Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α03] Βεβαιώσεις του Ν.4178/13


Recommended Posts

Ο προβληματισμός μου σε σχέση με τις ΕΕΜΚ έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιες - όχι όλες - από τις εργασίες που τώρα προβλέπονται από τις ΕΕΜΚ, παλιότερα γίνονταν χωρίς άδεια. Έστω για χάρη της συζήτησης ότι οι ΕΕΜΚ υπάρχουν από το 2000 (κάπου εκεί δημιουργήθηκε η έννοιά της αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς).

Έστω έχουμε μία κατασκευή ή τροποποίηση που πριν την ύπαρξη της ΕΕΜΚ, γινόταν χωρίς απαίτηση οικοδομικής άδειας (πχ μικρές διαρυθμίσεις όπως γίνεται κουβέντα τώρα ή πέρκολα στον ακάλυπτο). Αν η κατασκευή έγινε πριν το 2000, είναι νόμιμη και αν έγινε μετά είναι αυθαίρετη (πάντα χωρίς ΕΕΜΚ);

Κάπου στο φόρουμ νομίζω είχα διαβάσει ότι δουλεύουμε τα αυθαίρετα με τον ΓΟΚ του 1985 και όχι με ΝΟΚ (ως προς το τι επιτρέπεται κλπ). Αν ισχύει αυτό, στην αρχή του ο ΓΟΚ του 85, επέτρεπε τέτοιες μικροδιαρυθμίσεις χωρίς άδεια. Στην πορεία τρποποποιήθηκε και νομοθετήσανε και την ΕΕΜΚ, οπότε κάποιες από τις εργασίες που μπορούσες να κάνεις χωρίς άδεια πριν, μετά ήθελες ΕΕΜΚ.

 

Ο προβληματισμός μου είναι πώς αντιμετοπίζεις μια τέτοια εργασία:

1) Με τον αρχικό ΓΟΚ του 1985

2) Ανάλογα με το τι ίσχυε όταν έγινε η εργασία (πιο λογικό μου ακούγεται)

3) Πώς αποδεικνύεις ότι κάτι τόσο μικρό μέσα στο κτίριο έγινε το 1999 και όχι το 2000 (έστω τότε βγήκε η ΕΕΜΚ)

 

Πάνω σε ένα τέτοιο μοτίβο έχω και μια περίπτωση που με το 4014 ήταν αλλαγή χρήσης στο ισόγειο με τ.μ. (στο θεό το πρόστιμο), με τον 4178 με αναλυτικό παλεύεται και αν δηλώσω ότι έγινε τώρα (με ΝΟΚ) επιτρέπεται να δεν αλλάζει το διάγραμμα δόμησης.

Δηλαδή έχεις ένα νόμο των αυθαιρέτων που σου λέει πως αν τακτοποιήσεις κάτι, κοστίζει Χ-Ψ € και βλέπεις το ίδιο πράγμα να το επιτρέπει κάποιος άλλος νόμος, επίσης σε ισχύ και λες: "Τώρα τι κάνω; Χρεώνω πρόστιμο με βάση τον νόμο Α, σε κάτι που επιτρέπεται με βάση το νόμο Β;"
Και φυσικά όταν η πράξη ήταν νόμιμη όταν έγινε, πώς την χαρακτηρίζεις παράνομη με μεταγενέστερο νόμο;

 

Για να μην παρεξηγηθώ, τέτοια μπορεί να είναι μία στις 100 περιπτώσεις άντε δύο, και παρόλα αυτά μπορεί να υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες σιγουράκια και πας για ρύθμιση έτσι κι αλλιώς. Ο συλλογισμός είναι πιο πολύ φιλολογικός για αυτό το 1%.

Link to comment
Share on other sites

το 2004 καθωρισθηκε η ΕΕΜΚ, για εργασιες για τις οποίες μεχρι τοτε απαιτουνταν αδεια.

 

[η "περγκολα στον ακαλυπτο" -που θετεις σαν παραδειγμα- πριν απο αυτο, δεν χρειαζονταν αδεια???].............

 

 

ΥΑ οικ//2004 (ΥΑ οικ 5219 ΦΕΚ Δ 114 2004): Εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας. Δικαιολογητικά και Εγκριση Εργασιών. (339110)
 
Αρθρο 0

Αριθ.οικ 5219 ΦΕΚ Δ 114/17.2.2004

Καθορισμός εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της έκδοσης
άδειας δόμησης απαιτείται Εγκριση Εργασιών. Διαδικασία έγκρισης και
απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά.

 

Ο Δημήτρης έχεις δίκιο δεν προκύπτει από κάπου ότι οι εργασίες της ΕΕΜΚ επιτρέπονταν χωρίς άδεια...

 

Το αντίθετο μάλιστα απλά η ΕΕΜΚ απλοποιεί την διαδικασία για κάποιες εργασίες.

 

Αυτή η αλλαγή χρήσης που έχεις στο ισόγειο δεν καταλαβαίων τι εννοείς, έχει υπόψη σου ότι αν έγινε τώρα προφανώς δεν μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις τοτ ν.4178/13. Ο έλεγχος γίνεται κατά ΓΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά. Έκανα search στο τοπικ, αλλά απλά για επιβεβαίωση: Για έκδοση βεβαίωσης μηχανικού ελέγχονται και τα παρακολουθήματα; Δηλαδή μία αποθήκη υπογείου που έχει κατασκευαστεί μεγαλύτερη ή σε άλλη θέση και που αποτελεί παρακολούθημα διαμερίσματος σε οικοδομή θα ελεγχθεί κανονικά και μπορεί να "κολλήσει" την βεβαίωση; Ευχαριστώ!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ναι θα ελεγξεις και παρακολουθήματα , ο τίτλος της βεβαίωσης θα είναι πχ. Διαμέρισμα Α1 α' ορόφου με παρακολούθημα υπόγεια αποθήκη ΑΠ1

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, χρόνια πολλά

Δικό μου λάθος....αυτές που πηγαίνανε χωρίς άδεια τις έχουν βάλει τώρα στην 48ωρη.

Για την πέργκολα στον ακάλυπτο μιλάω για ελαφριά κατασκευή στήριξης φυτών (άρθρο 17 του ΓΟΚ) και Εγγρ-2426/561/28-3-87 για τις πέργκολες (προφανώς και δεν είναι όλες οι πέργκολες χωρίς άδεια).

Για την αλλαγή χρήσης επειδή κάνουμε έλεγχο κατά ΓΟΚ θα θέλει ρύθμιση, ενώ αν την έκανε τώρα, θα ήταν κύριος και δεν θα ήθελε τίποτα. Απλά είναι κρίμα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα συναδελφοι

Καλουμαι να δωσω βεβαιωση σε στουντιακι κατασκευης του 1987 στη Θεσσαλονικη, απολυτα τετραγωνισμενο, μονοχωρο, μονο που εχει απωλεσει περι τα 30εκ επ ωφελεια του κοινοχρηστου.

Κανονικα επρεπε να ειναι 4,30Χ6,05 και κατασκευαστηκε 4,30Χ5,75

Κλασσικο κατασκευαστικο λαθος, με τη δοκο κατω απο την οποια χτιστηκε ο διαχωριστικος τοιχος με τον κοινοχρηστο διαδρομο, να επρεπε να ειναι κατασκευασμενη στην εξωτερικη παρεια 50ποντου τοιχειου και αντ αυτου κατασκευαστηκε στην εσωτερικη, χανοντας περιπου 1,5 τ.μ. απο το διαμερισμα μου.

 

Θα χορηγουσατε βεβαιωση?

post-47080-0-30679500-1462742797_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.