Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Α03] Βεβαιώσεις του Ν.4178/13


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα! Μια ερώτηση αν γνωρίζει κανείς.

 

Έχω περίπτωση ενός πελάτη που είναι ιδιοκτήτης μίας από τις 3 οριζόντιες ιδιοκτησίες σε ένα αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου. Συνολικά το αγροτεμάχιο είναι 6 στρέμματα και ο πελάτης έχει σύμφωνα με την σύσταση οριζόντιας τμήμα της δόμησης 70 τ.μ. και εξ' αδιαιρέτου τμήμα του αγροτεμαχίου 2 στρέμματα περίπου σύμφωνα με το ποσοστό του. Στην πράξη κάθε ιδιοκτήτης έχει περιφράξει εσωτερικά το δικό του τμήμα και οι υπόλοιποι δυο ιδιοκτήτες έχουν χτίσει το ποσοστό που τους αναλογεί. Ο πελάτης μου που δικαιούται να χτίσει τα 70τ.μ. δεν έχει χτίσει τίποτα ακόμα. Ο πελάτης επιθυμεί να πουλήσει την οριζόντια ιδιοκτησία του. Μπορώ να του δώσω βεβαίωση αδόμητου σύμφωνα με τον 4178 για το τμήμα των 2 στρεμμάτων που του αναλογεί ή αναγκαστικά πρέπει να ληφθεί υπόψη όλο το αγροτεμάχιο οπότε πάμε για έλεγχο όλων των κτισμάτων;

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

dimitris GM σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου!

 

Ψάχνοντας όμως χτες στις ερωταπαντήσεις της ομάδας του ΤΕΕ Πελοποννήσου, βρήκα την ερώτηση 1377 στην οποία αναφέρει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση αδόμητου για μια αδόμητη οριζόντια ιδιοκτησία όταν υπάρχει κτίσμα σε άλλη οριζόντια ιδιοκτησία στο ίδιο οικόπεδο. Αναγκαστικά θα δώσουμε βεβαίωση που γράφει ότι στην οριζόντια ιδιοκτησία μας δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές κλπ αντί για βεβαίωση ότι δεν υπάρχει κτίσμα.

 

 

Ερώτηση 1377. Όταν σε υφιστάμενη οικοδομή, για την οποία έγινε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρόκειται να μεταβιβαστεί η αδόμητη αέρινη στήλη (αυτοτελής οριζόντια ιδιοκτησία με ποσοστό στον πίνακα χιλιοστών), ποια βεβαίωση από τις δύο παρακάτω πρέπει να επισυναφτεί στο συμβόλαιο; (i) στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα (αδόμητο) ή (ii) στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια; Ομοίως ποια από τις παραπάνω βεβαιώσεις επισυνάπτεται όταν σε οικοδομή για την οποία έγινε σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών προ πάσης ανεγέρσεως, πρόκειται να μεταβιβαστεί το δικαίωμα ανέγερσης οριζόντιας ιδιοκτησίας που προβλέπεται στην Ο.Α. (π.χ. β’ όροφος) αλλά δεν έχει ακόμα ανεγερθεί; Ομοίως ποια από τις παραπάνω βεβαιώσεις επισυνάπτεται όταν σε οικόπεδο στο οποίο έγινε σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας πρόκειται να μεταβιβαστεί η αυτοτελής αδόμητη κάθετη ιδιοκτησία, ενώ η άλλη κάθετη ιδιοκτησία είναι δομημένη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιλογή του τύπου βεβαίωσης επηρεάζεται από την ημερομηνία της πράξης συστάσεως (π.χ. προ ή μετά της 28-7-2011);

 

Απάντηση: Προφανώς και δεν σας έχουν τύχει όλες αυτές οι περιπτώσεις αλλά κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Δήλωση για αδόμητο δίνουμε όταν μέσα στο οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα. ΜΟΝΟ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, αν η μεταβιβαζόμενη Ο.Ι. εμπίπτει στις εξαιρέσεις του άρθρου 1 παράγραφος 2 τότε δίνουμε την βεβαίωση που αναφέρει τα περί εξαιρέσεων, άλλως ότι δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές κ.λπ..

Edited by zak
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω έχει δίκαιο το ΤΕΕ Πολοπ. . Μα δεν μεταβιβάζεις το οικόπεδο έτσι και αλλιώς. Μεταβιβάζεις μία Ο.Ι. του οικοπέδου. Η βεβαίωση αδόμητου αφορά ολόκληρο το οικόπεδο. 

