Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση φόρου για τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες


Μουστάκας Β.

Recommended Posts

Εγώ δεν γράφω τίποτα όταν δεν έχει παρακράτηση.

Αν είναι να μου κάνουν παρακράτηση το γράφω επάνω στην απόδειξη..

"παρακρατήθηκε φόρος 20% 

1000,00 Χ 20% = 200,00€

Πληρωτέο 1240,00-200,00=1040,00€"

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό.

Αυτό που λες αναγράφεται στο τιμολόγιο όταν γίνεται παρακράτηση φόρου από την εταιρία.

Το ΦΕΜ δεν είναι παρακράτηση! Είναι προκαταβολή φόρου που γίνεται από εσένα.

Τη βεβαίωση την επισυνάπτεις όχι γιατί την χρειάζονται αυτή, απλώς για να αποδείξεις ότι για τη συγκεκριμένη εργασία έχεις πληρώσει προκαταβολή φόρου και άρα δεν υποχρεούνται να σου κάνουν παρακράτηση

Διόρθωση: στο τιμολόγιο γράφεις προκαταβολή φόρου 10%.

 

Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα. Τα λογιστήρια γνωρίζουν πως για τις αμοιβές μηχναικών σε άδειες και αντίστοιχες υπηρεσίες δίνει ο μηχανικός προκαταβολή 10%.

 

 

Έχω δουλέψει με εταιρείες σε όλη τη χώρα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ούτε και χρειάστηκε να αποδείξω αν εγώ κατέβαλλα την προκαταβολή. Η μη καταβολή της προκαταβολής είναι δική μου παράβαση και όχι δική τους.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Έχω δουλέψει με εταιρείες σε όλη τη χώρα και ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ούτε και χρειάστηκε να αποδείξω αν εγώ κατέβαλλα την προκαταβολή. Η μη καταβολή της προκαταβολής είναι δική μου παράβαση και όχι δική τους.

 

Πλην όμως αν δεν καταβληθεί η προκαταβολή υπάρχει η υποχρέωση (δική τους) να παρακρατήσουν επί αμοιβής υπερβαίνουσας τα 300 ευρώ καθαρή προ ΦΠΑ αξία . Πως θα διασφαλισθούν ? Επειδή ξέρουν ? Δεν αρκεί ως δικαιολογία όταν θα φτάσει η ώρα του ελέγχου .

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ δεν διαφωνούμε στην ουσία.

 

Το "να αποδείξεις" δεν το έγραψα με υποχρεωτική έννοια. Αυτό που είπα απλά είναι ότι τα λογιστήρια εταιριών άλλων επαγγελμάτων δεν είναι υποχρεωμένα να γνωρίζουν σε ποιές περιπτώσεις εργασιών είναι υποχρεωμένος ο μηχανικός να πληρώνει ΦΕΜ.

Αυτοί ξέρουν απλά ότι πρέπει να κάνουν παρακράτηση 20% εκτός από την περίπτωση που πληρώνει ΦΕΜ.

 

Οπότε αν πχ τιμολογήσω μια αμοιβή για πχ άδεια λειτουργίας θα γράψω όπως είπε ο Faethon πάνω στο τιμολόγιο (παρακρατήθηκε φόρος 20%) οπότε και αυτοί θα μου κάνουν παρακράτηση

Αν τιμολογήσω μια αμοιβή για άδεια δόμησης δεν θα γράψω τίποτα και για να μην τους προβληματίσει το γεγονός της παρακράτησης θα τους ενημερώσω (στέλνωντας τη βεβαίωση) ότι για την εργασία αυτή έχω πληρώσει ΦΕΜ όποτε γι αυτό δεν θα μου κάνουν παρακράτηση.

 

Κι εμένα κάποιος παλιότερος συνάδελφος μου τα είπε έτσι όταν ξεκίνησα και έτσι τα κάνω χωρίς πρόβλημα. Δεν λέω ότι δεν μπορεί και ο δικός σου τρόπος να είναι εξίσου σωστός

Link to comment
Share on other sites

Πλην όμως αν δεν καταβληθεί η προκαταβολή υπάρχει η υποχρέωση (δική τους) να παρακρατήσουν επί αμοιβής υπερβαίνουσας τα 300 ευρώ καθαρή προ ΦΠΑ αξία .

Αυτό από που προκύπτει? Η μη τήρηση τη ςυποχρέωσης του μηχανικού δε σημαίνει πως υπάτχουν επιπτώσεις σε αυτούς, ειδικά όταν το τιμολόγιο αναφέρει πως έχει δοθεί προκαταβολή φόρου 10%. Η νομοθεσία ορίζει ρητώς πότε καταβάλλεται το ΦΕΜ και σε περίπτωση μη καταβολής του (όπου υπόχρεως είναι ο μηχανικός και όχι ο πελάτης) ο υπεύθυνος έχει τις επιπτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ξαναλέω ότι επί της ουσίας συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί στην εταιρία ότι για τη συγκεκριμένη εργασία πληρώθηκε ΦΕΜ ώστε να μην σου κάνουν παρακράτηση.

Απλα εγώ λέω ότι το γνωστοποιώ στέλνωντάς τους τη βεβαίωση ΦΕΜ

εσύ το γνωστοποιεις γραφοντάς το στο τιμολόγιο

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά και περιεκτικά τα λέει η danaikaterina.

