Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καλπο-εντάξεις 30.000 στρ.


Engineer

Recommended Posts

Επιχείρηση προεκλογικών εντάξεων στο σχέδιο πόλεως συνολικά άνω των 30.000 στρεμμάτων σε 15 δήμους της Αττικής ξεκινά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες παίρνουν εισιτήριο περισσότεροι από 60.000 ιδιοκτήτες να κτίσουν νέα κτήρια πρώτης και παραθεριστικής κατοικίας. Κυρίως όμως από τις νέες εγκρίσεις αναθεωρήσεων και επεκτάσεων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των δήμων της Αττικής ευνοούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι αφ' ενός μεν εξασφαλίζουν νομιμοποίηση του ακινήτου τους με χαμηλά πρόστιμα του «νόμου Καλαφάτη», η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, αφ' ετέρου δε «προικίζονται» με νέους όρους δόμησης να χτίσουν περισσότερα τετραγωνικά σε οργανωμένους, πλέον, οικισμούς και έτσι η περιουσία τους παίρνει αξία.

 

Η αρχή γίνεται από το Δήμο Σαρωνικού Αττικής, όπου με βάση την υπουργική απόφαση που υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης μπαίνουν στο σχέδιο 2.510 στρέμματα γης, από τα οποία 1.700 στρέμματα αφορούν σε οικιστική ανάπτυξη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε σε δήλωσή του ότι «από τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν και τα σχέδια πόλης των δήμων Βάρης, Νέας Ερυθραίας, Μεγαρέων, Χολαργού, και άλλα, με στόχο μας να ρυθμίσουμε το χώρο».

 

Λουκέτο στον ΟΡΣΑ

 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αξιοποιεί προεκλογικά το έργο του Οργανισμού Αθήνας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση βάζει «ταφόπλακα» στη λειτουργία του, με νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο κ. Μανιάτης βρίσκει έτοιμα τα αναθεωρημένα πολεοδομικά σχέδια τουλάχιστον 15 δήμων της Αττικής, έπειτα από πολυετή συνεργασία του Οργανισμού Αθήνας με τους αντίστοιχους δήμους και προχωράει στην έγκρισή τους. Στο μεταξύ, στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Πράγμα που θα σημάνει την εγκατάλειψη του ελέγχου των χρήσεων και του αναπτυξιακού σχεδιασμού για ολόκληρη την Αττική.

 

Σε πολεοδομικό επίπεδο η κατάργηση του ΟΡΣΑ σημαίνει ότι μπαίνει στο ράφι ο σχεδιασμός για τους άλλους 65 δήμους της Αττικής, κυρίως των νησιών (Αίγινα, Σαλαμίνα κ.λπ.) και των παράκτιων περιοχών, όπου εκδηλώνονται έντονες οικιστικές πιέσεις και αυθαίρετη δόμηση. Λόγω του λουκέτου στον ΟΡΣΑ σταματάει λοιπόν και η οριοθέτηση περιοχών αυθαιρέτων στην Αττική και μένει στο ράφι η πολεοδόμηση άνω των 70.000 στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4178/2013 («νόμος Καλαφάτη»), για τις νομιμοποίησεις αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ, εντός επταετίας θα επιλεγούν οι περιοχές νομιμοποιημένων αυθαιρέτων, στην Αττική, όπως επίσης στην υπόλοιπη χώρα, που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις οικιστικής καταλληλότητας για να πολεοδομηθούν.

 

Οι 15 περιοχές

 

Η πολιτική που ακολουθήθηκε από τον ΟΡΣΑ μέχρι τώρα είναι εντάξεις αυθαιρέτων σε σχέδια πόλεως με φειδώ και περιορισμούς, ώστε το θέμα των οικιστικών πιέσεων στην Αττική να αντιμετωπιστεί μέσα από την ολοκλήρωση, επικαιροποίηση και λελογισμένη επέκταση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ). Σε γενικές γραμμές η διοίκηση του ΟΡΣΑ περιέκοψε σε ποσοστά άνω του 60% τις προτάσεις των δήμων για τις προς ένταξη επιφάνειες, εγκρίνοντας τους τελευταίους μήνες επικαιροποιήσεις και επεκτάσεις πολεοδομικών σχεδίων, επιδιώκοντας αφ' ενός μεν να μπει τάξη στο χάος των αυθαιρέτων, αφ' ετέρου δε απορρίπτοντας τη διαρκή επέκταση των οικισμών προς τον εξωαστικό χώρο. Χαρακτηριστικά, οι αρχικές προτάσεις του Δήμου Σαρωνικού προέβλεπαν εντάξεις 7.000 στρεμμάτων έναντι 2.510 στρεμμάτων που τελικώς πολεοδομούνται.

