Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση φόρου για τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες


Μουστάκας Β.

Recommended Posts

Καλό είναι να γράφεις "αμοιβή που υπόκειται σε ΦΕΜ 10%" στο παραστατικό. Και καλά είναι να το επισυνάψεις ή τέλος πάντων όταν το "κόψεις" το φεμ να το στείλεις στην εταιρεία που σε πληρώνει. Μου έχει τύχει πάνω από 1 φορά στον ετήσιο έλεγχο ορκωτών σε ΑΕ να τους ζητήσουν το φεμ μου (ως απόδειξη της μη απαίτησης παρακράτησης από αυτούς) ειδάλλως δε θα αναγνωριζόταν ως έξοδο στην εταιρεία.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός ο sarcs. Είναι όντως σκόπιμο να γίνεται αυτό που γράφει.

 

Μερικές γενικές παρατηρήσεις:
1) Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν τα ανάλογα συμφωνητικά και να υποβληθούν από --όλους--τους συμβαλλόμενους στο taxis.
2) Παρακράτηση 20% (όπου είναι απαραίτητο να γίνει) θα γίνει ακόμη και αν η τμηματική καταβολή είναι κάτω των 300€ εφόσον το συνολικό τίμημα ξεπερνάει τα 300€.
3) Όταν η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, εκδίδεται τιμολόγιο κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Σε κάθε περίπτωση, το τιμολόγιο δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία.
 
Αναφορικά στην 1η περίπτωση-λύση [και μόνο σε ότι έχει σχέση μεταξύ των δύο μηχανικών ως φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ή μεταξύ οποιουδήποτε μηχανικού και αναδόχου] στο ερώτημα που αναφέρεις:
α) Για την πληρωμή που ρωτάς: Η Προσωρινή Δήλωση Παρακρατούμενων γίνεται μέσω taxis 
 
Δες επίσης εδώ κι εδώ.
Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 60 του ν. 4172/2013, [όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 24 του ν. 4223/2013 και ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι 31/12/2013] ισχύει: 
«[...] 
6. Ο φόρος που παρακρατείται ..... αποδίδεται το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση εισοδήματος.
[...]»
 
β) Για την βεβαίωση που ρωτάς: Η υποβολή των βεβαιώσεων αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο Taxis όταν έρθει η ώρα για την κατά την επιλογή του ορθού κωδικού αποδοχών. Δίνεις επίσης και ανάλογη βεβαίωση σε αυτόν από τον οποίο παρακρατείς φόρο. Η υποβολή βεβαίωση ηλεκτρονικά δεν απαλλάσσει και από την χορήγηση της χειρόγραφης βεβαίωσης σε αυτόν από τον οποίο παρακρατείς φόρο.
 
Αναφορικά στην 2η περίπτωση-λύση δεν γνωρίζω την διαδικασία γιατί η άδεια προφανώς θα εκδοθεί στο όνομα του ΚτΕ και όχι του αναδόχου ενώ οι τιμολογήσεις θα γίνουν προς τον ανάδοχο.
 
Αναφορικά στην 3η περίπτωση-λύση και μόνο ως προς το τμήμα της προκαταβολής (γιατί το υπόλοιπο εμπίπτει στην παραπάνω περίπτωση που δεν γνωρίζω).
Ο ανάδοχος μπορεί να κόψει μια απλή απόδειξη είσπραξης (όχι τιμολόγιο) ή εφόσον η προκαταβολή γίνει μέσω του τραπεζικής διαδικασίας δεν είναι απαραίτητη η απόδειξη είσπραξης (καθότι τα παραστατικά της τραπέζης που καλό είναι να έχουν αιτιολογία) λειτουργούν ως τέτοια (απόδειξη είσπραξης). 
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις,

 

1) ως προς την αναγκαιότητα συναψης συμφωνητικών (φορολογικά πάντοτε), είχα την εντύπωση ότι δεν ειναι απαραίτητο, αλλα όποτε συντάσεται θα πρέπει να δηλώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ (taxisnet). Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των άμεσα συμβαλλόμενων π.χ. που εισέρχονται στο σύστημα αμοιβών του τεε, θεώρηση αμοιβών απο πολεοδομία κ.τ.λ.

2) Φαντάζομαι πως εννοείς ότι π.χ. δύο συνεχόμενες εργασίες από το ίδιο άτομο για το ίδιο έργο, εφόσον η συνολική αμοιβή του ξεπερνάει τα 300 ευρω.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

1) Απαραίτητο δεν είναι, σκόπιμο όμως είναι για ευνόητους λόγους.

Η εξαίρεση αυτή που γράφεις από που (επίσημα) προκύπτει ?

