Μετάβαση στο περιεχόμενο

περι προκατ


george68

Recommended Posts

Σκέπτομαι να φτιάξω ένα σπίτι γύρω στα 100μ2 αλλά προβληματίζομαι για τον τρόπο δόμησης… επειδή κοιτώ στο ιντερνετ για προκατ και βλέπω μόνο θετικά για όλες τις μέθοδος .. από στατικής απόψεως δεν προβληματίζομαι ιδιαίτερα γιατί θα είναι ενός ορόφου … τις παραδοσιακες μεθόδους τις έχω στα υπόψη μου, αλλα σκεφτομε και για μεταλλικό σκελετό είτε με ελαφριά ψυχρής έλασης γαλβανισμενα προφιλ., ειτε με βαρια μορφης Η … βασικα δεν ξερω πως θα αντιδρασουν σε σεισμο κυριως όχι σε ότι αφορα την στατικη επαρκεια, αλλα φοβαμε μην εχουμε ρωγματωσεις στην γυψοσανίδα και χρειαζεται μετα από καθε σεισμό 4 ριχτερ να στοκαρουμε και να βαφουμε… ;;; αν εχει καποιος εχει εμπειρια σε τετοιες κατασκευες ας πει την αποψη του… Επισης αυτά τα προκατ με σανιδα OSB τι αντοχες εχουν στην υγρασια ;;; βεβαια ως τελευταια λυση και πιστευω και ποιο φτηνη θα ειναι να το κτίσω με τουβλετες 20εκ γιατι εχει η γιαγια μου ένα σπιτι εδώ και 40 χρονια εχει περασει σεισμους και δεν εχει απολυτος τιποτα… τι θα διαλεγατε εσείς;;;

Link to comment
Share on other sites

δεν το εχω αποκλεισει αλλα ειναι κατι γνωστο ... κοιταω κατι σε ποιο χαμηλό κόστος ... αλλα να μην τρεχω σε 10 χρονια... εξαλλου ειναι μονοκατοικια ισογεια δεν χρειαζονται και πολλα μπετα ... εχω δει μονοκατοικια με κατι κολώνες 40χ40  ανα 3 μετρα... μου φανηκε υπερβολικα φορτομενο που στην ουσια το βαρος μιας πλακας ειχαν... 

βασικα βλεπω και την μεθοδο με τα καλουπια απο φελιζολ.... βασικα ειμαι στο ψαξιμο...

βεβαια απο αισθητικης τα περισσοτερα προκατ ειναι για κλαματα.... γιαυτο ψαχνω κατι που να επιτρεπει και μεγαλα ανοιγματα γιαυτο εχω κολλισει στα μεταλλικα 

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

cf83cf80ceb9cf84ceb9ceb1-cebcceb5-cebcce

 

αυτο πχ... νομιζω εχει τουβλα για τοιχια ... τι συμπεριφορα θα εχει σε σεισμο ή στους ανεμους....

 

Συνάδελφε μ όλο το θάρρος, άμα σου δείξω εγώ έναν κινητήρα απ έξω, ξέρεις να μου πεις πως δουλεύει και πως συμπεριφέρεται;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό δεν είναι προκάτ που δείχνεις. Είναι κανονικό μεταλλικό κτίριο με συμβατική κατασκευή πλήρωσης, τούβλα, σοβάδες κ.τ.λ. Στα ίδια λεφτά με τα μπετά θα σου έρθει.

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προκάτ. Βαριά προκάτ που φτιάχνονται ολόκληρα σαν κουτιά (τοίχοι, κολώνες, δοκάρια, πλάκες) από "εμφανές" σκυρόδεμα σε εργοστάσια , με μόνωση εσωτερικά, περασμένα τα δίκτυα Η/Μ και μεταφέρονται έτοιμα στο οικόπεδο όπου μετά εσύ τα στοκάρεις μόνο και τα βάφεις. 

 

Υπάρχουν τα ελαφρυά προκάτ, μεταλλικά ή ξύλινα ελαφρυάς κατασκευής με κολώνες και δοκάρια μικρής διατομής μεταλλικά ή ξύλινα και μονωτικά.

 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ρίξεις μία πλατφόρμα για να εδραστούν άρα τον μπετατζή δεν τον γλυτώνεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Για το μεταλλικό κτίριο (προκάτ ή συμβατικό), ως προς το σεισμό θα υπολογιστεί. Ρηγματώσεις και στοκαρίσματα θέλουν και τα άλλα κτίρια μετά τους σεισμούς, αλλά δεν μιλάμε για 4 ρίκτερ, ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Επίσης οι γυψοσανίδες είναι βιδωμένες πάνω στον σκελετό και υπάρχει περιθώριο παραμόρφωσης και στην στήριξή τους, οπότε αποροφιέται ένα μέρος της σχετικής τους κίνησης με τον σκελετό. Αν είναι μικρό το κτίριο, μπορεί να μην έχει έντονες διαφορικές κινήσεις και να μην έχεις θέμα (πιο καλά θα ξέρουν το θέμα όμως συνάδελφοι ΠΜ).

 

Για την υγρασία μπορείς εξωτερικά να βάλεις τσιμεντοσανίδες και να τις επαλείψεις με υγρομονωτικά εμποτισμού. Το έχω δοκιμάσει σε συμβατικό μεταλλικό και δεν έχει κάποιο θέμα τα τελευταία 10 χρόνια. (μέσα έχω γυψοσανίδες). Αυτό που μετανιώνω λίγο με τον μεταλλικό σκελετό (στο δικό μου) είναι ότι έβαλα την θερμομόνωση ενδιάμεσα στις κολώνες και έχω αφήσει θερμογέφυρες. Νομίζω η πιο εύκολη λύση για αυτό θα ήταν να βάλω την θερμομόνωση πάνω στην εξωτερική τσιμεντοσανίδα και να το σοβατίσω μετά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.