 

Οι 15 δήμοι, που τα ΓΠΣ είναι στο στάδιο της τελικής διαβούλευσης προκειμένου να προωθηθούν εν συνεχεία οι διαδικασίες θεσμοθέτησής τους και λόγω της κατάργησης του ΟΡΣΑ ξαναμπαίνουν στο συρτάρι, είναι: Μέγαρα, Ερυθραία, Καλύβια, Κερατσίνι, Βριλήσσια, Χολαργός, Βάρη, Μεταμόρφωση, Ελευσίνα, Ανάβυσσος, Φώκαια, Μαρκόπουλο, Πειραιάς, Ωρωπός, Φυλή. Λόγω του λουκέτου στον ΟΡΣΑ σταματάει και η οριοθέτηση περιοχών αυθαιρέτων στην Αττική.

 

Στο Δήμο Σαρωνικού

 

Με βάση την υπουργική απόφαση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κοινότητας Καλυβίων Θορικού του Δήμου Σαρωνικού, που υπέγραψε ο κ. Μανιάτης, οργανώνεται η εδαφική έκταση της Ενότητας Καλυβίων σε 13 Πολεοδομικές Ενότητες με μέση πυκνότητα 20 άτομα / εκτάριο και μέσο Συντελεστή Δόμησης 0,2, ενώ καθορίζονται οι χρήσεις γης για το σύνολο της εδαφικής ενότητας για εντός και εκτός σχεδίου περιοχές.

 

Με την έγκριση του συγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου:

 

* Αποδίδονται εκτάσεις 1.700 περίπου στρεμμάτων προς οικιστική ανάπτυξη και κάλυψη των προβλεπομένων αναγκών του (εξ αυτών 1.200 στρέμματα για πρώτη κατοικία και 500 για δεύτερη κατοικία).

 

* Εγκρίνεται η προς νότο επέκταση της υφιστάμενης Βιομηχανικής Περιοχής κατά 160 στρέμματα για την τόνωση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

* Προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου κοινόχρηστου χώρου ως Αρχαιολογικού Πάρκου, μέσω της επέκτασης δυτικά του οικισμού, σε μια ενότητα 650 στρεμμάτων περί τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο.

 

* Καθορίζονται χώροι ειδικής προστασίας εκατέρωθεν των ρεμάτων, των αξόνων διέλευσης έργων υποδομής.

 

* Οργανώνεται και ιεραρχείται το οδικό δίκτυο.

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σε δήλωσή του σημείωσε ότι: «Με αυτό το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δίνεται η δυνατότητα να προστατευθούν οι περιοχές φυσικού κάλλους και αρχαιολογικοί χώροι. Παράλληλα, επιτρέπεται να ενταχθούν περιοχές με αυθαίρετα, ώστε να οργανωθούν πολεοδομικά με χαμηλούς συντελεστές, χαμηλές πυκνότητες, δημιουργώντας στην Ανατολική Αττική περιοχές βιώσιμες και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένες.

 

Μέσα από την παρέμβασή μας αυτή δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να προωθηθούν οικονομικές δραστηριότητες μέσα από την επέκταση της Βιομηχανικής Περιοχής και έτσι επιτρέπεται ο εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων. Οι επεκτάσεις είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, που θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή».

 

Πηγή: http://www.enet.gr/?...nomia&id=417047

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μπερδέψαμε την βούρτσα με το σοβατεπί και τα ΓΠΣ με τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης.   ''από τις νέες εγκρίσεις αναθεωρήσεων και επεκτάσεων των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των δήμων της Αττικής ευνοούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι αφ' ενός μεν εξασφαλίζουν νομιμοποίηση του ακινήτου τους με χαμηλά πρόστιμα του «νόμου Καλαφάτη»''....ότι να ναι όπως να ναι. Σχολές Γρυλάκη.

Link to comment
Share on other sites

Να υποθέσω οτι ταυτόχρονα με το ΓΠΣ εγκρίθηκε και η πολεοδομική μελέτη ε; Αφού μπήκαν στο σχέδιο λέει....

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποια εξέλιξη με το θέμα αυτό ? Έχουν μπει νέες εκτάσεις στο σχέδιο πόλεως στα Καλύβια Θορικού ?? Πότε αναμένεται η ανάρτηση ?

Link to comment
Share on other sites

Σε φάση ανάρτησης της πράξης εφαρμογής βρίσκονται πολεοδομικές ενότητες στην Παραλία Καλυβίων nik , πολεοδομικές ενότητες 1-2-3 και 4-5 αν θυμάμαι καλά. Εάν πάρεις τηλέφωνο στον δήμο καλυβίων, στην τεχνική υπηρεσία, είναι πολύ εξυπηρετικές οι συνάδελφοι, θα σε ενημερώσουν σε τι φάση βρίσκεται η κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

ποια ειναι τα ορια αυτων των πολεοδομικων ενοτητων που αναφερεις DIMITRIS80,υπαρχει καποιο ΦΕΚ ?

γνωριζει;ς το τηλεφωνο στην Τεχνικη Υπηρεσία?

Edited by mixyak790
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.