Link to comment
Share on other sites

nik συμφωνώ, άσε που είναι παράλογο να κάνεις γεωγραφικό εντοπισμό και να αναγκάζεσαι να δείξεις όλο το αγροτεμάχιο και να φαίνεται ολοφάνερα στην αεροφωτογραφία ότι υπάρχει κτίσμα από άλλη οριζόντια. θα βρω τον μπελά μου χωρίς να φταίω! Από την άλλη αν κάνω αυτό που λέει το ΤΕΕ Πελοπ. στο κείμενο της βεβαίωσης θα αναφέρει ότι στην Ο.Ι. δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ενώ στην πράξη δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ κατασκευή στην συγκεκριμένη Ο.Ι. 

 

δεν είναι και η καλύτερη περιγραφή για συμβόλαιο συμφωνείς; θα μου πεις εδώ όλα μπάχαλο είναι αυτό σε πείραξε;

Link to comment
Share on other sites

η ερωτηση  στο # 3173 ηταν διαφορετικη

  σε αυτη δοθηκε απαντηση.

 

πλην  στο τελος  κατεληξε  σαν "ασκηση επι χαρτου"...

 

αυτονοητο ειναι οτι,

καθε  περιπτωση εχει την δικη της απαντηση.

 

υγ

η δε ερωτηση 1377 του ΤΕΕ  αφορα, κατα βαση,  το εντελως διαφορετικο θεμα του "αερα"

 

για τις υπολοιπες περιπτωσεις, που ετεθησαν  συλληβδην,  απαντα-σωστα-

 

" η βεβαιωση εχει περιεχομενο αναλογως την περιπτωση"

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδελφοι

 

Πελάτης μου με ιδιωτικό συμφωνητικό το 1972 πήρε στην κατοχή του 1200 τ.μ, μέρος κληροτεμαχίου συνολικής έκτασης 19.000 τ.μ. Τον ίδιο χρόνο έβγαλε άδεια και έχτισε ισόγεια κατοικία με υπόγειο. Ρευματοδοτήθηκε το 1976. Μου ζήτησε βεβαίωση 4178/2013 γιατί θέλει να το μεταβιβάσει. Το ζήτημα είναι πως υπάρχουν αυθαιρεσίες από ότι φαίνεται. Πιο συγκεκριμένα:

 

Στην πολεοδομία δεν υπάρχει φάκελος (έχει χαθεί σε πλημμύρες του 1979) αλλά υπάρχει το στέλεχος της άδειας με ένα τοπογραφικό πάνω (σκαρίφημα θα το έλεγα). Βάση αδείας θα έχτιζε 111 τ.μ κατοικία και 111 τ.μ υπόγειο. Σε αυτοψία που έκανα διαπιστώθηκε πως τα τετραγωνικά ήταν 120 και 120 και το υπόγειο είχε γίνει κατοικία (να αναφέρω πως λόγω κλίσης το υπόγειο ήταν κάτω από τη στάθμη του εδάφους από μπροστά αλλά από την πίσω μεριά αναπτυσσόταν ένα ύψος 2 μέτρων οπότε φαίνεται σαν ισόγεια κατοικια). Επίσης στο τοπογραφικό-σκαρίφημα δεν έχει αποτυπωθεί το κτίριο στη θέση (ως προς το αγροτεμάχιο των 19.000 τ.μ) που βρίσκεται στην πραγματικότητα αλλά σε μια άλλη θέση μέσα στο αγροτεμάχιο. Ακόμη στο τοπογραφικό φαίνεται πως υπάρχει μια εσοχή στο κτίριο από την αριστερή μεριά ενώ στην πραγματικότητα αλλάξανε μάλλον το σχέδιο και την έκαναν από την δεξιά.

 

Φυσικά ακόμη περιμένω να πάρω στα χέρια μου τίτλους ιδιοκτησίας, κάτι πιο οριστικό για την κατοχή των 1200 τ.μ μέσα στο αγροτεμάχιο των 19.000, και όχι απλά το ιδιωτικό συμφωνητικό. Αλλά πως θα αντιμετωπίζατε το παραπάνω αυθαίρετο βάση 4178;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Τέτοιες περιπτώσεις συμφέρει στον υπολογισμό προστίμου να τις αντιμετωπίσεις χωρίς Ο.Α. Κατηγορία 1 και 500 Ε πρόστιμο. Χωρίς εγκεκριμένα σχέδια στα χέρια μας δεν προβαίνουμε σε υπαγωγή. Δεν αρκεί μόνο το στέλεχος της άδειας. 

Υ.Γ Έχεις σοβαρές ενδείξεις ότι η κατοικία κατασκευάστηκε πριν το 75. Μετά την αποτύπωση που θα κάνεις, θα τους βάλεις να αλλάξουν το Ε9 με τα σωστά τετραγωνικά και τη σωστή παλαιότητα ώστε να το έχεις ως αποδεικτικό χρονολογίας για την υπαγωγή.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.