτό ότι είναι αναγκαίο ένα ευνοϊκό «σύστημα καινοτομίας», με κατάλληλους μηχανισμούς υποστήριξης. Η ΓΣΕΒΕΕ υλοποιεί, μέσω του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων και της Μονάδας Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών, συγκεκριμένες δράσεις (μέσω και του ΕΠΑ-ΝΑΔ 2007-201 3), που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, με έμφαση στην τεχνολογική, την οργανωτική και τη χρηματοδοτική καινοτομία, στον σχεδιασμό νεωτερικών επιχειρηματικών μοντέλων (business model innovation), καθώς και στην προώθηση της «ανοικτής καινοτομίας» (clusters).

 

Αιexander Kritikos: Διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου DIW

Τι συμβαίνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ

 

Παρότι η Ελλάδα δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά το κραχ του 2008, η οικονομία της συνεχίζει να υποφέρει. Το κεντρικό πρόβλημά της είναι η έλλειψη ενός συστήματος καινοτομίας. Μια «αλυσίδα καινοτομίας» ξεκινά με μια εξαιρετική βάση ερευνών, ακολουθώντας ρέουσες μεταβάσεις στην εφαρμοσμένη έρευνα και αποδίδοντας σταδιακά τις δευτερογενείς επιδράσεις των ιδεών πάνω στις καινοτόμες δράσεις.

 

Η διάχυση των νέων ιδεών πάνω στα καινοτόμα προϊόντα που έρχονται μαζί με τα εγχειρήματα των εταιρειών χρειάζεται ένα ρυθμιστικό περιβάλλον που να προστατεύει τις ιδέες και να επιτρέπει την εύκολη είσοδο νέων επιχειρήσεων. Κορυφαίοι επιστήμονες μπορούν να δημιουργήσουν ριξικέλευθες ανακαλύψεις και εφευρέσεις, που να συγκεντρώσουν γύρω από αυτές νέους τομείς επιστήμης, τεχνολογίας, ιδιωτικής R&D και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και venture capital.

 

Η ICT γύρω από το Stanford, η Bio Tech γύρω από το Harvard και το ΜΙΤ ή το Adlershof του Βερολίνου είναι παραδείγματα δαπανηρών ιδιωτικών επενδύσεων, με στόχο την πρόσβαση στα «καλύτερα μυαλά».

 

Πηγή: http://www.capital.g....asp?id=1954732

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Ναι, ειναι αγνωστη η λεξη λαδωμα για την απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων.

Αλλα γιατι αγχωνεστε? Ο Λιαπης πηρε, ο Καμμενος πηρε, κ αλλοι τοσοι αυτης της καστας που δεν εμφανιστηκαν ακομη πηραν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.