Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περισσότερα από 100 αιτήματα για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Σε εξέλιξη η προεπιλογή των εταιρειών


Engineer

Recommended Posts

Περισσότερα από 100 αιτήματα για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, όσες περίπου είναι και οι Κοινότητες στη διαδρομή του έργου, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από Δήμους, ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Ήδη έχουν ικανοποιηθεί τα 40 από αυτά, άλλα 30 έχουν απορριφθεί και τα υπόλοιπα εξετάζονται με κριτήριο τη βασιμότητα των αιτημάτων αλλά και την τεχνική δυνατότητα αλλαγής της διαδρομής.

 

Πηγές της Κοινοπραξίας ανέφεραν εξάλλου σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προεπιλογής των εταιριών που θα αναλάβουν την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για την κατασκευή του έργου. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί πως μια τουλάχιστον ελληνική εταιρία πληρεί τις προδιαγραφές για την κατασκευή των σωλήνων, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες εταιρίες για τα έργα πολιτικού μηχανικού αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ελληνική εταιρεία με την απαιτούμενη εμπειρία για τις εργασίες συγκόλλησης των τμημάτων του αγωγού, που αποτελούν βασικό στοιχείο για την ασφάλεια του έργου καθώς οι αγωγοί που έχουν κατασκευαστεί ως τώρα στη χώρα μας έχουν μικρότερη διάμετρο από τον ΤΑΡ. Έτσι, για τη συγκεκριμένη εργασία οι ελληνικές εταιρίες που τυχόν θα ενδιαφερθούν θα πρέπει να συνεταιρισθούν με εταιρείες που έχουν εμπειρία σε αγωγούς μεγάλης διαμέτρου (42 ιντσών, όπως ο TAP). Πάντως οι διαγωνισμοί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται να προκηρυχθούν στα τέλη του 2014.

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία. Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 550 χιλιομέτρων εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ ενώ το έργο προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας στο μέλλον και οι πρώτες παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη αναμένονται το 2019.

 

Πηγή: http://web.tee.gr/πε...

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.