Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[Α03] Βεβαιώσεις του Ν.4178/13


Recommended Posts

Αν καταλαβαίνω καλά, έχεις παράβαση Δ στο πίσω όριο! όποτε είναι παράβαση κανονική με υ.δ, υ.κ. και υπέρβαση πλάγιων αποστάσεων! Τωρα οι απόψεις για την μετακίνηση του υπόλοιπου κτίριου  διίστανται!

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα σε έλεγχο για να δώσω βεβαίωση νομιμότητας:

 

Ελέγχω κτίσμα στο οποίο έχει εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης. Το αυθαίρετο τμήμα εξαιρείται από την κατεδάφιση και στη συνέχεια νομιμοποιείται το τμήμα που μπορεί να νομιμοποιηθεί. Εγώ θεωρητικά μπορώ να δώσω τη βεβαίωση αφού όλο το αυθαίρετο τμήμα έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκω πουθενά το φάκελο της εξαίρεσης (το αρχείο της πολεοδομίας έχει θέμα στη συγκεκριμένη περίοδο...) και ο αριθμός της δεν αναφέρεται στα έντυπα της οικοδομικής αδείας, ώστε να είμαι σχετικά σίγουρος ότι υπάρχει.

 

Η γνώμη σας:

Δίνω τη βεβαίωση αφού έχω επίσημη διοικητική πράξη που αναφέρει την εξαίρεση από την κατεδάφιση (έστω χωρίς αριθμό) ή

αφού δεν βρίσκεται θεωρείται ότι δεν υπάρχει οπότε το τμήμα που δεν νομιμοποιείται παραμένει αυθαίρετο;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που έχουν εξαίρεση από κατεδάφιση πάνε με την 2η βεβαίωση (εξαιρέσεις).

 

Από περιέργεια, αυτά που έχουν εξαιρεθεί με κάποιον από αυτούς τους νόμους δεν έχουν πρόστιμα να τρέχουν. Πώς προέκυψε η ανάγκη να νομιμοποιήσουν κάποιο μέρος αυτών που εξαιρέθηκαν παλιότερα;

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση φιλοσοφικού ενδιαφέροντος :

Νομιμοποιούμαστε ως μηχανικοί να εκδώσουμε βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών για τμήμα κτιρίου στο οποίο δεν έχει συσταθεί οροφοκτησία?

 

Για παράδειγμα,

σε καθόλα νόμιμο ισόγειο όροφο διώροφης οικοδομής χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, εάν μας ζητηθεί βεβαίωση του 4178 μόνο για τον ισόγειο όροφο μπορούμε να την εκδώσουμε ή οφείλουμε να εξετάσουμε και να βεβαιώσουμε όλο το κτίριο ?

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

μπορεις με βαση αυτο στην παρ. 10

 

http://www.notarius.gr/uploads/files/umplhrwmatikes_dieukriniseis.pdf

 

υποθετω οτι το ισογειο ειναι οκ

αλλα υπαρχει "κατι" στον οροφο,

αλλοιως δεν ειχες κανεναν λογο να μην τα κανεις ολα μαζι,  δλδ συσταση σε ολοκληρη την οικοδομη  και μεταβιβαση του  ισογειου...

 

παντως,  το σωστο ειναι να γινεται εξ αρχης η συσταση σε ολα [αρα και η τακτοποιηση  σε ολα]

για να μην υπαρχουνν στο μελλον προβληματα με τις δηλωσεις στο κτηματολογιο...

[όπως πολλοι γνωριζουν....]

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Οκ τα διάβασα, κατανοητά, αλλά το πρόβλημα μου όπως αναφέρω είναι ότι δεν υπάρχει ο φάκελος της εξαίρεσης στο αρχείο της πολεοδομίας...

...αλλά αναφέρεται ότι έχει εξαιρεθεί από κατεδάφιση στην Ο.Α. νομιμοποίησης η οποία για να εκδοθεί προυποθέτει την εξαίρεση.

 

Και ρωτάω θεωρώ ότι η εξαίρεση υπάρχει αφού για να εκδοθεί η άδεια βγήκε ή πρέπει να βρεθεί;

Link to comment
Share on other sites

Αν στην ΤΕ της νομιμοποίησης έχεις τον αριθμό της πράξης της εξαίρεσης μπορείς να τον αναφέρεις και όταν πάει ο φάκελος στην ΥΔΟΜ, μπορούν να "αναλάβουν" οι ίδιοι να βρουν ότι "χάσανε". Έχεις μία ΟΑ η οποία περιγράφει μία κατάσταση και στον Ν.4178 και τον προηγούμενο Ν.4014 δεν ελέγχουμε την άδεια. Ελέγχουμε μόνο τις διαφορές από την άδεια.

 

Από την άλλη μπορούσες να προβείς σε νομιμοποίηση, με τα ανάλογα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης (έως την μέρα της νομιμοποίησης), χωρίς προηγούμενη πράξη.

Για μένα θα ελέγξεις τι θεωρεί πλέον η ΟΑ νόμιμο και θα σταματήσεις εκεί. Η τελευταία πράξη περιλαμβάνει όλες τις προηγούμενες.

 

Ως προς την οριστική εξαίρεση, στην περιοχή μου έχουμε να δούμε επέκταση σχεδίου πόλεως ή δημιουργία νέου από το 1952.... οπότε μάλλον δεν θα πετύχω να δουλέψω ποτέ με οριστική με τον 1337/83

Link to comment
Share on other sites

σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Πάνω κάτω την ίδια άποψη έχω, απλά θα προτιμούσα μια επιπλέον κάλυψη βρίσκοντας και την εξαίρεση. Αν τελικά έχει γίνει παρατυπία και δεν υπάρχει καθόλου η βεβαίωση μου θα έχει ένα θέμα...

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης.προκειμένου για έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας σε αδόμητο αγροτεμάχιο το οποίο ανήκει εξ αδιαιρέτου σε 2 ιδιοκτήττες, θέλει ο ένας εκ των δύο να μεταβιβάσει το μερίδιο του. ο δικός μου ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει τα στοιχεια του άλλου διότι λείπει χρόνια από την Ελλάδα.τι κανω σ αυτή τη περίπτωση προκειμένου να μεταβιβαστεί το ποσσοστό του? μπορώ να γραψω ποσοστο ιδιοκτησίας 100% και στα σχόλια να τα γράψω αναλυτικά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.