 

2) Εννοώ ότι αν το συμφωνητικό προβλέπει αμοιβή και διάρκεια υποθετικά σύμφωνα με τα παραδείγματα:

α) Εστω από 1/7/17-31/12/2017 και έστω συνολικά 1000 ευρώ η οποία καταβάλλεται ανά τρίμηνο, ως συναλλαγή θεωρείται το ποσό των 1000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή έχεις υποχρέωση να εκδώσεις ένα ΤΠΥ για το σύνολο, αλλά ακόμη και εάν προαιρετικά εκδώσεις περισσότερα ΤΠΥ κάτω των 300 ευρώ, η συναλλαγή εξακολουθεί βάσει του συμφωνητικού να είναι μία. Έτσι στην περίπτωση αυτή υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης.
β) έστω από 1/7/17-31/12/2017 και έστω με τριμηνιαία αμοιβή 250 ευρώ, σημαίνει ότι η αμοιβή είναι απαιτητή ανά τρίμηνο, δηλαδή η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο τέλος του τριμήνου οπότε και υπάρχει η υποχρέωση έκδοσης του τιμολογίου, δεν θα υφίσταται και η υποχρέωση παρακράτησης του φόρου.
γ) Εφόσον η διάρκεια είναι πέραν του φορολογικού έτους θα πρέπει να τιμολογηθεί το τμήμα που εντός του έτους ολοκληρώθηκε. 
δ) Σε κάθε περίπτωση η τιμολόγηση πρέπει να γίνει ανεξάρτητα της είσπραξης.
Νομίζω σε κάλυψα ως προς το (2).
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Για την υπηρεσια δομησης υπήρχε (δεν γνωρίζω αν ισχύει ακόμα) το 10/2/2017 άρ. πρ. 226 έγραφο του υπεκα, που περιελάμβανε και το συμφωνητικό στα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Χαζή ερώτηση αλλα θα την κάνω :), προφανώς υπάρχουν περίπτωσεις που δεν ειναι απαραίτητο να καταβληθει ούτε φεμ ( δεν θεωρούνται οι μελέτες) αλλα ούτε και παρακράτηση 20%. (μικρότερο του 300 ευρώ)?

 

απλώς με προβλημάτισε αυτό : Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις εισοδημάτων για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση. (ΠΟΛ 1025/2017 άρθρο 1)

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

1) Αααα .... για την υπηρεσία δόμησης ... οκ.. εντάξει.

 

2) Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που γράφεις ... ή μάλλον καλύτερα θα έλεγα η μεταφορά της σκέψης σου (που είμαι σίγουρος ότι εσύ το έχεις ξεκαθαρίσει) ... αλλά με μπερδεύει ο τρόπος που το μεταφέρεις γραπτά ...

 

Θα κάνω μια προσπάθεια να σου πω το παρακάτω και ίσως σε καλύψει.

Άλλο είναι η παρακράτηση φόρου και άλλο η βεβαίωση αποδοχών. 

Στην βεβαίωση αποδοχών --η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να δίνεται-- αναγράφεται και το ποσό της παρακράτησης φόρου εφόσον υφίσταται τέτοιο--, δηλ. των περιπτώσεων πληρωμών που αφορούν αμοιβές, οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου.

 

Τι εννοώ:

Αν αυτός που εκδίδει παραστατικό για την υπηρεσία και λαμβάνει την αμοιβή είναι "Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα"

και αυτός που λαμβάνει την παροχή υπηρεσίας και καταβάλλει την αμοιβή είναι και αυτός "Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα

δεν υπάρχει "παρακράτηση φόρου", υπάρχει όμως υποχρέωση για "έκδοση της βεβαίωσης αποδοχών" και να την δώσει στον πρώτο.

 

ή αν θες, αυτός που εκδίδει παραστατικό για την υπηρεσία και λαμβάνει την αμοιβή είναι "Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα" αλλά η αμοιβή είναι κάτω από 300€ (όπως το συζητάμε παραπάνω)

και αυτός που λαμβάνει την παροχή υπηρεσίας και καταβάλλει την αμοιβή είναι "Νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα",

πάλι, δεν υπάρχει "παρακράτηση φόρου", υπάρχει όμως υποχρέωση για έκδοσης της βεβαίωσης και να την δώσει στον πρώτο.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο !

 

οπότε κρατάω: βεβαίωση αμοιβών εκδίδεται πάντοτε από τον λήπτη της υπηρεσίας, ασχέτως ποσού αμοιβής.

Λογικά για το 2017 θα πρέπει να υποβληθούν μέσα στο 2018, έως τον Μάρτιο του 2018, μέσω taxisnet εφαρμογή->Βεβαιώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

Ως προς την παρακράτηση 20% (εφόσον υπάρχει), ο λήπτης της υπηρεσίας συμπληρώνει την εφαρμογή taxisnet-> Προσωρινή Δήλωση Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις καθώς και από Αμοιβές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας. 

με κατηγορία εισοδημάτων->Επιχειρηματική Δραστηριότητα (παρακράτηση) κτλ με συμπληρωμένο το ποσό αμοιβής κτλ, λογικά κάπου στην δήλωση συμπληρώνονται τα στοιχεία του παρέχων την υπηρεσία..

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.