Πρώτον δεν είναι κακό να αναγράφεται η πληρωμή φεμ αντί της παρακράτησης στο τιμολόγιο για εύκολη πληροφόρηση κάθε "ενδιαφερόμενου".

Δεύτερον σε ΑΕ κλπ έχω καταλάβει ότι καλό είναι να στέλνουμε το φεμ έτσι και αλλιώς ή τελος πάντων εάν το ζητήσουν, γιατί ενδεχομένως να μην τους αναγνωριστεί η δαπάνη εάν δεν αποδεικνύουν με χαρτιά το ότι καταβλήθηκε φεμ επομένως δεν απαιτήθηκε παρακράτηση.

Μου έτυχε 2 φορές όταν ορκωτοί το απαίτησαν και η εταιρεία μου ζήτησε να τα στείλω άρον άρον. Οπως και να χει δεν είναι τίποτα ένα mail είναι.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
ΚΦΕ (Ν.4172/13),Αρθρο 64, παρ.8

"Σε περίπτωση που ο λήπτης της αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 62 [1] είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ."

 

[1] αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης,αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, εκτός τεχνικών έργων.

 

Τα 300 ευρώ (καθαρή αξία) αναφέρονται σε κάθε συναλλαγή, δηλαδή σε κάθε τιμολόγιο και όχι σε τυχόν τμηματική καταβολή. 

 

Συνοπτικά:

***Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην ημεδαπή διενεργεί παρακράτηση για καθαρή αξία ανώ των 300 ευρώ.

***Αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα στην αλλοδαπή διενεργεί παρακράτηση άνευ ορίου

***Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που έχει τη φορολογική κατοικία της στην ημεδαπή δεν διενεργούν παρακράτηση.


***Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει τη φορολογική του κατοικία στην ημεδαπή αλλά διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή διενεργεί παρακράτηση άνευ ορίου.

***Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα το οποίο δεν έχει τη φορολογική του κατοικία στην ημεδαπή και δεν διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.


 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα!,

 

Μηχανικός (1ος) αναλαμβάνει ένα κομμάτι μιας μελέτης από ανάδοχο(και όχι από τον ιδιώτη/εργοδότη), π.χ. τοπογραφική μελέτη, η οποία θα κατατεθεί για ο.α.. Για την τοπογραφική αυτή μελέτη χρησιμοποιεί και έναν 2ο μηχανικό.

 

Ως προς τα φορολογικά/αμοιβές βλέπω δύο επιλογές:

1η) η απλή

Ο 2ος μηχανικός πληρώνεται μέσω τιμολογίου παροχής υπηρεσίων από τον 1ο μηχανικό, και αν η αμοιβή ξεπερνάει την καθαρή αξία των 300 ευρώ θα γίνει και παρακράτηση 20% από τον 1ο μηχανικό (η οποία θα γραφτεί στο τιμολόγιο). Αν ξεπερνάει και τα 500 ευρώ η πληρωμή γίνεται μέσω τραπέζης/pos. Δεν μπλέκει με φεμ, εμπ και τα φορολογικά της άδειας.

 

Ο 1ος μηχανικός πως βεβαιώνει/πληρώνει την παρακράτηση των 20%?

 

2η)

Ο 1ος και ο 2ος μηχανικός πληρώνονται από τον ανάδοχο μηχανικό. Έστω π.χ. 50% θα πάρουν και οι δύο από την συνολική.

Στα φύλλα της ο.α. υποθέτω ότι μπορεί να μπεί μόνο ένας για την συγκεκριμένη μελέτη ή μπορούν και οι δύο?

Αν μπει μόνο ένας τότε ο 1ος πληρώνει το φεμ/εμπ του κτλ επι της συνολικής αμοιβής, και ο δεύτερος πληρώνεται μέσω τιμολογίου παροχής υπηρεσιών (όπως γράφω στην 1η περίτπωση αλλα από τον ανάδοχο αυτη την φορά).

 

Αν μπουν και οι δύο στα φυλλα της ο.α.:

Πληρώνει ο καθένας το φεμ , εμπ του, και τον αναλογούντα φπα επί της αμοιβής που εισπράτει ο καθένας.

Κόβεται τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και από τους δυο προς τον ανάδοχο, και δεν γίνεται παρακράτηση 20% από κανέναν επειδή πλήρωσαν φεμ?

 

3) Αν ζητήσει προκαταβολή από τον ανάδοχο ο 1ος μηχανικός. Σε αυτή την περίπτωση κόβεται απυ (απόδειξη είσπραξης) για αυτή την προκαταβολή από τον 1ο μηχανικό. Ποια ποσά θα αναγράφουν στα τιμολόγια, και ποια η εντολή πληρωμής του τεε, φεμ, εμπ κτλ?

 

Λογικά από τον 1ο μηχανικό κόβεται τπυ προς τον ανάδοχο με το υπολειπόμενο αναλογούντα ποσό, πληρώνει το φεμ, εμπ, φπα του.

Ο 2ος μηχανικός κόβει τπυ προς τον ανάδοχο με ποσο 50% επί της συνολικής, πληρώνει το φεμ, εμπ, φπα του.

Δεν γίνεται παρακράτηση 20% απο κανέναν.

Η εντολή τεε αναγράφει για τον 1ο 50% - προκαταβολή,για τον 2ο 50%. (μάλλον κάνω κάπου λάθος)

 

 

Πελάγωσα,Ευχαριστώ

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.